Comme c’ est Beau(jolais)

Een beetje wachten loont soms. Volgende wijnen dronken we bij de heevieteusted-sessie eind september in Wachtebeke.
Over de
Régnie Domaine Buyats 2005 van G. Deboe(u)f  kunnen we kort zijn.
Héél kort.
De
Chateau Cambon, Beau
jolais 2006 is al wat meer aandacht waard.
Toch een béétje meer.
De speciale vorm van de fles zorgde dan wel voor een  prestigieus tintje, de wijn zelf kon dit moeilijk waarmaken. In de neus hadden we eerst banaan, dan rood fruit ( krieken ) en gist (sommigen dachten aan een ‘witteke’). In de mond een lichte prikkeling, rood fruit maar weinig body, nogal eenvormig en tamelijk kort. Deze wijn miste blijkbaar wat evenwicht maar gezien z’n jeugdige leeftijd gaven we hem het voordeel van de twijfel.


Cambon 2006

Die twijfel was er totaal niet bij de Chateau de Pierreux, Brouilly 2002.
Waren we wat sceptisch bij het zien van de fles ( een Beau
jolais uit 2002 in een soort Bordeauxfles, 6 maanden houtlagering, wat werpt Erik ons hier voor de papillen?) dan verdween deze argwaan volledig bij het degusteren. Een (voor een Beaujolais) intens rode kleur (lichtjes getuileerd) wees al op een mogelijk geconcentreerder vocht dan het vorige glas. En inderdaad, het aroma was verrassend complex met gestoofd rood fruit, animale toetsen en zelfs het eerder Bourgondisch aandoende ‘putje’. Tussen tong en verhemelte ontplooide deze uitzonderlijke expressie van de gamaydruif zich tot één van de beste Beaujolais die ik ooit dronk. Enorm vlezig, een schitterende structuur, zeer mooi evenwicht, aan zijn 5 jaar perfect op dronk maar allesbehalve uitverteld. Ik noteerde in drukletters ‘GROTE WIJN’.

De Fleurie 2005 van Yvon Métras haalde dit niveau niet maar had een mooi kersenrode kleur, een behoorlijk intense neus met nieuw leder, kirsch en schraal bier en een fruitige en frisse mond, mooi opgebouwd, volgens sommigen wat naar geuze refererend.
Dat schrale bieraroma was een term die we vroeger al eerder hadden gebruikt, meer bepaald bij het proeven van ‘natuurlijke’ wijnen. De volgende wijn was er zo eentje, maar hier konden we deze specifieke geur nochtans niet herkennen. Over
Marcel Lapierre las ik voor het eerst in “Tot op de bodem”, een boek van Nikolaas Klei. Volgens deze vlotte Nederlandse wijnpen is de Morgon van  Lapierre één van de lekkerste wijnen ter wereld. Klei noemt Lapierre zelfs de godfather van “de bende zonder zwavel’.
En wat ontdek ik nu ik nog eens opzocht wie hij hiermee bedoelde?
Dat deze bende ‘gekken van de Beau
jolais’ (die navolgers zijn van de zwavelloos, sulfietloos, ongefilterd en ongechaptaliseerd werkende Jules Chauvet) bestaat uit Lapierre, Breton, Foillard en…Yvon Métras! ( zie de Fleurie hierboven en de verwijzing naar schraal bier… )
Klei schrijft dat Métras onder impuls van
Lapierre zonder kunstmest, onkruidverdelgers en insecticiden begon te werken en dat zijn Fleurie zelfs de Morgon van de godfather zou overtreffen! Wij waren deze mening niet toegedaan. Met aroma’s van amandelnoten, marsepein, rijp en weelderig fruit en een enorme lengte in de mond overschaduwde de Morgon 2005 alle vorige wijnen.
Marcel
 zelf krijgt het laatste woord:
"Ik begrijp het niet. Ik gebruik geen kunstmest, geen insecticiden, geen suiker, zwavel noch filter mijn wijn, ik doe dus van alles NIET – en ik verkoop mijn wijnen duurder! Dat niet iederéen het zo doet!"

morgon !

 16 gedachten over “Comme c’ est Beau(jolais)

 1. over Beaujolais schrijven … tsk, bij deze bent u geëxcommuniceerd van het gelid der serieuze wijnschrijvers!
  Kan inderdaad zo goed zijn. Heb dezelfde Morgon vorig jaar geproefd en ik moet zeggen dat ik hem niet beter kan beschrijven. Grote wijn.
  Interessant: rond het Trasumeense meer wordt er ook Gamay geteeld (al van in de 14de eeuw). Appellatie: Gamay del Trasimeno. Heb een paar weken geleden een fleske opengetrokken met pa en eh … wij stonden paf als nen DAF in den bergaf. Van 2001, maar nog piepjong. Een beest van een wijn. Gamay musclé. Heel anders dan Beaujolais, maar formidabel.

  Like

 2. Ik vertel je niets nieuws maar in “Avonturen van een wijnkoper in Frankrijk” van Lynch staat een zeer interessant stuk over Beaujolais. Over het algemeen een zeer leuk en interessant boek trouwens over natuurlijke wijnen. Een echte aanrader, net als het boek “Rood, wit en overal gedronken” van Nathalie MacLean.

  Is iemand onder jullie naar de foire des vignerons indépendants geweest in Rijsel?

  Like

 3. Ja, ik. Zondag. Iets heel anders dan Megavino. Weinig spectaculaire dingen geproefd, behalve dan de Chateauneuf-du-pape 2005 van Domaine Font de Michelle. 21 euro, maar volledig uitverkocht.

  Wel meegebracht: Viognier van Domaine des Homs, Fitou Veilles Vignes van Chateau des Nouvelles en Santenay Beaurepairre van Domaine Olivier. Alle drie omwille van de combinatie van de smaak en de passie van de wijnboer. Vooral dienen typ van Domaine des Homs was de moeite.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 4. ga je je zeker niet beklagen. Is voor mij één van de beste domeinen uit Fitou. Niet altijd even fantastisch, maar soms uitzonderlijk. Blijven volgen zou ik zo zeggen …

  Like

 5. De boek van Maclean ben ik momenteel aan’t doorworstelen en ik vind het eerder een mager beestje… een ideaal boek voor’t slapen gaan.
  Font de Michell 2005 heb ik tijdens de Cora wijndagen gekocht aan 17eur. Deze wijn zit steeds in hun gamma. Ik vermoed dat ze er nog wel wat van hebben (misschien nu iets duurder.)

  Like

 6. Vinejo, zoals beloofd het verslag van het feestje …
  De Ch. Guimberteau (Lalande de Pomerol, 2002) was voor mij een beetje een tegenvaller. Een beetje aparte (stal) geur en ik miste wat body. Des te langer in het glas, des te beter hij wel werd. De meningen waren overigens verdeeld: sommigen vonden hem de beste van de avond, ik echter niet (te hoge verwachtingen?).
  Volgende flessen gingen ook nog voor de bijl:
  * Aperitief: Crémant de Vouvray, Colruyt, 8 Euro, tegenvaller wat mij betreft, smaak viel snel weg …
  * Ch Rochecolombe, cdr Villages, 2004, ter plekke gekocht. Zeer goed, vrij fruitig, nog vrij veel tannines.
  * Ch Petit Boyer – La Passion, 1ere cotes de Blaye, 2003, Wijnhandel Ghoos, 7.7 Euro: lekker tot zeer lekker wijn, zeer evenwichtige smaak. Eerste fles had spijtig genoeg kurk.
  * San Crispino, Brunello, Aldi, 14 Euro: voor mij de beste van de avond. Heel fruitig, vrij veel zuren (volgense sommigen te veel, but I like it).
  Bij het nagerecht (taart & gebak) dronken we nog een Ch La Ferreyre (Cadillac, 7 Euro, Colruyt). Was OK, ging goed bij de niet te zoete taart.

  Like

 7. Inderdaad. De wijnboer vertelde ons dat het een wijnverkoper was die de wijn doorverkocht aan Cora. Daar waren ze niet zo blij mee natuurlijk toen ze het achterhaalden. Ze zijn dan maar rechtstreeks met Cora gaan praten en leveren elk jaar een beperkt aantal flessen. Jammer genoeg is er geen Cora in de buurt van Brugge of Gent. Net als geen Spar, want ik wil nog altijd eens die Albarino van op Kurkdroog proeven.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 8. Je vertelde wél iets nieuws want ik las nog steeds zijn boek niet, het staat hoog op mijn verlanglijstje…

  @Maarten
  In het regeerakkoord moét er een clausule komen dat er ook een Cora komt in het Vlaamse landsgedeelte! We geven wel Dilbeek in ruil of zo.

  @Gert
  Koop u eens Nikolaas Klei, ligt bij de Sleghte, ideaal voor op je nachtkastje! ( ‘Tot op de Bodem is een soort wijnwoordenboek maar telkens met boeiende, grappige en/of interessante uitleg.

  @NCO
  Was blijkbaar een mooi feestje, zo gezellig samen met je vrouw en kinderen…
  😉

  @Amaro
  In de wijnwinkel van brasserie Latem kocht ik vorig jaar de Racine van Claude Courtois, een soort druide eigenlijk. Gamay met wat cot en cab, heel speciaal, fris en énorm zuiver. Ze vragen er ginds wel 25€ voor..

  Like

 9. Dat klinkt als iets ‘te ontdekken’. Heb even snel door hun aanbod gebrowsed. Voorbeeldig. Ken weinig winkels die de QPR-toppers en buitenbeentjes er zo weten uit te halen. Jammer dat het zo ver van hier is … .

  Like

 10. Het zal je aangenaam verrassen dat de man de helft van het jaar in de Provence woont, stapelzot is van Tempier en Bandol en samen met de eigenaars van Domaine du Télégraphe domaine des pallières heeft overgenomen. In het boek gaat hij maar zeer kort in op Bordeaux.

  Like

 11. las ik nog niet maar dat van Bandol wist ik wel al. Hij hielp trouwens een tijdje bij Lucien Peyraud op het domein Tempier.
  Ik heb zelfs iets merkwaardig meegemaakt in verband met Lynch.
  De zomer van 2006 had ik als vakantielectuur het boek van Nicolaas Klei mee. Ik las het uit naast het zwembad. We waren gelogeerd in een huisje naast domaine la Tour du Bon. Toen Gerten en ik daar een afspraak hadden om 1800 uur vroeg men ons even te wachten, Agnes was nog bezig met iemand. Even later mochten we er toch bij en degusteerden we eerst uit fles, dan uit vat. Er waren nog enkele andere mensen waaronder een man met een zwaar Amerikaans accent waar ik ook enkele woorden mee wisselde. Toen ik de volgende dag om mijn flessen ging vertelde de wijnbouwster mij dat die man niemand minder was dan…Kermit Lynch!
  Ik kon me de haren uit het hoofd trekken dat ik de dag ervoor niet naar z’n identiteit had gevraagd…( ging dit verhaaltje ooit nog op mijn blog plaatsen maar is er nooit van gekomen. Bij deze dus.)

  Like

 12. De laatste keer toen ik bij Tempier was heb ik nog een glaasje samen met hem gedronken , wist het eerste half uur ook niet wie die man was, tot Daniel me zei dat het Lynch was . Gewone mens , allemaal daar op Tempier trouwens….Mijn lievelingsdomein, pas de Tourtinne 2005 kunnen degusteren , moet eg in de kelder hebben!!!

  Like

 13. Vinejo,
  Fijn dat je eens de wijnen van de bende zonder zwavel hebt geproefd.
  Ik begrijp je commentaren.
  Deze mensen zwavelen (bijna) niet maar het belangrijkste is, dat ze ook geen chemische gisten gebruiken.Dit geeft een totaal andere dimensie aan de wijn.Je gaat echt de smaak van de druif & terroir proeven.
  Het duurt een tijdje voor je deze wijnen echt gaat appreciëren.Lapierre ,Bréton ,Métras etc zijn wel de echte vinarchisten volgens de leer van Jules Chauvet.Voor sommige wijnliefhebbers zijn ze niet zo toegankelijk.
  Maar één keer je de wijn ‘verstaat’ laat die je niet meer los.
  Ik verzeker je die chemische giststartes verkrachten echt alle wijnen.
  Zie ook artikel http://www.wineterroirs.com/2007/09/additives_shop.html
  wijnboeren gaan gisten kopen met verschillende geuren & smaken in…
  LE VIN NATUREL IL DEVIENT AU GOULOT.

  Toch moet je ook eens de ‘nieuwe school’proeven.
  Wijnmakers die natuurlijk werken,maar toch moderne vinif / met goede druiven natuurlijk!

  Binner Alsace
  Philippe Pacalet Côte de Nuits
  Derain in Saint Aubin
  Combier Macon
  Valette Chaintré
  Yann Rohel Rhône
  René Mosse Anjou
  Chaussard in Touraine
  Tessier in Cheverny
  Olivier Lemasson Loire
  Sébastien Riffault Sancerre
  Mazel Rhône
  Les Vignerons d’Estézargues Gard
  Didier (zoon van Léon)Barral in Faugères
  Jf Nicq Roussillon
  Axel Prüfer Roussillon
  Jl Tribouley Roussillon
  Loïc Roure in Jajakistan ?

  Like

Reacties zijn gesloten.