Kort op de bal

De 2000 van  Chateau La Gravière Grand Poujeaux werd te stug, te licht, te duur en overschat bevonden ( update:NOT, zie reacties)
A8622_3d-frappe-maboule
door Tienne, Matten, Bert en Rick. Toevallig had ik hiervan al een hele tijd een half flesje 2001 liggen dat lag te wachten op een goede gelegenheid om geofferd te worden. Bingo.

Kleur mooi  robijnrood, héél lichte evolutie. Lichte leertoetsen, wat bos maar ook zwart fruit en toast. Klassieke Bordeauxneus dus. Bij aanvang ook in de mond dezelfde impressies, maar het hout komt iéts te hoekig over en naar het einde toe bijten de tannines wat op zijn Lordi’s(=ons poesje ): iets hard met andere woorden. Foutjes die wel degelijk storen. Een uurtje later komt grafiet opduiken, wordt de wijn zachter, en drinkt hij lekker weg. Letterlijk. Flesje leeg dus, maar al bij al geen onaangename Bordeaux. Oké, hij is  tamelijk koel en mist wat harmonie, maar als je ondertussen luistert naar de harmonieën in de wereldsong van Josh Ritter die Bob Dylan vergat te schrijven ( ‘To the dogs or who ever hier  nog even te beluisteren, snel) ) komt het wel goed!

 

Grand Poujeaux

 

23 gedachten over “Kort op de bal

 1. Tof dat die Graviere u toch nog smaakte.
  Het was wel de Gressier die ik dronk.
  Ik zal die binnenkort nog eens proeven.
  ‘k laat iets weten.

  Like

 2. tjonge, jonge…
  Jij wou gewoon dat mini-flesje rap uitkuisen zeker?
  Of het nu Poujeaux, Branas Grand Poujeaux, Dutruch Grand poujeaux, La Gravière Grand Poujeaux of Gressier Grand Poujeaux was…

  Like

 3. maar t concert van the police is uitgesteld.

  ( sorry voor de laattijdige reactie, zat even te kijken naar Moermanbasher Rudy Aernoudt in Ter Zake )

  Like

 4. Wij hebben die wijn vroeger gehad (de 1996 in magnums en de 2000 in gewone bouteilles) en ik vroeg me telkens af waarom deze wijn nog geen cru bourgeois was? Rare jongens, die Fransen.

  Like

 5. in die zin dat het gewoon belachelijk is.
  De prijzen van de 2004s zijn mijn inziens behoorlijk (Lafon Rochet, Armailac) tot ridicuul hoog( vb Leoville poyferré, stond 29 in auchan, hier 49!!) maar de 05 prijzen die er naast of eronder staan lijken écht om te lachen. Ik heb dus geen enkele 2005 GCC gekocht.

  Mocht er toch iemand gaan, voor mij enkele flessen segonzac vv 05, Bouscaut 05, malartic 04, tour de pez 03, Aighuille 04, Brocourt 05( chinon), Cazes en Chalon 1995.
  ( betaling in schijven )

  Like

 6. Frieksken toch, neem nu pagina 28 in de gids, Chateau d’Issan (Margaux 3 Cru Classé): voor de 2004 mag je braafjes EUR 21.99 neertellen, terwijl ze 2005 maar liefst EUR 45.99 uit u zakken kloppen. Das toch om te lachen ?

  Ik hoor u al denken, ja maar de kwaliteit in 2005 is stukken beter dan de 2004. Wel LRdVdF geeft de 2004 een mooie score van 16 op 20. En de 2005 ? 16,5 op 20. Als ge daar de humor niet van inziet …

  Like

 7. Wel, het was nog grappiger ter plaatse ! Een kwijlende massa met doorlopen dollar-ogen die alles met 2005 op het etiket in hun kar ( lees : twee tot drie winkelkarren ) aan het heisen waren.
  Een Cora-medewerker vertelde dat iemand een slordige 20 kisten van ‘ carruades de Lafites 2005’ vijf minuten na opening aan het inladen was.
  Hummm, als dat geen handelaar was mag hij mij bij kerstmis eens uitnodigen

  Like

 8. Als het een troost mag wezen, de Cora gids biedt zeker enkele mooie Bordeaux wijnen aan, vooral uit minder gekende appelaties (lees: voor de niet-etiket & niet-Parker drinkers):

  – Segonzac 05: biedt al jaren zeer mooie kwaliteit aan de prijs van toen de dieren nog spraken – copain van Clos Rene qua etiket: spuuglelijk maar van de wijn wil je geen druppel afstaan.
  – Montfollet 05: sinds vorig jaar in het gamma & onmiddellijk een topper. Interessant ook wegens het gebruik van de Malbec druif.
  – Cht de Francs 04: biedt constante kwaliteit aan constante prijzen (Colruyt pikt die nu opnieuw op) – behoort tot de top binnen z’n appelatie.

  Nog persoonlijk tip: koop een flesje Paulo Manzone Barolo Serralunga 03 & proef als deze je bevalt. Een tweetal jaar geleden was Paulo Manzone zelf aanwezig op de Cora wijndegustatie & presenteerde er zijn 2001. Schitterende wijn de zelfs 91 punten van de Winespectator jury kreeg. Deze week voor het eerst de 2002 geproefd na een jaartje kelderrust.
  2002 was compleet rampjaar in Piemonte dus vreesde het ergste. Deze 100 % Nebbilio was echter gewoon opnieuw super.
  Om met een vrolijke noot af te sluiten: de 2002 wordt momenteel in verschillende Belgische wijnhandels aangeboden tussen de EUR 25 & 29 per fles. Bij Cora kon je deze fles vorig jaar aan EUR 14.89 in uw winkelkar laden… van een koopje gesproken.
  Prijzen zijn niet veranderd dus proeven die Italiaan vooraleer een kistje in te slaan.

  Like

 9. Dan hebt ge de Chateau Sans Pretention 2005 nog niet geproefd ? Ik wil trouwens wel eens zien welk jaar binnen tien jaar het hoogste wordt geschat. 2000 is nu ook al wat van zijn pluimen aan het verliezen voor veel chateaux terwijl 97 af en toe nog voor aardige verrassingen zorgt.

  Like

 10. Met het gedacht om na de ochtendfile naar Woluwe te rijden (komende van richting Leuven) bereikten we ’s middags de Cora. Spijtiggenoeg was er al een orkaan gepasseerd. Geen Clos de l’Oratoire des Papes 2005 en geen Chateau Carbonnieux 2005 meer. (de rekken worden wel weer terug aangevuld, maar bestellen kan niet.) Deze twee kwamen er bij mij als beste uit op de proeverij vorige zaterdag.

  Like

 11. blij dat ge weer toegelaten zijt op t internet! 😉

  @Lieven: Segonzac, idd super, dronk al de 3 cuvees ( gewone, vv en heritage, allen om ter best op hun prijsniveau )
  Ook die cerisiers , moest al lang een kist 2005 gekocht hebben via colruyt

  @Rick: onglooflijk juist, zowel wat betreft 2000 als 1997( zie in dit verband m’n volgende post, morgen )

  Kobe, je zal dus idd af en toe moeten binnen springen en hopen dat ze aangevuld hebben. Ik vind dit systeem nog zo slecht niet, het bevoordeelt de trouwe klanten…

  @Jean : dit jaar was dit alvast het geval ( maar ik raakte er niet…)

  Like

 12. Vandaag in Cora Luik geweest. Een enorm aanbod nog aanwezig. Heb de Clos de l’oratoire 2005 en font de Michelle 2005 gekocht. Zag Cazes, Cuvée Aime staan, 1976(geboortejaar van mijn vrouw) staan aan 49,99 eur. Is dit de moeite ? (zijn geld waard?)
  Lijkt mij wel ideaal om ze nog eens goed “los” te maken of vergis ik mij ? By the way; de Chileen medalle gedronken 2004; vind ik maar niks… één of andere storende muntsmaak… leve frankrijk !!

  Like

 13. Ik zie hier nu plots nog je reactie onbeantwoord staan, sorry. Die Cazes 76, da s wel duur maar hem drinken zal toch een onvergetelijk moment zijn denk ik. Cazes is hét topdomein in Rivesaltes en de 1976 Aimé krijgt van Gault Millau 92 punten! Mss staat ie ondeertussen al afgeprijsd, ;-)Die Medalla heeft idd die typische Chileense eucalyptusgeur(waar ik ook niet gek van ben), maar de wijn onderscheidt zich vooral door zijn structuur, evenwicht en lengte. Ik heb er al een aantal keer énorm van genoten…

  Like

Reacties zijn gesloten.