Pen van de Week

 Het was de bedoeling om zaterdag dit stukje te posten. Het eerste deel van een  Gortiaans wijnverhaal van PvdW . Geniet ervan !

Chateau d’Elle: une femme, un vin (deel 1 )

Het was een bloedhete dag in de Périgord. Om ons met de verbrande neus op de kracht van de natuur te drukken had de airco in onze wagen beslist een dagje vrij te nemen. “Ze moeten maar eens voelen hoe het vroeger was”, leek de koelinstallatie te foeteren. “Luxepaardjes! Néén, geen genade. Héét zal het zijn.”

Nu ja, de pakweg 70 kilometer tussen onze gîte in de buurt van Sarlat en onze bestemming – het wijnstadje Bergerac – waren nu ook zó ver niet. Het zou wel lukken. Een beetje tocht maken, raampjes open… Tien minuten later was het proefondervindelijk bewezen dat in sommige achtergebleven delen van Frankrijk nog een totaal ander metriek stelsel gebruikt wordt. Een kilometer heeft er ongeveer tien keer de lengte van een ordinaire Belgische duizend meter. Om maar te zeggen: het schoot van geen kanten op. Wanneer we na minutenlang dreigen, proberen, gas geven en onmiddellijk weer remmen, eindelijk een aftandse tractor voorbij konden steken, kwam er zich seconden later gezellig een deux-chevaux’tje voor ons nestelen met aan boord twee gepensioneerde nonnen. En zo ging dat maar door, zeventig eindeloze kilometers lang. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde leek in vergelijking met ons tempo met een rotvaart afgehandeld te zijn.

Uiteindelijk raakten we – traag gestoofd als niertjes in de portosaus – toch in het verre Bergerac. Er dienden zich meteen twee opties aan: de dienst intensieve zorgen van de Clinique du Sacré Coeur of het Maison des Vins in het centrum van het oude Bergerac. Gelukkig kozen we voor het laatste alternatief. Het promotiecentrum voor de plaatselijke wijn was op ijzige wijze gekoeld tot een graad of vierentwintig. Het viel me meteen op dat mijn drie kinderen, die doorgaans maar weinig enthousiasme aan de dag leggen voor mijn vineuze escapades, opeens zeer geïnteresseerd etiketten begonnen te bestuderen en gepassioneerd bléven ruiken aan de potjes waarin je allerlei geuren moest herkennen. “Zo raak je dus aan de drank”, dacht ik. “Via airco.”

De Bergeracappellaties liggen ten zuidoosten van Bordeaux en zijn altijd al wat beschouwd als een wat mager doorslagje van de beroemde Bordeauxwijnen. Ze gebruiken er dezelfde druiven als in Bordeaux, maar de kwaliteit van de wijn is dikwijls ondermaats. Behalve in één specifiek gedeelte van de streek en het was daarvoor dat ik mijn helletocht begonnen was: de Pécharmant. Die kleine appellatie wordt wel eens de Saint-Emillion van de Bergeracois genoemd. Ze ligt in het noorden van het gebied en onderscheidt zich door de erg specifieke en moeilijke bodem, de lage opbrengsten en de grote droogte die er dikwijls heerst, waardoor de wijnen er zeer geconcentreerd zijn.

Ik wilde best wel een aantal chateaux in de Pécharmant bezoeken, maar de massale en gewelddadige protestdemonstraties die ontstonden toen ik mijn voorstel lanceerde, brachten me met enige dwang tot rede. Ook mijn doorgaans zeer redelijke en gunnende echtgenote schaarde zich aan de kant van de opstandelingen. “Het is gewoon te heet om van het ene chateau naar het andere te hollen”, fluisterde een klein vervelend rotstemmetje achter in mijn gepocheerde hersenen. “Maar we zijn toch niet zo ver gereden om hier snel een Magnum en driekwart liter ijsgekoelde cola in ons botten te slaan en dan weer te vertrekken”, reageerde een even gedecideerd knisperknuiterig stemmetje aan de andere kant van mijn potje gestoomde hersentjes in eigen nat.
“Kijk, er is één wijnhuis waar ik thuis een en ander over gelezen heb en waar ik echt in geïnteresseerd ben. Laten we dan op zijn minst toch eens tot daar rijden”, smeekte ik mijn gevolg, voldoende opvallend op Anciaux-iaanse wijze een traan wegpinkend. Zoveel emotie was zelfs voldoende geweest om de halsstarrigheid van gezond stuk betonijzer te breken, dus werkte het zeker bij mijn lieve vrouw en kinderen.

pvdw

 

                                                                (Wordt vervolgd )

Advertenties

6 gedachten over “Pen van de Week

 1. Benieuwd naar het uitverkoren domein. In een lang verleden ook eens die streek afgedweild.
  Onze topper gevonden in Domaine du Haut Pécharmant en bij Chartreuse de Peyrelevade, met een lichte voorkeur voor de eerste.
  Ook schitterend in die streek: de Saussignac!! Te vergelijken met een goede Sauternes, of overdrijf ik nu?

  Like

 2. Nooit gedronken, maar ik denk niet dat je overdrijft.
  Lees in dit verband het ongemeen boeiende en ( waar gebeurde ) verhaal van wijnbouwster op Clos d’ Yvigne Patricia Atkinson in “Gerijpt door de zon”.$$$–Heden aan voordeelprijs verkrijgbaar in De Sleghte !!–$$$

  Like

 3. dit lees je in sneltreinvaart, in tegenstelling tot de snelheid van PvdW’s wagen.
  Benieuwd naar het smakelijke vervolg.
  En waarom deed dat deux-chevaux’tje met die 2 nonnen me nu aan Louis de Funès denken…

  Like

Reacties zijn gesloten.