Aromacirkel

Brinta zette me aan het denken. Hoe proef ik een wijn, hoe tracht ik hem te beschrijven?
Ik heb dit voor mezelf eens ( af en toe wat ongeordend ) op een rijtje gezet.
Wat volgt is dus geen wetenschappelijk verantwoorde handleiding om een wijn te beschrijven.
Het pretendeert dan ook allesbehalve de waarheid- noch volledig te zijn.
Over gebruik en categorisering van sommige termen kan desgevallend onderhandeld worden.

1. Het uitzicht
Het zicht behandel ik meestal nogal stiefmoederlijk. Ik vind dit dan ook veruit het minst belangrijke aspect aan een wijn. Een ultiem heldere wijn kan smaken naar een gebruikte tampon van Inge Vervotte, de meest troebele wijn kan je smaaksensaties naar ongekende hoogten brengen.
Twee zaken kunnen je wel al wat leren over de wijn:
1. Hoe intens is de kleur? Hoe intenser, hoe hoger waarschijnlijk de concentratie. Hoewel dit uiteraard sterk afhankelijk is van de cépage waaruit je wijn is samengesteld. Een zeer geconcentreerde pinot noir zal altijd een lichtere kleur hebben dan de meest fletse tannat.
2. Geeft de kleur een
jonge indruk of is hij al wat geëvolueerd? Bij witte wijnen heb je in het tweede geval minder schittering en een donkerdere kleur, bij rode wijnen een matter uitzicht en het euvel waar Coveliers al enige tijd aan lijdt: wat bruinachtige verkleuring aan de rand.

2. Het aroma
(hier heb ik het vooral over rode wijnen)
Men neemt aan dat de mens 4000 verschillende geuren kan onderscheiden.
Bij sommige wijnen zijn we al blij als we aan een drietal komen…
Soms stuift het aroma uit het glas. Vele typische drinkwijntjes vertonen dan een redelijk unidimensionele geur van rood fruit, in vele gevallen denk je spontaan aan fruityoghurt.
Andere wijnen zijn subtieler, hebben soms wat tijd nodig om hun aroma’ s los te laten.
Het is verbazend hoe een wijn kan evolueren in je glas. Zeker bij
jonge wijnen neem je best je tijd om deze evolutie te volgen.
Nu, je ruikt aan je glas, dat ruikt lekker, maar WAT ruik je?
Hierbij stel je jezelf enkele vragen.
*Ruik ik fruit?
indien JA,
Is het ZWART of ROOD fruit?

Zwart of rood fruit is makkelijk herkenbaar. Als je nog niet onmiddellijk herkent om welk fruit het gaat sluit dan je ogen, dompel je neus lekker diep in je glas en denk aan aardbeien, frambozen en kersen. Neen? Opnieuw, denk nu aan pruimen, bosbes, zwarte bes, dadel, vijg.

Herken je nog steeds geen fruittoetsen?
Dan ga je over naar je volgende vraag

*Ruik ik iets kruidig?
Als je hier niet direct een antwoord op kan verzinnen, loop eerst eens naar je kruidenrekje en neem de geuren op van je flesjes witte en zwarte ( of roze) peper, rozemarijn, marjolein, kaneel, paprika, kruidnagel, enz..
Plof dan opnieuw met je kokkerd in je glas en tracht te bepalen of je één van die geuren herkent. Indien je niks herkent, zeg dan toch maar kruidnagel. Martin Heylen vertelt je waarom.

*.Ruik ik iets floraal?
Sluit je ogen. Herken ik hier rozen in? Viooltjes? Pisbloemen? Indien positief op laatste suggestie open dan weer je ogen en zet die vaas mooi terug.

*Ruik ik iets vegetaal, mineraal of aards?
 Ruik je champignons, rottende bladeren ( bij wat oudere wijn ), bos, humus?
Of ruik je leisteen na een plensbui?
Ruikt deze wijn naar een stukje authentieke Vlaamse kleigrond? Dan mag je deze avond bij Geert Bourgeois gaan eten.

*.Ruik ik –Chocolade? Mokka? Caramel? Vanille? Toast? Iets geroosterd? Boter? Tabak?
Positief op alles?Als de wijn geen houtlagering heeft gehad haal dan snel je chocoladesaus van het vuur en blus je kachel.

3.De smaak
Smaak als parameter is hier eigenlijk verkeerd uitgedrukt, de smaak is maar een klein deeltje van wat je ervaart in de mond. Daar komen veelal de smaken terug die je herkende in de aroma’ s.
Wat ik echter het allerbelangrijkste vind aan een wijn is: de structuur, de lengte en de afdronk.
 *Is deze wijn een Lotti(soepel en vlot) of eerder een Bourlon(hard en hoekig)?
-Indien soepel en vlot, heb je na 2 seconden het gevoel dat de wijn is uitverteld en smaakt hij van het begin tot het einde hetzelfde.? Dan is het niet alleen een soepel maar ook simpel wijntje.Of kan je hem nog een paar toertjes laten maken over tong en verhemelte en zijn er veel nuances? Dan heb je een complexe wijn met rijpe of versmolten tannine en een mooie lengte.
-Indien hard en hoekig, drink één glas, zet er de kurk op en probeer de volgende ochtend opnieuw. Is hij toegankelijker en lekker, geniet ervan maar wacht dan minstens een jaar met het openen van je volgende fles ( Dit had ik al enkele malen met
jonge Bandol ) Is hij na drie dagen nog steeds hard en hoekig geef dan je overige flessen weg aan de tombola van de judoclub of aan je besnorde tante.

*Slik je deze wijn in één keer in of in stukjes? Heb je dan op het einde het gevoel dat je er op kan bijten? Indien wel, kan je spreken van een wijn met grote concentratie.
De structuur is eigenlijk de bouw van een wijn. Als de wijn niet meer laagjes vertoont dan je glas fruitsap dan heb je een lichte wijn met weinig verschillende nuances, een wijn die je heel snel je slokdarm laat zien.
Maar wil je de wijn liefst minutenlang in de mond houden omdat ie er zo mooi in evolueert, omdat hij eerst compact lijkt maar dan openbloeit, omdat hij verrassend of boeiend is, omdat hij tegelijkertijd vol en rijp smaakt maar toch niet plat of lomp is door de mooie zuren, dan heb je een wijn met schitterende structuur en lengte.
Jammer genoeg moet elke slok ooit doorgeslikt  worden (of uitgespuwd, jaja).
De echt grote wijnen laten zich echter  niet zo gauw afvoeren en komen steevast nog eens terug.
Een mooie en liefst ellenlange afdronk.
Extra genieten voor hetzelfde geld.

Zo, aan het werk nu.
Alle scrupules opzij.
Maak je eerste degustatienota.
En geef op die manier je wijn een tweede leven
Eén waarvan wij kunnen meegenieten.

 

aromacirkel234
33 gedachten over “Aromacirkel

 1. Hahahaha Vinejo. Kijk dat bedoel ik nu. Duidelijk en in klare taal. Je hebt een paar goeie tips gegeven. Zeker de tip dat je gewoon aan de vruchten denkt terwijl je drinkt. Kijken of je de match vindt en anders ga je naar de volgende.

  Zou je nog iets dieper willen ingaan op de afdronk? Daar de tannines die ik nu proef in mijn mond van de Clos Malverne Pinotage Reserve uit 2004 gewoon wrang smaakt. En die smaakt blijft wel lang hangen maar is vast niet hetgeen je bedoelde met lange afdronk. Waarschijnlijk bedoel je dat je een grote wijn gewoon niet wilt doorslikken.

  Daarnaast vraag ik me af wat ik proef in voornamelijk Zuid Afrikaanse wijnen… een soort van zachte fluwele smaak en geur, vet, rond en vol. Qua geur en smaak. Het enige wat ik vermoed is dat dit misschien komt van de Pinotage druif, daar die zo vaak gebruikt wordt in Zuid Afrika. Deze pinotage ruikt ook zo maar de smaak en geur is wat eentonig. Ik ga hem een dagje laten staan.

  Like

 2. Ik dronk vorige week Les Fiefs de Lagrange 2005 en noteerde summier het volgende, over de drie dagen (en ben ik blij dat het er drie waren…) Er nog even bij zeggen dat deze wijn in de vorige twee vintages verkocht werd aan 9.99 tot 10.99 euro… Nu is de reguliere prijs dus 17.99

  Les Fiefs de Lagrange
  St Julien
  2005
  Colruyt – 15.99€ (normale prijs 17.99€)

  Dag 1
  Tonnen rood en zwart fruit. Vers gebak (voor een rode wijn?)
  In de mond: vol! Knabbelwijn, alsof de wijn vol zit met mini-partikeltjes . Verse, jonge tannines. Heeft nog (veel) tijd nodig.

  Dag 2
  Neus: iets meer ingehouden. Herfstbos. Licht alcoholische toets.
  Ook in de mond minder expressief, minder knabbelen.

  Dag 3
  That’s more like it. Nu merk ik wat de wijn in huis heeft voor de toekomst. Opnieuw knabbelen. Mokka, vol, intens. Geur is op einde vd derde dag eindelijk ook expressiever.
  Laat 3-4 jaar liggen en geniet (dan is hij die 17.99 zeker waard)

  Like

 3. Awel, kijk. Ik was op de wijntasting van carrefour (waar Vinejo himself ook was) en daar had ik het gevoel wat Bert allicht ook had: gesloten wijn. je mag de mooiste wijnen nog zo jong proeven, geef hen tijd en het komt in orde. Jammer alleen dat ik daarop mijn smaak concentreer. Ik denk dat ik de verkeerde wijnen heb gekocht. Nog een geluk dat ik een goede vader en een goede broer heb…

  Like

 4. dat is juist. Betere wijnen hebben tijd nodig, vandaar dat ik soms argwanend ben ten opzichte van bepaalde degustaties van jonge wijnen die recht uit de fles komen.
  Ik vind een proeverij van een wijn op 2 of 3 dagen heel wat relevanter, net zoals Bert deed bij de Fiefs. daarom dat hier altijd wel een aantal flesjes openstaan 😉

  Brinta, wrangheid of bittere smaken wijzen op onrijpe tannine, veelal blijft dit zelfs na meerdere jaren in de wijn. Als je afdronk hebt die niet lekker is wijst dit idd niet op goede wijn. Met een lange afdronk bedoel ik dat de lékkere smaken van de wijn blijven hangen, bij sommige wijnen duurt dit tientallen seconden..
  En voor mij ruikt een typische Z Afrikaanse pinotage naar Inotiolzalf, ben daar niet zo een fan van..

  (ps: ben net terug van een Moulis-Listrac degustatie met oa Chasse Spleen, Poujeaux en Clarke van 2000 en 2001, nog eens merci Vincent! )

  Like

 5. de tweede beste na Brilette, maar toen ik hem op het eind nog eens herproefde viel ie nog beter mee. Redelijk veel ( luxueus ) hout wel. Die 2 extra jaartjes zulen hem deugd doen. Hopelijk kunnen we dat in 2009 ook van jou zeggen…;-)

  Like

 6. Ik heb alvast een slaapkamer in bestelling van het beste hout van Allier…:-) mar het zal niet veel meer helpen denk ik….

  Like

 7. Gisteren enkele oudere C9dP gedronken. Chateau Fortia 1995; nog verassend vief, erg evenwichtig, rond,…. kortom een grote wijn. De vrouwen in’t gezeldschap vonden deze de beste wijn van de avond. Nadien een Beaurenard van 1999; veel jonger en weinig evolutie (blinde gok dachten we aan 2004-5), taninerijk… meer een mannelijke wijn vonden de vrouwen. Tenslotte een Fondreche 2004, Ventoux. Goede wijn maar toch minder dan voorgaande. Nog even vermelden dat de eerste witte van de avond ook zeer goed in de smaak viel; eveneens een Ventoux; Pesquie Quintessence 2004.
  (erg complex, vol,zuren met een zoetje erin, abrikoos en marsepein). De rully die erop volgde smaakte eerder banaal en hier ging de stop op.

  Like

 8. Dronk al iemand eens Villa Antinori Toscana 2003 die ze in Delhaize verkopen? Paar weken geleden eens geproefd en tot de vaststelling gekomen dat ik er beter een aantal had gekocht tijdens de actie die ze hebben gehouden! ‘k Heb geen notities gemaakt maar mijn vader en ik vonden het zeer lekker. Mooie, expressieve neus, lengte, smakelijke mond met nogal wat materie, beetje gefumeerd.

  Like

 9. Op dit moment zit ik met een snotvalling. En ik heb zo’n zin om een flesje te kraken… Djudedju! Ik verwarm mij dan maar aan Vinejo’s wijnblog 😉

  Like

 10. Ik heb in de de voorbije jaren al vele malen les fiefs gekocht en gedegusteerd: altijd een goede koop geweest. Zelfs de 2002, niet bepaald een topjaar in Bordeaux, kan nu mooi versmolten tannines voorleggen met een fijne houttoets. Wat inderdaad minder fijn is, is de prijsontwikkeling. De 1990 kocht ik in 1994 aan 400 Bef. De 2002 en de 2004 betaalde ik tijdens de wijnpromoties ook maar om en bij de 10 Eur. In dat opzicht is de prijs voor de 2005 er wat over, zeker gegeven het feit dat je de grote Lagrange een paar jaar geleden met wat geluk nog voor minder de 20 eur op de kop kon tikken. Maar goed, ik ben niet de eerste die staat te zagen over de prijs van de top Bordeaux. Ik ga in de pers een vurig pleidooi houden om wijn in de gezondheidsindex te krijgen (het is immers toch gezond!)

  Like

 11. Vinejo, ik vind het spijtig dat je het zicht stiefmoederlijk behandelt, want je zegt niets over de tranen of de benen. Bovendien spreek je niet over meniscus noch over discus. Ik heb daar bij Schlumberger in Guebwiller een fijn lesje over gekregen. Bovendien is het zicht voor wat betreft een schuimwijn werkelijk alles onthullend en ik bedoel hier wel degelijk denuderend. Je bent werkelijk de nieuwe stijl: aroma! Als ik soms sommige commentaren lees op een geproefde wijn in de hebdomadaire pers dan weet ik het wel: ik haat wijnen die naar alles ruiken en naar niets smaken. Jouw proefstijl is natuurlijk verbonden met die van je meester en ik wil maar zeggen dat er andere stijlen zijn. Zoveel meesters zoveel stijlen. Geur is niet alles zeggend en zeker die onozele trainingen met chemische aroma’s (Coffret Arôme Vins) zijn waardeloos, zeker voor buitenmensen en ja ook voor stadsvolk. Bouw je referentiekader op via wandelingen in de bossen, door genieten van echte culinaire escapades en door te vechten tegen afstomping. Zoek naar de echte meesters en zoek niet naar 1 maar naar meerdere. Een 10-tal jaar geleden was er in de universiteit van Utrecht een tentoostelling over geur met als titel “Bij de neus genomen”. Wat ik daar geleerd heb over het fenomeen geur was werkelijk mindblowing. Maar terzefdertijd werd de boodschap meegegeven dat men zonder geur geen smaak heeft en zonder zicht een foutieve geurwaarneming. Wijn is fantastisch en lekker maar de waarneming is en blijft subjectief en als het een of ander zogenaamd eigentijds instituut daar persé wetenschap van wil maken dan doen zij maar: salut en de kost en de wind van achter! Het kunnen afdrammen van appellaties van Kroatië zoals op de laatste testen voor beste sommelier van de wereld, wel dat heeft niets maar dan ook niets te maken met wijngenot en is niets waard. Je kunt ermee imponeren in Wedden Dat maar zo kan ook de man die de drie eersten kent van de Tour de France vanaf 1907 tot heden en dit kan dus geklasseerd worden in de map: Waardeloze Kennis. Ik blijf beleefd want hoofdletters! Ah, wat was mijn gal groen.

  Like

 12. Fiefs de Lagrange is bij ons al jaren een vaste waarde. Mijn ouders kochten deze wijn al jaren. En DE fles die van mij een wijnliefhebber gemaakt heeft was een Fiefs de Lagrange 1993 (zo’n drie jaar geleden gedronken). Dat was gewoonweg een openbaring !
  Momenteel hebben we nog een paar flessen ’96 en ’98, die bij de vorige proefbeurten steevast fantastisch waren. Toen zijn mijn ouders gestopt met kopen wegen ziekte van mijn vader. Mijn broer en ik hebben vorig jaar de fakkel overgenomen en kopen elk jaar zonder fout 12 flessen Fiefs.
  De 2004 hebben we dus ook al geproefd en ik herken heel goed wat hierboven is gezegd over “jonge” wijn. Zeer lekker, maar in vergelijking met die flessen van +/- 10 jaar oud, nog lang niet zo “geëvolueerd”. Wij laten hem vanaf nu dus rusten en dat kan probleemloos 10 of 12 jaar volgens mij, ’t is alleen moeilijk om er zo lang af te blijven.
  Over de prijs; ik schrok me ook rot toen in ‘m in de Colruyt zag staan aan 17,99; dat vind ik er toch over !
  Mijn voorraad was toen gelukkig al ingeslaan. In september ben ik met mijn broer naar Frankrijk geweest (handig zo’n firmawagen ;-), in Charleville-Méziaires bij Carrefour hebben we Fiefs 2005 gekocht aan 14,5 euro, maar ook Demoiselle de Sociando Mallet, Lanessan, Pontet-Chappaz, Escurac, Tour de Mons, steevast een stuk goedkoper dan in België, en 2 km verder bij Cora, Sarget de Gruaud-Larose aan 12,5 euro.

  Als je dus de moeite doet loont het wel om naar
  Frankrijk te rijden. Desnoods de brandstof-kosten delen en je hebt een leuke uitstap.

  En laten we eerlijk zijn, voor wijnliefhebbers is er eigenlijk geen sprake van “moeite” in dit geval ;-)))

  Like

 13. Fiefs 05 aan 14.50€ is zeer goed gekocht.
  En ivm uw rit naar Frankrijk: groot gelijk!
  De 17.99€ voor 05 is er ferm over. Ik vind persoonlijk de 05 niet beter dan de 03 die kocht aan 10.99€. Even naast elkaar zetten binnen een jaar of 6 à 7, stel ik voor.
  Dan kunnen we een verticalleke doen met uw aanvullingen, Dave 😉

  Like

 14. Oeps, ik neem bijna de benen met de tranen in de ogen ondanks last aan mijn meniscus en een verschuiving van mijn discus…
  Neenee, serieus, altijd leuk als een professional( dat mag ik toch onthullen he Ed 😉 ) eenn zijn gefundeerde mening geeft. Maar zoals je kan lezen in de inleiding pretendeerde mijn stukje allesbehalve een volledige handleiding te zijn over hoe je een wijn moet beschrijven, integendeel, het was gewoon een antwoord op de vraag van brinta die ik hier even plak en knip:

  “ik zou het geweldig vinden als je eens wat dieper zou ingaan op al die smaak benamingen. Ik ruik tegenwoordig aan al het rode fruit wat ik tegenkom, snuif zoveel grond op dat mijn vrouw zich afvraagt of ik in orde ben, met die reden dat ik een groter geur bereik wil leren. Maar dan vind ik het toch altijd knap dat je die verschillende geuren ruikt in een wijn. Kun je daar wat meer over vertellen? ”

  Mijn antwoord hierop was het volgende:
  “het blijft voor mij ook moeilijk om al die geuren en smaken te herkennen én ze dan ook nog te benoemen. Sedert ik wijnles volg in Syntra lukt dat al ietsje beter, het is altijd interessant om met velen samen te proeven, als iemand een smaak of aroma herkent dan slaag je er zelf meestal ook in om dat aspect eruit te halen. Maar wat jij doet, overal aan ruiken en veel proeven is alvast hét middel om een goed olfactorisch geheugen op te bouwen.Goed bezig dus! ”

  Maar ik vond dit wel een stukje waard met nog iets meer details over hoe ik zelf tracht te beschrijven wat ik ruik en smaak in een wijn.
  En het zicht, tja, als ik zelf een tasting note zoek van een wijn ben ik niet echt in de schittering, de helderheid, de benen of de discus van de wijn geinteresseerd maar vooral in de geur, de smaak, de kwaliteit, het verschafte genot.
  Maar als je wil, stuur me gerust wat meer inside-information over het onderwerp( zie mailadres), ik wil het zeker een plekje geven op deze blog!

  ( ps: staat die mondavi reserve nu nóg niet aan halve prijs? 😉 )

  Like

 15. Koop wat goede Chateau9 in, want dank zij de n1 plaats van Clos des Papes in WStop100 zullen de prijzen very soon de pan uitswingen…

  @Matten: Blij dat je in deze tijden van hoge gas- en stookolieprijzen deze blog als extra verwarmingsbron kan gebruiken. Beterschap gewenst alvast, want ik weet perfect wat je bedoelt–voor een wijnliefhebber is een snotvalling zowat erger dan een driedubbele scheenbeenbreuk…

  Like

 16. Gisteravond de Sarget de Gruaud-Laroze gedronken uit 1999: zeer goed, prachtig aroma maar het zette zich niet volledig door in de mond: het verschil tussen een eerste en een tweede wijn ? Kent er trouwens iemand het verschil die Sarget en de La Roseraie de Gruaud-Laroze ? Is dat dan de derde wijn of zo ?
  @ allemaal: ben niet zo gek op de Fiefs, er zijn denk ik betere tweede wijnen
  @ dened: haat, onnozel, waardeloos: uw gal was inderdaad groen. Vechten tegen de afstomping is een nobel doel, waar ik volledig achtersta, maar als het een verwijt is aan vinejo moet je me dat toch eens uitleggen…
  Dat wandelen in de bossen is wel ok: het overkomt me nu al af en toe eens dat ik tijdens wandelingen aroma’s in de neus krijg die ik met wijnen verbind…mijn familie wordt er gek van.

  Like

 17. Fiefs de Lagrange vind ik toch ook één van de beste tweede wijnen, zéker qua prijs-kwaliteit. In het kader van mijn eindwerk op syntra stuurde ik hen een mail met de vraag naar info over hun tweede wijn maar ik ontving ( in tegenstelling tot oa Cheval Blanc en Latour–die me zelfs een prachtig boekje opstuurden) nog geen antwoord. In RVF vond ik wel dat Fiefs sedert 1984 gemaakt wordt en dat hij voor 100% bestaat uit de jonge wijnstokken van de eerste wijn. In 2004 ging 44% van de productie naar de tweede wijn. Blijkbaar maakt men naast hun witte ( Les Arums de Lagrange ) ook een derde wijn.

  Like

 18. Vroeg me dit ook al enkele malen af, heb nog geen mail gestuurd maar op de site schrijft men enkel over de Sarget:
  Sarget de Gruaud-Larose est le second vin du domaine. C’est un vin élaboré de manière identique au premier. Il est produit à partir des plus jeunes vignes de la propriété, c’est-à-dire des vignes ayant moins de 15 ans. Les bonnes années, il s’avère que ce vin atteint des sommets. On dit que Sarget ressemble à Gruaud Larose, avec une complexité moindre. Cela en fait un produit plus abordable pour les amoureux du vin qui souhaitent s’initier à l’univers des grands Bordeaux.

  Op LpdV vond ik deze info:
  La roseraie et sarget sont en fait le meme vin; renseignements pris auprès du chateau.

  Over dened: hij bedoelt dit niet slecht hoor ( ken hem en is fijne kerel met enorme wijnwijsheid) en ik denk ook niet dat het verwijtend bedoeld was.
  Maar toch, bedankt om me te verdedigen, ben hevig ontroerd…;-)

  Like

 19. Ik heb die villa Antinori eens geprobeerd en vond hem relatief duur voor wat hij bracht. Hij is lekker maar een beetje eenzijdig.
  Als dat je ding is probeer eens Badiola van Castello di fonterutoli (11 euro bij Licata) of Travalda 2004 bij colruyt. Voor een euro of 9 krijg je een ellegante, lekkere wijn. Die Travalda is een bordeaux blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc en kan volgens mij wedijveren met een pak gerenommeerde bordeaux.

  Like

 20. rick, inderdaad vinejo verdient die tirade niet want ik heb zelden iemand ontmoet die zo open staat voor alle impressies over wijn en ook over de de rest: de uomo universalis ten top en dat je hem verdedigt is niet meer dan normaal want indien jij hem zou afgekamd hebben wel dan was ik in mijn pen gekropen om hem te verdedigen. Wat vinejo op poten heeft gezet met zijn blog en met zijn heerlijk kinderlijke ingesteldheid van de echte onderzoeker (wasda?) daarvoor châpeau!!!
  Dus 3maal uitroepteken. Nu Brinta heeft hem uit zijn kot gelokt om haar te helpen bij de degustatie en jawel hij liep in de val. Dus aan iedereen: ga nooit in op uitdagingen want het enige wat kan gebeuren is dat je zelf kleiner wordt, hoe nobel je doel ook is. En dit was absoluut mijn bedoeling niet: vinejo is een grote meneer. Trouwens ik vind gedomme dat boekeje niet van Decanter over “Second Wines”. Ik zal de misstress
  dus nog maar eens over de knie moeten leggen. Wat betreft de Mondavi, vinejo, dit is dus een nog een echte Mondavi (van voor Constellation), daar zal ik dus eens moeten werk van maken want nu draai ik onder break-even.

  Like

 21. Zeg Ed, ge zijt echt wel grappig in uw tirades.Precies nen olifant die zijn ene jong uit de boom redt maar ondertussen zijn ander vertrappelt.

  Like

 22. Die vraag heb ik me ook al een aantal keren gesteld, en via google gezocht, maar zekerheid heb ik ook nog niet gevonden. Er wordt inderdaad gezegd dat het dezelfde wijn is.

  Sarget heb ik trouwens nog niet geproefd, alleen roseraie 2000 en die vond ik toch wel heel goed. Ik heb onlangs in Carrefour wel nog Sarget 1996 zien staan aan 14,95. Ik ga zo’n flesje uitproberen (96 lijkt me al behoorlijk oud) en als het meevalt ga ik nog wel een paar flesjes bijhalen. I’ll keep you posted !

  Iets anders: Ik ben net terug van een feestje bij mijn schoonvader en heb daar voor het eerst Oostenrijkse wijn geproefd, meer bepaald Wohlmuth Rabenkropf 2002. Ik vond ‘m uitstekend. Heeft er iemand ervaring mee ? Mijn schoonvader had er wel 26 euro voor neergeteld, wat toch wel behoorlijk overdreven is. Maar toch: lekker wijntje.

  Like

 23. Deze tweede wijn van Gruaud (en nu moet ik effe terugdenken aan de gruauds van KK zijne verjaardag, man man man schitterende wijn , zeker in de jaren ’80) maakt telkens ongeveer 40% van de totale productie uit van Gruaud. DE compositie van deze tweede wijn bestaat uit ongeveer 70% van de wijn die niet in de eerste wijn terecht komt. Rest is van bepaalde parcelen en jonge wijnstokken.

  @bert , thanks voor de leuke zaterdagnamiddag en aangename kennismaking, de rest van het gezelschap was eveneens prettig om weer te zien; tHX V, G en B!!!

  Like

 24. een zeer interessant stukje (inclusief de reacties)! Die specifike geuren/smaken eruit halen lukt bij mij ook (nog) niet. Maar je hebt alvast zeer interessante hints gegeven… Ik denk dat ik zoals Brinta ook eens ga beginnen met aan alles(?) te ruiken …

  Like

 25. @ Vinejo: Bedankt voor het medeleven! ’s Avonds een wijntje drinken en dan mag de verwarming hier helemaal uit terwijl ik de blog doorblader, maar dan ligt mijn pc nog aan 😉 Hmmmm. En ‘k heb nog geluk dat niet al mijn smaak weg is, dus ‘k kan nog wel genieten. En anders is er nog altijd de mooie kleur waarvan ik kan genieten (lol) ;-)!
  @ Rob: Bedankt voor de tips. Ik zal die eens uitproberen als ’t past. Maar ik geef je gelijk als je zegt dat de Antinori duur is. Daarmee dat ‘k het jammer vond dat ‘k die niet gekocht had toen die aan +- 10 euro stond bij de laatste grote wijnactie. Dat is wel een erg goed prijs.

  Like

 26. Wat betreft uitzicht van de wijn geef ik daar ook heel weinig aandacht aan. Kleur, spiegel, traantjes, … ze geven een indicatie van herkomst, leeftijd, alcohol, etc. maar al die zaken kan je VEEL beter waarnemen via geur en smaak dan via uitzicht. Dat geldt ook voor de bubbels van een schuimwijn.

  @Vinejo : als je in juni in Suze bent moet je eens kijken in hun bibliotheek : ze hebben een boek (in het Frans, uiteraard) dat een 100-tal aroma’s bespreekt. Misschien is het dat wat je zoekt.

  En als ik wat reclame mag magen voor mezelf : in het voorjaar 2008 geef ik aan het Syntra in Gent vier avonden over ‘degustatietechnieken’. Na de Paasvakantie – ik weet niet of het al op hun website staat.

  Like

 27. Zou ik daar wel tijd voor hebben Wijnsteen…?
  Ivm die lessen: Als ‘ t zover is , laat gerust weten via deze weg!

  Like

 28. @wijnsteen: sorry maar ik ben volop aan de studie over het Iberisch Schiereiland ivm een degustatie die ik moet verzorgen. Maar u (beleefdheid), als meester in the real stuff, de praktijk, de toepassing van de theorie, zult het wel weten dat een gegrond antwoord tijd vraagt. Dus ik hoop pretty soon te antwoorden over de belangrijkheid van de degustatiefasen gecorreleerd aan de zintuigen. Zo in de trant van: welk zintuig gaat het meest achteruit, wat zijn super, medium of non-tasters (cfr. Bartoshuk), de onzin van caudalies of andere onozelheden. Holtzappel is de schrik van de so-called wijnkenners. Studeren, mannekes en tot op de betere “degustatietechnieken”. Nog 1 tip: weiger elke les met chemische aroma’s.

  Like

 29. as ge e stuk in ur kloewete hed got zoewel ur olifcaties as gustatief vermeugen nao beneje, of ge na 50 zet of nie….
  aleh , binnekot make ze wijne vue dettigers , foftigers en seventigers, das a koet in de met? 🙂

  Like

 30. @dened : neem gerust je tijd en laat iets weten via deze weg of via m’n eigen website. Degustatietechnieken is iets dat me mateloos interesseert, en ik ben zeker niet te beroerd om een mening te herzien als daar reden toe is.

  @Vinejo : de data van die cursus staan ook al op m’n website (onder ‘nieuws’ en dan één van de meer recente ‘blokjes’.

  Like

 31. uw reactie is een van de mogelijke reacties die je op “wine-snobbery” kunt formuleren. Ik heb mij
  daar ook reeds aan bezondigd. Toen ik een masterclass kreeg van Cöte d’Or over akkoord tussen chokolade en wijn heb ik ook de reactie gegeven: ik vind dat deze wijn (een Bordeaux) zeer lekker is bij negerinnetetten. Dit was niet alleen racistisch (niet zo bedoeld) maar getuigt ook van weinig respect voor die goddelijke vrouwelijke instrumenten, zij het blank of zwart. Daarvoor 2 maal excuses. Nochtans er is meer,zoals ik vandaag heb mogen ervaren in de masterclass : “Over Smaak”, door Guido Franque. Ook hier: niet alle informatie wordt volledig gegeven, er werd niet ingegaan op genetische aanleg voor het al of niet bij machte zijn om te kunnen proeven. Of KISS kan ook tegen je werken.

  Like

Reacties zijn gesloten.