L-zas

Ik lees net dat vriendelijke mensen ook gelukkige mensen zijn.
En vice versa.
Het ene brengt het ander mee.
Een soort communicerende vaten eigenlijk.
Nu moet ik plots denken aan de wijngilde. Daar lopen heel wat communicerende vaten rond.
Vriendelijke mensen.
Allemaal gelukkig ook.
Je zou voor minder.
Elke maand een topdegustatie!
Twee weken terug deden we de…

 elzas

Land van Rhode, Elzas  10 november 2007 ( de punten zijn het gemiddelde van 35 proevers)

Muscat Reserve 2006 Domaine Weinbach 79p  21€
Redelijk bleke kleur, geur van rijpe druiven, mineraliteit, peer, romig in de mond, valt wat weg in middenstuk, lange afdronk.

Riesling Kronenburg 2004 Bott-Geyl  79p  12€
Zeer intens helgeel kleur, bij aanvang gesloten neus, na walsen vooral fruitig. Evenwichtig en redelijk vol in de mond, voor mij iets te veel op zijn fruit. Mooie maar redelijk korte afdronk.

Riesling Cuvée Francois Alphonse 2004 Kientzler 76p 18€
Licht strogeel, citrus, mineralen ( natte leisteen) in de neus, hoog in zuren, enorme mineraliteit, retronasaal komt fruit terug. Heel lekker, volgens mij ondergewaardeerd.

Engelgarten Bergheim 2004 Marcel Deiss 80p  22€
Blend van riesling, pinot gris, muscat, beurot, pinot noir. Bleekgele kleur, discrete, florale neus, elegant en evenwichtig, ,heel mooie afdronk. Te duur

Pinot Gris Grand Cru Hengst 2002 Josmeyer 86p  27€
Heel mooie wijn, vol en warm gevoel, mooie zuren maar ook body, de allerbeste pinot gris die ik ooit dronk.( jammer van de prijs)

Riesling Grafenreben Vendanges Tardives 2002 Bott Geyl 83p  18€
Kleur doet denken aan potjes die we in de jaren 70-80 mee brachten naar het pms voor ons medisch onderzoek. Aroma is gelukkig anders, zeer intens, acaciahoning, hars, rijpe appel, wat petrol. Zeer lange en evenwichtige smaak, knabbelachtig. Retronasaal limoen, fraicheur wordt bevestigd. Bravo.

Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2004 Weinbach 81p 44€
Geen notities. Zeer lekkere wijn maar totaal overprijsd.

Pinot Gris Sélection Grains Noble 1995 Josmeyer 90p  69€
Idem vorige.
Voor die prijs kies ik een Lafaurie uit een goed jaar.

 

7 gedachten over “L-zas

 1. Ik zat vorig jaar in de Elzas op erasmus, en die prijzen zag je daar ook. Maar in feite zijn er zeer goede wijnen te krijgen aan minder dan €10.00. Mijn duurste fles kost ongeveer 9 euro, en die is top! (domaine Stoeffler in Barr). Echt eens de moeite om dat te proeven.

  Nu heb ik wel nog nooit van zo een dure Elzas geproefd. Ik heb eens een Vendanges Tardives geproefd van Bestheim in Bennwihr, die 20 euro kostte. Zeer lekker en schitterend, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar jonge, pittige wijnen, liefst Pinot Gris!

  Like

 2. een Duitse pinot blanc uit 1994, Furst. Was schitterend. De rest was zowat allemaal riesling, oa een 1983er van dr Loosen die elke proever een 5tal jaar oud schatte. Dus ja, ik ben nu overtuigd van de houdbaarheid van riesling, maar nee ik viel niet van m’n stoel van genot. lekker, dat wel maar toch niet hedonistisch.
  Heb nu even genoeg riesling gedronken, duik morgen maar eens in mijn Bordeauxkistjes…

  Like

 3. … kan je bij Auchan Roncq terecht.
  Ze zijn daar al in feeststemming:
  La Tour Carnet 2003 (RP 90) à 16.00 euro !
  Dit is de prijs van september 2005 toen hij op de markt kwam.
  Rijp fruit, houttoets, lange afdronk en nu reeds TOP!

  Ik heb me ook eens laten gaan aan de Paciencia 2004
  van Magrez (34.80 euro).
  Eigenaardig genoeg kon je de 2003 krijgen à 25.20 euro.

  Like

 4. wil ik wel enkele flesjes van, wie brengt ze me mee? Deze avond opende iets van dezelfde prijsklasse, Chateau d’ Aighuile 2004, net gekocht in rode prijs in colruyt( 15.99).
  Nog wat gesloten, zelfs iets chemisch in de neus, beetje stroef in de mond, typisch zo ‘ n wijn die een extra dagje nodig heeft om zichzelf te tonen…

  Like

 5. Vorige maand La Tour Carnet 1999 gekocht in Delhaize @ 13.75 (6 fl halen 5 betalen). 1999 was de 1ste millésime na aankoop door BM, werd (mede) gevinifieerd Michel Rolland. Perfect op dronk, aan die prijs P/Q top, helaas pindakaas is ie intussen (te?) duur geworden. Vinejo, die aromakaart van jou interesseert me wel. Heb je die ook in duidelijker forma(at)?

  Like

 6. Ik heb 1 flesje liggenvan die Tour Carnet 1999, maar heb ook 1tje van 98, 2000 en een paar van 2001 en 2002. Leuk voor een verticarnetje.
  Die aromakaart probeer ik morgen eens wat duidelijker te posten, probleempje is dat ik van Belgacom slechts 250kb per afbeelding krijg…

  Like

 7. lijkt me een ongemeen interessante verticale
  het ante BM tijdperk (’98) tov het BM tijdperk: eerst met MR (99), daarna de gestage zoektocht naar perfectie. Een LTC 03 zou wellicht een betere afsluiter zijn dan 02. Maar als je een echt hoogtepunt wil van het werk van de man: een 03 van pape clément. Onlangs op degustatie voorgezet gekregen. Wáánzin !

  Like

Reacties zijn gesloten.