Moet er nog Mouton zijn?

Een heerlijk verhaal van PvdW over…Bordeaux !santé

Het Grote Schapentransport

“Kunde gij daar aangeraken?” De steenrijke eigenaar van het bedrijf waar ik voor werk keek me met grote vraagogen aan nadat hij een beduimeld krantenartikeltje op mijn bureau liet landen. Ik herkende de wijnrubriek van Luk Vanmaercke uit De Tijd en zag een artikel met als titel “De ene Mouton is de andere niet”. In een oogopslag zag ik dat het over Mouton Cadet ging. Dat is de betaalbare merkwijn van het huis Mouton Rothschild, die wereldwijd in elke supermarkt verkrijgbaar is, ongeveer tien euro kost en – het moet gezegd – niet te zuipen is. Ik was al meteen van plan om mijn baas een tirade aan te naaien tegen de rotzooi die de hele reputatie van Bordeaux ten gronde richt, maar hij was me voor. “Neen neen, hiér”, en hij wees naar het einde van het artikel. “Kunde dààr aangeraken?”

Onder het tussentiteltje “Toppers” zag ik een beschrijving staan van een proeverij die die ongelooflijke klootzak, etter, profiteur en verspiller van een journalist had meegemaakt in Brussel: de lamstraal had godbetert Mouton Rothschild 1999 en Mouton Rothschild 2001 geproefd, en wat erger was: hij had mij er niet bijgevraagd.

Ik had het kunnen weten: het waren dus de grote kanonnen die mijn baas interesseerden.

“Heu… ik kan wel eens rondhoren. Hoeveel moet ge er hebben?”

“Per hoeveel gaat dat?”

“Per stuk zal ook wel lukken, denk ik. Dat zijn dure wijnen, hé.”

“Jamaar, met eentje ben ik niet veel, hé”.

“Dan denk ik dat ge ze per kist zult moeten kopen. Ze zullen geen kist uit mekaar willen halen.”

“Ewel, twee keer zes dan”.

“Neen, neen, die kisten gaan per twaalf, denk ik.”

“Ewel, twee keer twaalf dan. Maar hoort eerst ne keer naar de prijs, hé.”

Ik kon een glimlach niet onderdrukken toen hij mijn bureau verliet. “Vierentwintig Premier Grand Cru Classés. We stevenen af op het failissement.”

Maar ja, de baas is de baas. En eerlijk gezegd: ik heb al minder uitdagende opdrachten gekregen. Dus belde ik naar de invoerder van Mouton voor België: Fourcroy in Braine-l’Alleud. De dame aan de andere kant van de lijn bleef een aantal lange seconden stil. “Dus twaalf flessen 1999 en twaalf flessen 2001… Maar euh… Dat zijn zeer dure wijnen, hé mijnheer”. Ze durfde er nog net niet bij te vragen of het misschien de Mouton Cadet was die ik bedoelde.

Ik probeerde te klinken als een Russische topmaffioso en antwoordde zo nonchalant mogelijk: “Minstens tweehonderd euro de fles, schat ik. Als het niet méér is…” Gedienstigheid in het kwadraat was opeens mijn deel. “Neen, mijnheer, hiér hebben we er geen meer, maar als u even – héél even – wacht… mijn collega belt inmiddels al naar een wijnhandel in Brussel en die hebben er misschien nog… een werkelijk zéér mooie wijnhandel, mijnheer… Le Cellier… in Brussel… prachtig assortiment en zéér chic… als u eens in de buurt bent… wablieft?… neen? Excuseer, mijnheer, maar we zullen u niet kunnen helpen. De Mouton Rothschild is uitgeput.”

Als het erop aankomt andermans geld uit te geven, en dan nog voor wijn, laat een gemiddelde PvdW zich niet gauw ontmoedigen. Ik belde even naar een bevriende gepensioneerde wijnhandelaar uit het Gentse 😉 en die zette me meteen weer op het goede spoor met een viertal adressen waar mogelijk schaapkes te vangen waren.

Bij nummer vier had ik prijs. Letterlijk en figuurlijk. 1999 had de man niet meer, maar de 2001 kon wél en 2004 was er ook nog. De prijs? Voor de 2001 vroeg hij 228 euro plus btw en de 2004 mocht ik hebben voor 215 euro plus btw. Per fles, welteverstaan. Ik maakte snel het rekensommetje en kwam uit bij 6.432 euro oftewel een goed uit de kluiten gewassen kwart miljoen oude Belgische franken.

“Voilà, einde verhaal”, dac
ht ik toen ik met die begroting naar mijn baas trok. “Hij gaat toch vanzeleven geen tweehonderd zestig duzend franken uitgeven voor vierentwintig flesen wijn?”

Prompt nam hij de telefoon en belde de wijnhandelaar. Er kwam nog enige fiscale spitstechnologie aan te pas vooraleer ze tot een akkoord kwamen, maar aan de verkoopprijs werd niet meer geraakt. “En ik zal er mijn medewerker laten omkomen”, besloot mijn baas. “Die leert voor… hoe noemen ze dat… voor wijnkenner.”

Tijdens mijn rit naar de wijninvoerder bedacht ik allerlei snode plannen. Mijn baas had laten verstaan dat hij de kistjes gewoon gesloten in zijn kelder zou zetten, allicht als investering om ze later met winst door te verkopen.

Met een vloeiende beweging liet ik de camionette een verlaten boswegel opdraaien. Even verder gooide ik de remmen dicht, sprong als een lenige kat uit de wagen en liep naar de laadruime, een stevige schroevendraaier in de hand. Ik begon voorzichtig de stevige krammen uit de eerste houten kist Mouton te wrikken. Toen twee van de sluitplanken losgekomen waren, haalde ik de flessen een voor een uit de kist. Ik stapelde ze voorzichtig in de herbruikbare Delhaizezak die ik die ochtend in de winkel met een gratis-bonnetje afgehaald had. De lege kist vulde ik nadien met grint en voorzichtig nagelde ik ze weer dicht.

Neen, dat grint zou er teveel aan zijn. Stel je voor dat hij de kist scheef hield en al de steentjes naar de ene kant van de kist schoven…

Ik had gehoord dat de jaarlijks veranderende kunstetiketten van Mouton Rothschild altijd vrij los op de fles gekleefd werden, zodat ze er makkelijk konden afgehaald worden door verzamelaars. Ik hijste de flessen een voor een uit de geopende kist, pulkte de etiketten er voorzichtig af en kleefde ze op de flessen Beau Céran 2006 (Aldi, € 2,45) die ik vanmorgen gekocht had. De etiketloze flessen Mouton borg ik voorzichtig weg in mijn herbruikbare Delhaizezak, de “nieuwe Moutons” verdwenen in de kisten.

Of misschien was er nog een derde manier om ook de kostbare etiketten binnen te halen.

Ik keek in de achteruitkijkspiegel of mijn vriend Jo nog volgde. Ja, dus. Nog even en we zouden op het afgesproken punt aankomen. Het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de feiten zouden zien gebeuren. Daarom hadden we een plaats op de drukke Gentse stadsring uitgekozen, midden het spitsuur. Het licht sprong op rood. Ik stopte. Nu zou het gaan gebeuren. Mijn vriend had zich  inmiddels vermomd door een herbruikbare Delhaizezak over het hoofd te trekken waar hij ooggaten uitgeknipt had. “Zonde van de zak, maar er zijn prioriteiten”, had hij daar eerder die dag nog over gezegd toen ik opmerkte dat het toch jammer was dat hij de zak stuk knipte. Hij sprong uit de wagen, trok mijn portier open en duwde zijn speelgoedpistool tegen mijn slaap. Gedwee opende ik de laadruimte van mijn camionette en laadde ik de twee kisten over in zijn wagen met valse nummerplaten. Inmiddels stonden tientallen mensen – twijfelend tussen de zucht naar sensatie en de schrik voor het vege lijf – het tafereel gade te slaan. Ze zouden allemaal getuigen dat de overvaller erg professioneel te werk gegaan was…

Het was te laat om mijn heerlijk misdadige plannen ten uitvoer te brengen, want opeens stond ik op de parking van de wijnhandelaar. Eerste tegenvaller: er lag dus géén rode loper en van een verwelkomingsfanfare was ook geen spoor. De handelaar – die trouwens sprekend leek op de burgemeester van Samson – had me aan de telefoon beloofd dat hij wel eens met mij door zijn bedrijf zou lopen. Jammer genoeg nam hij dat laatste nogal letterlijk op. Toegegeven: er stond een waarlijk indrukwekkende reeks rekken “hout” in de gigantische hangars. Houten kisten van… roept u maar!

Pétrus? Ja!

Lafite? Yes!

Latour? Jip!

Haut-Brion? Uiteraard!

Léoville-Barton? Teveel om ze te tellen.

Idem voor Troplong Mondot, Pavie Macquin, Angélus, Certan, Evangile, Léoville-Las- Cases, … Hier stond genoeg om de doorsnee-Vinejo tot vlakbij een eeuwigdurend orgasme te leiden.

Veel tijd om die honderden meter kistjes wat van naderbij te bekijken was er niet. Ik was al blij dat ik de tred van kabouter Snel kon volgen, en een hoog kabouter Kwebbel-gehalte had de man ook al niet. Zou het kunnen dat het hier meer over briefjes van vijfhonderd euro dan over passie voor wijn ging?

Ik moet toegeven dat terugrijden met aan boord een kwart miljoen aan wijn (mouton retourné, als het ware…) een bijzonder weldoende invloed heeft op de rijstijl. Zelden heb ik zo makkelijk collega-chauffeurs laten voorgaan. Ik voerde voor mijn medemens tijdelijk de voorrang van rechts, links en averrechts in. Bumperklevende BMW-rijders staken die namiddag vol overtuiging  hun middenvinger naar me uit omdat ik de remafstand tot mijn voorligger wel héél ruim inschatte. En in mijn streek praat men nu nog aan de toog van de talloze cafés over die vriendelijke man in zijn camionette die tegenliggers op de smalle baantjes zo comfortabel veel ruimte gaf.

Met andere woorden: de twee kistjes Mouton Rothschild werden netjes afgeleverd in het château van mijn baas en staan nu allicht al in zijn kelder geld op te brengen. Want ook daar is de passie voor paarse briefjes groter dan die voor wijn…

 mouton

 pvdw

27 gedachten over “Moet er nog Mouton zijn?

  1. Met het laatste wijnfestival in carrefour heb ik nu wijnzakjes in overvloed. Ik ben wel te vinden voor de plannen van PvdW. Winejacking: we stellen ons discreet op aan de grotere wijnhandels. Wijnzak over het hoofd. We rijden de wagens met volle lading klem. Spuiten totaal verkeerd gevinifieerde wijn in de ogen en wijn vol groene tannine in de mond zodat ze niet om hulp kunnen roepen.
    Een lucratieve business lijkt me. Ik doe mee!

    Like

  2. bedankt voor het spoor, onze mensen zijn er nu al mee bezig ! Gelieve het BTW – nummer nog even te herhalen

    Like

  3. sterk richting Daantje de Wereldkampioen te gaan. Had je kabouter kwebbel nu niet even zat kunnen voeren en de hele bent hier optrommelen?
    Zalig stukje!

    Like

  4. Voor degenen die kunnen volgen, ik zal jullie op de hoogte volgen van de intrekdegustatie in Bierbeek!!
    SKOL

    Like

  5. Ik vond niet direct een geschikte plaats voor dit berichtje. Dan maar onder deze leuke! vertelling.

    Gisteren in het Brabantse genoten van een samenkomst en natuurlijk enkele wijnen!

    We begonnen met Segonzac 2005 (vieilles vignes) uit de Cora: lekker met de Malbec, beetje gerookt, beetje grafiet in de neus, nu al prefect genietbaar. Daar was ik wel zeer enthousiast over en het spijt mij dat ik er niet een voorraadje van heb. Enkel dit ene flesje, maar nu weten we wat goed en betaalbaar is!

    Tweede was een Puygeraud uit 1999. Dat was van dezelfde klasse als de Segonzac. Door de jaren was hij mooi gerijpt. Toevallig dit filmpje gevonden:
    http://nl.youtube.com/watch?v=BXPiM1bXq7E
    De ’99 van gisteren leed helemaal niet aan een overvloed aan agressieve tannine. Zeer genietbaar.

    Derde wijn werd Poujeaux uit 2000. Het was zeker de beste van de drie, met de breedste smaak en langste afdronk. De neus was lekker fruitig met hints van marsepein en drop. Mooie versmolten tannines en over het algemeen iets zoetig, fruitig smakend, met mooie hout- en rooktoets. Eerste keer dat ik dit drink. Goede wijn (87p)!

    Like

  6. we hadden er ooit 2 flessen van (geen 2 kisten!)en nu nog 1. Die is nu ongeveer 20 jaar oud en we moeten die dringend drinken.
    Maar, ik wilde je eigenlijk iets heel anders zeggen

    Like

  7. ik was toch blij verrast toen ik zag dat jouw” Last Waltz” nog niet UITgespeeld is Ik las :”Een ode aan de wijn uit The Last Waltz van Vinejo…” iets verkorte versie, maar in al zijn glorie, op valentijnsdag 14 februari 2008!
    Proficiat!!!!!! En Duijker heeft zijn woord gehouden.

    Like

  8. Nog altijd goe bezig blijkbaar! 🙂
    Die Segonzac vind ik ook een heel knap domein, zowel de basis, de vieilles vignes als de Heritage zijn schitterend. Ik schreef er eerder al een stukje over (zie link )
    Ook Puygueraud is PQtop, zou eigenlijk de 2005 moeten kopen in colruyt maar zit te krap in budget..
    Heb dat filmpje van die “michaelyblam” bekeken, hij moet nog veel oefenen vooraleer ie in de buurt wil komen van Gary…

    Like

  9. Bedankt voor het leuke nieuws! Hoop alleen dat ie niet té veel geknipt heeft???

    Maar ik wilde je eigenlijk iets heel anders zeggen…
    Als het écht dringend is wil ik drinkend komen helpen!
    😉

    Like

  10. Ik doe mijn best 😉 Perfecte manier om je te wapenen tegen de komende regen en de kou !

    Ik had je proefnotitie vooraf gelezen en was dus “gewaarschuwd” voor de Malbec. ‘k Wist min of meer aan wat ik mij mocht verwachten.
    Dan zou ik de twee andere (basis en heritage) ook eens willen proeven. Ik zag op hun site dat ze een bag-in-box hebben. Misschien wel ideaal voor een feestje? En de vieilles vignes 2005 wordt in het “De Morgen-magazine” onder kurkdroog besproken.

    Die Cru Bourgeois-status die de wijn heeft, dat is een aparte regelgeving van de 1ères- côtes-de-blaye?

    In de Cora in Hornu verkocht men La réserve de Comtesse (2de wijn van Comtesse de Lalande) uit 2001 voor circa 19 euro. Ik dronk die wijn van dat jaar ergens in maart en we vonden dat bijzonder goed. Grand cru classé-niveau eigenlijk. En ik denk dat dat nog een redelijke prijs is ook..

    Like

  11. als ik die kisten nu eens zeer goed aanschouw:
    heb jij toch niet heel even geprobeerd met die stevige schroevendraaier?

    Like

  12. … en ik had nog zó aan Vinejo gezegd dat hij een hamertje moest meenemen in plaats van een beiteltje en een zaagske.

    Like

  13. Nu pas dit stuk gelezen. “Die ongelooflijke klootzak, etter, profiteur en verspiller van een journalist” ben ik dus. Voor een proeverij van Mouton Rothschild laat ik me graag met deze adjectieven bekleven, no hard feelings. Ter verdediging: ik moest mij wel eerst door een hele resem Mouton Cadets werken… Nu nog iemand jaloers?

    Like

  14. ben ik voor een proeverij van Mouton Rothschild bereid alle jaargangen van Mouton Cadet te proeven sedert het ontstaan van dit merk in 1930…

    Ps: de tirade van PvdW was uiteraard niét persoonlijk bedoeld ( was een uitlaatklep voor zijn jaloezie-maar dat had je wel door… )
    Je blog is hier trouwens sedert gisteren opgenomen in de lijst met interessante links.

    Like

  15. Een mens heeft soms het gevoel dat op een blog maar twee man en een paardenkop langskomen en dat je je daar nét iets meer kunt permitteren dan in andere media. NIET dus, zeker niet als het om Vinejo’s blog gaat. Ik krijg het gevoel dat deze blog tegenwoordig zelfs meer bezoek krijgt dan de jarige Knut uit de zoo van Berlijn.
    Zoals de blogeigenaar mij al uit de wind zette: de beschrijving van de mens achter de journalist was uiteraard ironisch bedoeld en was inderdaad gespeend van een zekere afgunst.
    Mag ik u, mijnheer Van Maercke, trouwens als poging tot Wiedergutmachung feliciteren met de kwaliteit én de stijl van uw stukjes?
    (;-) Maar ik blijf het toch een beetje jammer vinden dat u mij niet mee uitnodigde op de Mouton-proeverij)

    Like

  16. Uiteraard had ik door dat het niet persoonlijk bedoeld was. Ik vind het integendeel leuk dat mijn stukken hier verder leven. Bij toekomstige exclusieve proeverijen laat ik mij graag terug van de nodige adjectieven voorzien.
    (zoals vorige week, toen ik het volledige gamma van Ornellaia ging proeven…oei…benieuwd wat PvdW nu gaat schrijven…)

    Like

  17. Beste,

    Graag had ik indien mogelijk de 4 adressen verkregen waar men mogelijk mouton rothschild kan aankopen. Ik overweeg zelf om een kistje van 2000 aan te kopen,…. (louter om Zéér lang te bewaren),….

    Merci !

    dimivanz@hotmail.com

    Like

  18. officiele verkooppunten kan u best de invoerder contacteren

    FOURCROY SA
    Address : Lion Office Center – Chaussée de Nivelles 83 – 1420 BRAINE-L’ALLEUD
    Telephone : 00.32.2.423.71.11.
    Fax : 00.32.2.423.73.33.
    Email : fourcroy@fourcroy.com
    Website : http://www.fourcroy.com

    2000 zal wel moeilijk te vinden zijn vrees ik

    Voor enkele andere jaargangen aan interessante prijzen kan ik u verwijzen naar
    http://www.thienpont-etikhove.be
    of
    verbelen.herman@pandora.be
    of misschien
    http://www.divino.be

    Groeten

    Like

Reacties zijn gesloten.