U vroeg ? Krug !

For your reading pleasure – en om oogverstuikingen tegen te gaan – :

PvdW op de voorpagina !

God bestaat

Ik heb groot nieuws. God bestaat! Ik heb er lang aan getwijfeld, ik heb het nadien zelfs lange tijd ontkend, maar ik was verkeerd. Sinds vrijdagnacht, kwart over twee, weet ik het zeker: God bestaat en woont in Frankrijk. Het spreekwoord dat het heeft over “leven als God in Frankrijk” mag voortaan dus zeer letterlijk genomen worden. En ik zal u vertellen hoe ik dat ontdekt heb.
Vrijdagavond was het nog net januari, dus was het nog steeds enigszins verantwoord om een nieuwjaarsetentje te organiseren. Mijn baas was dezelfde mening toegedaan en dus had hij ons uitgenodigd in een exquis restaurant in het landelijke Merendree. We hebben er uitstekend gegeten en de bijpassende wijn deed wat hij moest doen: passen. In andere omstandigheden had ik wellicht mijn bijdrage gewijd aan de niet onverdienstelijke Chardonnay uit het land van Oc die we bij het voorgerecht te drinken kregen of aan de wel zeer uitstekende Haut Médoc uit het gezegende jaar 2000 die de opgetooide Mechelse koekoek begeleidde. Tijdsgebrek en de volgorde van belangrijkeid der dingen dwingt mij echter hier niet te lang bij stil te staan.
Mijn baas is een nachtuil en u zal misschien aan het uur dat ik mijn berichten post ook al gemerkt hebben dat ik tot deze categorie gevleugelden mag gerekend worden. Vandaar dat we na het eetmaal bijna vanzelf tot de conclusie kwamen dat het nog maar “half achternoene” was en dat we met andere woorden nog wel een stapje in de wereld wilden zetten. Mijn wederhelft – gelukkig is er nog iémand in mijn omgeving die het rechte pad bewandelt – wees er me echter zeer terecht op dat onze thuiswachtster niet onverdeeld gelukkig zou zijn met nog latere esbattementen. Om een lang verhaal kort te maken ( sic – vinejo ) : we spraken af dat we bij ons thuis nog een korte nabespreking van de avond zouden organiseren. “Maar dan loop ik wél eerst nog even thuis langs”, preciseerde mijn baas. “Want ik heb een paar flessen gekocht die ik je toch eens wil laten proeven.” Tussen haakjes: het feit dat je overal rondvertelt dat je nogal fanatiek met wijn bezig bent, heeft dus af en toe (maar meer en meer) collaterale gevolgen die niet te versmaden zijn.
Mijn baas was een tijdje geleden naar een veiling geweest waar de inboedel (en de wijnkelder) van een failliet restaurant onder de hamer ging. Hij had een behoorlijke smak geld uitgegeven en er in ruil véél flessen voor gekregen. Maar het was vooral de Champagne waar hij zich vragen over stelde. Die smaakte volgens hem “zeer goed”, maar hij wilde er toch ook wel eens mijn mening over. Kijk, ik ben geen moeilijk mens, dus als ik iemand daar een plezier kan mee doen, offer ik me wel even op…
De toestand van mijn bankrekening heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat ik niet echt een Champagnekenner ben geworden. Maar toch had ik de naam “Krug” wel ooit al horen vallen. Toen ik de “Grande Cuvée” van dit huis dus ontkurkte en ik vervolgens voor ons vieren een glaasje uitschonk, was ik al min of meer gerust dat we hier niet met een soortement Stassen zouden geconfronteerd worden. Ook de ronduit schitterend gestileerde fles krikte de verwachtingen enigszins op.
Wat volgde is nauwelijks in woorden te beschrijven. Nooit – NOOIT – heb ik iets gedronken wat ook maar in de BUURT kwam van deze godendrank. Een neus die qua complexiteit het karakter van een door schizofrenie geplaagde en bloedmooie maar onhandelbare filmster fors overschrijdt, een smaakpallet dat je als in een rollercoaster van hot naar her zwiert en een afdronk… Tja, ik heb soms het gevoel dat hij er 48 uur later nog is.
Enig opzoekingswerk leerde me imiddels dat Johan-Joseph Krug in 1843 zijn eerste Krug maakte en dat zijn nazaten het werk met een onvoorstelbare gedrevenheid verderzetten. De Grande Cuvée is een assemblage van maar liefst vijftig (!) verschillende stille wijnen van 20 tot 25 (!) wijngaarden en uit 6 tot 10 (!) verschillende jaren. Een derde tot de helft (!) van de champagne bestaat uit “reservewijnen” die dan gemengd worden met wijnen uit de jongste oogst. Deze cuvée rust zes tot acht jaar (!) horizontaal “sur lattes” vooraleer hij klaargemaakt wordt voor consumptie. Krug is het enige champagnehuis dat al zijn wijnen laat gisten én rijpen op eikenhouten vaten. Dit leidt tot een wijn die wat mij betreft alle punten en (Vera Dua zal content zijn) uitroepingstekens verdient. Toen ik na mijn opzoekingswerk ook hier en daar prijzen tegenkwam, begreep ik dat deze uitzonderlijke kwaliteit ook op financieel vlak niet echt van deze wereld is. Voor 75 centiliter van deze Grande Cuvée betaal je tussen 150 en 170 euro…
Zijn dit gekke prijzen? Wellicht wel. Met die pakweg 6.000 oude Belgische franken kan je een weekend met de kinderen weg, met zijn tweeën van een magnifiek diner genieten of zo’n 50 flessen Ventenac aanschaffen bij Carrefour. Maar als je ze dan toch niet zélf moet betalen, staan twee glazen van deze godendrank gelijk met een mijpaal in het leven. Zoals je nooit vergeet waar je was toen je hoorde dat Dutroux ontsnapt was of toen België tijdens het WK midden in de nacht de USSR afdroogde, zo herinner je je geheid het moment dat Krug bezit nam van de volledige bovenste helft van je lichaam.
En het is daarom, mijn beste Vinejo, dat ik er nu van overtuigd ben dat God bestaat.
God bestaat, woont in Reims, assembleert champagnes en heet Krug.

Amen.

<!– –>

Paul Van de Wijngaard

 

9 gedachten over “U vroeg ? Krug !

 1. was een zeer verdienstelijke Cru Bourgois: Meyre, 2000.
  En mijn baas… Als ge wilt moogt ge hem eens lenen. Maar wel teruggeven hé.

  Like

 2. Ahh, Krug Grande cuvée. Zucht…
  Waar is de tijd?
  PVDW heeft gelijk, het degusteren van een KGC is een mijlpaal in het leven.
  Mijn herinnering? Here it comes…
  Ik werd destijds uitgenodigd voor een weekendje Champagne.
  Mijn collega was uitgenodigd, eigenlijk, maar hij kon niet, en vroeg mij om in zijn plaats mee te gaan.
  Graag, natuurlijk, hoe zou je zelf zijn.
  Samen met mijn zwangere echtgenote dus mee, luxe-bus naar de Champagne, op vrijdag namiddag vertrokken.
  Na een drietal uurtjes aangenaam vertoeven in de bus (kleine hapjes, drankjes a volonté: het was de goede tijd nog…) kwamen we aan in Reims.
  Kamer opzoeken en halfuurtje later afgesproken in de bar van het hotel.
  Daar zaten de uitnodigers (ik noem geen namen of firma’s) ons op te wachten, en als iedereen terug in de bar was, werd ons voorgesteld om een glaasje Champagne te nemen.
  Nu had dat hotel een uitgebreide Champagne kaart, beginnend met een paar kleinere wijnboertjes, en gaande tot de exclusieve Champagnes van de grote huizen.
  Netjes gerangschikt op een speciale Champagne kaart, prijzen van redelijk laag (alles is relatief) bovenaan tot exclusief duur onderaan.
  Iedereen kijkt vol bewondering naar die kaart, niemand waagt zich aan de keuze voor heel de groep, tot iemand uiteindelijk uitroept (je houdt het niet voor mogelijk…): “Zullen we dan maar onder aan de lijst beginnen?”
  Onderaan die lijst prijkte: Krug Grande Cuvée. (Dom P stond niet op de lijst, maar hebben we een dag later in een restaurant met een opgeblazen autobanden-manneke-hemellichaam wel mogen degusteren.)
  Wat stond er oa nog onderaan de lijst die avond (en in ons glas even later…en later… en later):
  Cristal Roederer,
  Cuvée Louise van Pommery,
  iets Vintage van Taitinger
  en nog iets rose-achtig waarvan ik mij de naam niet meer herinner.
  Eat your heart out, guys (and occasional girls).
  Jammer genoeg is het bij een one-time event gebleven.
  Maar vergeten die avond: never ofte nooit van mijn leven.

  Like

 3. Ik ben absoluut een Champagne liefhebster.Ik zal niet rusten tot ik ooit ook zo’n glaasje engelenvocht mag ledigen. end at voor een complete leek..Maar toch, Champagne das feest en feesten doe je ebter in stijl, nietwaar?

  Like

 4. Die “voorpagina” van PvdW heeft me (haast) doen kwijlen…
  Waar kan ik “God” of ( liever) die “baas” ergens tegenkomen?

  Like

 5. bericht was voor Marc bedoeld, blijkbaar zit iedereen hier tegelijk voor z’n computer.
  Schept wel een band natuurlijk.

  Like

Reacties zijn gesloten.