Ninetyninety one

1991 was één van de slechtste wijnjaren in de Médoc ooit.

Decanter schrijft hierover het volgende.

The year of the frost. Plummeting temperatures on the night of 20 April wiped out up to 70 percent of the crop. Second buds complicated the ripening process of what remained, and rain in late September provoked much rot, resulting in many wines that were dilute as well as not entirely clean. Best Appellations Nonetheless the most ruthlessly selective properties in the northern Médoc made good, slightly beefy wines, generally superior to 1987 or 1992. Merlot fared better than Cabernet. Graves was less badly affected by frost, and some good medium-bodied wines were made..

Ik had het geluk twee weekends terug te mogen vertoeven in het gezelschap van een ervaren rot in het wijnvak, uitgenodigd als special guest door P en A.

Deze genereuze wandelende wijnencyclopedie bracht naast boeiende verhalen over keldermeesters die hun cuves aanpassen aan de proever die men op het Chateau verwacht, enkele flesjes mee ter degustatie.

Ik kreeg ze blind te proeven en moest trachten het jaar te raden. Ik schatte de wijn tussen 1990 en 1995 en somde op wat niet kon: 91,92 en 93.Daarvoor waren de wijnen té goed. Ik gokte op 1990, 1994 of 1995 .

WRONG!

Wijnmeester Johan koopt al decennia lang Bordeaux aan en weet steeds wat er de moeite waard is. In 1993 vroeg hij zijn wijnleverancier naar enkele flessen Montrose uit 1990 ( 100 Parkerpunten!) maar de alerte handelaar beweerde dat ie beter voor een fractie van de prijs de 1991 kon kopen. Die was bijna even goed!

Parker geeft wijnen uit een minder goed jaar consequent lage punten ( denk maar aan 1997), maar net daar zijn de koopjes te doen, vooral bij de topdomeinen die drastisch de opbrengst kunnen beperken.

Dat bleek dus duidelijk bij het degusteren van deze twee wijnen.

Een Montrose en Leoville Les Cases uit…1991.

Allebei blaakten ze van levenslust, heerlijk evenwichtige, knappe knabbelbordeaux.

Mijn voorkeur ging uit naar de Montrose die nog jonger aanvoelde dan de Leoville. Maar beide wijnen waten archetypes van wat een goede Médoc kan bieden.

En gastvrouw An had naast een exquise maaltijd nog een extraatje voorzien.

Na dertig jaar zware trainingsarbeid was ze erin geslaagd een marathon uit te lopen. Een bevriende ( en waarschijnlijk heimelijk verliefde ) dokter had haar hiervoor een flesje wijn beloofd.

Chateau Lafleur Pétrus 1970.

Lafleur Pétrus is niet, zoals velen veronderstellen, de tweede wijn van Pétrus. Moeeix maakt hem wel, maar het is een domein dat gesitueerd is tussen de twee grote Pomerols, Pétrus en Lafleur.vandaar de naam. Zoals we Belgie dus La France- Pays Bas zouden noemen. Klinkt toch veel beter ,niet?

Deze wijn was dan wel 37 jaar oud, maar had nog heel wat te bieden. Fruit en frisheid, maar ook morilles, leder en een heerlijke afdronk.  Een oude dame met onmetelijk veel klasse. Je zou op den duur Franske van Wendy nog begrijpen… 

We eindigden de avond met een heel mooie Sauternes, Doisy Vedrines uit 1990. Toevallig dronk ik deze maand ook een Chateau Lamothe en een Chateau Loubens uit hetzelfde (top)jaar, maar de Doisy stak er met kop en schouders bovenuit. De Loubens ( St Croix du Mont ) mankeerde de frisheid en het toasty aspect van een Sauternes, de Lamothe had een mooie neus maar viel tegen in de mond, met zelfs een redelijk wrange afdronk. Dit in tegenstelling tot de Doisy Vedrines, die zich gedroeg als het terechte orgelpunt van een schitterende avond.

Montrose en co
 

 

Advertenties

4 gedachten over “Ninetyninety one

 1. Mijn ventje is wijnliefhebber en ik heb hem vandaag attent gemaakt op je blog. Zelf is hij geen blogger maar ik denk wel dat hij hier een trouwe lezer zal worden. Groetjes.

  Like

 2. Het is gevaarlijk om je man attent te maken op deze (schitterende) blog. Ik deed hetzelfde, mijn man las hier iets over een wijnveiling en nu zijn wij 200 flessen wijn rijker en ettelijke euro armer en dan nog niet te spreken over de Aldi miskoop. 😉

  Like

 3. hou ik deze blog..Af en toe volg ik hier een adviesje op en dan kom ik thuis over als ‘die met goede smaak in wijn’..hehehe

  Jaja, deze witch is zeer sluw!

  Like

Reacties zijn gesloten.