Koopjes in Carrefour

Gisterenavond in Carrefour, tussen de beenhouwerij en het fruit stootte ik op een mooi verstopte mini-afdeling wijn.

Bij nadere inspectie bleek : 2 + 1 gratis op alle uitgestalde flessen.

Achteraf bekeken had ik de bio – kippenfilets beter daarná uit de rayon genomen, want ik heb er zowat 20 minuten staan ronddralen.

Niet per sé wegens het overaanbod, maar vooral door het getwijfel omtrent de drie flesjes die ik ging meenemen.

Drie, niet meer.

Twee jaar terug had ik er gegarandeerd 24 meegenomen ( dan had ik nog eens 10 % extra korting ), maar als je daar zo’n tijdje mee doorgaat dan zit je op een gegeven moment met bepaalde onevenwichten in het gezinsbudget (.. én in de stockageruimte, in je relatie, op de weegschaal,..).

Vandaar dat ik me heden ten dage heel gedisciplineerd tracht te gedragen bij de aanschaf ( en jawel, ook het verbruik ) van geestrijke dranken.

De Verdignan 2001, geproefd en heel goed bevonden op het wijnfestival in september, heb ik dus plichtsbewust laten staan. Een prijs van 26 euro voor drie flesjes leek me nochtans een slagje van het niveau van wat GodB was voor de minister van Rode kaken en Franse skidaken.

De andere koopjes bestonden  vooral uit  Bourgognes.

Nu is het in wijnkringen alom bekend dat je bij de aankoop van een fles uit deze streek extra uit je doppen moet kijken. De kans dat je met een kat in de zak naar huis komt is namelijk dezelfde als de kans op een blunder van de Belgische Staatsveiligheid. Heel groot dus.

Er prijkten nochtans een aantal heel gerenommeerde namen tussen de minder bekende etiketten.

Wat dacht je van een Gevrey Chambertin ? een Nuits St Georges ? een Chambolle Musigny ?

Maar daar zit net het gevaar !

Wat klinkt die vorige zin leuk als je hem luidop zegt.

( voel u geenszins verplicht )

Daar zit dus net het gevaar ! Van die grote namen wéét men dat ze verkopen, ook al bevatten die flessen soms niet meer dan een aangezoet, afgezuurd of opgelengd brouwsel dat met naamloze etiketten zelfs in een 1 + 5 actie de spinnenwebben rond zich zou verzamelen.

Er waren trouwens een aantal Reine Pédauque producten bij. Een huis met een grote reputatie. Van kleine wijnen. Afblijven dus.

Een goede optie zijn in dit geval meestal de minder bekende appelaties.

Zoals Mercurey.

Genoemd naar de god van handel en verkeer, is dit de grootste gemeentelijke appellatie in de ‘Cote Chalonnaise’.

Ik liet me verleiden door een mooi etiket en het gouden label van het ‘College d’ analyse sensorielle’ en deponeerde de drie flesjes Chateau Philippe Le Hardi, Mercurey 2003 tussen de smeltende kippenfilets en de courgetten.

Aan de kassa, waar ik in de grootwarenhuizen steeds op mijn hoede ben, herhaalde ik twee maal dat het om een 2 + 1 actie ging, maar bij controle van het kasticket bleken toch alle drie de flessen aangerekend.

Dit is niet de eerste maal dat ik dit meemaak, en vermits er  heel wat mensen zijn die minder paranoïde of gewoon gehaaster zijn dan ik, lijkt dit volgens mij op een gehaaide truc van Carrefour om zogezegde promoties aan de gewone prijs aan de man te brengen.

Niet aan deze man dus.

Aan het onthaal deed ik nog even m’n beklag ,maar de anders wel vriendelijke dame ( ja meneer, neen meneer, zeker meneer ) had een soort cordon sanitaire rond haar hangen voor opmerkingen die verder gingen dan de obligate melding van  prijsfoutjes.

 

Thuisgekomen opende ik onmiddellijk een flesje  met het leuke gevoel dat ik had toen ik vroeger een afgeprijsde cd van een mij onbekende groep in de cd lader schoof .

Chateau Philippe – Le – Hardi, Mercurey 2003 : Een typisch licht maar mooi helder Bourgognekleur. De neus behoorlijk rijk maar toch fijn, rijp rood fruit ( aardbei, kersen ). Ook in de mond dat lekkere rijpe, fluwelige fruit, enorm aangenaam en bijzonder evenwichtig.

Zoetig in de afdronk met wat amandel, maar wat vooral opvalt : een samentrekkend mondgevoel, wat wijst op verbazend veel tannines.

Heel mooie, speelse wijn, lekker lichtvoetig maar toch gestoffeerd. 85 ptn.

Ik betaalde 7 euro ( normale prijs 10, 44 euro ) en vind dit een eerlijke prijs.

Maar ik rij NIET terug om nog wat flesjes.

Ik rij IN GEEN GEVAL terug om nog wat flesjes.

Ik rij NIET( ben vlug weg om nog wat flesjes )

3 gedachten over “Koopjes in Carrefour

 1. Ik heb snel even gekeken, het ziet er heel interessant uit.
  Bij ons is er jammer genoeg geen Cora in de buurt, ik overweeg al elk jaar om toch ‘ns te gaan, want hun aanbod is altijd super.
  Krijg je daar ook nog 10 % bij aankoop van 24 ?
  Op het eerste zicht : wijnen die ik ken en heel goede prijskwaliteit bieden : Chateau de Francs ( les cérisiers), Puygueraud, Labadie , Segonzac.
  Maar er worden voor mooie prijzen ook een aantal mij onbekende wijnen aangeboden die 2* of 3 * kregen in Hachette, daarmee kan je meestal niet verkeerd doen ( maar dat wist je wel al denk ik ).
  Bij de duurdere wijnen zou ik vooral uitkijken naar La Pointe, Belle vue (!), Potensac (!), Agassac en Poujeaux.
  Ook de 2de wijnen van Giscours en Kirwan zijn mooie koopjes ( de eerste wijnen van hun jaargang krijgen resp.93 en 89+ van Parker ).
  ‘k Ga er vannacht maar wat van dromen…

  Like

 2. maar ik heb er al 2 hele toffe!
  bedankt voor je leuke reactie’s
  Nu,uiteraard géén tijd…alleen pc afsluiten..
  Ik vertel je nog wel wat we gedronken hebben, (niet hoeveel), wat we gegeten hebben mag je ook weten , maar wat…
  nu moet ik echt afsluiten. Tot nog eens!

  Like

Reacties zijn gesloten.