Kuntzstukje

De Heks van de Moezel ( By PvdW )

Het was een spurtje waar ik me met mijn nauwelijks getrainde en door leeftijd aftakelende lijf niet meer toe in staat had geacht, vorige week richting Delhaize. Maar ik moest snel zijn. Ik wist dat er enkele uren eerder op het rek met de kelderresten nog een tiental flessen Riesling Spätlese 2000 van de mij tot op dat moment nobele onbekende Sybille Kuntz stonden. Ik had er ’s namiddags eentje meegenomen zonder me al te veel illusies te maken. Duitse riesling heeft nu eenmaal doorgaans wat te veel zoet om het lijf. Bovendien kostte het rijzige flesje maar 4,25 euro en ook dat temperde mijn verwachtingen. Groot was dan ook mijn verbazing toen in mijn glas een schitterend gerijpte riesling verscheen.
De kleur deed me denken (excuseer me, maar het is nu eenmaal zo) aan de kleur die urine heeft nadat je op een vergadering twaalf koppen straffe (en dan bedoel ik dus wel degelijk stràffe) koffie achterover geslagen hebt. Diep goudgeel noemen ze dat in het Schoon Vlaams, denk ik. In de neus had de
Moezel-Saar-Ruwer nog ruim voldoende mooi geschakeerd tropisch fruit, maar ook het obligate “petrolleke” kwam al een beetje om de hoek kijken. De geur zou je in een iets zwakker proefmoment zelfs kunnen verwarren met mooie chenin blanc: naast het fruit waren er duidelijk tonen van honing en boenwas. Proeven van deze goudgele complexiteit was ook al een genoegen, al bracht hij toch wat verrassing. Duitse riesling, diep goudgeel en geurend naar honing: dan verwacht je zoet. Dat liep dus wel net iets anders, want Mevrouw Kuntz had in 2000 beslist dat haar wijn beendroog zou worden. Ik kreeg een brede, krachtige, mooi ronde, mineralige en volle wijn in het glas, die al enigszins geëvolueerd was en een goede verhouding zuur-zoet bezat. Een vrouw in de gemiddelde leeftijd, die net door haar opdoemende kraaienpootjes en rimpeltjes en haar iets minder strakke huid gewoon mooier wordt dan ze ooit is geweest. Riesling is een vrouw, maar ze heeft een wat weerbarstig karakter (hebben ze dat trouwens niet allemaal een beetje?). Ik liet mijn ontdekking in al mijn enthousiasme tijdens het weekend aan een drietal mensen (lees: vrouwen) proeven en geen van de drie was er echt weg van. Er zijn maar twee conclusies mogelijk: óf het is een wat moeilijke wijn die enige ervaring vraagt om er te kunnen van genieten, óf ik ben na mijn zware verkoudheid al mijn smaak- en geur-referentiepunten kwijt. Ik hoop op het eerste.

Ik voelde me in al mijn eenzaam proefplezier al snel gesteund door Sister Google. Sybille Kuntz blijkt voorwaar geen dertien-in-een-dozijn-wijnmaakstertje te zijn.
Sybille nam in 1984 het kleine wijndomein (
5 hectare) van haar vader over. Het domein is verdeeld in zes wijngaarden en die liggen op enkele vande  mooiste hellingen van de Moezel. Haar vader maakte er tot dan enkel de traditionele, wat zoete rieslings. Ze gooide het roer meteen om en besliste om enkel nog droge riesling te maken met een voor die streek bijna misdadig laag rendement. De gemiddelde opbrengsten langs de Moezel liggen rond de 100 hectoliter, maar Sybille houdt het op 32… Er wordt in haar wijngaarden dusdanig gesnoeid dat er niet méér dan vier ogen per vierkante meter overblijven. De Keizerin van de Riesling – zo wordt ze inmiddels genoemd – werkt bovendien sinds enkele jaren volledig biologisch en laat haar wijnen gisten op houten vaten. En dat in een streek waar het al roestvrij staal is wat de klok slaat…
Het zal niet verwonderen dat haar wat eigenzinnige aanpak, die brandhout maakt van alle gewoontes en tradities langs de Moezel, niet overal in de streek op applaus verwelkomd wordt. Sommige van haar collega’s noemen haar “
de heks van de Moezel, omdat ze zowat alle vaste wijnwaarden en -zekerheden in haar streek aan het wankelen gebracht heeft.
Maar dat zal Sybille wurst wezen. Inmiddels staan haar wijnen al op de wijnkaart van het Londense toprestaurant
The Fat Duck en in de Jean Georges in New York. En in 2001 gaf het wijntijdschrift Decanter de droge spätlese van Kuntz drie sterren.
Sybille Kuntz heeft nog meer ambities. Ze droomt ervan in het zuiden van Duitsland een pinot-noir wijngaard op te zetten. “Dat is een moeilijke druif, net als riesling. Dus we weten dat we dat aankunnen”, verklaart ze niet zonder enige zelfzekerheid.

Kuntzstukje

Hoe het komt dat deze topriesling vorige week voor goed vier euro in Delhaize te koop stond? Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Zou het kunnen dat Sybille haar basiscuvée 2000 voor een habbekrats aan een supermarktketen verkocht om cash binnen te krijgen voor de omvorming van het domein? Zou het kunnen dat de Delhaize-aankoper niet doorhad dat hij topriesling in handen kreeg? En zou het tot slot kunnen dat de aankopers van Delhaize zeven jaar na datum nog steeds niet weten dat madame Kuntz inmiddels een grote dame geworden is en daardoor de wijn voor de oorspronkelijke prijs min 15 procent in het verdomrekje zetten?
Eerlijk gezegd: ook mij zal het wurst wezen. Ik heb mijn tien flesjes voor goed veertig euro en ik vind ze heel erg lekker. Of zou er nu toch iets met mijn smaakpapillen aan de hand zijn?

pvdw

16 gedachten over “Kuntzstukje

 1. Ik zal zaterdag eens piepen in den delhiaze of ik ook chance heb (denk het niet).

  Een vraagje echter over die Decanter sterren. Hoeveel zijn die waard? De Chateau Larose-Trintaudon 04 die ik laatst dronk kreeg er vijf, maar elders vind ik een dergelijke lofbetuiging niet terug.

  Maarten.

  Like

 2. Waarschijnlijk 🙂 is er niks aan de hand met uw proeflid maar er zijn daar momenteel aan de Moezel veel goei dingen te vinden.
  Wel is er enige verbazing bij mij want 2000 was een kl*tejaar voor de Riesling aan de Moezel. Maar een goei wijnboerin kan hier wel nen draai aan gegeven hebben. Slecht jaar ,dit is mss verklaring voor lage prijs? Ben al een paar keer op bezoek geweest in Moezel. Is echt de moeite!
  Voor de liefhebbers, t schoonvader van mijn broer verkoopt zijn wijnkelder op de volgende veiling bij Sylvies. Gelukkig hebben we het beste al gekraakt maar we hebben toch nen hoop goei flessen overgelaten!!! 🙂 Skol

  Like

 3. Berichtje was van PvdW ( had je het logo niet gezien, is nochtans zéér gelijkend ;-heb het ondertussen ook aangeduid in de titel, ) .
  Ik ga snel eens kijken bij Sylvies wat je voor het plebs hebt overgelaten.

  Like

 4. Ik ga zaterdag ook eens kijken in onze plaatselijke Delhaise, maar ik vrees er voor. Soit! Genoeg riesling, zij het dan wel franse, in onze kelder.

  Mooie foto trouwens! Vinejo geeft ons een blik op zijn kelder! Prachtig!

  Like

 5. tikkeltje traditionele argwaan ten opzichte van ‘Duitse’ wijn? Wat dat ‘te zoet’ betreft: dat vind ik meestal terug in Rheingau-Rieslings (die pokkenduur zijn en wel heel Amerikaans beginnen te smaken), bij Moezel-rieslings kom je het minder tegen. Doorgaans zijn de opbrengsten ook ok, beter als in de Rheingau. Toch is het al Rijn wat de klok slaat (kijk maar tussen ‘Duitslandambassadeur’ Langbeens assortiment).
  Btw: Kuntz behoort tot de schaduwtop, diegenen die wat overschaduwd worden door de grote namen, maar bijna altijd dezelfde kwaliteit produceren.
  Ik ga al een paar jaar in het begin van november naar de Moezel om zelf wijn te halen … een zekere aanrader voor een wijnreiziger! Dit jaar ga ik eens proberen wat goede rode kerels te pakken te krijgen (niet zozeer Spätburgunder, maar wel Dornfelder en Sankt Laurent).

  Like

 6. De Château Belle-Vue 2002, waar vinejo een maand geleden vol lof over schreef, kan je vanaf volgende week vinden in de Cora aan € 12,99. Dus ook in Colruyt (rode prijs).

  heeft er iemand ervaring met de Château Montfollet Le Valentin, Blaye? De 2005 staat in Cora aan € 8,29 en kreeg 3 sterren en een hartedief in de Hachette.

  Like

 7. Deze avond naar een degustatie geweest van Colruyt “klassewijnen” in Leuven. Man, wat viel me dat tegen. “Klasse” was ver zoek en zeker in de wijnen. Ik dacht na de degustatie in Alsemberg (waar KK op de parking het beter werk opentrok en we Mr Magrez mochten ontmoeten:-)) van hetzelfde groot surface wel een goeie degustatie mee te maken….. dus niet. Ze moesten precies van wat overstocks af geraken? De Ciclos Malbec Merlot en de Dame de malescot waren goed maar de rest ondermaats …. zeker voor een “klasse” degustatie.
  Hopelijk morgen beter op de Cora degustatie.
  Momenteel de Pinot Noir Devils corner aant drinken, lekker maar op kurkdroog zeggen ze dat hij beter is als vglbare prijs kwaliteit PN uit bourgogne, volgens mij niet. De Capitane Merlot van gisteren is nu aangenaam in het glas!

  Like

 8. Geen verrassing – op dat gebied staat Colruyt nog in de kinderschoenen tov Cora. Ook opgevallen dat Colruyt bijzonder weinig Bordeaux 2005 aanbiedt? Wel weet u betrouwbare bron dat vele Bordeaux wijnen 2005 terug richting Frankrijk zijn gestuurd zonder de schappen te zien, dit met een flinke winstmarge.

  Like

 9. Kon je clos de l oratoire 2004 niet proeven ? En de JBG Chenin blanc? En de Chantegrive? En de Beauilleu comtes des tastes 2005? En de Doisy?
  (heerlijke herinnering, die parkingdegustatie met KK, voor wie nog eens wil meegenieten, zie link onderaan.)

  @Lieven: Cora vraagt wel 20€ dacht ik, colruyt is gratis. Momenteel in Colruyt: Chateau de francs les cerisiers 2005 !

  Neen, heb geen colruytaandelen.

  €Kobe: Bellevue aan 13€: Koopje.
  Die Blaye ken ik niet maar de GH heeft me met z’n coup de coeurs nog niet ontgoocheld…

  Like

 10. Deze konden mijn niet echt overtuigen. De JBG was de mix savennieres met chenin, lekker (€9) waar niet echt waw, chantegrive stond erlangs en was ne schone graves maar voor dezelfde prijs koop in ne La Louviere. Beaulieu was niet drinkbaar op dit moment, die kerel achter den toog was zoveel moeite aant doen om hem van de ene karaf naar de andere aant kappen en dan weer in de fles:-), mss binnen een jaar of 5? Clos was mooiste van den avond maar ook den duurste €20, daarvoor koop ik morgen wel iets. Doisy als afsluiter maar geef me dan maar ne Kracher zonne. De sfeer had er mss wat mee te maken, da was in alsemberg wat anders:-)

  Like

 11. Liever toegang betalen & lekkere wijnen drinken dan gratis toegang & tweederangs wijnen geserveerd te krijgen. Staar je niet bllind op die 20 eur toegang. Je krijgt zowiezo een kortingsbon terug die je kan gebruiken & je kan meer dan 80 (!) verschillende wijnen proeven, waaronder echte superwijnen (zowel uit Bourgogne als Bordeaux). Bovendien zijn vaak de mensen van de Chateau zelf aanwezig die je met plezier een woordje uitleg geven.
  Blijf er bij dat op dat gebied van organiseren van wijndegustaties Colruyt nog echte amateurs zijn. Zelfs de zelfstandige wijnhandels doen beter.

  Like

Reacties zijn gesloten.