4 gedachten over “La douce Chance

 1. Na een omweg via Afrikaanse bootvluchtelingen en vettige woordspelingen, back to basics! Onderstaand lekkers kon me de jongste dagen verblijden:
  – HERNIEUWDE ONTMOETING
  Eerder al in de sommeliercursus gedronken, en toen smaakte hij al naar meer: Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc 2004 van Southbank Estate (Marlborough), bij Delhaize gevonden voor € 7,99. Een sauvignon zoals voor mij een sauvignon moet smaken: het vers gemaaide gras hangt bij wijze van spreken over de rand van het glas en af en toe krijg ik zelfs een herinnering aan een onfrisse zurige oksel, een neus die echter meer intrigeert dan afstoot. In de mond fris, fruitig, aangenaam zuur.
  – EEN ONTDEKKING
  Wat drink je bij gourmet of “pannekes”? Niet makkelijk, want je krijgt zowel neutraal kippenvlees als strerk gekruide worst op je bord. Ik probeerde het met een Bourgogne, Hautes Côtes de Beaune 2002 van Rémy Gauthier (Van Den Bossche, Maldegem, € 9,70) en dat was prima zonder meer. De wijn was op, het vlees nog niet. De Moulin a Vent 2002, Clos du Tremblay deed meteen alle primeurrommel uit de beaujolais vergeten. Paul Janin et Fils maken er een werkelijk uitstekende cru voor een al even uitstekende prijs (€ 10,70 bij diezelfde Van Den Bossche)
  – DER ALTE
  Ik maakte me niet al te veel illusies toen ik uit mijn kelder een vergeten Duitse riesling uit 1989 haalde. De Rheingau spätlese van Paul Laquai (11,5 % vol., dus droog gevinifieerd) bleek echter nog even fris als een miss België die pas uit bad komt. Uit een oliebad dan wel, want petrol en afgedraaide olie waren zijn deel. De term “vin de garage” krijgt hier meteen een andere betekenis… De goût-de-pétrole kan misschien onaangenaam lijken, maar ik dronk der alte riesling met mensen die niet bekend waren met de verouderingstrekjes van “den duits” en die vonden het resultaat toch niet onaangenaam.
  – BROL
  Sinds we vorig jaar met vakantie gingen bij een Elzasser wijnboerke in Bernardvillé en daar een werkelijk zalige Crémant d’Alsace leerden kennen (blanc de noirs, dus witte schuimwijn van pinot noir), loop ik nogal hoog op met de bubbels uit die regio. Mijn liefste schoonzus heeft weet van die passie en kwam onderweg in de Aldi een Crémant tegen waar ze me ongetwijfeld veel plezier heeft willen mee doen (want ik zeg niet zonder bijbedoelingen tegen iedereen die het horen wil dat mijn voorraadje crémant “André Geiger” op is). Mijn lieve Katrien, ik mag het nu wel zeggen. Op de fles die je me gaf (Grynbaum) staat “brut”, maar ze hebben zich vergist. Er moest “brol” staan. Deze crémant mist essentiële frisheid en heeft bovendien veel te veel restsuiker, allicht om tegemoet te komen aan de coca-colakids. Te mijden! (maar je blijft wel mijn liefste schoonzus).
  – CHAMPAGNE!
  Ik hoorde al zoveel goeds over Crémant du Jura dat ik onlangs intensief op zoek ben gegaan naar de in onze contreien quasi onvindbare schuimwijn. En ja, het internet hielp me weer. Groothandelaar Rabotvins uit Gent trekt een 100% chardonnay Jura in en verdeelt die onder meer via de reeds genoemde Van Den Bossche uit Maldegem (€ 11). Deze crémant kan de vergelijking met een goede champagne zonder moeite aan. Weliswaar matig parelend en zéér droog (hij deed me wat dat betreft denken aan de sans-dosage champagne Moutard die op deze onvolprezen blog eerder al besproken werd) kreeg deze wijn zeer veel mineraliteit mee. Dit is geen drank voor mietjes wegens te weinig mainstream en teveel terroir. Maar dwarsliggers zoals yours truly zijn er wég van.
  – IN DE WACHTZAAL…
  …heb ik nog het volgende liggen:
  · Château Bibian 2001, een cru bourgeois uit Listrac-Médoc, vandaag toevallig bij Lidl tegen het lijf gelopen voor € 6,99
  · Château Fongaban 2001, Côtes de Castillon. Een “coup de cœur » uit de Hachette van 2005, gevonden bij Intermarché voor ongeveer €6 (ik ben het briefke kwijt…)
  · Zéér benieuwd naar de Nieuw-Zeelandse pinot noir van Southbank Estate (Marlborough) van bij Delhaize (€12,90). Volgens échte kenners haalt de Nieuw-Zeelandse pinot noir straks het niveau van de allerbeste bourgognes. Ik houd u op de hoogte.

  Like

 2. versluisde ik deze proefnota’ s naar de afdeling ‘ proefimpressies ‘, waar al een TN staat van een andere wijnenthousiast( Marc, had ik je al bedankt daarvoor ? – bij deze ).
  Ieders’ proefnota’ s blijven welkom ( ook al heb je dat nooit gedaan, gewoon schrijven of je hem lekker vond of niet is al relevant genoeg ) !

  Like

Reacties zijn gesloten.