Rode prijzen en rode kaken

Colruyt heeft een heel goede naam bij wijnkopers zoals u en ik.

Steeds correcte prijzen en service. De prijzen zijn wel aangeduid per 6 of 12 flessen, wat inhoudt dat je bij aankoop van minder flessen per soort  een herverpakkingskost moet betalen van 1,25€.

Twee maand terug kocht ik via het net een 40tal flessen van een aantal verschillende soorten wijn voor mezelf en mijn ouders. Gezien het aantal flessen was ik zo stoutmoedig om, als de eerste de beste Noorderbuur, te vragen om alle herverpakkingskosten te laten vallen.

Ik kreeg algauw een mail terug waarin men me verzekerde dat de vraag werd doorgespeeld aan de bevoegde diensten.

Tja, u kent dat wel, de lange baan en het lijntje en zo,tot u het vergeet.

Ach ja, dacht ik, het was ook nogal een vrekkige vraag, ik betaal die paar € er wel bij.  

Drie weken later, voorval inderdaad vergeten, krijg ik een schrijven van Colruyt in de bus met een check van 2, 5€.

De teruggave van (een deel van) de verpakkingskosten.

Bank vooruit voor Colruyt.

applaus

Hoewel, laat het bankje toch maar staan…

De website klassewijnen van Colruyt is heel verzorgd en redelijk volledig, meestal staat bij de wijnen een woordje uitleg over de herkomst, vinificatie en zelfs een kleine proefnotitie.

Duidelijk het werk van sommeliers of op zijn minst van grote wijnliefhebbers.

Daarom ook dat ik me afvraag of de jobstudenten in Colruyt momenteel ook de wijnrecensies schrijven? Ziehier de beschrijving bij een Beaujolais, Moulin à Vent 1999:


Château des Jacques Moulin à Vent 1999 75 cl  Appellation Moulin à Vent contrôlée
Het domein bezit 13 ha wijngaarden in de Côte d’Or en is al 4
generaties lang in handen van de familie Chopin. De wijnen worden er
nog gemaakt volgens de beste
Bourgondische traditie. Dat betekent:
lichtgekleurde wijn met een
pinotboeket van gedroogde pruimen,
kersenpit, leder, onderhout en humus. In de mond primeert de finesse,
met opnieuw gedroogd fruit en herfstgeuren en een lange afdronk.
Een
Bourgogne om dit najaar van te geniete!
Past goed bij niet te zware gerechten met pluimwild en gevogelte als
kwartel, piepkuiken, enz.

Kleur: roodPrijs/fles:17,90Verpakking: Karton van 6 flessen.Rode Prijs:

14,30

 

Hmmm, dat pinotboeket van die gamay zou ik wel eens willen ruiken

 

En u ziet het, er zijn dus kelderestjes bij Colruyt.

De Potensac 1999 zou ik niet aanraden ( vond hem vorig jaar al lichtjes over) en van de Bourgognes ken ik te weinig, maar mocht ik nog b
eschikken over enige vorm wijnbudget, ik zou niet twijfelen om een paar flessen
Roland de By 2000 te kopen aan 15, 25 €. Deze wijn deed het heel goed in een blindproeverij anderhalf jaar terug. Wat heet heel goed, hij haalde de eerste plaats vóór Pichon Comtesse 1999, zie hier.

 

Maar ook de Malescot St Exupéry 1999 aan 25,30€ is een aanrader. Deze wijn was één van de wijnen die ik bestelde enige maanden terug, ik betaalde 29,99 euro…

 

Ondertussen proefde ik een flesje en m’n bedoeling was dit volgende week te bespreken naast de Labégorce 1998, een andere Margaux die we er bij dronken. De actualiteit is me te snel af, vandaar dat ik hier nu al meld dat dit twee TOTAAL verschillende Margauxwijnen waren. De Labégorce speelde meer op finesse, de Malescot ( verrassend genoeg) meer op kracht. Nu ja, ik bedoel eerder dat de Malescot een animale trek had die ik niet verwachtte, een enorm vlezige wijn die mij zelfs enigszins aan een geëvolueerde Bandol deed denken.
In tegenstelling tot de Labégorce ( en tot wat men verwacht van een Margaux) was Malescot 1999 volgens Brunello, mezelf én de aanwezige vrouwen allesbehalve een vrouwelijke wijn.

Dus, JA, ik hield ervan…

Maar NEEN koop er geen 12 flessen van. Volgens mij ( en geheel toevallig ook volgens Parker, die hem trouwens 90 punten toebedeelt ) drink je hem namelijk best binnen de 3 tot 5 jaar.

Betaal er dus gerust de herverpakkingskost bij, u doet nog steeds een goede zaak.
(U wel)

malescot en labégorce

 

27 gedachten over “Rode prijzen en rode kaken

 1. Ik enkele dagen geleden pas gedronken en idd een voltreffer!
  Beste Cru Bourgeois Supérieur van 2000, naar mijn mening. Een GCC waard

  Like

 2. Goed gezien, Vinejo, die Colruyt-fout. Alhoewel, de Colruyt-vakantiejobber sloeg zonder het te weten de nagel misschien toch wel behoorlijk op de kop.
  Over de Chopin-historie kunnen we zeer kort zijn: de Colruiter gaat daar tijdens zijn Polonaise behoorlijk uit de bocht. Deze Moulin à Vent is immers gemaakt door het huis Louis Jadot, dat trouwens aan de rand van Beaune een bijzonder mooie cuverie gebouwd heeft, waar u bij gelegenheid zeker eens moet langslopen.
  Niettemin is het wonderlijk om te zien hoe internet-dwaasheid toch zijn weg vindt naar ander websites. Op de blog http://www.wijnerij.web-log.nl/ lees je bij een beschrijving van de Château des Jacques, Moulin à Vent het volgende: “Sinds 1859 is Maison Louis Jadot gevestigd in het oude centrum van Beaune, het kloppend hart van de Bourgondische wijncultuur. Het domein bezit 13 ha wijngaarden in de Côte d’Or en is al vier generaties lang in handen van de familie Chopin.”
  Totale onzin natuurlijk. Louis Jadot is inderdaad een gereputeerd huis in Beaune, maar bezit meer dan 140 hectare over de hele Bourgogne. En het Domaine A. Chopin et Fils – dat verder niets te maken heeft met Jadot – ligt langs de fameuze route nationale 74 in Comblanchien, zit daar op de wip tussen de Côtes de Nuits en de Côtes de Beaune en heeft in de verste verte niets te maken met Beaujolais. Maar omdat onze goede Nederlandse blogvriend de naam van Louis Jadot op het etiket zag staan, heeft hij dit gekoppeld met de foute Colruyt-informatie over Chopin.
  Niettemin is de rest van de Colruytbeschrijving misschien toch wel niet zo belachelijk.
  Dat Moulin à Vent – een ras-Beaujolais – bij de Bourgognewijnen gerekend wordt, is eigenlijk geen fout. Beaujolais is dan misschien geen Bourgognewijn, de streek maakt wel deel uit van het Bourgondisch wijngebied.
  Als de Colruytschrijver bovendien zegt dat de wijn gemaakt wordt “volgens de beste Bourgondische traditie”, is hij eigenlijk ook niet verkeerd. De vinificatiemethode voor de wijnen van Château des Jacques is immers identiek als deze die gebruikt wordt voor de grote grand cru’s uit de Côte d’Or. Net zoals bij de meeste andere Moulin à Vents wordt er geen macération carbonique toegepast. Bovendien leert de website van Louis Jadot me dat ook de gamay-wijnen na de traditionele gisting ongeveer 12 maanden houtlagering krijgen.
  Ik heb de Château Saint-Jacques 1999 zelf nog niet geproefd, maar misschien is zelfs het “pinotboeket” dat de Colruytman meent te herkennen helemaal correct. In een beschrijving van de 2003 van hetzelfde huis vond ik het volgende: “Le nez est une douce alchimie, rencontre du Beaujolais et de la Bourgogne avec des arômes qui évoque la framboise, la fraise et le cacao. En effet ça “pinote” autant que ça “gamote” !”
  Misschien moeten we bij gelegenheid zo’n flesje eens in een tussen enkele pinot noirs loodsen, want dezelfde schrijver beweert dat deze wijn het geregeld zeer behoorijk doet als “piraat” in een Bourgogneproeverij
  Bericht aan de heer Jef Colruyt: gelieve de eerste zin van uw beschrijving te schrappen. De rest zal wel kloppen…

  Like

 3. dat Beaujolais in het Bourgondisch wijngebied ligt had ik verwacht. (En niet in het minst van onze plaatselijke Sherlock 😉 ).
  Maar dan schrijf je niet: ” Een Bourgogne om dit jaar van te genieten”
  En inderdaad, in blindproeverijen durft een Beaujolais soms wel eens voor een Bourgogne door te gaan. Maar dat heeft dan meer te maken met de wisselvallige kwaliteit van veel Bourgognes dan met overachievende Beaujolaiswijnen vrees ik….

  Like

 4. met de manier van vinifiëren natuurlijk. Ik denk dat we gamaywijnen makkelijk herkennen door het feit dat ze via maceration carbonique dat typische tuttifrutti-aroma krijgen. Als ze klassiek gevinifieerd en opgevoed worden, zal dat al een stuk minder duidelijk zijn en wordt de neiging om ze te verwarren met “kleine” bourgognes reëel. Weet je wat: ik trek vandaag eens een Moulin à Vent open (die normaal gezien op die laatste manier zou moeten gemaakt zijn), doe een blinddoek aan en proef. ‘k Zal het resultaat laten weten.

  Like

 5. is inderdaad een absolute aanrader, nog goed tot 2010, maar nu al helemaal op dronk. Parker 88. RVF vijf sterretjes !
  Roland de By ken ik niet… Uwe zetduivel of die van de Jef ?

  Like

 6. 7.50€ – Lekkere zomerwijn, niets van te zeggen. Fris, noties van noten en hout, maar nét iets te zuur naar mijn gevoel, en, ik had net dat íets meer verwacht (ivg met witte wijnen die ik onlangs proefde uit zelfde prijs-categorie). Mist een halve body, naar mijn gevoel.

  Like

 7. dat redelijk tegenvalt: Chateau Lalande (Saint-Julien) 2003
  Té duur voor wat deze wijn ‘maar’ is.
  Een 15€ in Colruyt, geloof ik, een 17€ in GB, maar niet meer waard dan een 11€. Een Cru Bourgeois tout court, maar die geen verdere roem mag verwachten: niet veel in de neus (wel alcohol, op dag 2 dan nog) en in de mond een lekker evenwichtige stevige fruitwijn, die dus jammer geonoeg een aantal extra’s mist om een uitschieter te kunnen zijn… Kies dan een Fiefs de Lagrange voor 15€:
  dan heb je pas waar voor je geld in het glas…

  Like

 8. aangezien ik tot op heden enkel 2003 en 2004 dronk
  en nu wacht tot Colruyt de 2005 verkoopt (als ze dat al zullen doen…)
  Iemand ervaring met oudere jaargangen?

  Like

 9. Twee jaar terug heb ik een aantal flessen van 1996 gedronken. Blijkbaar waren ze goed bewaard want ik was zeer verbaasd over de kwaliteit ervan. Zeer elegante en complexe wijn voor een tweede keuze van het domein. Waarschijnlijk zal de mooie jaargang er ook voor iets tussenzitten, maar voor die prijs ( ik had zo’n 40 euro betaald voor drie flessen bij http://www.belgiunwinewatchers.com een drietal jaar geleden ) heb ik spijt dat ik er niet meer gekocht had.

  Like

 10. dronk ik iets meer dan een jaar terug en die was eveneens prachtig, heb er nog twee liggen–gekocht in Colruyt drie jaar terug aan 14 euro/fles.
  De 2002 vond ik dan weer minder, un peu dilué, maar aan 9 euro( in carr wijnfestival 2005) toch een mooie koop.

  Like

 11. Een jaar of 12 geleden heb ik ter plaatse eens twee keer 6 flessen Chenas gekocht (ben in de loop der jaren helaas de juiste chateau vergeten, maar ik zou er nog wel naartoe kunnen rijden). Het ene lot had een gewone rijping gehad (12 maanden in oude vaten als ik me ni vergis?), de andere had zes maanden extra in eiken vaten gelegen. Een heel verschil. Maar niet om over naar huis te schrijven. Het werd bijna een wrange wijn die het experiment amper overleefde..
  Verder ben ik het met jullie eens wat betreft de Bourgondisch link tussen beide gebieden.. Ze gaan er ginder trouwens ook prat op dat ze de poort naar de Bourgogne zijn .. Een beetje wishful thinking is (ook) de beaujolianen niet vreemd.
  het lekkerste vind ik de Beaujolais als hij ’s zomers op een terras gekoeld gedronken wordt. Met konijn of zo. Of een lekkere Bresse kip. Jammie !

  Like

 12. Nu ik dit hier allemaal lees, heb ik spijt gekregen dat ik geen half bakje (zes flessen dus) Fiefs de Lagrange heb gekocht. Voor het jaartal 2004, niet slecht denk ik, was het 9,99 euro de fles. Een gemiste kans. Jammer!

  Like

 13. Intussen te weten gekomen dat ook deze in de winkel te koop zullen zijn.
  2005, vermoedelijk binnen een maand, 2006 een jaar later

  Like

 14. en de eerste wijn Chateau Lagrange, zal zo’n 38€ (!) worden… Ik kocht de 2001 nog aan 23€ (-10% in Delhaize)

  Like

Reacties zijn gesloten.