Tot in de kist

Gefronste wenkbrauwen alom bij lectuur van PvdW’ s artikel over de transformatie van een eerste wijn uit één appelatie naar de tweede uit een andere.

Maar moeten we niet wat piëteit betonen met de manier waarop de viticulteurs trachten hun wijn aan de man te brengen ?

Is het platte kruideniersmentaliteit of pure noodzaak ?

Bij de primeurgekte van de 2005oogst kwamen de topwijnen, Latour en co, op de markt aan 500 €. Dat is voor één fles meer betaald dan een gans vat ( van 900 liter ) witte AOC Bordeaux.

Enerzijds zijn de topdomeinen dus aan het boomen dat het een lieve lust is, anderzijds zit een groot deel van de kleinere wijnbouwers ( én de coöperatieven ) in grote problemen.

Tussen 1992 en 2006 is de oppervlakte wingerds verhoogd van 100 000 naar 125 000 ha.

In 2005, toen de door Brussel voorgestelde verkoopprijs lager was dan de productiekosten, zijn veel druiven als distillaat geëindigd.

In 2006 zijn er 1820 ha wijngaard geslachtofferd voor arrachage. Letterlijk betekent dit: met wortel en al uittrekken.

De vrijwilligers die dit met pijn in het wijnbouwershart uitvoerden, kregen tot 15 000 €  per ha,een recordprijs die nooit eerder in Frankrijk werd gegeven voor het rooien van gewassen.

In 2007 voorspelt men het driedubbele aan vernietigde wijnstokken, doelstelling is de eliminatie van 10 000 ha.

Voor vele wijnboeren is het dus in eerste instantie overleven. Authenticiteit in de fles is mooi, maar niet tot in de kist (sic).

arrachage2

 

Bron : guide hachette 2007

Advertenties

26 gedachten over “Tot in de kist

 1. maar het is maar door de prijzenslag dat die wijnbouwers met liefde voor authenticiteit, die authenticiteit moeten laten varen. Dat komt ervan als je de symbolische waarde helemaal substitueert voor een economische. Don’t get me wrong: die economische MOET er zijn, maar ze mag niet de enige zijn.
  Denk maar aan de evoluties in de twee richtingen: aan de ene kant stevig door de internationale kritiek gescoorde topflessen met dus de bijhorende exorbitante prijzen en een erg naar het ‘ideaal’ neigende smaak (daar gaat de intrinsieke tussen het symbolische en de authenticiteit dus ook verloren), aan de andere kant artificiële bulkwijn die liefst herkenbaar gemarket wordt (evenzeer op naampjes dus) met druivensoorten in koeien van letters op de fles (en dat zal dus vast geen gros manseng of mourvedre zijn), grote merknamen, enz. Dus ook hier een symboliek die eigenlijk gesubstitueerd wordt voor het economische.
  Die rooicijfers zijn erg politiek en euro-economisch getint. Als je immers opbrengstratio’s en dergelijke van domeinen zou bekijken, zouden er minstens nog eens vijf keer zoveel domeinen de deuren moeten sluiten. Liever niet voor mijn part. Want in veel van die domeinen wordt geëxperimenteerd, tegelijkertijd traditie bewaard (ik vind het bv. verschrikkelijk dat RP de Rousillon heeft ‘ontdekt’ – ik proeg op beurzen e.d. alsmaar meer Rousillons die naar beestige Cabernets neigen terwijl er geen drup Cab in zit), hetgeen mooie innovaties als resultaat heeft (dat is voor mijn part ook de drive achter heel wat prachtige Italiaanse wijnen). Dat mag er dan allemaal ‘aan’, als je doorredeneert. Daar kan ik niet mee leven, sorry, dat is vast wel de Italiaan in me die colèrig wordt, de idealist, de weet-ik-veel-wat. Ik vind dat het aan ons bloggers – die immers stilaan een krachtig alternatief kritisch circuit vormen – om zulke dingen onder de aandacht te brengen en, wie weet, er misschien een heel klein beetje aan te veranderen.
  Ik citeer Gary V: “You, with a little bit of me, we’ll change the wineworld”. Naïef misschien, maar het makt voor mij de ontdekking van iets onbekends telkens weer een ontroerende ervaring en dat is nu net wat wijn voor mij één van de meest boeiende cultuurobjecten maakt die de mens voortbrengt.

  Like

 2. ne pic saint loup, Escarboucles van Chateau L’Euziere of ne Devois du Claus…. of ne Domaine de L’Hortus en waarom is gene La Grange des Peres…. of Peyre Rose

  Like

 3. Dat maakt Frankrijk ook zo boeiend, en pakweg Australië zo saai. Aan de wijn van onze antipoden mankeert niets, verre van, maar je weet precies wat je gaat ruiken en proeven, nog voor de kurk uit de fles is. En Frankrijk, ja, dat valt dan misschien al eens tegen, maar het is als met een cadeautje, het openmaken is al spannend op zich.

  Like

 4. drink maar eens een Highbank of een Fox creek of ne Brothers in arms, Olivers Taranga, Moss Wood, Greenock Creek, Noon Winerey en de Muscat van Chambers Rosewood….
  Het is precies hier het French blok;-)

  Like

 5. Rooi gewoon alle wijngaarden in de valleien waar suikerbiet en graan een meer aangewezen gewas is en een mooi deel van het probleem is opgelost.
  Maar, Venne, absolutamente & absolutely, La France elle does not rule the waves anymore.
  Er zijn echter overal, in Frankrijk, in Europa en over de hele wereld wijnbouwers die met liefde en vakmanschap experimenteren en schitteren. Laat ons met zijn allen deze helden verheerlijken, bekend maken en hun flessen ledigen.

  Like

 6. Ongetwijfeld dat in ieder wijnland prachtwijnen gemaakt worden, maar voor mij blijft het ontegensprekelijk:
  la France rules the grapes
  (Een goeie morgen, overigens)

  Like

 7. Australië, noch Spanje, noch … zijn momenteel blijkbaar opgewassen tegen deze uniformiserende tendenzen, spijtig … . Maar er is overal licht aan den einder, gelukkig en altijd, … ’t is net dat licht dat we moeten koesteren, niet? Ik denk in Australië bv. aan Pikes (Clare Valley) of Kreglinger (Tasmanië), in Frankrijk aan Domaine Sainte Anne (Rhône St-Gervais) of Château de Nouvelle (Fitou), in Italië aan Monte Vertine (Toscane) of Tenuta Valeirano (Piëmonte), … . Er zijn er overal wel.
  Eh, France rules the GRAPES??? De meeste lokale vriëteiten zijn fijntjes gerooid om er Cab/Merl/Chard te zetten. Geef mij dan maar Italië als we dan toch voor een land moeten gaan. Meer dan 400 verschillende soorten die allemaal wel iets te bieden hebben!

  Like

 8. klonk gewoon mooi in navolging van het meer bekende spreekwoord
  én duidde in de eerste plaats niet op de variëteiten maar op het resultaat in het algemeen (naar mijn bescheiden mening)

  Like

 9. Amaronese, wat is uw mening over de Sangiovese van Pikes? En hun “EWP”? Maken ze nu echt de beste Merlot van Australië?

  Like

 10. @Bert: tuurlijk, I know, ik nam je op je woorden. Niet mooi van me (*bad grin*), maar je moet toch echt toegeven dat de Fransozen niet echt fijntjes omspringen met hun variëteiten, niet? Wat dat ‘rules’ betreft, tja, dat is natuurlijk voor een groot deel smaak en voor de rest ideologie. Ik vind dat geen enkel wijnland ‘rules’. Er is zoveel verschillends en eigens, dat ik liefst van alles wil genieten (’t weze anders gezegd dat er idd pareltjes door de zwijnen geproduceerd worden 😉 ).
  @Venne: moeilijk te zeggen. De Sangio heb ik nog nooit geproefd. Staat zeer hoog op m’n verlanglijstje. Maar ach, de rest van hun wijnen, … ik denk dat ik gewoon een zwak heb voor dit domein. Ik word er altijd melig van als ik er eens eentje van drink. Ik heb pas nog eens een fles ‘The Merle’ Reserve Riesling 2004 opengetrokken (ben zot van Riesling, zelfs Australische) en eh, ja, dat was gewoon weer een schot in de roos en jammer genoeg ook de laatste fles. Guer was zeer elegant en gedreven, smaak een echte explosie in de mond, maar dan niet op basis van alcohol, eik of suiker, maar gewoon qua complexiteit. Een barokke Riesling die zijn affiniteit met Bernkastel Spätleses niet verdoezelt. Nieuwe Wereld, maar echt knap en zeker niet gewoon ‘typisch’. ‘Saai’ zou ik dit zeker niet noemen.
  Een half jaar geleden had ik de kans om eens wat Condrieu’s en co blind te proeven. Daar zat ook een Pikes’ in, nl. de ‘Gills Farm’. Iedereen van het panel dacht dat het een klassieke Condrieu was: fris, floraal en tegelijkertijd een haast voluptueuze (te) rijpheid, iets wat je nu nog zelden in de echte Condrieu’s terugvindt, en een structuur waar je een pagode op kan bouwen. Tja, niet nodig te zeggen dat hij naast Luminescence van Guigal eindigde, die spijtig genoeg wel bijna 4 keer zo duur was. Bij mijn weten is Gills Farm in België wel niet te krijgen (shame!).
  De EWP heb ik alleen maar geproefd: gaat er voor mij soms wat over (niet alle jaren toch), mist iets van de austeriteit en aardse kracht die ik doorgaans met Pikes associeer. De gewone Pikes’ Shiraz daarentegen is me al een paar jaar gewoon heerlijk voorgekomen. Staat voor mij ver af van de Australische fruitbommen en anderzijds heel dicht bij Hermitage. Gebalde kracht, aards, een beest dat iedere keer 5 jaar kelderstraf nodig heeft om te kalmeren (en dan kan ik er nog niet afblijven, maar ik heb plechtig gezworen om van de 2002’s die me resten af te blijven). De diepgang die je hier vindt is voor mij typisch voor de Pikes’ wijnen. Zeker eens proberen (en voor die prijs!!!).
  De ‘beste’ Merlot van Australië? Ik weet het zo niet … ik heb hun Merlot altijd het minste broertje van hun reeks gevonden, maar ik vermoed dat het feit dat ik maar weinig voel voor Merlots daar iets mee te maken heeft (jaja, kom nu maar af met Sideways 😉 ). ’t Is zeker een knappe wijn. Toch heb ik het altijd zo het gevoel of er iets mee scheelt, of er meer mee aan te vangen was, maar dat op of één of andere manier niet gelukt is.
  Jij moet anders wel CEO van Fortis zijn of zo, want eh Moss Wood (heb je hun pure Semillon al eens geproefd?) valt nog mee van prijs, maar Noon, Chambers Rosewood of Greenock Creek, dat kan mijn beurs niet trekken hoor!
  I dunno, maar hele Nieuwe Wereld vs. Oude Wereld debat vind ik zo stilaan een beetje lachwekkend worden. Er is alleen een internationale smaak vs. een meer eigen smaak. De Bordeaux van 2005 zullen ook zo internationaal zijn als maar zijn kan, denk aan Spaanse wijnen, sommige Italiaanse Barolo’s of Brunello’s (bv. Banfi, yuk!), … ’t is overal wel van dat wat. Iedereen wil mooie cijfers en gaat die toer op als ie lekker de kassa wil laten gaan … . Ik wil er niet veel meer achter zoeken hoor. Allemaal heel begrijpelijk … maar verdomd jammer.

  Like

 11. vinejo, weer een epistel! Als ik eens drie korte posts achter elkaar doe, krijg ik dan een Yquemmetje van jou? 😀 Zal het nooit meer doen, echt niet …

  Like

 12. al die van buitenblokkerij die ik ooit heb moeten doen ivm de rendementen en dan te zie wat men nu doet met VSI en VSIe bovenop de PLC (Arrêté du 28 avril 2005 relatif aux volumes substituables individuels pour certaines appellations d’origine contrôlées de la récolte 2004 )
  http://www.admi.net/jo/20050520/AGRP0501055A.html
  weet je hoe ik dat noem: de fraude legaliseren! inderdaad in Frankrijk regeert de druif.

  Like

 13. dat is het in feite ook. En dan moet maar goed geweten zijn dat het rendementenachterpoortje altijd wagenwijd heeft opengestaan. Het aantal hl per hectare reëel stemt niet noodzakelijk overeen met het virtuele (d.w.z. datgene waarvan de wijn wordt gemaakt). Maar enfin, noemen we dat maar ‘met de Franse slag’ zeker?
  Veralgemenen moet niet, maar wat te denken van zo’n beregeling? Meer nog: wat te denken van zo’n beregeling gecombineerd met het voorstel van Renou zaliger: 2 appellatiesystemen, één behoudend zoals nu en een parallel waarin de VdP of VdR vermeld wordt en vooral de druivensoort op het etike moet staan? Begin maar: nog meer platte Merlots uit het Zuiden? Nog meer groene Chardonnays uit de Loire? Dit is geen manier om de wereldmarkt dubbel te counteren. ’t Zal pas veranderen als Frankrijk realiseert dat het echt wel niet het enige wijnmakende land ter wereld is.
  Bandol zonder Mouvèdre? Het komt zo ongeveer in m’n ergste nachtmerries voor en ik ken er één die er liever ook niet van droomt … .

  Like

 14. idd Amaronese, da kan de mijne ook niet trekken! Maar heb daar wel eens wat basis cuvees kunnen van proeven en die waren gvd al heel goed!
  Moss wood hunne semillon is speciaal ja, kan blijkbaar rustig wat jaartjes liggen en nog specialer worden, ligt niet in mijn kelder wel hun Lefroy chardonnay. Koop jij deze ook bij ad bibendum?
  Ik heb den indruk dat we toch eens dringend moeten afspreken om wat flesjes open te trekken?

  Like

 15. een wagen zonder motor, De CD&V zonder Leterme, U2 zonder Bono, een pc zonder harddisk, De Kampioenen zonder Marcske, de Belgische ploeg zonder Mpenza.
  Dat laatste was om te lachen.

  @Amaronese : mag het een Rieussec zijn ? Dened heeft me net verzekerd dat het kwaliteitsverschil verwaarloosbaar is…

  Like

 16. Sideways, was dat niet de pinot noir ?

  En de eerste 2005 Bordeaux die ik dronk was Beauilleu Comtes des Tastes, en guess what ? Deed me aan een Spaanse denken.

  Like

 17. even goed ;-). Heb ik nog nooit geproefd eigenlijk. De beste Sauternes die ik me herinner was Suduiraut, maar met een Yquem kan ik dus niet vergelijken …
  Sideways is idd ook Pinot Noir. Merlot is volgens Miles de flutdruif, Pinot Noir de meest poëtische druif, de druif met de meeste diepgang, … . Beetje zwart-wit natuurlijk en in zekere zin ook ironisch: Miles eindigt eenzaam in een McDonalds met een fles Cheval Blanc 1961. Een VETTE Merlot dus! Funfact: Pinotverkoop steeg na Sideways met 20% in de VS. Tsk, die Amerikanen toch.
  @Venne: Ja, ik ga ook wel ‘eens’ langs bij AB als mijn portemonnee dat wil trekken. Ik heb er laatst een ontroerend goede NZ Pinot Noir geproefd van Seresin Estate. Daar moet ik echt eens wat flessen van hebben. Maar ja, 30 EUR … De Monard bros weten wel wat de prijzen zijn. O, btw: als je eens een knap alternatief voor witte Crozes, Saint Perray of Saint Joseph wil: D’Arenberg The Hermit Crab 2005. Onlangs bij iemand geproefd en kedeng! schot in de roos. Ik was echt onder de indruk en dat voor maar 11 EUR. Er is hier ergens wel iemand die hem importeert. Ik geloof dat je’m bij Mig’s World Wines kan krijgen (Brussel).

  Like

 18. Inderdaad, ik ga daar niet over uitwijden. Spijtig,.. wij betalen de de marge van de horeca afnemers. Wel schitterend wat de familie heeft gedaan op wijngebied, of het nu wijnmakelaarsunie, provino, enz is… Thanks for the tip van de crozes….

  Like

 19. ben ik op zich minder tevreden. Ik ben er al teveel flagrant incompetente vertegenwoordigers van tegengekomen (‘Als je het niet weet, hou dan je mond of zeg gewoon dat je het niet weet’ is een idee dat daar precies niet echt bekend is). Dat is misschien ook het enige smet op het blazoen van deze familie.
  Ik denk dat we idd eens wat flesjes moeten opentrekken hier …

  Like

Reacties zijn gesloten.