Je weet hoe dat gaat. Je komt eens samen met wat wijnvrienden, beleeft een prettige avond die naar meer smaakt en spreekt af voor een sequel. Vervolgens komt er nog iemand extra bij, die nodigt de rest ook eens uit, en quasi als vanzelf ontstaat een heus wijnclubje met nieuwsgierige vinofielen en grotendeels verwante geesten.
Tijdens de laatste proeverij hebben we dit nieuwe clubje een naam gegeven:
Heevie Teusted.
De verklaring voor het ontstaan van deze naam komt u enkel te weten indien u erin slaagt aanwezig te zijn op één van de bijeenkomsten.
Het iets oudere wijnclubje dat ik begin 2005 oprichtte heeft echter nog steeds geen naam.
Een mankement dat verholpen moet worden.
Ik stuurde een rondzendmail naar de leden met enkele voorstellen voor een clubnaam:
Dit zijn ze:
Wijnbegeerte
Wijnig nieuws
Tussen pot en pit
De wijnwijzen
De wijnlijken
De wijn van het zijn
Wijn in water
Wijn gedacht!
In naam van al de wijnen!
Waltzing tannine
De retro-(olf)actieven
FC de wijnclub
En mijn persoonlijke favoriet:
COC
( Consumation d’ Origine Controlée )
U komt binnenkort te weten wat het werd, wanneer ik de resultaten neerschrijf van onze meest recente degustatie met als thema:
“De vergelijking van tweede wijnen van Grand crus uit Bordeaux met eerste wijnen van andere ( minder bekende) domeinen.”
Maar ondertussen maak ik van de gelegenheid gebruik om hier ( en in een volgend postje) enkele teruggevonden (korte) proefnotities te plaatsen van wijnen die we dronken in Heevie Teusted clubverband.
Eric had in een Nederlands restaurant een schitterende ontdekking gedaan die hij met ons wou delen. We dronken vier wijnen van Rijk’ s uit de Tulbagh Valley, Zuid Afrika.
Op hun website beschrijft men deze streek als volgt:
The splendour and scenic beauty of the Tulbagh valley is hard to beat. One hour from Cape Town, the little valley lies in a fertile basin almost completely surrounded by the majestic Winterhoek and Witzenberg mountains, often snow-capped in winter. The Klein Berg River snakes its way across the vall
ey floor, providing ample water for irrigation.

De rode wijnen waren goed, maar zowel de shiraz ( munt, venkel , karamel, koffie, cichorei, bittere nasmaak) als de pinotage (lactisch, tabak, creozoot) vonden we wat te zwaar en overdone. Toch hadden beide wijnen huge potential maar hadden ze gewoon wat tijd nodig om dit te tonen. En inderdaad, Erik verzekerde ons dat de wijnen de tweede dag zalig waren bij de restjes van z’n kouwe schotel..
De witte waren echter van de eerste dag al voltreffers:
Rijk’ s Chenin Blanc, Coastel Zuid Afrika : Honing, boenwas, zeer rijk en intens, in de mond een Savennièresachtig gevoel. Lange afdronk, prachtige wijn! 90/100
Rijk’ s Tulbagh Semillon: Ook hier dezelfde rijke (jawél!) toetsen en aroma’ s die je bijvoorbeeld terugvindt in Sauternes, maar dit was dus wel degelijk een droge wijn met genoeg fraicheur om ons allen énorm te bekoren. Vijftien euro voor 75 cl van dit vocht vonden we allen een fantastische prijs kwaliteitsverhouding.
Volgende keer enkele verrassende Beaujolaisflesjes en een pak shiraz/syrahwijnen.
Vinejo, leg dat maar eens uit aan een Zuid-Afrikaan: nice to meet you, I’m the president of the coc wine club. Zal zeker eens z’n wenkbrauwen fronsen…
Voor de Chenin met 14,61 % alcohol en 12 maanden rijping op vaten van Hongaarse & Franse eik, ben je zeker dat het geen alcoholbom met een stevig stukske planché in uw glas was?
LikeLike
schuune naom!
LikeLike
Dat klinkt als de Zuid-Arikaanse Chenin waar ik al jaren naar zoek. Ik had het al bijna opgegeven.
Weet je waar je die kan sjezen?
Btw: ik vind ‘de wijnlijken’ best wel van sarcasme druipen. Dus echt iets voor mij.
LikeLike
ja, vooral als ik dit zou zeggen aan Pik Botha…
En nee, het lag niet aan overmatig alcohol of aan veel hout , hij was gul maar op en top evenwichtig.Ik weet wel het oogstjaar niet meer, mocht Erik deze blog nog eens met een bezoekje vereren weten we meer..
@Amaronese: Ook hier moet ik verwijzen naar Erik, hij komt wel eens langs denk ik.
LikeLike
Hello,
Bij Winespectator zijn ze begonnen met het posten van hun top 100 voor 2007. In de geest van Mondovino: N° 9 is Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Napa Valley Reserve 2004. N°7 is Tenuta dell’Ornellaia Bolgheri Superiore Ornellaia 2004. Nummer 1 wordt dit weekend aangekondigd.
Rob
LikeLike
Erik waer bestu bleven?
Mi lankt nae di
Doe coors di wyn mi lietst om ’t even
Proeverkijn mijn, taelt mi
Waer est Rijk’s gegheven?
LikeLike
Wijnegem shoppingcenter (heeft natuurlijk wel een hoog “Aldi-nie-willen..” of “Ald-u-niet-in” perceptie, maar ge kunt er ook Wijnegem vinyeard van maken…
LikeLike
“vineyard” ipv vinyeard natuurlijk.
LikeLike
Rijk’s exporteert naar USA, UK, Ierland, Zweden en … Nederland.
De Nederlandse invoerder is :
Wijnimport J. Bart Beemster BV
Kwadijkerweg 8
1461 DW Zuidoostbeemster
tel. 00-31-299/689.111
fax. 00-31-299/689.110
mail : verkoop.beemster@wijnimportbart.nl
http://www.wijnimportbart.nl
Ik heb zonet hun nieuwe catalogus november 2007 in de bus gekregen, en ik moet zeggen, de meest professionele wijncatalogus die ik ooit onder ogen gekregen heb (72 blz.)
Er is eerst een beschrijving van het domein, en daarna een beschrijving van de diverse wijnen.
Zij hebben een heel groot gamma wijnen tussen2.25 en 6.00 euro, maar ook kleppers als Château Mouton Rothschild, Château d’Yquem, enz …
Maar terug naar Rijk’s, hieronder hun beschrijving van het domein :
“Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein in Tulbagh dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. De bodem in de Tulbagh vallei bestaat voonramelijk uit kleisteen, dat vrijwel geen water vasthoudt. Tezamen met een nauwkeurig meet- en irrigatiesysteem maakt dit het mogelijk het watergehalte in de bodem vrijwel volledig te regeluren, en de druivenstokken optimaal te voeden of juist water te onthouden om de concentratie in de druiven te verhogen. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl zijn zeer gastronomisch, immer intens en geconcentreerd. De eerst oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, en in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. De Rijk’s Chenin Blanc is één vande twee Zuidafrikaanse Chenin Blanc wijnen met Super Chenin status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de Wine Magazine Chenin Blanc Challenge.”
De wijnen :
– de Chenin Blanc (2005, en 2006 is ook reeds te koop) is voor 60 % vergist en gedurende 12 maanden gerijpt in barriques, waarvan 70 % gebruikt frans en 30 % nieuw Hongaars eiken. Aan de beschrijving van Vinejo kan ik alleen toevoegen dat de wijn ongelooflijk aangenaam aromatisch is, en heel vol in de mond.
Ik behoor tot één van de grootste tegenstanders van ongepast gebruik van hout. Bij Rijk’s Chenin Blanc is het hout perfect gedoseerd, om een krachtige, volle wijn mooi af te ronden. Prijs 12.70 euro, excl. 19.5 % btw.
– de semillon (2005) is in de neus iets minder uitbundig, maar des te mondvullender. Hier terug een prachtig voorbeeld van hoe een goed gedoseerde houtrijping een krachtige wijn schitterend kan afronden. Een krachtige, maar tegelijk zalvende wijn in de mond. Hij is vergist en 12 maanden gerijpt in barriques van frans eiken, waarvan 20 % nieuw. Prijs ook 12.70 euro, excl. btw
– de Chardonnay (2004) doet mij weinig aan Bourgogne denken, maar eerder aan een Amerikaanse Chardonnay. Hij kost ook 12.70 euro, maar kan in geen enkel opzicht wedijveren met broer semillon en zus chenin blanc.
– ze hebben ook een cabernet sauvignon (2003) die ik nog niet geproeft heb aan 17.60 euro
– de shiraz (2002) heeft 16 maand rijping in barriques van frans en amerikaans eik gehad, waarvan 60 % nieuw. Het is een wijn met fenomenaal veel body. Toen wij hem enkele maanden geleden met de bende van “Heevie teusted” proefden leek het nog een echte kindermoord. De wijn, die ondertussen toch al 5 jaar oud is, heeft nu echter vooral een beetje lucht nodig. Ik heb beslist hem nog een beetje rust te gunnen in de kelder. Hij kost 17.60 euro, excl. btw
– de Pinotage (2003) moet ook tijdig opengemaakt worden, en best geäereerd worden in karaf. Dan is hij werkelijk top. Het is een wolf in schapevacht, een volle, krachtige wijn, maar toch zo mooi zacht in de mond.
Wijnimport J. Bart levert ruim 650 wijnen aan de restaurants en zakelijke markt in Nederland. Ik heb daar dus al besteld, maar laten leveren op een Nederlands adres, bij iemand die er zeer zakelijk uit ziet. Zij leveren franco in Nederland vanaf 200 euro.
LikeLike
Bij het nalezen merk ik dat ik de prijs van de Pinotage vergeten ben : 18.15 euro, plus 19.5 % btw.
LikeLike
klinkt ongemeen interessant. Jammer dat er geen invoerder voor België is. Wie tot daar bolt, mag het me eens laten weten!
@Erik
Welke is die andere cult-Chenin dan?
LikeLike
Wat gedacht van: “Vinejo Winehouse” ? Dagelijks gratis reclame in alle media dankzij ere-lid Amy…
LikeLike
De Mondavi reserve 1996 staat nog steeds in de colruyt, prijs 49.95 €.
De nummer 1 wordt dit jaar mischien wel een Bandol uit 2004…
Hou je ons op de hoogte ?
@Amaronese: je schitterende elckerlijc evocatie heeft z’n doel niet gemist!
@Eric: Bedankt voor de complete info!
@Jan: Wijnegem shoppingcenter, goed gevonden! Maar volgens mijn vrouw is dat hier bij ons thuis al een filiaal.
@NCO: Makkelijk zat voor Amy! Ze zet gewoon haar naam op de gevel en haar woonst is omgedoopt in Amy’s winehouse, de kantine van haar wijnclubje ( met als leden Amy zelf, de vrouw van haar man, de schoonzus van haar zwager, de dochter van haar moeder, de tante van haar neefje en de kleindochter van haar oma ). Niet moeilijk dat ze nooit meer nuchter is…
LikeLike
@ amaronese
Geen idee. Alhoewel Zuid-Afrika heel veel goedkope, simpele chenin blanc produceert, moeten er volgens mij toch wel meer dan 2 de moeite waard zijn. Als ik de volgende keer Rijk’s bestel, laat ik het in ieder geval weten.
LikeLike
ben ik nu de enige die meteen ‘waaaansinnig feel’ zin krijgt in één dezer?
Ik op dit moment in ieder geval ruimschoots getroost met mijn JBG Savennières…
LikeLike
zeker niet. Erik en ik zijn evenzeer zot van Chenin.
Btw, voor de Chenin-lovers: er staat in de Delhaize de ‘Cuvée Soliterre’ [sic] van Thierry Germain, € 12,50 voor de 2005. Laat eens weten wat jullie ervan denken. Ik vind ‘m mooi opgepept met veel kamille, kweepeer, rijpe abrikoos en wat mineralen in de afdronk, maar misschien toch wat onevenwichtig: stevig in alcohol, maar da’s misschien omdat ie jonger is – met veel Chenins zo -, en misschien wat gemis aan zuren, maar dat kan ook aan de jeugdige fenolenbom liggen.
Dan is er ook nog de Vouvray sec van Fouquet Bonnay die sinds vorige week terug binnen is in de Colruyt. Schijnt goed te zijn. Iemand ervaring?
@Erik
Merci! En doen!
LikeLike