Hedendaagse hedonisten

Tot middernacht op je terras buiten zitten op de dag dat de herfst z’n aanvang neemt is even verrassend als aangenaam..

Als dat dan nog gebeurt in het gezelschap van enkele flesjes heerlijke wijn én twee even jonge als sympathieke hedonisten, dan is een staat van opperste gelukzaligheid niet meer veraf. 


J
e hebt zo van die wijnliefhebbers die honderden goede flesjes liggen hebben maar het verdomd moeilijk hebben om er ‘ns eentje open te doen. Ik hoorde onlangs van een man van in de 70 ( de vader van een niet door wijn gepassioneerde vriend ) die alle grote wijnen van Frankrijk in z’n kelder liggen heeft maar er niet in slaagt om ze te openen. Zo drinkt hij elke dag een wijntje van 3 à 4 euro, terwijl hij in z’n kelder veel te veel goede flessen liggen heeft om in de tijd die hem in dit ondermaanse nog rest op te drinken.

Eigenaardig toch, hoe sommigen meer genieten van het bezít van bepaalde wijnen dan van het drinken ervan.

KK en TV, de twee levensgenieters waarmee ik enkele leuke uurtjes doorbracht, hanteren een volledig tegenovergestelde filosofie. Zij willen gewoon alles eens geproefd hebben, en malen er niet om een flesje meer of minder te ontkurken.

Meestal gaat het om een flesje meer.

Zo ook de donderdagavond van de herfstinval. 

artwine

Chateau La Louvière, Pessac Léognan 2001 ( wit ) :

Redelijk doorzichtig, heldergele kleur, wat groenig aan de rand. Een neus die onmiddellijk de grassige Sauvignontoets benadrukt, niet zeer intens, wel aangenaam kruidig met citrus en wat groene appel., ananas en mango ( c° Vee )

De mond contrasteert  met het aroma, vermits de wijn voller smaakt dan je zou verwachten. Toch nog redelijk gedomineerd door de zuren, vertoont de smaak ook mooie fruitnuances en wat vanille van het hout. Blijft na doorslikken eventjes lekker hangen.

Ik dronk reeds enkele malen een witte Pessac en moet toegeven dat ik altijd lichtjes ontgoocheld ben geweest.  Hoewel deze wijn correct en lekker was, gold dit ook deze keer. Maar misschien ligt het aan mij en ben ik gewoon een hardleerse, Tobbackiaanse roodliefhebber.

Gelukkig betaalde ik hier geen 20 ( normale prijs ) maar 12 euro voor ( wijnfestival 2004 Auchan.)

85 ptn. 

artwine 6

Colli Euganei Riserva, Veneto 2001 :

Een mooie Italiaanse Bordeauxblend  met een matig intense neus, mooi zwart fruit, caramel, zachte tannines en genuanceerd hout. De dag erop smaakte deze wijn FANTASTISCH bij ons broodje gehakt met aardappelen en appelmoes. Zowel KK als TV hadden gerust 17 euro over voor deze ( blind geproefde ) wijn. Voor die prijs krijgen ze in Colruyt echter twee flessen !

87 ptn, 90 prijs kwaliteit. 

artwine 3

Chateau Monbousquet, St Emilion GC 1997 : een wijn gemaakt door Gerard Persé van Pavie. Het zogezegd mindere wijnjaar ’97 viel voor enkele goede wijnmakers enorm mee. Zo ook voor deze wijn, die van Parker 90 punten kreeg.

Dat vond ik achteraf te veel eer. De wijn was té sterk gedomineerd door het hout. Zeker in de neus had ik het moeilijk om naast toast en geroosterde tinten ook nog andere aroma’ s te ontdekken. De mond deed het iets beter, vooral vanwege de mooie structuur en lengte, maar ook daar was het hout te dominant. Hetgeen in de fles overbleef dronk ik de dag daarop uit. De wijn was totaal veranderd, jammer genoeg niet echt echt verbeterd. Hij rook en smaakte naar een wilde Bourgogne en vertoonde een animaal karakter . Slecht was dit zeker niet, maar ik had véél meer fruit verwacht.

Vandaar, geen slechte wijn, maar een toch kleine ontgoocheling. 86 ptn. 

artwine 2

Na de kleine ontgoocheling volgde de grote verrassing.

Chateau Cap Leon Veyron, Listrac 1990 ( ! )

Een  old time favorite van KK, en mensen, wat een wijn ! Was hij in de neus nog wat verlegen en teruggetrokken, in de mond openbaarde dit supersap zich als dé revelatie van de avond, meer zelfs, de revelatie van het jaar ! Een heerlijk harmonieus geheel van geëvolueerde smaken zorgde ervoor dat je elke slok wel eeuwig in de mond wou houden.. Blind geproefd  had ik deze wijn zeker als een geklasseerde Médoc beschouwd. 91 ptn.

Meester, wat hebben wij nu bijgeleerd ? Wel jongen, dat we in topjaren ( zoals nu ook 2005 ) wijn moeten kopen van goed(koper)e domeinen uit minder bekende appelaties ! 

artwine 5

Chateau Bellevue, St Emilion Grand Cru Classé 2003

Dit domein is gedegradeerd van Grand Cru Classé naar gewone Grand Cru. Net nu ik er me zes flessen van aanschafte !

Het declassement is eigenaardig, vermits de laatste jaren dankzij de inbreng van het wonderduo Thienpont- Derononcourt  deze wijn zeer hoog wordt aangeprezen door zowat alle wijnschrijvers.

Op de Colruytdegustatie kon ik even praten met de zus van Nicolas Thienpont, die aan de tafel van Chateau Puygueraud stond. Zij vertelde me dat die degradatie het gevolg is van het feit dat men de wijn beoordeelde op 10 jaar : van 1991 tot 2001.

Vermits N Thienpont en S Derononcourt deze wijn slechts in handen hadden vanaf 2000, scoorde Bellevue veel slechter dan wat z’n huidige toestand zou doen verwachten.

Want geloof me, wij dronken de 2003, en er zijn weinig GCC’ s die me  zo konden bekoren. Hoewel ik na opening even vreesde dat de wijn gekurkt was, bloeide dit glas Bellevue na een tijdje open tot een ultra geraffineerde fruitbom. De woorden verbazend, concentratie, evenwichtig, fluwelig,zuiver, zijde en zacht schieten me voor de geest als ik terugdenk aan deze wijn.

En inderdaad. Chateau Bellevue 2003 is ondanks z’n verbazende concentratie een evenwichtige, fluwelige, zuivere en zijdezachte wijn.

Ideaal vertier dus voor hedendaagse hedonisten. .

artwine 4

 

Advertenties

8 gedachten over “Hedendaagse hedonisten

 1. Dat moet weer een fameus avondje geweest zijn.
  Ik moet echt eens die Colli Euganei gaan ontdekken.
  Ik vind het ook een goed initiatief dat je je drinkebroeders een overnachting aanbiedt en ze ’s ochtends wekt met een resterend glaasje en broodje gehakt. 🙂
  ?? Met appelmoes?? Welke wijn kan er nu bij appelmoes??

  Like

 2. Ben gaan kijken, die gast is al zat vóór hij geproefd heeft…
  En dat dom blondje speelt haar rol als..eh ..dom blondje perfect.

  ps : die ‘ vinas del vero ” die ze ook bespreken ( komt van oude wijnstokken, en men zegt mooi in dat filmpje : ” oude stokken zijn zoals…oude mánnen, ze geven minder maar betere kwaliteit —-” oude bokken “was te delicaat blijkbaar ) dronk ik al, en die is idd héél lekker.

  Like

 3. Precies Zondag”Jos” Boeykens “Wijn”dag:-)
  Die kent wel wa van wijn zonne maar kon de schuimwijn van Genoelselderen toch ook niet onderscheiden van de echte champagnes?? Zo zie je maar….
  Ook leuke tasting filmpkes op http://www.youtube.com , je kan bv een search doen op wine tasting en dan zie de amerikanen aan de wijn, man man man hilariteit alom.
  Heb die Riscal al eens gedronken, ook goed spul voor die prijs!
  Het was idd een stevige herfstavond die donderdag, en die Brothers in Arms was toch ook een mooie afsluiter!:-)

  Like

 4. dat ge daar zijt, Venne.
  Ik kon niet meer op de naam komen,maar wou dit niet toegeven en hoopte dan maar op een reactie van degene die zo goed was deze fles mee te brengen…
  😉
  BROTHER IN ARMS was een fantastische blockbuster, een wijn met een SUPERconcentratie maar toch niet lomp, deed me denken aan een topbrunello maar was dus 100% Shiraz als ik het goed heb.
  Voila, nu is’t volledig
  AH nee, die Bergerac was er ook nog ! Maar hoe heette die ook alweer ?
  En gaan de mensen nu niet denken dat wij zuipschuiten zijn ?

  Ps: die pipo van Delhaize en van die blinddegustatie, wie was dat ook alweer ?
  Zoveel vragen…

  Like

 5. want het is Alain Bloeykens. Ik ken hem als de man die Megavino organiseert en hij was die bewuste donderdag avond ook op TV bij U thuis. Toen was Jaap Rennes van wijnkasteel Genoelselderen zijn wijnen aan het bestoefen en hebben Bloeykens en nog een madam een degustatie test gedaan om zijn schuimwijn en echte champieter van elkaar te onderscheiden, resultaat ze kozen de rennes zijne schuimwijn ipv de echte champagne:-)
  Die Bergerac was Chateau Les Antes 2004, viel wat dood tussen die andere wijnkastaars maar was best lekker, ik denk dat die nog wat jaartjes moet rusten. Zuipschuiten? tja, we gaan toch maar toegeven dat die flessen niet allemaal leeg waren, er zat hier en daar toch nog wat in, niet?:-)
  Wie gaat er naar Megavino?

  Like

Reacties zijn gesloten.