WEL cru, GEEN Grand Cru

Vorige week in de wijncursus dronken wij naast enkele lekkere wijnen ook een heel speciale én overheerlijke Bandol : Domaine Terrebrune 1984. We vergeleken deze senior met z’n piepjonge neefje uit 2002, en kwamen tot de bevinding dat, hoewel ook jong genietbaar, Terrebrune ( en Bandol in het algemeen ) een extra dimensie krijgt wanneer je erin slaagt hem héél lang te laten rusten. Fantastische ervaring.

Het deed ons allemaal uitkijken naar de les van deze week. ‘Ouderen van wijn’.

Wij zouden vergast worden op heerlijk, harmonieus versmolten wijnen, die in de loop der jaren van fris, dynamisch, onstuimig en jong druivensap, geëvolueerd waren naar rijp, zacht en fluwelig engelenvocht.

De ontgoocheling was groot.

Oké, dachten we in het begin, het kan ook interessant zijn om te weten hoe versleten wijn smaakt ( simpele witte Bordeaux is nochtans geen maatstaf, welke zin heeft het een onnozele Sauvignon van 7 jaar oud te proeven, die is slecht, dat wéten we al ).

Maar we kregen uiteindelijk geen enkele witte te drinken die erom gekénd staat mooi te ouderen. Die bestáan toch, of niet ?

Tijd voor de rode wijn, nu zou het echte werk beginnen.

Eerst een ( niet meer dan) verdienstelijke 1re cotes de Bordeaux van 2002 (Chateau Mémoires), daarna dezelfde wijn van 1998. Blijkt dat ie dus na 6 jaar al z’n fruit en body kwijt is.

We wisten het al, da’ s niet echt lekker, maar alla.

Wanneer echter ook de volgende rode wijn die in ons glas verscheen gewoonweg niet te zuipen was ( een mij totaal onbekende St Emilion, Chateau de la Cour van ..21,20 € waar een verward verhaal aanhing in de trant van ‘tweede wijn’ en ‘speciale cuvée’ ), steeg het gemor onder de studenten.

U moet mij pardonneren wanneer ik té cru ( sic ) word, maar het is niet omdat wij eerstejaars zijn, dat de lesgever van dienst ervan moet profiteren om ons al zijn miskopen uit het verleden voor te schotelen.( én dan nog dik te laten betalen, de Puisseguin Chateau de Moulin ‘99 ( ?) van 18  € ( ! ) die we dronken deed me twijfelen of ik wijn eigenlijk wel lekker vind, voor die prijs zet ik een Lafon Rochet ‘99 op tafel !)

We moesten onze pap dan maar koelen met enkele banale Rioja’s  uit 94 en 91 ( niet volledig versleten maar toch gevaarlijk dicht bij de La Esterella-fase ), en zelfs een Chinese wijn uit ‘94 bleef ons niet bespaard. Als ik u vertel dat die Chinese Cabernet ( je gelooft het nooit, hij heet ‘Greatwall’) de beste van de avond was, dan weet u het wel.

 

( Ps : voor de rest met alle respect voor de lesgever van dienst, we leerden van deze man al heel wat bij, maar… als het NIET goed is zeggen we het ook…)

(Ik weet het, de foto is niet zo scherp als de tekst…) 

Advertenties

14 gedachten over “WEL cru, GEEN Grand Cru

 1. Als bewonderaar van gerijpte wijnen neem je me de woorden uit de mond… Toch een beetje ontgoocheld door de nadruk op de ‘defaults’ en te weinig aandacht voor de oudere parels. Zeker als er een dessert als een Tokaji aszu 5 puttonyos 1981 ( goed jaar voor aszu ) werd aangebodenen en…… vergeten. No hard feelings ( thuis smaakt ie even lekker ). Al bij al een verrijkende les, maar had toch iets anders verwacht…

  Like

 2. Verdorie, KK, dat had onze avond goed kunnen maken…
  NIET openen, thuis smaakt ie zéker zo lekker niet !!!

  Like

 3. ik zou ook net iets anders verwachten van in een les over “het ouderen van wijn”, OK, er moet dan misschien wel een wijn tussen zitten die je zelfs niet meer als azijn zou willen gebruiken, maar je verwacht toch wel minstens één heerlijk oudje waardoor je er nog eens aan wordt waarom je zo gepassioneerd bent door wijn… het kan dus ook anders zo blijkt…

  wat het betalen van die wijnen betreft, ik ben die cursus ook eens tegengekomen en het inschrijvingsgeld vind ik nog te doen, maar wijnen zijn per les te betalen, wat moet ik me daar bij voorstellen?

  hopelijk volgende week beter!

  Like

 4. Als daar DE SYNTRA EXAMENCOMMISSIE maar geen weet van krijgt! Want we hebben het hier al eerder meegemaakt: DIE KUNNEN STRENG ZIJN!

  Like

 5. GEACHTE HEREN,

  HIERBIJ WENSEN WIJ MET KLEM TE REAGEREN OP DE BERICHTEN OP DEZE BLOG BETREFFENDE DE RECENTE PROEVEREIJ VAN OUDERE WIJNEN TIJDENS DE LESSENREEKS SOMMELIER TE GENT.

  HET BLIJKT NU WEL DUIDELIJK DAT U NOG NIET HET STATIUM HEBT BEREIKT VAN SOMMELIER – EN MOGELIJK NOOIT ZAL BEREIKEN – VERMITS U DE GESCHONKEN VOLRIJPE WIJNEN NIET KUNT APPRECIËREN.

  WIJ ZIEN ONS VERPLICHT HIERMEDE REKENING TE HOUDEN BIJ DE DELIBERATIE EN EISEN DAT DEZE LASTERLIJKE BERICHTEN UIT DE ETHER WORDEN GEHAALD.

  MET LAAGACHTING

  DE SYNTRA EXAMENCOMMISSIE

  Like

 6. Ja allo…
  En dat was de proeverij van de oudere (te respecteren) wijnen?
  Dan gaan we toch naar huis met een idee van: ‘Is het dit maar? Waar ben ik mee begonnen?’
  Als je dan nog zegt dat de Chinese (de Chinezen die de verkrachters – fig – van zowat álles zijn) de beste was van de hele avond…
  (Hoeveel zouden nu op die link van de website van Syntra al geklikt hebben?)
  Bij Vinejo valt blijkbaar veel beters te proeven dan in de cursussen 🙂

  Like

 7. als ge persé oude vermufte stopsmaak met toetsen van huisschimmel wil proeven moet je daar geen dure cursus voor volgen he. Leg eens een fles van Dunaldy een jaar in uwe kelder en voor nog geen 2 euro hebde hetzelfde effect 🙂

  Like

 8. en dat was 9 euro teveel .
  Maar soms betalen we wel ns met plezier en ‘ t is voor niets ‘ scanderend 12 euro of meer…

  @Bert : you bet, Bert ! (Just wait and see…)

  Like

 9. …van oude zakken.
  Wij kregen destijds op onze wijncursus ook regelmatig oude, versleten, slechte, kapotte wijnen voorgeschoteld. Achteraf bezien kan ik zeggen dat ik juist van deze wijnen het meest geleed heb. Het herkennen van vuile vaten, onzorgvuldig ontsmet (gist!), te koud gevinifeerd (drop!), oxidatie en reductie (=het tegenovergeselde van oxidatie)…
  Nee, echt, ik heb er veel van geleerd.
  Maar nu hoop ik dit soort wijnen te kunnen vermijden.

  Like

 10. …ook slechte wijnen hebben geproefd, ooit?

  “Belg beste leerling-sommelier Côtes du Rhône

  De Belg Yannick Dehandschutter heeft maandag de internationale finale van de Côtes du Rhônes Challenge in Avignon gewonnen. De Belgische leerling van de Hotelschool Ter Groene Poorte werd eerste, voor een kandidaat uit Canada en een Nederlandse deelnemer.
  De wedstrijd heeft als doel toekomstige sommeliers te sensibiliseren voor de Côtes du Rhône-wijnen en hun wijnkennis te verfijnen. Eerder dit jaar behaalde de finalist al de titel Wine World Taster of the Year.”

  Like

 11. Vanavond inderdaad CL-finale…
  … met een flesje Verdignan 2002 erbij (eerste keer dat ik de 2002 drink).
  Gezondheid!

  Like

 12. moet nog rijpen (maar toch lekker hoor): het verschil met bvb 2000 is duidelijk: de 2000 is een stuk krachtiger en voller en ruikt ook meer vermuft.
  (Ik heb nog een 5-tal x 2000 liggen, 2x 2001 en 1x 1989)

  Like

 13. dronk ik in december 05,fles van Gerten, vond ik schitterend.
  Ook 2001 ( geproefd op festival) was zeer lekker, veel structuur en complex.
  Ik dronk ook al een paar 2002 s ( van andere Chateaux ), en ik vond ze allen heel smakelijk – beter dan de 2003′ s die ik reeds proefde )
  Dus, volgend wijnfestival : de 2002s ( die gebradeerd zullen worden ten nadele van 2003 en de primeurrace 2005 ) goed in t oog houden !!!

  Like

Reacties zijn gesloten.