Ladderzat

Een schandalig over het hoofd gezien verslag van Gerten van eind augustus 2007

Onlangs ( ondertussen drie maanden geleden –red. ) kwamen Bert en Vinejo nog eens langs voor een blinde wijnproeverij, ondermeer met wijnen uit de streek waar we de vakantie doorbrachten. Ikzelf zat in Zuid-Frankrijk vlakbij de Faugères terwijl Vinejo en de zijnen in de Minervois vertoefden. Bert zat dan weer in de Bergerac. De wijnen die hij meebracht zijn nog wat te jong om te drinken en dus voorzag hij in alternatief studiemateriaal.

wijnladder

1)      Valambelle, cuv. F. Abbal, AOC Faugères, 2004

Samenstelling : syrah 80% – grenache 10% – mourvèdre 10%
      Prijs : 8,5€

Comments: Niet al te donkere purperen kleur. Neus: pruim, wat gerookt, zoethout. Aangename kruidige smaak, wat munt, niet storende tannines die volgens Vinejo naar het einde wel wat droogtrekken, rozemarijn, zwart fruit. Deze wijn gooit in de Hachette regelmatig hoge ogen. De jaargang die we dronken is een “coup de coeur”.
Score: Gerten: 83%; Vine
jo: 85%; Bert: 85%

2)     Salitis, cuv. Premium, Cabardès, 2004

Samenstelling : 50% cabernet-sauvignon (& merlot) ; 50% syra h( & grenache)
Prijs : 6,8€

Comments : Muntgeur. Caramel. Zeer gelijkaardig aan de vorige wijn maar méér concentratie en méér tannines. Zeer goede wijn. Kersenlikeur. Zeer fris en fruitig
Score: Gerten: 84%; Vine
jo: 86+%; Bert: 86%

3)     Amiral de Beychevelle,2de wijn van Ch. Beychevelle, 2000

Samenstelling:70%cabernet-sauvignon, 30%merlot
Prijs: 16€

Comments: Neus: geroosterd, fris vleugje toast, gesmolten bakboter. Smaak: sappige wijn, peper en groene paprika, nog weinig  te merken van tannines, zacht met lange afdronk. Zeer evenwichtig.
Score: Gerten: 82%; Vine
jo: 86%; Bert: 87%

4)     Moulin de Ciffre, cuv. Eole, AOC Faugères, 2003

Samenstelling : syrah –grenache – mourvèdre
Prijs: 13€

Comments : Neus : fruitig, florale toetsen, caramelsnoepjes, bloemrijke tuin, fluweelzacht. Smaak: concentratie, zachte tannines, wat droogtrekkend, zuur tikje, zeer sappig en fris, boter. Topcuvée van het domein. Haalt regelmatig “coup de coeur” in de Guide Hachette. Interessant domein dat beschikt over 3 terroirs (Faugères, Languedoc en Chinian–zie foto onder).
Score: Gerten: 88%; Vine
jo: 87+; Bert: 87%

5)     Ch. Bassanel, cuv. Les Hauts du Bassanel, Minervois, 2005

Samenstelling : 95%syrah, 5%carignan
Prijs : 14€

Comments : Geur : confituur, aardbei, kersen, explosieve neus. Smaak: zijdezacht, concentratie, fris, tannines die wat drooktrekken, full bodied (“smeerbare wijn”). Uitstekend !
Score: Gerten: 89%; Vine
jo: 90%; Bert: 89%  ( ondertussen coup de coeur in Guide Hachette 2008)

6)     Fugue de Nénin (tweede wijn van ch. Nénin), 2001

Samenstelling: Merlot, cabernet franc
Prijs: 18€

Comments: In de neus licht fruitgebak. Zoetig, zacht, ietwat tannines. Lijkt ouder dan 2000. Zeer mooi evenwicht, fris.
Score: Gerten: 88%: Vinejo: 87%; Bert: 90%

7)     Prieuré St Jean de Bébian, cot. Languedoc, 2000

Samenstelling : syrah – grenache – mourvèdre
Prijs : 14€

Comments : hout, mokka, tannines, evenwicht, fris maar geconcentreerd.
Score : Gerten : 88% ; Vine
jo : 89%; Bert : 90%. 

Conclusie : de Languedoc’wijntjes’ die we onszelf serveerden zijn allen toppers in hun appellatie, correct geprijsd. Ze konden zonder probleem wedijveren met de tweede wijnen uit de Bordeaux-streek. De wijnrestjes waren nog dagen nadien te genieten.

  St chinian

 Getrokken vanuit een raam in ‘Moulin de Ciffre’.
Rechts van de beek = AOC Faugères, links = AOC Chinian
Het gebouw zelf staat op de AOC Languedoc

Gerten

25 gedachten over “Ladderzat

 1. Beste Vinejo,

  Ik ben al een tijdje deze blog aan het volgen en het moet me van het hart ; Mooi staaltje werk. Ik ben zelf nog maar recent begonnen met mijn wijninteresse uit te diepen en wijntjes aan te kopen en soms doe je daar als eens een goede koop (zie verder in dit bericht) terwijl je even later een wat impulsievere, duurdere en daarom zeker niet betere koop doet. Ik beperk me voorlopig ook vooral tot supermarktwijntjes omdat de wijnwinkels voorlopig nog een iets te hoge drempel lijken te hebben. En dat vind ik zo leuk aan jouw blog, jij schaamt je er niet voor om ook supermarktwijntjes te bespreken en te prijzen. Dat vind ik wel aangenaam, wetende dat daar ook lekkere dingen bijzitten. Ook beperkt mijn interessegebied zich voorlopig vooral tot Frankrijk en dan natuurlijk vooral Bordeaux. Je moet ergens beginnen met je “studie” en waarom dan niet meteen bij het beste? Vooral Sauternes draagt mijn voorkeur en interesse weg, maar de laatste tijd en dan vooral bij de maaltijd laat ik mij ook een goede rode Bordeaux smaken. Laatst (gisteren eigenlijk) zag ik in dat opzicht nog een leuke aanbieding in de Aldi. Naar goede jaarlijkse gewoonte (zoals ik op jouw blog kon lezen) hebben ze weer Chateau Hanteillan ingedaan, nu de 2004. Deze heeft in de Guide Hachette zomaar even een Coup de Coeur weggekaapt (samen met Sociando Mallet en La Tour Carnet uit dezelfde jaren) dus dit lijkt me aan 6,49€ een niet te versmaden koopje voor binnen een paar jaar of voor onmiddelijke consumptie. Ik heb me er dan ook maar meteen 6 flesjes van aangekocht.

  Groetjes Carl

  Like

 2. Beste Carl,

  Indien je je niet zou kunnen bedwingen om zo’n flesje open te trekken, zou je dan zo vriendelijk willen zijn om te laten weten hoe goed hij is? Op hun eigen site vinden ze hem alvast “beter” dan de 2003.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 3. ook al ben ik geen gepasioneerde wijnkenner. maar je schrijft zo goed en ik dnek soms echt: wow, ik wil ook zo genieten..Al zijn er voorlopig andere zaken prioritair. Misschien moet ik eerst wat rustiger worden…

  Like

 4. Voor de geïnteresseerden in de belgische wijnbouw, vanavond een reportage op RTBF 1 om 20.20 h “Questions a la une “…

  Like

 5. Les Moulinières 2001 die we die avond dronken was anders ook vrij indrukwekkend, voor die 6.5€
  (fles op hoogste trede vd trap, centraal)

  Like

 6. Dag Carl, bedankt voor je toffe en motiverende reactie.
  Zoals je al hebt gemerkt wordt deze blog de laatste maanden serieus ondersteund door heel wat lezers, meestal jonge wijnwolven zoals jij, die in de reacties tips geven, wijnen bespreken, onderling communiceren enz…Op die manier worden we een soort wijncommunity waar ieder wel wat aan heeft of wat van opsteekt (ook ik!).
  Welkom dus en join the club!

  @Maarten: Ik dronk de 2003 al van Hanteillan en vond hem idd wat tegenvallen. Ben dus ook heel nieuwsgierig naar de 2004, die hartendief in GH wil toch wel wat zeggen…Wij willen Carl uiteraard niet forceren, de wijn is natuurlijk nog jong, maar ’t zou wel interessant zijn…;-)

  @KK : Thx voor de tip maar mijn dochters kijken naar Thuihuis…

  @Bert: Daarin heb je gelijk, was dan ook een topjaar voor álle zoete wijnen uit de streek (zelfs de 2de wijn van een gewone Loupiac – Fleur du Cros, nog steeds te vinden in sommige Carrefours- is bijzonder lekker.). Waar kocht jij eigenlijk die Monbazillac?
  Trouwens, Gerten vergat ook nog die 2 kelderrestjes, VDP du Gard Les 3 chènes 2001 en Bandol ( La Laidière supermarktcuvée 1999 ). Zou het dan toch waar zijn van die alcohol en die hersencellen?

  Like

 7. Bedankt Vinejo om de tijd te nemen om mijn reactie te lezen. Dat doet me goed. Over zoete wijnen in de Carrefour gesproken, ik zag vandaag bij ons (Korbeek-Lo) de chateau Broustet 2005 aan 20€ staan. Als deze jaargang zijn reputatie waarmaakt een koopje(dat vind ik als Sauternes-fan dan toch). Ik kocht een kleine maand geleden daar ook nog een Doisy-Vedrines 2003 aan 23€. Ik moet alleen zien dat ik niet overdrijf in aankoop van Sauternes uit de laatste jaren anders schiet er niet genoeg geld meer over om mijn echte collectie te vervolledigen. Dat is namelijk zoveel mogelijk Sauternes uit 2001 (het Sauternes-jaar) verzamelen. Ik heb er ondertussen al 9 verschillende en 11 flessen in totaal(Rabaud-Promis en La Tour Blanche heb ik dubbel). Voorwaar geen slecht resultaat op 8 maanden tijd. Wat is eBay toch makkelijk om oudere jaargangen en moeilijk vindbare flessen te kopen.

  Groetjes Carl

  Like

 8. Vinejo:
  Die Les Moulinières 01 kocht ik in een plaatselijk winkeltje (Shopy) in Rouffignac (-de-Sigoulès) , op een 5km van Monbazilllac. Kocht daar nog teen en tander hoor (maar voornamelijk Monbazillac)
  Carl:
  welkom!
  In Colruyt hebben ze ook nog de tweede wijn van Rayne Vigneau, uit het jaar 2001 (ik herinner me de naam niet meer!!) aan 19.95

  Like

 9. Bedankt voor je tip, maar ik heb net de Rayne Vigneau 2001 (eerste wijn dus) zelf aan 25€ gekocht. Tweede wijnen zeggen me minder omdat ze soms bijna evenveel kosten als de eerste en (normaliter) toch een fraktie minder zijn van kwaliteit. Dat evenveel kosten is echt niet gelogen ; laatst zag ik een Cadet de Sigalas Rabaud staan aan “promoprijs” 25€ (kwam van 30€ geloof ik), Dat is evenveel als je voor de eerste wijn betaalt wanneer deze niet in promo staat en dan nog van een beter jaar ook.

  Like

 10. van tante Kaat. De laatste voor vandaag ( lees maand ) . Na wat los surfend met een zoekterm “Global Warming and Wine” kwam ik op een site terecht waar het volledige boek ( verzameling van columns ) van een zekere Jennifer “Chotzi” Rosen te lezen is. Had er nog nooit van gehoord maar vond het toch de moeite om eens te vermelden…

  Like

 11. breidt uit…
  Carl, goe bezig, meteen al het beste Sauternesjaar ooit aan t verzamelen… ik heb een aantal flesjes Guiraud en een paar halve Rieussec 2001.
  Broustet ken ik niet, nog niet gezien in Carrefour ook.
  Is een 2ème gcc, punten voor de 2005 zijn niet indrukwekkend:
  Decanter : 3/5
  Jancis Robinson : 15,5/20
  Quarin : 14,5/20
  Le Point : 14/20

  Like

 12. Uw zoekterm was dus “Global Warming and Wine”, wie gaat dat geloven?
  Geef maar toe dat ge “Jennifer Lopez” hebt ingevoerd en dan bij een ander Jennifer terecht kwam..

  Like

 13. Ik had ook al zo een vermoeden ? ! 🙂 , wel interessante lectuur!!
  Jaja, leuven is niet langer een bierstad … 🙂
  Halve fles(jes) Rieussec 01 ???? Da moet goed spul zijn? Ik zal eens ne kracher meebrengen om te vergelijken 🙂

  Like

 14. Is er hier nog iemand aandeelhouder van de Cera holding ? Jaarlijks kan je via deze holding een 12tal wijnen kopen tegen sterk verminderde prijzen (tot-40%). De wijnen worden gekozen door de wijnmakelaarsunie. Vorig weekend trok ik een wijntje open die ik dit jaar via hen kocht: Domaine Saint Henri, Vacqueyras, 2003, 9 Euro (met korting +/- 6 Euro), Christine & Eric Saurel. Het rare is dat je van deze wijn weinig tot niks terugvindt op het internet. Je vindt echter wel veel info over de Saurels. Zij zijn ook eigenaar van Domaine Montirius (zie http://www.montirius.com) wat blijkbaar wel een vrij gekend domein is en al meermaals in de prijzen is gevallen. Ik vermoed dan ook dat de St Henri de 2de (of 3de ?) wijn van hen is … Trouwens de Saint Henri is ook niet terug te vinden op de site van de wijnmakelaarsunie … strange niet ?
  De wijn zelf was zeer lekker, mooie geur en met wat droogtrekkende tannines op het einde (dag 1). Dag 2 was ook nog dik in orde, het restje op dag 3 was geoxideerd.
  Nog iemand ervaring met deze wijn (of de Montirius) ?

  Like

 15. Bert, op welke domeinen ben je toen langs geweest? Welke vond je interessant? Ikzelf zat er deze vakantie enkele dagen op B&B bij Clos des Verdots.

  Like

 16. Ik veronderstel dat je ook de Clos des Verdots dan ook geproefd hebt ? Wat vond je ervan ? Een tijdje geleden had ik er een aantal flessen (van de rode Bergerac) van liggen . Ik vond hem best lekker … terwijl mijn vader het een foute wijn vond.

  Like

 17. dronk ik de witte Bergerac. Zie link
  Mijn lesgenoot Jan zat daar ook een weekje, als hij hier eens langskomt weet ie er wel meer over te vertellen.
  NCO, ik dacht dat Montirius bij Colruyt verkrijgbaar was maar blijkbaar vergis ik me. Ken de naam maar proefde hem nog niet…

  Like

 18. hebben mijn vriendin en ikzelf het volledig gamma doorlopen, behalve Le Vin, die toch behoorlijk boven ons budget lag. Voor vijfeuroophetdomein is de rode Clos zeker geen foute wijn. Aan onze aankoop te zien beviel wit ons bij Clos des Verdots en Tours des Verdots en voor rood Tours des Verdots en Verdots selon David Fourtout. Een beschrijving kan ik je niet geven, aan een uitgebreide aromatische analyse ben ik nog niet aan toe. Misschien in de toekomst wel door één of andere aromacirkel…

  Like

 19. Hallo Andermatt-Bolzano:
  ik zat in de appellatie Pécharmant en heb daar Chateau Corbiac en Chateau La Benaudie bezocht (en van elk een paar flessen meegedaan ook, vanzelfsprekend).

  Like

 20. Vind ik idd een stuk beter en meer omvattend dan de 2003.
  De 2003 bleef me vooral bij door het droogtrekken en de wrange nasmaak, terwijl deze 04 veel meer fruit om (in) het lijf heeft en dus een stuk aantrekkelijker.
  Een Bordeaux waar wat inzit aan 6.49 vind je niet gauw, dus ik zou zeggen: neem de proef op de som.
  Gun de wijn ook een tweede dag (over een derde kan ik zelf niet meespreken) en laat een andere fles een jaar of 2 liggen.

  Like

Reacties zijn gesloten.