Venne Vidi Vici

Het eerste deel van dit verslag kan u hier lezen

Montrose is (samen met Meney) één van de domeinen in de Médoc die het dichtst bij de Gironde liggen en dus optimaal profiteren van de gunstige invloed van het water. Op de mooie website van het Chateau leren we van Jean Delmas  (vroeger wijnmaker op Haut Brion) dat het domein eind 19de eeuw was ingericht als een heus dorpje, met echte straten en straatnamen ( Rue de Mulhouse, Rue d’ Alsace,..).
De naam van de familie Charmolüe zal vanaf de jaargang 2006 niet meer op het etiket pronken vermits het chateau werd verkocht aan de broers Bouygues.

montrose

Blind ingeschonken door Venne herkenden KK en ik deze wijn onmiddellijk als topBordeaux . De geur van de Chateau Montrose, St-Estephe 1993 was een typevoorbeeld van sous-bois en champignonaroma’ s. Ook in de mond overheersten tertiaire smaken maar de zuren en het nog ruimschoots aanwezige fruit waren knap in evenwicht met de versmolten tannines. Een heel mooie wijn voor dit minder hoog aangeschreven jaar.
De Vin de pays d ‘ Oc  die de jarige hier had naast gezet ( Quatre sous 1995) was nog verbazend
jong maar verdween met zijn dominante carameltoetsen en monolitische structuur redelijk in het niets naast de St Estephe.
Na dit heerlijk avondje dat Venne ons had geschonken kon K, onze gastheer, het niet laten om nog een extra flesje te kraken.
“Komaan KK, die moet je nu toch niet meer opentrekken!”
“Toch wel, die moet nú open, morgen is die slecht”!
KK ten voeten uit.
Chateau Nenin, Pomerol 1962:
De kurk zat 1 centimeter dieper, dat gaf al een slechte indruk.
Bij openen brak ie in twee.
De kleur vertoonde verbazend weinig evolutie. De neus was weinig intens, licht aardse toets,
een proever herkende de geur van (niet te fel) gepofte kastanjes  De mond ontgoochelde. Onevenwichtig, hoog in zuren, hoekig. We besloten even verder te drinken van de andere wijnen en dan de 45(!) jaar oude wijn een tweede kans te geven. Hij had misschien gewoon even last van een midlifecrisis?
En inderdaad, bij een tweede proevinghe  bleek deze wijn de 45 jaar lange eenzame opsluiting mooi overleefd te hebben. Fruit was zowat weg, maar er bleven heel aangename smaken ( ranzige boter, maar lékkere ranzige boter!) en een nog mooie structuur over. Dit deed ons denken aan ouwe, doorzeten en versleten maar heel lekker zittende zetels.
KK had het gevoel dat de avond nog niet áf was en trok nog een halfje
Tempier Bandol 2001 open, een wijn met een totaal atypische neus, een zoete kruidigheid, cassis en amandelkoek, pim’s koekjes en speculaas gemaakt door de bakker. Heel geconcentreerd in de mond, te jo
ng maar al mooi in evenwicht. In tegenstelling tot KK die even wazig als op onderstaande foto nóg iets ging halen maar in slaap sukkelde voor de deur van zijn kelder…

beschonKKen
BeschonKKen

 
 
 
 

18 gedachten over “Venne Vidi Vici

 1. Thanks Vinejo, het was een leuke avond, gelukkig is er dan nog iemand die de aangename wijn en gezelschapsdetails op papier zet….:-)
  De Nenin zit wel nog steeds in mijn geheugen gegrift, schitterend, old bordeaux!!
  Memorabel moment, KK voor de kelderdeur

  Like

 2. Ik heb me laten vertellen dat een oude wijn pas echt tot zijn recht komt, als je hem per 10 jaar een dag laat open staan. Dus, deze van 1962 had je bijvb. 4 dagen op voorhand mogen opentrekken. De tip komt van een wijnkenner uit Piemonte en we hebben het daar zelf mogen ondervinden.

  Like

 3. Ik ben naar de Hasseltse wijnbeurs geweest in’t weekend. Daar dronk ik mijn eerste Cotes de Toul ever; een Auxerois van Laroppe. Ik vond het een zeer lekkere witte wijn (en goedkoop). Vooral de op hout gelagerde( dacht 6maanden) cuvée beviel mij enorm. Hij deed mij denken aan een goede Sancerre (Henri Bourgeois)… Heeft iemand al een eerdere ervaring hiermee. Is er een verdeler in Belgie ? Ik zou graag wat bijkopen. Ook de rode Pinot noir was dik in orde. (en goedkoop; 5-tot 7eur(op hout)).

  Like

 4. zal wel een antwoord kunnen geven op deze subtiele vorm van sluikreclame.
  – of je kan ons misschien zelf wat tips geven, Brinta? 😉

  Like

 5. Bourgois dronk ik al, Cotes de Toul bij m’n weten niet. Ik kan je dus niet verder helpen.
  Misschien kan Bert van ikwilwijn je iets meer vertellen…?

  Like

 6. maakt het jullie gemakkelijk: er staan bordjes met de eigen favorieten. Vergeet deze zeker niet te proeven!
  Mijn eigen persoonlijke keuze: De Cheverny 2006 Dom.
  Sauger: geweldig fruit, mooie structuur, vond ik top (7.95€).
  Ch Barbe Blanche 2005, Lussac St Emilion. 25% Cab. Franc en dat merk je. Van Lurton, ze zijn daar inderdaad nogal fan van.
  Ik heb eindelijk ook de Kron gekocht. IGT Lazium. Que? Merlot / Sangiovese. Het was de derde keer dat ik deze wijn proefde, en telkens overtuigend. Voor 18.95€ geen koopje, maar wel waar voor zijn geld.
  Andere tips: Shottesbrook Cab Sauvignon, Les Romains VdP d’Oc (60% Merlot, schitterend), Avian 2006 Rias Baixas, de Campuget cuvées en alles van Errazuriz… Maar dat heb ik hier al eens verteld.
  Ik heb ook veel niet geproefd. Waarschijnlijk veel gemist ook. Mooie selectie daar, bij de Heerlyckheid.
  Geniet ervan, Brinta. En doe ze de groeten van mij.

  Like

 7. Ik wist dat ik op je kon rekenen…
  ( hun proeflijst is wel goed opgesteld vind ik, mooie uitleg bij alle wijnen– ik zal er jammer genoeg niet geraken..)

  Like

 8. Nee hoor, geen vorm van sluikreclame. Ook al is dat natuurlijk zo daar ik de naam post. Maar ik wilde echt wat info over de te proeven wijnen, ik ben dan ook super bedankt met de tips en ik ga die zeker meenemen. Bij ‘hen’ 😉 heb ik nog nooit een wijn geproefd. Ben er ook nog nooit binnen geweest dus alle tips zijn nog steeds welkom.

  Like

 9. totaal geen problemen mee dat wijnhandelaars hier hun degustaties aankondigen. Integendeel, het is alleen maar interessant voor ons allen.
  Ik vond het gewoon wat eigenaardig dat je eerste reactie ooit op deze blog al meteen zo specifiek over één wijnwinkel ging, mét aankondiging van de degustatiedagen én bijhorende link.
  Maar ik heb misschien wat teveel tussen de wijntjes..eh…de lijntjes gelezen.

  Like

 10. Vinejo, correctie het was mijn 2e reactie 🙂 Mijn eerste reactie ging over LePlan.

  Desalniettemin was mijn vraag inderdaad puur persoonlijk. Ik ga voor de eerste keer naar een wijnproeverij en wilde jullie zoveel mogelijk info geven hierover. Met de volgende redenen:
  – Te weten te komen welke wijnen ik zeker niet mag missen.
  – Deze degustatie aankondigen zodat elke geïnteresseerde misschien kan komen.

  Ik snap dat jullie hier verkapte reclame in kunnen zien, maar dit was absoluut niet mijn bedoeling.

  Overigens Vinejo ben ik al geruime tijd liefhebber van je forum en lees ik je berichten en reacties met plezier. Ik vind het gewoon niet altijd gepast of nuttig om een reactie te geven.

  Bedankt in ieder geval voor jullie hulp. En ik zou het geweldig vinden als je eens wat dieper zou ingaan op al die smaak benamingen. Ik ruik tegenwoordig aan al het rode fruit wat ik tegenkom, snuif zoveel grond op dat mijn vrouw zich afvraagt of ik in orde ben, met die reden dat ik een groter geur bereik wil leren. Maar dan vind ik het toch altijd knap dat je die verschillende geuren ruikt in een wijn. Kun je daar wat meer over vertellen?

  Like

 11. had ik blijkbaar niet op m’n harddisk opgeslaan, Brinta, sorry!
  Voor wat betreft je vraag, het blijft voor mij ook moeilijk om al die geuren en smaken te herkennen én ze dan ook nog te benoemen. Sedert ik wijnles volg in Syntra lukt dat al ietsje beter, het is altijd interessant om met velen samen te proeven, als iemand een smaak of aroma herkent dan slaag je er zelf meestal ook in om dat aspect eruit te halen. Maar wat jij doet, overal aan ruiken en veel proeven is alvast hét middel om een goed olfactorisch geheugen op te bouwen.
  Goed bezig dus!

  Like

 12. Ik vind hier fanatstische reactie´s alleen Montrose? Mis ik iets van een wijngaard met zijn eigen wegen als een klein dorp. 1993 subliem, mooi en meer evenwichtig als de huidige te geconcentreerde Montrose.

  Like

Reacties zijn gesloten.