Pimp my wine (by Jan)

Dank aan Jan voor het insturen van onderstaand stukje:

pimpMenig wijnliefhebber krijgt het al deftig op de heupen bij de steeds weerkerende opmerking op het wijnetiket : “contient des sulfites”. Ach what’s the fuzz ?! Smaakt je wijn minder natuurlijk door het toegevoegde sulfiet ? Er al eens bij stilgestaan dat een heleboel andere ingrepen voorafgingen aan jouw genot van een flesje “gefermenteerd wijndruivensap”? Chaptaliseren, aanzuren, filteren… ’t is inmiddels klein bier. De “Flying winedoctors” met hun mysterieuze tasje vliegen de wereld rond om van je “château modale” een “château-m’as-tu-bu” te maken : houtessences (jawel geconcentreerde jus-de-planche, want wood-chips zijn al passé), gecultiveerde gisten en wijnkits (al sinds 1970 in gebruik overigens), het kan allemaal.
oak chips

 

 

 

Nu haalde recent “Mega Purple” de wat gespecialiseerde pers. Mega Purple (geef mij maar Deep Purple!)  is een wijnconcentraat uit de kleurdruif (met gekleurd vruchtvlees dus) rubired. Dit wettelijk toegelaten kleurextract van de firma Constellation zorgt voor een diep donker rode kleur. Een doorsnee bleekscheet van een wijn uit een uitgepuurde wijngaard krijgt meteen een gezond pruimenkleurtje ! Nadeel : in een aantal gevallen (zeg maar vaak) zorgt mega purple voor een “jammy-smaakje” zonder karakter. Het toevoegsel veroorzaakt wel vaker een algemene vervlakking en homogene smaakperceptie. Pas op : iedereen kent het in de wijnindustrie, maar… niemand gebruikt het ! Ja, ja… Blijkbaar gebruiken ze van Mega Purple zelfs een variante (Mega Red)  in gerenommeerde châteaux (in Bordeaux kennen ze het spul ook, wees gerust !).

Enne… nog steeds huiverachtig tegenover de vermelding “sulfiet” op je fles ?
Zullen we in het vervolg maar een bijsluiter vragen bij ons flesje-puur-genot? Dan kunnen we alle nevenproducten – en hun bijwerkingen – nalezen. Hoeveel druivensap is er overigens wettelijk verplicht om nog van een wijn te spreken ?

 Jan