Colruytkoopjes

Snel even dit, want actueel ( alle besproken wijnen staan in promotie, zie hier)

Colruyt liet op vrijdag de 13de een aantal van z’n wijnen proeven.

Het werd niet wat men noemt een ongeluksdag.

Dit zijn m’n proefnotities.

 

Riesling Clos Sainte Barbe / A.C. Alsace, meer fruit dan mineralen, heel fris, typisch Riesling, mooi prijskwaliteit ( 7,5 €). 82 ptn.

Juliénas A.C. 2005 André Chalandon Een lekker fruitige, mooi gemaakte Beaujolais. 79 ptn.

Le Haut-Médoc d’Eric Miailhe 2004, de maker van Verdignan en Coufran maakt ook een soepele dagelijkse wijn, een goeie 4 euro, ideaal voor uw feestjes. 78 ptn.

Château Guadet-Saint-Julien 2001 Grand Cru Classé / A.C. Saint-Emilion is z’n status van GCC kwijt , terecht volgens mij. Deze wijn ( 19 €) was nu reeds op z’n hoogtepunt, zeker niet slecht maar niet krachtig genoeg en te weinig bewaarpotentieel. 84

Château Franc Grâce-Dieu 2004 viel me beter mee, voor een 12 tal euro heb je een redelijk volle en evenwichtige St Emilion, vol bosfruit met een mooie structuur en lengte. 85+

Château Reynella 2001 Shiraz was een McLaren Valley topper van iets minder dan 15 euro, 100% Shiraz, een bom in de mond en ongelooflijk medicinaal ( lékkere hoestsiroop) Toch te zwaar naar mijn zin, mist de elegantie van de Fransen.85 ptn.

Tradition Le Grand Montmirail / Domaine Brusset Gigondas A.C. 2005. Dit is de tweede 2005 die ik drink, na een Loire nu een Gigondas, en geloof me : 2005 is niet alleen in Bordeaux, maar overal in Frankrijk SUPER. De Gigondas was ondanks z’n enorme concentratie perfect evenwichtig.  Een pracht symbiose van fruit en kruiden, 12,50 euro voor een wijn die beter was dan de Chateauneuf 2001 van  Mont-Redon ( reeds zeer geëvolueerd ). 89 ptn.( voor de Gigondas wel te verstaan)

Marqués de Vargas 2001 Reserva D.O.C. Rioja – Spanje : Alweer een ontgoochelende, ouderwetse Rioja, zeker voor z’n 15 euro. Ik slaag er niet in de hausse van de Spaanse wijnen te ontdekken…82 ptn.

Côte de Nuits-Villages A.C 2002 Clos des Langres’ / Domaine de la Juvinière. Nog zo’n wijn die al z’n top bereikt had, ondanks het topjaar 2002. Ook Sofie die de wijn schonk ( en afgestudeerd is als sommelier ) deelde deze mening. Ontgoochelend, 83 ptn.

De Santenay 1er Cru A.C. 2002 ‘Commes’  van  Roger Belland was iets beter maar toch ook z’n 17 euro niet waard.

Château Ollieux Romanis 2003 Cuvée Prestige / A.C. Corbières een zeer volle en fruitkruidige Corbières, supersappig met voldoende frisheid, heel veel wijn voor weinig geld ( 7,5 €)  87 ptn.

Château Montauriol 2004 A.C. Côtes du Frontonnais, nog zo’n onbekend en onbemind wijntje ( hoewel dat men me vertelde dat ie in Colruyt één van de bestverkopende flessen is ). Perfect voor bij de bbq met de buren, makkelijk om openen en leuk om drinken. 80 ptn.

Prieuré de Saint-Jean de Bébian A.C. Coteaux du Languedoc. Ik heb hier 1 flesje van liggen en was benieuwd hoe ie smaakte. De neus enorm aromatisch , enorme kruidigheid gepaard met zwart fruit. In de mond was dit de wijn waar ik het langste over deed. Ik bleef ‘m maar rond en ronddraaien tot m’n tong en verhemelte begonnen te protesteren.

Schitterend geconcentreerde en gestructureerde wijn, volgens mij slaagt ie er blind in om heel wat gereputeerde Chateauneufs te verslaan. Hij wordt trouwens gemaakt van Grenache, Syrah en Mourvèdre, aangevuld met de andere druiven ( 13 in totaal ) van de Chateauneuf du Pape. Heeft nog (veel) reserve. 90+

De Eglise Saint Romain 2004 A.C. Margaux was heel verdienstelijk ( 84), maar de derde topper van de avond ( na Brusset en Bébian ) was

Château Potensac 2003 Cru Bourgeois Exceptionnel / A.C. Médoc. Heerlijk, sappig en full bodied, zeer lekker rijp fruit, zeker niet te veel hout, lekker lange afdronk. Het oogstjaar 2003 in Bordeaux was wisselvallig, maar sommige kastelen maakten hun beste wijn in decennia. Bingo voor Potensac, 90 punten.

 

 

 

11 gedachten over “Colruytkoopjes

 1. Borrelt er hier nu net spontaan een vraag in me op, die ik er even uitgooi: “Die Languedoc van 90+, haal je die gewoon in de winkel of moet je daarvoor via het net?” (Voor het antwoord op mijn vraag is het tweede alternatief van toepassing, heb ik begrepen). (Maar nu kan niemand nog volgen).

  Like

 2. beste PvdW.
  En ik heb goed, beter, nog beter en slecht nieuws.
  eerst het slechte : Je kan deze wijn jammer genoeg enkel bestellen via het net.
  Het goede nieuws is dat de Colruyt webwineworld een stuk efficienter marcheert dan die van delhaize.
  Het betere nieuws is dat ie nog steeds in reclame staat.
  En het nog betere nieuws is : Ik reserveer deze wijn voor een onderling proeverijtje…

  Like

 3. Rode Bourgogne 2002 is nu gesloten en moet je gewoon even afblijven.

  Dat deze wijn over zou zijn is een smakelijke grap

  Like

 4. dat u ermee kon lachen.
  Waar las u trouwens dat deze wijn “over” was ?
  En heeft ú hem geproefd ? “Rode Bourgogne 2002” is namelijk een veralgemening van het kaliber “2000 was een goed wijnjaar”

  Alsnog bedankt voor uw positieve bijdrage, beste Koen.

  Like

 5. inderdaad wat slordig gelezen. Het bereiken van de top is er effectief nog niet over.

  Heb wel enkele honderden flessen Bourgogne 2002 liggen (waaronder ook de een zestal Santenay “les commes” van Belland).

  Geloof me vrij : de rode 2002 moet je nu gewoon gerust laten en ze hebben (als het kwaliteitswijnen zijn) bijlange na hun top nog niet bereikt.

  Af en toe mag je trouwens wel eens veralgemenen:
  2002 was een uitstekend jaar voor Bourgognewijnen.

  Like

 6. ik tel hier 16 proeverijen op vrijdag de dertiende. Hoe lang ben jij daar eigenlijk in die Colruyt geweest?? En wie heeft er gereden achteraf ? Als jij thuis zegt “schat, ik ga efkes naar de winkel” fronsen de wenkbrauwen ook in alle richtingen zeker ? (maar toch bedankt voor de tipsss)

  Like

 7. Het is wel mogelijk dat tussen de kracht van de Languedocs, de Rhones en de Bordeaux’ die Bourgognes niet naar waarde zijn geschat.
  Anderzijds, kwaliteitsBourgognes, zoals je mooi nuanceerde, zijn moeilijk te vinden aan aanvaardbare prijzen. Als je tips hebt ( vermits je blijkbaar wel liefhebber bent ), steeds welkom !

  Like

 8. Je slaat wellicht de nagel op de kop wanneer je veronderstelt dat enkele krachtpasters uit Rhone en Languedoc het (jonge) rode bourgognes in een proeverij wel erg moeilijk kunnen maken.

  De volgorde waarin je wijnen degusteert kan wijnen trouwens maken of breken.

  Alleszins houdt je best voor ogen dat wijn, en zeker Rode Bourgogne, gemaakt is om met voedsel te nuttigen.

  Het valt me wel voor dat ik op één dag in de Bourgogne meer dan 60 wijnen proef.

  Dit is leuk, interessant, nuttig, maar genieten van wijn en echt appreciëren doe ik toch maar bij het avondmaal.

  Bourgogne is en zal altijd een schaars goed blijven en dus een relatief dure aangelegenheid (ook voor rommel)

  Zelf koop ik Bourgogne bijna uitsluitend ter plaatse, enerzijds voor de prijs, anderzijds omdat vele huizen hier niet of gebrekkig worden verdeeld.

  Bourgogne is ook niet echt ver weg.

  Huizen die ik zowat jaarlijks aandoe :

  Côte de Nuits

  Bart (Marsannay) – Amiot Servelle (Chambolle Musigny) – Alain Michelot (Nuits St. Georges) – Domaine des Lambrays (Morey St. Denis)

  Côte de Beaune

  Daniel Largeot (Chorey), Rapet Père et Fils (Pernand Vergelesses), Françoise et Denis Clair (Santenay).

  Chalonnais : Lorenzon in Mercurey is interessant, maar wel wat atypisch

  Maconnais :

  In St. Véran maken Nathalie en Jacques Saumaize en Daniel Barraud verrukkelijke St. Véran en Pouilly Fuissé.

  Bij Bart en Largeot kan je al goede wijnen kopen vanaf ongeveer 10 EUR.

  De St. Vérans starten al aan 8,5 EUR

  Bij Clair start je aan ongeveer 15 EUR.

  de Chambolles starten aan ongeveer 20 EUR (village)

  Domaine des Lambrays wordt alsmaar duurder, maar is ook absolute top.

  Of iedereen in alle domeine welkom is weet ik niet, in de meeste wellicht wel, een telefoontje/fax/mailje zal dit wel duidelijk maken.

  Onaangekondigd bezoek is zeker niet welkom.

  Tot zover enkele tips.

  Like

Reacties zijn gesloten.