Groucho Laur

Het laatste deel van de Lambrechtdegustatie in Ooidonk.

ooidonk tuin

Handelshuis Albert Bichot stelde z’n wijnen voor in zowat alle appellaties, dit is een korte weergave van mijn notities: 

Macon Lugny, P Bouchard 2005: zeer bleek, heel fris, weinig smaakintensiteit maar zeer fijn, echte aperitiefchardonnay .(7.35e)

Hautes Cotes de Nuits, Bouchard 2005: Iets zwaarder, typische boter- en toastimpressies, mooie zuren, heeft wat tijd nodig ( 8.55€)

Chablis 1r cru les Vaillons, dom Long Depaquit 2006: zeer fruitig en floraal, mooi en mineraal, ben geen chablis fan maar deze beviel me wel! ( 16.45 €)

Pouilly Fuisse ‘ Le Clos’, labaume 2006: vol fruitig, toast in de afdronk, knap ( 16.20€)  

Puligny Montrachet Labaume 2006: Nog zeer jong, zeer mooie zuren wijzen op potentieel ( 26.8€) 

Chateau de Montpatey, Pinot noir 2005: onder deze generieke appelatie maakt men een heel mooie, fruitige en typische pinot noir.( 8.75€)

Cotes de nuits village, Bouchard 2004:  kruidig en vegetaal, typevoorbeeld van dunne en onrijp aandoende Bourgogne zoals je ze nog teveel vindt.( 11.35€)

Savigny les Beaune tastevine Labaume2003: Het oogstjaar zorgde hier voor ultrarijp fruit, niet echt als bourgogne herkenbaar maar wel lekker, behoorlijk lang en evenwichtig ( 14.6€)

Morey st Denis Labaume 2005: zijdezacht, lichtjes toasty, fruitig en harmonieus, zeer mooi (23€)

Gevrey Chambertin les corvees, Fortier Picard 2003: Ook hier een donker gekleurde en geconcentreerde wijn uit 2003 die me enorm beviel (maar het prijskaartje is er ook naar, 23,45€)

Vosne Romanée Clos Frantin 2005 : Bijzonder lekker met een opvallende kruidigheid maar heeft wat meer tijd nodig, momenteel nog wat onevenwichtig(28.75€) 

Na de eerste slok van de laatste wijn heb ik me toch even moeten zetten.
Het ging om de
Clos de Vougeot 2005 van Clos Frantin.
Een wijn die je passie doet herleven. Een aroma waar je high van wordt, een zachte streling van tong en gehemelte, een archetype van subliem zijdezachte, fruitgelaagde, complexe doch uitermate gebalanceerde Bourgogne. De prijs is… 79.40€. Verschrikkelijk duur, maar ik vroeg me (echt waar!) af of een Bordeaux van dezelfde prijsklasse ( denk bvb aan
Palmer) me hetzelfde genot zou kunnen schenken…
Na proeven van de wijn wou ik een foto nemen van de fles en zette m’n lege glas ernaast. De vriendelijke marketingman van
Bichot zag dit en…vulde het spontaan bij..
hot

clos vougeot !

Ik eindigde mijn tocht in het chateau bij
Chateau Laur, Cahors 2005  : zeer frisse 100% Malbecwijn, verbazend toegankelijk met zacht fruit en  zeer rijpe tannines, allesbehalve uitdrogend maar eerder sappig en evenwichtig.
Cahorswijnen zijn normaal gekend als stug in hun jeugd maar dit was bij deze
jongen allesbehalve het geval. Uiteraard vroeg ik de wijnbouwer of enige vorm van micro oxygenatie ( het proces waarbij men de wijn zeer subtiel in contact brengt met microscopisch kleine hoeveelheden zuurstof, uitgevonden door Alain Brumont in Madiran maar blijkbaar vooral gretig toegepast door Michel Roland en co in Bordeaux) hiermee te maken had.
Helemaal niet, monsieur. Wij zorgen eerst en vooral dat we gezonde en rijpe druiven plukken. Vervolgens hebben we een alcoholische gisting van ongeveer 20 dagen op 25 c°, daarna nog een maceratie ( schilcontact ) van een achttal dagen aan 30 c° . Onze tweede (malolactische) gisting gebeurt op eiken vaten en de wijn rust vervolgens 12 à 16 maanden in Alliersvaten van 80% nieuwe eik.
Voila. De wijn met de beste prijs-kwaliteitsverhouding ( 8.28 €) op deze degustatie komt uit het Zuidwesten van Frankrijk en wordt gemaakt door een
Groucho Marx
lookalike.

groucho Laur

3 gedachten over “Groucho Laur

  1. Ziet er nochtans uit als een flauw grenadine-mengsel 🙂
    Aan een goede 3200 oude Belgische franken… Slik.

    Like

Reacties zijn gesloten.