Stijngoed!

Ter ere van zijn censuurste verjaardag kreeg Gerten van z’n knappe ega een cadeaubon voor een wijndegustatie naar keuze. Iets in de stijl van een Bongo-cheque (klik op de link hiernaast in de rechterkolom).
Gerten koos voor een degustatie ten huize van
Stijn Van der Beken en was zo vriendelijk om ondergetekende daarbij uit te nodigen.

Stijn Van der Beken studeerde oorspronkelijk voor kok in Brugge. Dicht bij z’n woonplaats bevindt zich het Hof van Cleve te Kruishoutem. Hij solliciteerde ginds om in de keuken te werken, maar vermits er toen niet direct keukenvacatures waren kwam ie in de zaal terecht.
Stijn werd de sommelier van het Hof van Cleve en later ook van de
Karmeliet.
En hij deed dat goed.
Zó goed zelfs dat ie in 1998 werd uitgeroepen tot beste junior sommelier van België. Hij won hierbij z’n gewicht in wijn, sedertdien  vervloekt hij nog steeds zijn tengere lichaamsbouw
..


Na enkele keren keren dankzij het falende globale positioneringssysteem van Gerten kwamen wij rond één uur aan bij Stijn z’n mooi gerenoveerde woning ( herlees deze zin en merk dat ie wél klopt).
Ik had enige argwaan aangaande de persoon van die hele Stijn. Zou dit geen omhooggevallen sujet zijn die gewoon op het goede moment op de juiste plaats was en nu met veel poeha z’n  onterecht verworven status tracht ten gelde te maken?
Niets van dit alles, beste lezer.

Stijn van der Beken is een bijzonder sympathieke jonge man, met een authentieke passie voor- en een werkelijk ongebreidelde kennis over alles wat met wijn te maken heeft.
Na een korte maar hartelijke kennismaking kregen we een degustatie van 6 Spaanse wijnen.

wijn van stijn

De 100% Verdejo van Villa Narcissa (Rueda) mocht zichzelf terecht liefhebben. Een heel puur fruitige, toegankelijke  witte wijn, mooi evenwichtig, de ideale begeleider van zomerse terrasavondjes(8,7€). De Ribeiro van Vina Mein 2004 was aromatisch net het tegenovergestelde. Een mineraal aroma en complexe maar frisse smaak maken van deze wijn een waar genot om drinken. Tachtig procent treixadura, een autochtone Spaanse druif, geplant op een granieten bodem, vandaar de mooie mineraliteit. Aan 14€ top!

vina mein

Van de rode wijnen onthoud ik vooral de Otazu dimension 2003, een blend van 70% merlot, 20% cabernet en 10% tempranillo( kwestie van er toch nog een Spaans tintje aan te geven) die vooral qua structuur erg Bordelees aandeed en kan wedijveren met een goede cru bourgeois. Maar hij kost wel een stuk minder(9,41€).
We proefden ook een wijn uit Priorat, de gehypete Catalaanse
Denominació d’Origen Qualificada. De naam van deze wijn moet ik u schuldig blijven ( het was er eentje extra), maar hij was heel typisch en behoorlijk krachtig. ( update: Mas Igneus 2004)
De reden waarom ik de naam van vorige wijn vergat te noteren was misschien de kwaliteit van de laatste. De appellatie
Ribera del Duero bevestigde weer al het goeds wat erover wordt verteld. Vina Pedrosa 2004  was een dijk van een wijn. Schitterend aroma met tonnen zwart fruit, een heel vlezige en gestructureerde mond en mooie lengte. Deze honderd procent tinta del pais (tempranillo dus) crianza kreeg 18 maanden houtrijping. Hij wordt gemaakt door de familie Pascuas en kost 20€.  En zeggen dat ze nog twee wijnen maken die nóg beter zouden moeten zijn, de Reserva en Gran Reserva…
Uiteraard spraken we ondertussen niet over koetjes en kalfjes maar over druiven, flessen en wijnmakers. Het leuke aan Stijn is dat ie, in tegenstelling tot de meeste sommeliers toegeeft ook nog een groot liefhebber te zijn van Bordeaux. Toen de antipool van Michel Rolland,
Stéphane Derononcourt ter sprake kwam had ik het over zijn persoonlijke wijndomein in de Castillon, Domaine de l’ A
, en hoe spijtig ik het vond dat ik deze wijn nog nooit had kunnen proeven.
Plots verdween Stijn eventjes, kwam terug en schonk ons nog een extra flesje uit.

stijn van der beken
 Het delen van je passie, hét kenmerk van de echte wijnliefhebber.
domaine de l' A

13 gedachten over “Stijngoed!

 1. Uw zinscontructies mogen dan wel juist zijn, doch eega is met twee e’s.

  Maar voor de rest interessant… zeer interessant!

  Like

 2. Dag Jean,
  in het werkwoord van uw titel staat ook één verkeerde letter.
  In ieder geval: ik ga dat nu ook gaan doen ze!

  Like

 3. Vroeg me af wie als eerste deze vraag ging stellen, eindelijk. 😉
  Voor mij was deze wijn zéker olala, zelfs olaLALAla. Bij ongeconcentreerd proeven zou je wel eens de indruk kunnen krijgen dat dit een gewone doch goedgemaakte Bordeaux is, maar als je hem de aandacht geeft die ie verdient openbaart zich een heel mooie en diepe wijn.Zoals zoveel goede wijnen is hij op zijn mooist in z’n laatste momenten dat ie in je mond vertoeft. Enorm fris ook met quasi géén houtimpressies. Een bijzonder aangename kennismaking. Maar ik dronk ‘m dus niet blind hé..

  Like

 4. Wel, ik heb er ook nog één liggen, de 2004. Spreek binnen een jaar of twee maar eens af en we zullen hem blind proeven…
  Een sommelier sans pretention, dat is nog eens een aangename verrassing. Ik ken Stijn alleen van bij het Hof tijdens mijn grootste culinaire nachtmerrie ooit…op kosten van het bedrijf met klanten gaan eten bij het Hof en twee dagen ervoor getroffen worden door een sinusitis: NIKS geproefd, NIKS NIKS NIKS ! Ik wordt er soms nog zwetend wakker van.

  Like

 5. Ik “moest” deze namiddag in Auchan zijn.
  Ik zag er nog enkele flessen Domaine de l’A 2003 (RP 89) liggen à 24.95.
  Verder lagen er nog enkele “belles surprises” uit het jaar 2004.
  Duhart Milon Rothshild 2004 à 20.33 (RP 91)
  Haut Bages Liberal 2004 à 17.50 (RP 90) – in Colruyt 24.95
  Les Grands Chenes 2004 à 14.00 !!! (http://www.1855.com/fr/news/vin/002303/chateau-les-grands-chenes-2004/
  Na een tijd geleden En Silence 2004 van Margrez geproefd te hebben, nam ik deze maal zijn “Si mon père savait” mee à 13.00.

  Verder kon ik het niet laten om nog even binnen te springen bij Hyperwine om nog enkele flessen van mijn nieuwe ontdekking le Coudoulet de Beaucastel 2004 te kopen (13.50)

  Like

 6. Die Vino de Pedrosa is inderdaad de moeite waard dat kan ik beamen. Heb hem zelf 2x geproefd de afgelopen maanden.
  Ben Stijn tegen gekomen bij Chai & Bar en Megavino en het is een toffe vent met een gedegen kennis van Spaanse wijn.

  Cheers,

  Like

 7. Een wat late reactie, maar ‘k las in “Perswijn” een rubriekje over de beste cabernet sauvignon in Europa, een wedstrijd dd zondag 14 okt in Noordewijk (NL – zie ook http://www.perswijn.nl). In die wedstrijd behaalde Domaine d’A – Vin de Pays d’Oc, cabernet sauvgnon 2006 een tweede prijs. De prijs per fles ± 7,5 euro. Niet te verwarren dus met de Côte de Castillon, dus als je de wijnrekken afzoekt.

  Like

 8. eerstdaags wordt er beslist of er op het etiket ook de klaringsmiddelen moeten vermeld worden: zo in de de trant van bevat mogelijks visresten of albumine en dan gaan de consumers pas echt schrikken; lang leve de allergiewetgeving van ons Europa

  Like

Reacties zijn gesloten.