Niet van de poes

Het beloofde sexueel geladen verhaaltje van PvdW post ik als de kindjes naar bed zijn.
Eerst wil ik u kond doen over een wijn die me heel erg bekoord heeft.
Gisterenavond hadden we de restart van onze sommeliercursus bij
Syntra.
De elf overblijvers( van de 17 –dat ze daar maar eens een realitysoap van maken, expeditie Syntra met overlevingstocht in Suze la Brousse ) begonnen aan het derde jaar, waarin de wijnen buiten Frankrijk zullen besproken worden. We kregen heel wat uitleg over de examenweek die ons te wachten staat in
Suze la Rousse, maar we proefden ook enkele wijnen blind. Ik besprak de eerste rode wijn en gebruikte termen als paarsrood, peperige kruidigheid, rood fruit, leder en stal maar ook stug en tanninerijk. Deze laatste kwalificaties deden me aan een malbec uit Cahors denken, maar nee hoor, het bleek te gaan om een pure, 100% cabernet franc! Na de onthulling ( Chinon, cuvée Pain 2005) rook en proefde ik nog even en dan denk je: ja, tuurlijk, hoe kon ik dat nu niet ontdekken.
Hoewel, doordat ie uit 2005 kwam was hij veel rijper en voller dan we normaal van cabernet franc gewoon zijn, en als we het prijskaartje hoorden gingen we volledig overstag: 6,89€.
Mooie wijn voor de geoefende drinker, te koop bij Lambrecht, Latem.

De andere wijnen waren minder gedenkwaardig, met name de Corbières Chateau Auris (cuv. Zoelle 2003) viel dik tegen en ook de Chateau le Gravillot, Lalande Pomerol was zo’n typische Bordeaux ( 17€!!) die het meer van z’n etiket dan van z’n kwaliteit moet hebben.

De Rhone 2004 van Rigot proefde ik dan weer thuis ( om de tannines van de Chinon door te spoelen) en na een eerder matige eerste impressie ontplooide dit grenachesap heel mooie kruidige en fruitige aroma’ s, een zeer warme wijn die erg sappig aandoet. Voor 5,5 € ( na korting) een prachtdagelijkse wijn.
Ik opende ondertussen ook al een Morgon van
Domaine de Colonat, 2005( 6,59€)  maar deze was lichtgekurkt. Teruggebracht naar Carrefour
en met het teruggekregen geld ( mijn 15% korting hielden ze geen rekening mee, HAH, winst! ) kocht ik onderstaande, licht overbelichte kleinoden :

parkerpoes

30 gedachten over “Niet van de poes

 1. PvdW: Ik beken…iestepietsie moeten bijleggen..

  @Aardvarksken: Ja, ik zocht even naar een betere term ( buitenlandse wijnen? wereldwijnen? NIETFranse wijnen?) maar vond er geen. En ItaliaanseSpaansePortugeseAmerikaanseChileense
  ArgentijnseDuitseOostenrijkseRoemeense
  BulgaarseHongaarseLitouwseSloveenseGrieksewijnen klonk niet echt…

  Like

 2. maar ik doelde vooral op het feit dat ge tijdens de eerste les van het jaar over ItaliaanseSpaansePortugeseAmerikaanseChileense
  ArgentijnseDuitseOostenrijkseRoemeense
  BulgaarseHongaarseLitouwseSloveenseGrieksewijnen …. Franse wijn hebt gedronken …

  Like

 3. Had het niet door, LOL, maar die eerste les was eigenlijk bedoeld als infoles over wat ons te wachten stond, nog niet de echte start dus…idd grappig als ik het herlees …

  Like

 4. @vinejo: gezien de Guide hachette & Parker uw vaste partners in crime blijken te zijn, denk ik dat er nog plaats is voor een derde in uw collectie: John Platter South African wines. DE gids voor ZA wijnen (ongv. 15 eur)

  Helaas geen prijzen maar wel uitgebreide beschrijving + beoordeling van de wijnen (*****) & domeinen.

  Like

 5. Hoeveel flessen trekt U eigenlijk per dag open? 🙂 Gaan deze dan ook allemaal leeg of hebt U aandelen bij Vacuvin? 🙂
  Veel succes in uw derde jaar!!!

  Like

 6. “begonnen aan het derde jaar, waarin de wijnen buiten Frankrijk zullen besproken worden.”
  Ja allicht: de cursus wordt toch in België gegeven…

  Like

 7. Ist hier gedaan met lachen met mijnen blog????
  PAS OP hé, of ik zet in mijn volgende post een foto van Herwig van Hove !

  Like

 8. Bestaat in Italiaans en Engels. Engelse versie komt altijd een paar maanden later uit. Ik vind de gids vooral interessant als je naar Italië gaat, dan is hij een echte must. De meeste wijnen zijn echter niet in België verkrijgbaar.
  Probleem dat ik wel al ondervonden heb is dat de wijnen die een goede prijs/kwaliteitsnotering krijgen heel vlug uitverkocht zijn (aan Amerikanen).

  Like

 9. Gambero iRosso is verkruigbaar in de FNAC.

  Als je een goede Italiaanse wijnhandel zoekt, begeef u naar de provincie van Steefke ‘gratis’ & de koolmijnen, het schoone Limbuuurg. Schrijf u in voor de Giro d’Italia (20-21_22 Okt) op http://www.licata.be ; zeer mooi aanbod van wijnen in alle prijsklassen maar voor het betere werk, neem uw creditcard mee want niet goedkoop, wel zeer lekker.

  Like

 10. Gambero Rosso is ook in het Duits verkrijgbaar. Als je dan toch naar Limburg afzakt, ga dan ook eens bij Raineri langs, die verkoopt lekkere, betaalbare Italiaanse wijn. Selezione vini Italiani heeft een mooie collectie, maar is volgens ons erg duur. Wij kopen dezelfde wijnen in Italië (bij de kleinhandel) voor veel minder geld.

  Like

 11. werd me eerst aangeraden door Rob, nu ook door Lieven. Het blijven wel Limburgers natuurlijk*.
  Maar toch, krijg er wel zin in.
  Ga jij daar gaan proeven Venne? Of KK?

  * ;-))))))))))))

  Like

 12. Mijn favoriete wijn van bij Raineri is Rosso del Conte van Tasca d’Almerita. Deze krijgt van Gambero Rosso 3 bichierre/glaasjes, maar ook de Cabernet Sauvignon en de Cygnus van hetzelfde huis zijn heel goed. Van Lavis zijn Ritratto Rosso (2,5) en de Trentino Pinot Nero heel goed. Lunelli maakt schitterende chardonnay – Villa Margon (2), maar ook hun rode wijn zoals Trentino Rosso Maso le Viane en Pinot Nero Maso Montalto zijn heel lekker. La Poderina maakt een schitterende Brunello di Montalcino (2) en de Fratagrande van Pravis (2,5) is eveneens schitterend. Ben je op zoek naar een hele lekkere spumante, dan moet je beslist Giulio Ferrari eens proberen, krijgt ieder jaar 3 glaasje in Gambero Rosso. Raineri heeft 2 keer per jaar een super gezellige wijndegustatie, beslist de moeite.

  Like

 13. Gezien er verschillende degustaties zijn dat weekend zal ik moeten kiezen en weet nog niet welke ik ga bezoeken. Er is Megavino , Ad Bibendum , Fourcroy, Licata en Espacevin.

  Like

 14. heb ik een Liebherr vinothek voor een 200tal flessen. Staat constant op 13 c°, is geruisloos en trilvrij. Ben er tevreden over, nadeel is wel dat je heel moeilijk aan je flesen kan.

  Like

 15. Moest je toch gaan naar de Giro van Licata laat me dan weten wanneer je gaat. Je hebt nog altijd iets te goed 😉

  Like

 16. Zin genoeg, maar ik moet dringend wat beginnen studeren voor m’n eindexamen in suze la rousse…Ik ben echter zéker van plan om licata eens te bezoeken, sowieso heb ik volgend jaar ( lees vanaf eind juli eigenlijk) meer tijd om weer enkel recreatief met wijn bezig te zijn. Ik zal je dan wel aan je uitspraak houden 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.