Loiredevolle tip

Onze coque au vin werd deze avond perfect begeleid door een heerlijke Loire wijn.

Domaine de la Perrière Vieilles Vignes, Chinon 2003 is gemaakt van zestig jaar oude wijnstokken en rijpte 12 maanden op eikenhouten vaten. Dat merk je slechts heel discreet aan het een snuifje vanille dat zich bescheiden tussen de aardbeienconfituuraroma’ s naar boven wringt.

Verder ontdekten Vee ( die net haar eerste jaar kokschool achter de rug heeft en nu nog beter kookt dan vroeger ) en ik heel frisse kruiden, we dachten aan laurier en kruidnagel.

Ook in de mond blinkt deze wijn uit door zijn frisheid, zijn mooie zuren en knapperige tannines. Verwacht geen superlengte of grote concentratie, wel een mooi afgewerkte en harmonieuze drinkwijn die licht gekoeld puur genot kan schenken.

Heel moeilijk om eraf te blijven.
Vandaar dat ik het hier kort houd.

Gezondheid!

Oui au Chinon

Colruyt klassewijnen, 9,10€

Advertenties

16 gedachten over “Loiredevolle tip

 1. Ik heb er vandaag ook net eentje opengetrokken. Niet slecht, inderdaad, maar voor mij overheerst (zeker naar het einde toe) toch iets teveel rauwe groene peper. Net iets te wrang. Voor de rest idd een redelijk mooie wijn, zonder al teveel capsones. Het gerookte luchtje dat bij opschudden naar boven komt vind ik ook wel leuk zelfs. Schol!

  Like

 2. hadden wij hier totaal niet. Maar wij zijn hier serieuze anti-rokers;-)
  En wrang vond ik ‘m ook al niet, zeker niet voor een CF.
  Had je die kruidigheid niet ?( wij haalden laurier uit de tuin en kruidagel uit de kast om te vergelijken)
  Straf hé, die wijnsynchroniciteit!

  Like

 3. zo bijna als van gerookt hout. Laurier en kruidnagel zitten er hier niet in (ben nog eens gaan ruiken in de kruidenkast). Net zoals de vanille trouwens … tja, de ene tegen de andere fles waarschijnlijk.
  Na wat openstaan zit er ook iets duidelijk framboosachtigs op, maar nog steeds ‘leafy’, nogal groenig. ‘k Zeg het: niet slecht, maar hij ‘doet’ het ‘m zo niet helemaal hier. Ben eens benieuwd wat dat morgen gaat zijn …

  Like

 4. dat het dezelfde cuvée is?
  Wij vonden de aangehaalde geuren en smaken nogal ondubbelzinnig aanwezig hoor…In tegenstelling tot de gerooktheid ( die sommige Médocs wel vertonen en waar ik geen liefheber van ben, ik was al blij dat de houtlagering–geen nieuwe vaten trouwens–heel discreet was)

  Like

 5. zo zeker als een boer een hond heeft.
  Ik heb er na hem een nachtje te laten staan nog eens van geproefd. En het is weer van hetzelfde. De rokerigheid is wat minder, maar er zit een wrange, venijnige staart aan. Het aardbei/framboos-muziekje is nu ook grijs gedraaid. Met wat aandachtiger proeven haal ik er zo een typische smaakje uit van slecht gemaakte pinotages/shirazzes/merlots uit Zuid-Afrika. Volgens mij is er iets met de fles: precies wat teveel VA en een wat uitgedroogde, afgevlakte smaak. Bret/acetobacter-probleem misschien?
  Wat me opvalt is dat de kleur ook heel wat lichter is dan wat ik kan afleiden uit je foto (alhoewel je daar voorzichtig mee moet zijn natuurlijk).

  Like

 6. was idd redelijk donker voor een CF. Dat bittertje ( zeker niet wrang) of die groene peper waren er inderdaad maar op een mooie manier, trouwens, dat weet je als je CF drinkt. Laten we het misschien toch maar op een mindere fles houden, te wijten aan…stockage, besmetting, bret of ( hopelijk niet ) de botteling van verschillende ( ongelijke) cuves.
  Een gezamenlijke retasting dringt zich op 😉

  Like

 7. ik heb ‘m nu eens uit een INAO-glas geproefd, tussen het verbeteren in (oh, schamel soelaas). Het aardbei(confituur)karakter komt beter naar voren en de algehele structuur is beter. Het probleem is duidelijk een tikkeltje teveel VA (dus waarsch een probleempje in de fles). Op het eind gaat ie voor mij wel (en dat proef ik nu wel; zou de het uurtje maffen er iets aan gedaan hebben?) de heerlijke richting uit: aardbeien met zwarte olijven. De zwarte olijven zijn overduidelijk in de nasmaak. Heerlijk. Jammer van het foutje.
  Eens een CF-proeverij? Of gewoon een Loire-proeverij? Laat maar weten … .

  Like

 8. Loire-proeverij bij temperatuur van 25° op een terras met mooi zicht… Zie ik zitten
  Maar voor vanavond hou ik het maar bij een Bordeaux-tje, denk ik
  Schol

  Like

 9. een St Julien 1996 aanraden.
  Liefst met cd&v-oranje etiket.
  Maar niet alleen opdrinken hé, altijd met mate !

  Like

 10. Dag jo,

  Alles kits met jullie? Ook aan het wachten op de zomerzon?
  Nog een paar weekjes…….
  Twee vraagjes voor jou :
  1/ De wijnflessen van het geboortejaar van onze kinderen ( flessen die we van jullie hebben gekregen ) zou ik graag ” te kijk” stellen op onze kast. Doe ik daar goed aan ? Mogen ze in het daglicht bewaard worden?
  2/ Ik kreeg deze week een zoet wit wijntje van een vriendin, nl. ” Pacherenc du Vic Bilh “2002 , mis en bouteille au château d’ Arricau – Bordes. Ik vind hem heerlijk, maar hij heeft vrij veel bezinksel. Misschien een domme vraag, maar kan dit kwaad ? Is het nog gezond om er ( met mate :-)) van te drinken?
  Dikke kus,

  Elke

  Like

 11. Leuk om je hier eens virtueel te ontmoeten!
  Wat betreft je eerste vraag, als je van plan bent om die wijnen ooit nog op te drinken zou je ze best donker bewaren ( en liefst in een kamer met redelijk constante- en niet te hoge – temperatuur). In dat geval kan je wachten tot je kinderen oud genoeg zijn om er van te genieten.
  De Pacherenc is een wijn uit het ZuidWesten van Frankrijk, meer bepaald de witte wijn die in de streek van de Madiran wordt gemaakt. Het bezinksel is allesbehalve een teken dat de wijn slecht is, integendeel, soms laat men witte wijnen rijpen op hun ‘ lies’, dat is het bezinksel van de (dode) gist- en andere cellen. Ongezond is het zeker niet, het geeft enkel meer smaak en karakter aan de wijn. Genieten dus.
  Kusjes terug,

  Jo

  Like

 12. Wij dronken dit wijntje gisteren op het terrasje van ons plaatselijk ‘eetcafeetje’. Eigenlijk was het de bedoeling dat mijn man er tijdens het eten één of twee glaasjes van dronk. Hij liet mij proeven en voor we het in de gaten hadden was de fles leeg. Heel lekker wijntje voor zijn prijs!

  Like

Reacties zijn gesloten.