Bellevue 1998

Een tijdje geleden, toen ik nog zelf deze blog volschreef, sprak ik u over m’n ontmoeting met de zus van Nicolas Thienpont. We hadden het over hun lekkere Cotes de Francs, Chateau Puygueraud, maar ook over de Saint Emilion die sedert 2000 gemaakt wordt door Thienpont en Derononcourt, Chateau Bellevue.

Ik uitte mijn verwondering over de degradatie van deze wijn naar gewone Grand Cru. Vanaf de oogstjaren 2000 krijgt deze wijn namelijk héél lovende kritieken van wijnguru Parker en andere wijnschrijvers. Mevrouw Thienpont verklaarde dit door te wijzen op het feit dat men zich voor de herkwalificatie baseerde op 10 oogstjaren, namelijk van 1991 tot 2001. De gemiddelde prestatie van deze wijn ( die volgens mevrouw Thienpont vóór de overname inderdaad beneden niveau was ) was dus niet voldoende om de classéstatus te behouden.

GROOT was m’n verbazing toen ik gisterenmiddag in de Carrefour rondliep. Ik was effe binnengesprongen om te controleren of er nog flessen over waren van Domaine Le Cazal, le pas du Zarat 2002. Ik kocht deze wijn onlangs bij de 5 + 1 actie, en het genot dat ie verschafte was groot genoeg om extra flesjes aan te schaffen.Sommige lezers dezer wijncourant weten goed waarover ik het heb. Om kort te zijn, een zeer bodyrijke en toch elegante wijn, enorme kruidigheid maar ook zoetig zwart fruit, voor z’n 7 € een subliem koopje.

Jammer genoeg vond ik geen enkel flesje meer beschikbaar.

Verder struinend door de wijnwandelgangen stootte ik echte plotseling op een kist met flessen waarvan het etiket me totaal onbekend voorkwam. Het was nochtans een St Emilion Grand Cru Classé van 1998, topjaar in de streek. En de prijs was belachelijk laag 9,99 €.

bellevue

Chateau Bellevue !

Een buitenkansje : of deze wijn nu goed was of niet, het was enorm interessant om hem eens te proeven. Ik griste een flesje mee, samen met een fles Chateau Meyney, St Estephe 2001 die men aan het afprijzen was. Dertig % korting op 19 €. Toch de moeite om dit Chateaux eens een kans te geven. ( er stonden nog heel wat andere flessen in de rij om af te prijzen, spring snel een binnen )

En die Bellevue ? Die werd gisterenavond gedecapiteerd.

 

Chateau Bellevue, St Emilion GCC 1998 :  De kleur is verbazend licht, druivensapachtig. In de geur ontdek ik champignons, truffel, fungus, paddenstoelen, kabouterwoonst.

De smaak is eveneens verbazend geëvolueerd, echt tertiaire toetsen, aards, maar zeker niet over de top. Gewoon, perfect op dronk, tannine prachtig versmolten, lekker en smakelijk in de mond.

En hier ligt volgens mij de clou. Een St Emilion uit het topjaar 1998 die nu al zulke evolutie vertoont is niet echt een topper in zijn appelatie. Ik vergeleek hem ( om zeker te zijn, kon het niet laten ) met een halfje Chateau Corbin 1998,en deze wijn  vertoonde toch een pak meer meer fruit en diepte.

 

Besluit : De 1998 verdiende inderdaad geen classétatus, maar voor 9,99 € was dit ongelooflijk genieten. Er waren nog 8 flessen over om 16.54 uur vrijdagmiddag.

 

En nog een kleine tip : dit week end zijn er koopjes ( die je kan proeven !) bij Portovino.
Een echte aanrader voor degenen die, in tegenstelling tot mezelve,  nog over een noemenswaardig wijnbudget voor 2007 beschikken. 

2 gedachten over “Bellevue 1998

  1. Op uw aanraden nog eens een bezoekje gebracht bij Portovino. Ik sta er telkens van versteld hoe bescheiden die man is. Daar kan onze vriend Herwig van ‘god complex’ nog een lesje van leren. Wat een wijnen, wat een prijzen, wat een persoonlijkheid, …

    Like

  2. Vandaag in de Carrefour in Borsbeek rondgelopen: kis-ten met de Bellevue van ’98 (zeker twintig van 12 flesjes). Even de proef op de som genomen, en… inderdaad! Zeker niet slecht!

    Like

Reacties zijn gesloten.