Knabbelkopstoot

Mijn Vannièresverhaal is nog niet afgelopen. Het strafste moet nog komen eigenlijk.. Maar om m’n schouder wat te laten bekomen van het klikwerk van gisteren laat ik even wijnmaatje en vlotte pen PvdW een paar gastoptredens maken.

Eerst in de vorm van een gecopypaste stukje, genomen uit de “reactierayon” van Ilja Gorts’ weblog ( klik hier als u wil weten wie de hel die Ilja Gort wel mag zijn…). Het verhaal van een rosédegustatie die meer was dan een proeverij.

Het wordt een behoorlijk Gortige zomer in ons Belgische dorp Sint-Laureins, tegen de grens met Zeeuws-Vlaanderen aangeschurkt. Dat wil zeggen: ten huize PvdW is de naam Ilja Gort de jongste weken niet van de lucht.
Eigenlijk is dat een beetje de schuld van Vinejo, collega-sommelierstudent in Gent en houder van de voortreffelijke wijnblog
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/, waar ik af en toe ook wel eens een stukje pleeg.
Nadat Vinejo op zijn blog lovend geschreven had over jouw boekjes, nam ik twee weken geleden “Leven als Gort in Frankrijk” mee op reis als vakantieliteratuur. Aan de boorden van (of all places!) de Dordogne (we logeerden in de buurt van Sarlat, tussen Bergerac en Cahors) heb ik ronduit genóten van het boekje. Ik lachte me letterlijke tranen en figuurlijke breuken en de pleuris. En dat werkte aanstekelijk. Inmiddels is ook mijn onnavolgbaar lieve vrouw, die je met een zwaar understatement “niet echt een lezer” zou kunnen noemen, aan de haal met de avonturen van Gort en Co.
Mijn onnavolgbaar geestige collega Vinejo komt nog eens in het verhaal voor. Maanden geleden spraken we – misschien lichtjes geïntoxiceerd – af om deze zomer een “rosé-challenge” te organiseren. Vinejo is een Bandoliaan van het zuiverste soort en ik associeerde lekkere rosé tot dat moment voornamelijk met de Rhônestreek.
Vorige week was het dan zover: Vinejo en zijn onnavolgbaar (ik weet het: we zijn hier in België moeilijk te volgen) sympathieke eega kwamen op bezoek voor de blindproeverij. Ik had volgende flesjes rosé gekoeld en netjes met alufolie afgedekt:
– Domaine de la Janasse 2005, Côtes du Rhône
– Bergerie l’Hortus 2005, Coteaux du Languedoc
– Comte de Négret 2005, AOC Fronton
– Domaine Barthès 2004, AOC Bandol
– La Tulipe 2005, AOC Bordeaux
Laten we stellen dat La Tulipe dus in goed gezelschap was. Janasse is een topdomein in de onmiddellijke omgeving van Châteauneuf-du-Pape, de Hortus komt uit het bijna legendarische Pic Saint-Loup, van de Comte de Négret had ik onlangs de spotgoedkope maar uitstekende rode wijn gedronken (drie sterren bij Hachette) en de Bandolrosé wordt gemaakt in de allerstrengste appellatie van heel Frankrijk.
Plaats van de challenge: mijn beschaduwde terras. 32 graden, licht bewolkt. Rosétjesweer, zoals ze dat hier noemen. Voor alle duidelijkheid: behalve yours truly was niemand op de hoogte over welke rosés er zouden geproefd worden. We schonken de vijf wijnen netjes naast elkaar uit en meteen werd al één zaak duidelijk: naar de bandol zouden we niet lang moeten zoeken. De erg lichte kleur van deze pressée-rosé onderscheidde zich al meteen van de vier eerder donkere saignée-wijnen.
Eerlijk gezegd viel het ons moeilijk om de bandol kwalitatief af te wegen tegenover de vier andere. De kruidige stijl die het meer van finesse en minder van kracht moet hebben, stak schril af tegen de vier andere krachtpatsers. “Drie krachtpatsers” moet ik eigenlijk zeggen, want al gauw bleek dat de fronton met zijn bijna irritante snoepjesgeur de concurrentie met de rest al in de neus verloren had. Bleven dus de bordeaux, de rhône en de languedoc. Ik moet toegeven dat het een milimeterspurt werd (nouja, misschien is centimeterspurt correcter), maar ik ben blij u te kunnen melden dat La Tulipe toch het eerst over de meet kwam. Mooiere neus, complexer mondpallet, langere afdronk, steviger concentratie: op zowat alle fronten scoorde de bordeaux iets hoger. Behalve op één facet: de prijs! De twee andere hadden me ongeveer 8 euro gekost, en ik mag wellicht aannemen dat de Albert Heijn in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg zijn Tuliperosé niet tegen dumpingprijzen verkoopt.
Ik proefde de rest van de fles de dag later nog met mijn broer-wijnleek. Die sloeg wat mij betreft de nagel behoorlijk meedogenloos op de kop. “Het is een echte knabbelwijn. Je kan er op kauwen en je wil er blijven op kauwen.”
In ieder geval: La Tulipe heeft er een paar adepten bij…
Vinejo bracht me als geschenk ook je tweede boekje mee: “Het Wijnsurvivalboek”. Ik ben er inmiddels ook al een end in opgeschoten en heb gemerkt dat mijn vrouw haar wulps-begerige blikken ook al liet vallen op de nummer twee.
Zoals ik al zei: het wordt een Gortige zomer…

Bon nouvelles, Paul! Een ‘knabbelwijn’! Die houden we d’r in. Laat ik nou gisteravon óók die ‘Barthès’rosé opengtrokken hebben!?
We hadden gasten en tijdens het uitschenken heb ik een mooi verhaal gehouden dat deze wijn van het privédomein van de keeper van het Franse nationale elftal kwam.
Het mocht evenwel niet baten, want hij werd te droog, om niet te zeggen zuur, gevonden, met te weinig ballen.
En dat voor de wijn van een voetballer…!
Veel plezier met ’t boek!
Ciao,
Ilja

Ik dacht nochtans dat die bandol gemaakt werd door ene Monique Barthès. Misschien is de dame in kwestie wel een zuurpruim en een droogstoppel – ik ken ze niet persoonlijk – maar de kans dat ze ballen heeft is inderdaad klein. Met haar wijn verdient ze naar mijn bescheiden mening niettemin toch een plaats in de eindronde van de rosé-wereldbeker.
Riskeer ik nu een kopstoot?

Een knabbelkopstoot!

Advertenties

5 gedachten over “Knabbelkopstoot

 1. Wat jullie zuur noemen is volgens mij het gebrek aan ‘snoepjesaroma’ (wat de meeste rosédrinkers- in beperkte mate- zoeken.)
  Dat is nou net wat me in de Bandolrosés zo aanspreekt.Hun ongelooflijk droge kruidigheid die verrassend genoeg toch zorgt voor een verbazend vol mondgevoel én een mooie afdronk.
  En ere wie ere toekomt : La Tulipe is een zaaaalige rosé.
  Maar Barthès was de ster van de avond.
  De rosé, niet de doelman.

  Like

 2. ik ga hier in de AH van Putte eens zoeken naar die Tulipe.. Als Rosé leek zou ik dus aangenaam verrast kunnen worden..
  En dat gortig boekje, waar vind ik dat? Ik zoek nog vakantielectuur voor de volgende week .. (Het moet niet altijd Nicci French zijn)

  Like

 3. Het boekje vond ik bij de Standaard Boekhandel, zij het kort nadat ik het besteld had.
  De rosé zou je in het standaardassortiment van AH moeten vinden (ik wist trouwens niet dat die ook in België zaten – Putte is toch binnenland, niet?). In mijn AH staat net over de grens staat ook de rode Tulipe. Ik kocht er ooit een, maar die laat ik voortaan staan. Als u begrijpt wat ik bedoel. Maar die rosé… Die kan ik dus echt iedereen aanraden, ook truffelzoekers cq. aardvarkentjes.

  Like

Reacties zijn gesloten.