28 gedachten over “Stabroek rules

 1. De Fixkes, een mens wordt er nostalgisch van. Het is weekend. Mijn glas apéro (een lekkere blend van Franse chardonnay en viognier) reeds in de hand. Buiten passeert genuanceerd grijs met een lichte groene toets in de lucht. Onderweg snoof ik hout in de lucht en dorre bladeren op de grond. Misschien ook wat bospadestoelen, maar daar ben ik niet zeker van. Weinig zuren in de blikken van toevallige passanten. Het is dan ook vrijdag. Alles straalt wijn uit. Het weekend belooft mooi te worden

  Like

 2. Megavino was te groot te veel te vanalles, maar ook hier man delighted faces en eh … ik ben een paar gvd goede wijnen rijker (allemaal Duits rood)!

  Like

 3. Ik ga morgen een kijkje gaan nemen op Megavino, mijn eerste keer. Kan een van de ervaren beursgangers misschien eens kort toelichten hoe het daar aan toe gaat? Je betaalt entree en krijgt een glas en vanaf dan? Gaan en staan (en proeven) waar je wil?

  Alvast bedankt,

  Maarten.

  Like

 4. Ja, zo zit het ongeveer in elkaar. Een beetje op voorhand in je hoofd selecteren is niet slecht want de keuze is nogal overweldigend. Omdat Duitsland gastland is kan ik je hier drie adressen echt aanraden: Vinikus, Vera Vinum en Langbeen. Daarna kan je meepraten over Duitsland en zijn wijnen…

  Like

 5. proefde ik anderhalf jaar terug in Oostkamp.
  Inderdaad behoorlijk indrukwekkend, niet in het minst de Pinot noirs.
  De sympathieke Gerd Brabant van Vinikus ontmoette ik al (en lees ik elke week in de morgen) maar ik had nog niet de kans ( en het geluk?) zijn wijnen te proeven.
  Vera Vinum is me onbekend.

  Like

 6. is echt wel de moeite. Vera Vinum kan je ook niet kennen, ze zijn maar twee weken geleden begonnen. De zaak ligt in Kelmis, in Duitssprekend België, maar ik ontmoette de patron die ook Nederlands spreekt en hij heeft al een mooi gamma Duitse wijnen bijeen, niet in het minst die van Bernard Huber uit Baden.

  Like

 7. Inderdaad, overweldigend is het allemaal wel. Zeker als je daar de zondagochtend halfwakker toekomt. Dus in de voormiddag vooral verdwaasd rondgelopen en al snel de geneugten van de spuwemmer leren kennen.

  Van Langbeen de rode geproefd en hoewel deze pinot noirs zeker lekker zijn, missen ze een beetje zuur naar mijn smaak. De nieuw zeelanders aan de overkant konden mij dan meer bekoren (tot spijt van wie het benijdt) .

  Bij Vinikus gepasseerd, maar weggedron(g/k)en geweest door twee “kenners” en daardoor niet echt kunnen proeven.

  Lekkerste herinneringen waren vooral wit: Griekse Roditis, Spaanse Albarillo en Xarello (smaakte als de beste Golden Delicious).

  Beste stand was deze van biotiek, met de heerlijke grenache van LePlan, die al lang geen Belgisch chauvinisme meer nodig heeft, en een merkwaardige Chileen die met zijn cabernet sauvignon menig blind proever op het verkeerde been zou zetten.

  Toch een aangename kennismaking, hoewel ik volgend jaar meer versnaperingen en een fles water meeneem.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 8. voor je verslag, Maarten.
  Persoonlijk verkies ik iets minder groots opgezette evenementen…
  Die Leplan wil ik al lang eens proeven, je maakt me nog nieuwsgieriger…

  Like

 9. Heb getwijfeld. Sterk getwijfeld of ik zou gaan. Ik heb de knoop doorgehakt door me in te schrijven voor de Politiek Incorrecte Proeverij van the belgian king of grapes Frank Van der Auwera waardoor ik een gratis ticket kreeg.
  De proef op de som genomen voor de verschillende tips die ik hier en daar verzamelde.
  Ik heb veel wijnen geproefd, vooral Duitse, Oostenrijkse en Nieuw-Zeelandse. Daarnaast ook mijn tanden stuk geproefd op nieuwe potten konfituur. Welke conclusie leverde mij dit op, want een mens die op onderzoek uitgaat wil natuurlijk concluderen. Wel mijn conclusie bleef uit. Te veel van het goede denk, te veel om goed te zijn. Bovendien dreigt in het vinologisch pandemonium dat Megavino toch een beetje is het uitzonderlijke en zeldzame verloren te gaan. Ik moest denken aan een paragraaf uit één van de beste wijnboeken ooit ‘Avonturen op de wijnroute’ van Kermit Lynch:
  “Het feit dat Gigondas en Saint-Joseph op één hoop worden gegooid bij Rhône-proeverijen, is een symptoom van een misverstand, een betreurenswaardig misverstand, omdat elke wijn zich in zijn eigen taal uitdrukt en je in de Babylonische spraakverwarring van zo’n blindproeverij niet kunt horen wat elk afzonderlijk te zeggen heeft. De winnaar is meestal de krachtigste wijn met de hardste stem, en je hebt dus niets geleerd als je weer naar huis gaat.”

  Like

 10. Het grootste probleem dat ik had met megavino is dat je de aanwezige standhouders en indeling niet op voorhand kon vinden op hun site. Toch niet als eenvoudige dowload-link. Dit had het mogelijk gemaakt om op voorhand een route te programmeren in mijn GPS en veel gerichter te proeven.

  Ik kan goed begrijpen dat voor iemand die zijn (wijn)smaak reeds min of meer vastgesteld heeft, dat dergelijke evenementen niet meer zo interessant zijn. Voor de beginnende ontdekkingsreiziger is het wel een unieke gelegenheid om eens druiven en appelaties te proeven die anders moeilijk verkrijgbaar zijn of te duur.

  Een kleinere groep met beperkter aanbod is zeker interessanter, maar dan moet je wel op voorhand (min of meer) weten welke groep je de moeite vindt.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 11. Hallo Vinejo, de Le Plan zijn schitterend!! En de dochter kan iets van wijn!!! Ik heb eens op een degustatie met haar een klapke kunnen doen en was zwaar onder de indruk en dan had ik de wijnen nog niet in het glas gehad:-)
  Ze hebben ne GT-C (carignan) , GT-G (grenache) en ne GT-S . Deze laatste is voor mij de beste!! De papa – eigenaar van Le Plan heb ik vroeger nog kunnen bewonderen op het circuit in Zolder en nu maakt hij top prijs kwaliteit wijnen!!! Bizarre wending in het leven van mr vermeersch

  Like

 12. Ben zondag ook naar Megavino geweest en was eveneens onder de indruk van Vera Vinum. Ik was vooral op zoek naar lekkere rode Duitse wijnen. Oorspronkelijk dacht aan pinot noir, maar ontdekte op de beurs de lembergerdruif. De Lemberger “RD” Hades 2003 vond ik uitstekend. Volgende week ga ik naar Oostenrijk, Wachau, maar ik denk dat ik onderweg toch ook even in de omgeving van Baden ga rondkijken. Zijn er wijnliefhebbers met ervaring in deze streek die me enkele goede domeinen kunnen aanbevelen?

  Like

 13. Inderdaad venne, de syrah van le plan is gene kamelot! De wijnen van chateau de Gaure uit Carcasonne konden mij het meest bekoren. De droge witte (2/3 chardonnay + 1/3 mauzac) is zeer apart. De zoete chenin blanc was zoet en zuur tegelijk, enfin gene plekker zoals sommige moëlleux. Verder nog een geweldige minervois geproefd “Cambosq”.
  De vrouw was weer content…..

  Like

 14. (Ik weet eigenlijk niet goed of en waar dit te plaatsen, maar allez)

  Ik heb hier een tijdje geleden de vraag gesteld wat er met de overschot van het wijnfestival gebeurt. Wel in mijnen lokalen gb werd eerst alle grote wijnen (de houten dozen en zo) weggehaald, maar nu 2 weken later lijken ze terug, of toch ongeveer, want soms verschillen de jaargangen:

  Chateau Franc-Maillet 2001: 16.99 euro
  Chateau La pointe 2002: prijs niet kunnen terugvinden
  Chateau Monbrison 2004: 16.99 euro
  Chateau Grand Corbin 2004: 13.99
  Chateau Prieure-Lichine 2004: 23.99 (was toch 2003 tijdens festival?)
  Chateau Chasse-spleen 2004: 18.99 euro
  Chateau Larose-Trintaudon 2004: 8.99 euro (vind ik heel lekker en Decanter ook: 5 sterren)

  De moeite? Die Franc-Maillet lijkt me wel mooi.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 15. Je hoeft twee zaken in de gaten te houden:
  1) Af en toe passeer je de wijnrayon in Carrefour om te kijken wat er rest van het wijnfestival.
  2) Je houdt de promoties van Carrefour in de gaten. (af en toe is er een promo op wijn: 5+1)

  Van zodra er een promo 5+1 is, spoed je richting Carrefour. Je koopt 24 flessen (al dan niet samen met wijnfreakvrienden) en je bekomt zo een korting van +/- 26.6% korting op de aangeduide prijs.

  Ik weet wel niet of dit een Gb kan.

  Like

 16. Voor de mensen die LePlan zouden willen proberen. In mijn blaadje van Magnus in Deurne kwam ik hem tegen.
  Maar misschien zijn ze makkelijk en overal te verkrijgen.

  Like

 17. is anders ook straf beest (de 2004 heb ik wel nog niet geproefd: ik besprak de hier al eens de 2003. Dacht op moment van schrijven dat die uit Aldi kwam maar had de fles gekocht in Match voor 15.99€)

  Like

 18. La Pointe: Er hing geen prijsetiket op de kist, dus heb eens een fles voor de scanner gehouden en deze gaf 17.99 euro aan als ik me niet vergis.

  De GB in kwestie is deze op de Scheepsdaelelaan in Brugge. Maar hou het stil 😉 (Weet niet in hoeverre andere gb’s hetzelfde doen?)

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 19. Is dat een goede wijn? 2002 was niet al te vet heb ik gehoord, maar ik heb er toch zes flesjes van. Iemand enig idee of die al op dronk is?

  Like

 20. Vet of niet? Hmm, een vet jaar verwijst niet naar de kwaliteit van de wijn, wel in de eerste plaats naar de bewaarcapaciteit.

  Deze blog heeft reeds ettelijke discussies achter de rug betreffende de kwaliteit van Bordeaux 97, 2000 & 2005. Meningen lopen sterk uiteen & dat is goed. Wel kan je in de “magere” wijnjaren zien welk wijndomein een uitstekende wijnmaker heeft want vb voor 2005 moest je al een oen zijn om geen deftige wijn te produceren omdat moeder natuur het iedereen vrij makelijk heeft gemaakt tov andere jaren.

  Dus La Pointe 2002 op dronk ? Pak u kurkentrekker & proef. We zijn benieuwd naar je degustatieverslag.

  Like

Reacties zijn gesloten.