Maar natuurlijk!

Nee nee, ik zeg niet dat het niet kán!
Ik zeg alleen dat ge wreed moet opletten!
Ja, dat is wel juist, je moet ze bewaren aan 14 graden of minder.
En is het in uw winkel constant 14 graden ? En verkoopt ge die wijn in de zomer ?
Ja maar een korte periode kan echt geen kwaad hoor.
Niet onmiddellijk nee, maar na twee jaar heb je problemen met die wijn. En dan begint hij te hergisten, en zeg me niet dat ge dat dan niet smaakt, uwe wijn is gewoon kapot!

De Syntra-lesgever wond zich bijna op.
Hij is niet echt tégen natuurlijke wijnen, maar zeggen dat ie er voorstander van is zou ongeveer hetzelfde zijn als zeggen dat Bart De Wever voorstander is van de onmiddellijke invoering van de verplichte tweetaligheid voor alle officiële documenten in Mortsel.
Onze sympathieke medestudent en eigenaar van Les Trésors ( specialist in deze) had het dus allesbehalve makkelijk en diende zijn beste argumenten uit de wijnkast te halen om zijn passie te verdedigen.
Om maar te zeggen dat de biodynamische, biologische, natuurlijke, echte (of hoe je ze ook wil noemen) wijnen af en toe voor behoorlijke discussies zorgen in de wijnwereld. Als u er meer over wil weten kan u oa hier terecht.

Ook Stefaan Van den Bossche van Divino is een diehard aanhanger van eh…zuivere wijnen.
Op de degustatie twee weekends terug in Dendermonde kreeg ik er een
aantal te proeven ( aangeduid met
Soif14).

H Klée, Riesling GC Schlossberg :Goed gemaakt maar iets te rond en fruitig naar mijn smaak, ik prefereer de mineraliteit in Riesling.(10.60€)
Domaine de la Bastide, Chateau neuf du Pape Blanc Te weinig complexiteit voor een wijn van dit kaliber, bittertje in de afdronk, heeft misschien meer tijd nodig om zich te ontplooien-of was ik zelf nog niet goed opgewarmd?-( 18.5€).
Snel naar de tafel van E Hiel, de biodynamische symphaticus.
Dom. de la  Sénèchalière, La Bohème Loire 2006
Soif14« Ce vin est sec, mais pas acide » lezen we op het speelse etiket( zie foto). En inderdaad, hoewel allesbehalve plat is deze wijn vol en toch fris, met veel wit fruit en iets rokerigs in de afdronk. Een complexe melon de Bourgogne, een frivole Bretoen, kom dat tegen! Verder lezen we nog “ni acidification, ni collage, ni levurage » en ook  « SO2 : uniquement avant la mise en bouteille, +ou- 2mg » Ondanks die 2mg zwavel(;-)) kwam deze wijn  verrassend lekker en enorm leuk uit de biohoek !
Domaine Riffault, Sancerre Akménine 2006
Soif14(15€) Zacht rijp fruit, klassebanaan, abrikoos in slagroom (jawel, hij deed me wat aan viognier denken), sinaasappel, enfin, een volle fruitmand en gratis erbovenop nog een heel lekkere afdronk. Een totaal onherkenbare sauvignon blanc, origineel en heerlijk.(15€)
Bij de Anjou 2005 van Domaine de la Charmeresse noteerde ik enkel ‘ glyceroltoets’.
De
Radikon 2002 Ribollo Gialla (dit is de druif),  Friuli
Soif14rook naar hars en stro, had heel mooie zuren en een zeer complexe structuur. Een bijzondere en boeiende wijn die je zelden drinkt(20€).
Ook de
Massa Vecchia,Toscane 2004 (24.5€)
Soif14 had een lange maceratie gehad (tot 3 weken) en blonk daardoor uit in complexiteit. Ik noteerde abrikoos en boomschors, een parfumachtig, etherisch karakter, hoog in zuren ( wat hoge houdbaarheid voorspelt!) en limoen in de afdronk.
In rood proefde ik opnieuw
Le Canon ( St Peray)
Soif14 van de Japanner  Hirotake Ooka, een zwavelloze wijn die 24 uur nodig heeft om te ontbolster
en. Puur fruit, zacht en zwoel.
De
Clos Fantine, Faugeres 2004
Soif14die me vorig jaar zo beviel kon dit keer minder overtuigen.
Massa Vecchia Rosso Toscane 2003
,Soif14 een mooie wijn maar met z’n 29€ toch wat overprijsd,  had gestoofd fruit in de neus en ondanks de atypische druiven( cab en merlot)een typisch Italiaans mondgevoel en rubber in de afdronk. Zou Sloveens hout hiervan de oorzaak kunnen zijn?
Jimenez-Landi 2005 is aan 11€ een topper, veel (gedroogd) fruit, rozijntjes en mooie houttoetsen, ondertussen herproefde ik deze wijn thuis op drie dagen, de derde dag was hij op zijn best. Aanrader!
Mijn favoriete Italiaanse druif is de
nebbiolo dus had ik grote verwachtingen bij het proeven van de Accomasso Barolo 2001. Een eigenaardige wijn, een lichte kleur en een geur puur op finesse, rood fruit, totaal geen houtimpressies, lijkt licht maar is lang in de mond, hoog in zuren. Deze wijn was ofwel te jong, ofwel heb ik ‘m niet volledig begrepen ( ik vond ‘m wel lekker maar deelde niet in de oneindige euforie van de joviale schenker).
M’n proefronde eindigde klassiek: we mochten nippen van een
Giscours en een Sociando mallet 2004. De wijn van Jean Gautreau haalde het van de iets te houtgedomineerde Margaux maar beide wijnen misten naar mijn gevoel wat diepte. Mijn ondertussen verzadigde smaakpallet was hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de mindere performance van deze Bordeauxwijnen.
smilie5

La Bohème

 

                                                                                            

31 gedachten over “Maar natuurlijk!

 1. Ik sluit me aan bij beide meningen: ik proefde al de meets verrassende dingen op degustaties van natuurlijke wijnen, maar in mijn kelder gebeuren vreemde dingen…als ze goed bleven zijn ze wel erg goed, maar ik houdt mijn hart vast voor een hete zomer als 2003 bijvoorbeeld. Eén van mijn buren met wat langer ervaring heeft voorlopig afgehaakt: teveel hergistingen…Misschien moeten we eraan wennen dat dit wijnen zijn om sneller te drinken ?

  Like

 2. Ik hoorde onlangs iemand een origineel maar eigenlijk nog niet zo gek voorstel lanceren: zet een vervaldatum op biowijnen!

  Like

 3. het beeld dat we hebben van biowijnen soms niet teveel aan het overdrijven van de bio-side van wijn? Met dat sulfietgedoe bv.: ok, in de jaren tachtig stonken heel wat wijnen naar de sulfiet, maar er helemaal vanaf stappen moet nu toch ook niet. Trouwens, sulfiet is eigenlijk toch niet on-natuurlijk?
  Soit, ik heb net het boek van Kermit Lynch uit. Een absolute aanrader. Heb het in één ruk uitgelezen, bij een pietlichtje tot 4 uur ’s nachts. En dat gebeurt niet vaak bij een wijnboek (90% is gewoon slechte reclame). Maar dit, … . Zelden iets gelezen waar ik zo emotioneel van werd en zelden iets gelezen waarin wijn met zoveel respect benaderd wordt. Zo genuanceerd, een prachtige schrijfstijl, erudiet en dikwijls om luidop mee te lachen.
  Plotseling vind ik al die zwart-witdiscussies nog minder interessant en wil ik nog liever mijn eigen ding gaan doen.

  Lezen mannen, echt lezen als echte wijn u lief is … .

  Like

 4. we de details dan eens van het boek? (titel, waar te koop, prijs?). Dan kan ik dat briefje eens nonchalant laten rondslingeren in de buurt van de kerstboom.

  Like

 5. Vinejo, zoals je weet ben ik bezig met mezelf van alles te leren over wijn door het lezan van verschillende boekjes enzovoort enzovoort. Gisteren was ik in Nederland en bij de Appie Hein stond een schitterende decanteerkaraf aan een belachelijk lage prijs. Meenemen dus. Eenmaal thuis de verpakking opengemaakt en hé er zat een briefje in: Decanteren- het overschenken van de rode wijn in een schone decanteerkaraf zorgt ervoor dat de wijn in contact komt met zuurstof, waardoor het volle aroma tot zijn recht kan komen. Een wat harde en zure, jonge wijn kan zo verzacht worden. Bij de wat oudere rode wijnen is het scheiden van de wijn en het bezinksel het belangrijkste doel van het decanteren.
  Oké!
  Door die zin te lezen kreeg ik ineens verschillende vragen waar jij of anderen op deze blog me misschien mee kunnen helpen: Als je jonge wijnen decanteert om de tannine in contact te laten komen met zuurstof en oudere wijnen ook in aanmerking komen… wanneer decanteer je dan niet? – als er geen tannine in de wijnzit?
  Hoe bepaal je dan of je een wijn best kunt decanteren of niet?

  Like

 6. @brinta : die twee zijn dus verschillend, en vragen ook een verschillende karaf.
  Bij ‘karaferen’ ga je een (jonge) wijn overgieten in een karaf met een brede buik, om de aroma’s meer te laten open komen. Aroma’s zijn namelijk vluchtige stoffen die vrij komen bij contact met zuurstof. Wanneer je dit moet doen ? Als je een jonge wijn hebt die niet veel aroma’s prijs geeft. Het kan natuurlijk zijn dat er gewoon niet veel potentieel zit in die wijn, en dan gaat karaferen ook niet helpen. Karaferen mag behoorlijk daadkrachtig gebeuren !

  Als je een oude (rode) wijn hebt, dan kan het zijn dat in de fles wat bezinksel zit. Dat bezinksel is een combinatie van tannines, kleurstoffen en aventueel andere zaken (afhankelijk van hoeveel de wijnmaker al dan niet gefilterd heeft net voor de botteling). De kunst is dan om (zachtjes!) de wijn van bezinksel te scheiden door overgieten in een karaf. Die karaf heeft best een lange, smalle vorm om zoveel mogelijk aroma’s IN de wijn te houden. Het oude beestje kan namelijk al behoorlijk wat aroma’s kwijtgespeeld zijn, en hetgeen er nog in zit wil je zolang mogelijk bewaren. vandaar een karaf waarbij het wijnoppervlak zo klein mogelijk is.

  En tot slot nog een algemeen misverstand uit de weg helpen : een fles wijn ontkurken en dan laten staan om ‘wat te laten open komen’ heeft helemaal geen zin : het stukje wijn in de hals dat in contact komt met de zuurstof erboven is veel te klein om op 1 à 2 uur tijd verschil te gaan maken.

  Hehe, alweer genoeg getypt voor vandaag.

  Like

 7. Maar hoe weet je nu welke wijn je best kunt decanteren. Dat zegt niet altijd iets over de jaargang. We dronken laatst een Sociando Mallet van 96 in een restaurant en die werd ook gedecanteerd. Was dat wel nodig vraag ik me af..
  Of is het een combinatie tussen het jaargang n de gebruikte druiven?

  Like

 8. Karaferen is inderdaad niet eenvoudig. Ik heb er ettelijke jaren over gedaan om zeker of minder zeker te weten welke wijnen je moet decanteren of niet, en dan nog … ik zit er nog wel eens naast. Eenvoudige trucjes van hop-één-twee-drie en nu die hierin en die daarin decanteren werken nooit.

  1. Decanteer niet teveel: een jonge niet te complexe wijn drink je best uit een breed glas met een niet al te brede of te smalle opening (niet zo van die driehoekige kuipjes dus). Zeker als hij niet al teveel zuren en tannines heeft of de materie (dat is zowat al de rest, om even te generaliseren) die zuren maskeert doe je dat: een breed glas met een niet al te smalle opening leidt de wijn niet alleen rechtstreeks op je tong, maar zorgt er ook voor dat niet al teveel fruitige fenolen de smaakperceptie vertekenen doordat ze sneller je neus binnendringen via je mond (dat gezever over die tongzones mag je vergeten, complete nonsens). Resultaat: je proeft meer zuur en genoeg tannines.
  2. Met wijnen die gauw oxideren moet je uitkijken, of ze nu bezinksel hebben of niet, of je ze nu door een smalle karaf met nauwe karafhals giet of niet, oxideren doen ze toch. Giet je in een karaf dan wordt je wijn altijd uitgespreid over een groter oppervlak en reageert hij meer met zuurstof. De dunnen film op het glas bezit ook weinig buffercapacietit wat wil zeggen dat andere reacties sneller opgaan en dus bv. oxidatie niet echt tegengehouden wordt.
  Natuurlijke wijnen decanteren werkt zelden (ook al hebben ze droesem; moet je maar voor lief nemen, is niks mis mee). Ook heel wat witte wijnen (zelfs witte Bourgognes en Rieslings reageren slecht op decanteren). Een jongere (dat kan gaan tot 10-15 jaar bij echt goede) Savennières wordt er dikwijls alleen maar beter op en heel wat zoete witte wijnen zoals Côteaux du Layon, Montlouis-sur-Loire Moelleux, sommige Elzasser Vendanges Tardives, heel wat Jura-wijnen, Picolit en zeker Tokaji worden er alleen maar beter op. Hier heeft het dikwijls met de alcohol-suikerbalans te maken. Heel wat zoet witte wijnen worden gestabiliseerd door de hoge graad aan suiker en de relatief hoge graad aan alcohol (die is meestal absoluut gezien laag, 9-12°, maar t.o.v. de suikers is dat heel wat). Die alcohol bindt niet goed en gaat dan ‘zweven’ in het glas, wat de neus en de smaak lelijk maakt. Caraferen en de alcohol is foetsie, fijntjes vervlogen. Ook hier maakt zuurstof het evolueren makkelijker, maar ook hier is niet te groot contact aangewezen omdat de wijn dan plat wordt. De rijpere, lichtjes geoxideerde aroma’s gaan de zuren maskeren en weg is je evenwicht.
  3. Rode wijnen met veel, harde en droogtrekkende tannines moet je niet in een karaf gieten, maar eerder in de pompbak. Die worden niet veel beter. De tannines kunnen wat afzwakken, maar ook de aroma’s gaan lichtjes oxideren, zodat je wijn meestal vermoeid en uitgedroogd lijkt.
  4. Rode wijnen met teveel zuren decanteer je ook beter niet, zelfs niet in een smalle karaf. De zuren blijven lekker steken en de fenolen gaan vliegen. Resultaat: azijn. Eet er liever een stevig stuk salami, bloedworst, gesmoorde varkenspoot of iets dergelijks bij.
  5. Met oude wijnen moet je uitkijken. Ik decanteer ze zelden of nooit omdat ook hier het gevaar voor oxidatie en het verstoren van het broos geworden evenwicht nooit veraf is. Zelfs in een smalle karaf gaat het gauw mis. Ik haal ze een zestal uren op voorhand uit de kelder, zodat het bezinksel kan zakken. Ik ontkurk ze, proef of ze niet gekurkt zijn en laat ze dan even staan. Zo verdwijnt meestal ook het reductieve geurtje dat onder de kurk zit (is een ouderingsverschijnsel dat bij sommige wijnen optreedt, geen zorgen). Blijft er een stalachtig, paddenstoelachtig, nat hout, … -aroma hangen dan kan (heel voorzichtig) decanteren boven een kaarsvlam (of andere lichtbron) helpen. Zo zie je door de nek de droesem arriveren. Niet mee decanteren! je wijn wordt niet alleen troebel, maar ook kristallijnen zuren lossen terig op en dat geeft een onaangenaam prikkelig gevoel. Helpt dat niet, dan is er maar één oplossing: je wijn waaridg met het gepaste afscheid en de bijhorende bloemen en kransen een plaatsje bij de glasbak geven.
  6. Wanneer decanteer je wel? Als een wijn in een nukkige fase zit of gewoon gesloten is. Heel wat wijnen bereiken een fase in hun leven waarin de jonge fenolen weg zijn (geoxideerd of gemaskeerd door andere geuren) en de verfijnde fenolen waar we allemaal zo gek op zijn zich nog niet echt kunnen laten zien (omdat ze nog gebonden zijn, omdat ze overschaduwd worden door andere aroma’s, …). Lucht kan dan helpen. Een goede Bordeaux 1998 of een Bourgogne 2002 (zeker de cru’s) decanteer ik nu. Ze zijn nors, laten zich niet kennen, maar na een voorzichtig zuurstofbad zijn ze weer helemaal op de party. Je merkt dat doorgaans aan een groot verschil tussen neus en mond(gevoel). Neus niks of kwezelachtig, in de mond is er een dens gevoel, er gebeurt het één en ander en toch lijkt het alsof er niks interessants te vinden is. Tannines zijn er, zuren ook, je proeft dat er materie op zit, maar wat die materie doet … is een vraagteken. Het voelt net alsof je in een stuk vlees zou bijten dat niet geurt en smaakt naar vlees, maar waarvan je toch voelt dat het vlees is. Moeilijk uit te leggen, maar je bent het vast en zeker tegengekomen. Ik heb het gewoon geleerd door veel te luisteren naar en te proeven met andere ervaren mensen en door te proberen, met vallen en opstaan.

  Ik weet dat het allemaal veel is, maar wijn is een complex product dat nu eenmaal geen één-twee-drie-oplossingen vraagt. Je stelt veel vragen, dus ik neem maar aan dat je wijn zo niet wil benaderen.
  Karaffen, decanteerspoelen, decanteerfilters en co. zijn voor het grootste deel commerciële nuftigheden, die misschien wel mooi staan in een barkast, maar zelden van nu zijn. Een karaf met een brede bodem is handig, een smalle karaf mag erbij, maar is niet zo nodig. Ik vind ze gewoon mooi en heb er daarom een paar.
  Eerst proeven dus en dan zien, hier en daar proberen, leren en soms mislukken en vooral een mooie, fijne wijn met respect behandelen. Het is gewoon een levend iets dat geen brutaal gehampel en gepampel verdraagt, zeker als ie al wat op leeftijd is.
  That’s all.

  @PvdW
  heb het gekregen van de kleine wijnsint. De titel is ‘Avonturen op de wijnroute, Een wijnkoper reist door Frankrijk’, voorwoord door Nicolaas Klei. Boek is van 1988, maar vertaling van 2006, geloof ik. Heeft nog geen meter aan actualiteit ingeboet. € 20, uigegeven bij Walewein, isbn: 9789077969014. 300-tal blz. Verkrijgbaar bij: http://www.epo.be, Fnac, Plato Leuven en Peeters Leuven waarschijnlijk ook.
  Is echt wel iets voor jou denk ik. Wel hier en daar om wanhpoig van te worden als je gaat opzoeken wat er geworden is van de wijnmakers waar hij over vertelt.
  Enfin, er zijn er hier zelfs die de man, onwetende toen, tegen het lijf gelopen zijn …

  Like

 9. Tiens, sinds wanneer is het een nadeel dat een wijn geen jaren hoeft te liggen?

  Gisteren op de opendeurdag van Biotiek geweest in Zoersel (vanuit Brugge!) en man, man was me dat de moeite. Als jullie het lief vragen, wil ik zelf de geproefde wijnen en mijn mening hierover geven.

  Smakelijk voor zij die nog aan tafel zitten.

  Maarten.

  Like

 10. deel ik ook voor de nebbiolo, veel meer dan voor de Sangiovese. Helaas is lekkere nebbiolo (onder de vorm Barolo):
  – moeilijk te vinden (zeker in de supermarkt)
  – indien in supermarkt gekocht, nauwelijks te drinken wegens te zuur, à la Hugo Camps.
  – een aanslag op uw budget, een goede fles kost makkelijk 30 EUR of meer.

  Like

 11. Bij de witte heb ik de Domaine Riffault, Sancerre Akménine 2006 en de Radikon 2002 Ribollo Gialla mee naar huis genomen, inderdaad zeer mooi. Ik was minder onder de indruk van de Massa Vecchia.

  Bij de rode ligt Le Canon inmiddels in mijn kelder en deel ik je mening over de Accomasso Barolo 2001 die me teleurstelde.

  De twee Spaanse van Bodehas Castano zijn zeker ook de moeite, vooral de 100% monastrel.
  Voor de Sociando-Mallet staat in mijn proefnotitie dat hij diepte mist….en de Giscours was zeer fijn, complex en veel te jong.

  De Châteauneuf du Pape Domaine de la Bastide 2005 was zeer mooi, vol en heeft potentieël.

  Al bij al een interessante degustatie.

  Cheers,
  Vinama

  Like

 12. Ad Amaronese en iedereen geïnteresseerd in het boek van Lynch. Ikzelf heb het gekocht in de Standaard voor 19,95 EUR en het is inderdaad een echte aanrader. Ikzelf ben ook wanhopig op zoek geweest naar de producenten die hij aanhaalt. Sommige bestaan nog en zijn alive and kicking (en heel duur zoals de Montenille die ook in Mondovino verschijnt en Chablis Le Clos van Dageneau), anderen zijn onvindbaar. Die mensen hadden in die tijd nog nooit een buitenlander gezien, laat staan dat ze nu op het web zouden staan.

  Een manier om de referenties te vinden, is de site van lynch: http://www.kermitlynch.com.

  Een aantal van zijn wijnen zijn te verkrijgen bij boutelegier (http://www.boutelegier.be). Dit is geen sluikreclame maar dat zijn mensen die echt bezig zijn met en passie hebben voor wijn. Ik ben ooit binnen geweest en de man (een jonge enthousiaste kerel) raadde me een aantal zaken aan. In plaats van te proberen om een aantal flessen te verpatsen, zei hij dat ik eerst eens de catalogus moest lezen, moest proeven en dan maar moest terug komen. Fantastisch.

  Like

 13. Zo zou eigenlijk elke wijnhandelaar moeten zijn. Jammer genoeg haalt de commercie het van de specialisatie, de passie en vooral het respect voor wat wijn eigenlijk is.
  Wat Lynch betreft: de man heeft nog twee andere boeken geschreven en zelfs een bluesplaat opgenomen. Het is zo één van de weinigen die ‘het’ heeft. Geen veelschrijver, geen proefnerd, … maar wat en vooral de manier waarop hij schrijft geven net dat ietsje meer dat je zoekt in een goed boek, echt goede muziek, wijn, kunst tout court. Ik wil zijn andere boeken dus zeker lezen.
  Ik ben al een dik jaar geabbonneerd op zijn nieuwsbrieven, al voor ik het boek las. Veel kan ik er niet mee, want hij levert alleen in de VS (alhoewel hij de helft van het jaar in Frankrijk zit), maar ze lezen is al genoeg (hij en vnl. Dixon Brooke schrijven ze). En dan zwijg ik maar over de adembenemende foto’s die er dikwijls in staan. Ik haal er ook de domeinen uit die ik zoek en wil bezoeken.
  Deze zomer vertrek ik naar de Loire en wees maar zeker dat ik daar een hele reeks van zijn wijnmakers zal bezoeken.

  Like

 14. Sorry, Vinejo, Ik had het te druk met gisteren naar de kurkdroog masterclass te gaan over Ribuera del Duero en Toro. Toch niet volledig mijn ding, zo’n masterclass. Nog een beetje gebrek aan ervaring. En sommige van de aanwezigen vond ik een beetje te, hoe zou ik het zeggen, kritisch.

  Dat overzicht van bij Biotiek komt er zeker, maar het zal pas tegen het weekeinde zijn, aangezien mijn notities thuis liggen. Als het niet geeft.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 15. Vorige zondag 9 december was ik in Troyes.Daar had een bijeenkomst plaats van natuurlijke wijnen.
  http://www.lesvinsnaturels.org
  Voor de natuurlijke wijnboeren is het de ‘normaalste’zaak dat je zonder chemische rommel werkt.
  Ze spreken momenteel van ‘vin’ = natuurlijk dus en ‘chemique’.Voor de natuurlijke wijnboeren is hun wijn immers de maatstaf…
  WANT WAT IS WIJN NU EIGENLIJK???

  le raisin sain cueilli sur une vigne
  en cohérence avec la nature donne un jus..
  en fermentant , il devient un vin naturel…
  dans l’idéal , l’homme n’intervientpas,il l’accompagne
  par éthique , il dit ce qu’il fait et pourquoi…

  De volgende weekends zijn er openflessendagen bij Les Trésors 15 16 / 22 23 / 29 30 december
  volgende natuurlijke wijnen staan ter degustatie :

  bubbels :

  champagne jacques lassaigne les vignes de montgueux blanc de blancs 22 euro

  witte wijn :

  philippe tessier cheverny la charbonnerie frankrijk 10 euro

  christian chaussard domaine de briseau ‘saint jacques’ jasnières 18 euro

  rode wijn :

  julien guillot bourgogne ‘clos des vignes du maynes’ non filtré 14.5 euro

  la roche buissière vdp des coteaux des baronnies 8.5 euro

  yann & sylvin rohel vinumentis red pif rhône 9.5

  les vignerons d’estézargues vdp du gard les galets 5.5 euro

  Loïc Roure jajakistan c’est pas la mer à boire 15 euro

  chassez le vin naturel il revient au goulot

  IEDEREEN WELKOM

  Like

 16. OK en wat bedoelen ze met chimique? Is SO2 ook chemisch.In den (nog niet zo lang geleden) tijd was er een wijnbedrijf “Torfs” en via het kanaal van de groenen, om er maar 1 te noemen: VELT, pretendeerde men dat hun wijnen vrij van sulfiet waren. Amaai,hoeveel mensen hebben zij daarmee bedrogen,dus uw geld terugvragen, met intrest of course. Chemische wijn, laat mij niet lachen, alles is chemisch. Natuurlijke wijn dat is wat anders volgens hen. Komkom, iedereen waarvan de kinderen luizen hebben gekregen van close encounters in the kintergarten weten het wel: behandelen waar moet en zo laten waar kan. Dus er zijn nog weinig wijnboeren die preventief behandelen, en om het argument weg te nemen van polemiekers: de meeste wijnboeren bestrijden curatief, of hebben de bio-boeren geen vijanden meer. Spreek mij dan maar eens over “Rotbrenner” of ook over “Esca”. Allez, Schneller mit die Kartoffeln.

  Like

 17. Marc, ik ben niet geweest bij De Heerlyckheid. Degene waarmee ik zou gaan had zich ziek gemeld en ik had geen zin om er alleen naar toe te gaan. Volgende keer beter.

  Like

 18. Dat vond ik de eerste keren ook. Went wel. Hoe meer je drinkt, hoe kritischer je wordt hè.
  En eh, je kritiek mist niet hoor 😉 … . Meer je mond opendoen. Er zaten daar een paar mensen die misschien, als ik dat mag zeggen, beter spreken dan proeven.

  Like

 19. Het vreemde vond ik dat het leek alsof ik de enige nieuwkomer was, en dat daar niet echt rekening mee gehouden werd ivm uitleg over de gang van zaken en dergelijke. Ook werden de meeste anderen met de voornaam aangesproken, terwijl ik pas na meer dan een half uur door had wie Dirk was. Misschien dat ik ook daardoor mij niet zo op mijn plats voelde.

  Mag ik vragen wie jij was (waar jij zat), of leid ik uit je bericht verkeerdelijk af dat je er ook was? Ik was de schuchtere jongeman, die vroeg weg moest.

  Groeten,

  Maarten

  Like

 20. was jij daar nu aanwezig of niet?
  En hoe gaat het er ginds aan toe bij die mannen van de Morgen?
  Mogen wij dat niet weten?
  Of moeten wij je nu massaal gaan mailen?
  (btw, thx voor je brintantwoord!)

  @Maarten: Ik erger me ook meer en meer aan die incrowd van wijnkenners die doen alsof ze alles al gezien en gedronken hebben, persoonlijk heb ik de indruk dat hoe meer ik erover lees en leer, hoe minder ik ervan ken, zelfs met proeven heb ik soms hetzelfde gevoel.
  En dat verslag, no hurry, ik weet hoe moeilijk het soms is om daarvoor tijd vrij te maken 😉

  Like

 21. Dat komt wel eens op mijn eigen blog, als ik tijd heb (en weer geen ellenlang papryrussen ontrol op jouw blog 😉 ). ’t Was alleszins weer erg de moeite. Er zat o.a. een Valbuena van Vega Sicilia tussen, een Condada de Haza en nog meer van dat moois. Ik vond het anderzijds weer typisch mij dat ik de grootste namen niet de besten vond. Er waren er een paar bij die veel opwindender waren. Maar allez, … nu heb ik al teveel gezegd eigenlijk :-D.
  Btw: ik hoop dat er nog meer mensen zich ergeren aan het jargon/discours/incrowd-gedoe. Dan bereiken we eindelijk ons doel!

  Like

 22. Hopelijk nog op tijd voor zij die twijfelden of ze zouden gaan dit weekend, hieronder het proefverslag van de opendeurdag bij Biotiek. Het bestuur is niet verantwoordelijk voor gebeurtelijke misstappen in beschrijving van geur of smaak 😉

  (Voor een gedetailleerde beschrijving van de wijnen, zie http://www.biotiek.be)

  In volgorde van proeven:

  1. Castell d’Age, CAVA reserva Brut Nature
  Een lekkere cava, ideaal om mee te starten, maar niet om achterover van te vallen.

  2. Cavas de Chacras 2004, Ugni Blanc, Mendoza, wit
  Een volle fruitige smaak, die voor mij ietwat zuur miste. Niet zo speciaal.

  3. Jardin Le Plan 2006, Cotes du Rhone, Wit.
  De eerste witte van het befaamde domaine LePlan. Rousanne en viognier. Lekker fris en fruitig, met de typische amandel/marsepein toets van de viognier op de achtergrond. De geur deed me denken aan nivea huidcrème, maar dan in positieve zin (Dat schattige bruinharige meisje dat geurt naar nivea, zoiets?). Een lanceringspromo 5 + 1 gratis.

  4. Azienda Punset 2003, Roero Arneis, Wit.
  Volgens de beschrijving een geur van wilde appels en peren, maar mij deed het eerder denken aan pampers (Deze “pamper”-geur neem ik bij meer wijnen waar). Qua smaak bleef hij een beetje achter.

  5. Ulivi 2001, Montemarino de Tassaroli, Gavi, wit.
  Heel volle en complexe smaak, fruitig met een beetje zuur. Een ontdekking voor mij. Vanwege het feit dat deze wijn niet meer geïmporteerd wordt, was er een liquidatie-aanbod voor 7.15 ipv 14.30 euro!

  6. Domaine La Garreliere 2005, Chenin blanc, wit
  Viel een beetje tegen, maar misschien omdat deze na de Ulivi kwam. Weinig neus en niet opvallend qua smaak.

  7. Castell d’Age 2005, Macabeo vinas viejas, wit.
  Een vieilles vignes macabeo, kan niet slecht zijn. Heel fris en fruitig, met het typische (?) macabeo zuurtje. Dit is mijn type witte wijn, heel lekker.

  8. Jasci 2006, Atteso, Pecorino, wit.
  Een beetje gelijkaardig aan de vorige qua friste en zuurte, waarschijnlijk door de jonge leeftijd. Maar een stukje duurder dan de Macabeo.

  9. Bon Cap 2005, Viognier. wit
  Viognier in overdrive! Alles wat je vindt in franse viognier, maar dan meer. Volle marsepein smaak en geur, met wat hout in de afdronk. Niet mis, maar aan 15 euro ietwat te duur voor mij.

  10. Pircas Negras 2002, Barbera, rood.
  Zeer zachte en soepele Barbera, die heel lekker dronk. Nog niet veel Italiaanse Barbera gedronken, maar dit mag er in ieder geval zijn. Geurde naar veenbessen.

  11. Tenute Loacker 2004, Morit, Santa Magdalena Classico, rood.
  Reeds goede dingen gehoord over deze streek en ik kan ze alleen maar bevestigen. Lekkere wijn, waar ik dezelfde amandel-toets in herkende als bij de viognier.

  12. O’Feo 2005, Nero d’Avola rosso.
  Heel fruitige en voor mij zeer gelijkaardig aan de fitou van Chateau de Nouvelles die ik dronk in Rijsel. Dezelfde veenbessen (of andere rode bessen) geur en smaak. Lekker qua smaak, maar geen ontdekking.

  13. Domaine Loupia 2002, Cabardes.
  In het begin redelijk fruitig, maar snel overgaand naar kruiden, koffie en hout. Duidelijke tannines. Niet mis.

  14. Casal dos Jordoes 2003, Penha d’Aia, Reserva, Douro, rood.
  Zeer gelijkaardig in smaak aan de vorige, maar minder uitgesproken. Terwijl ik net het omgekeerde verwachtte.

  15. Agostinos 2005, Maiten, Cabernet Sauvignon reserve, rood.
  Reeds gedronken op Megavino en samen met de LePlan’s een van de redenen van dit bezoek. Het blijft een ongelooflijke wijn. Fluweelzacht maar toch vol. Veel kruidiger dan de chileens cabernets die ik gewend ben. Dit vind ik echt goed.

  16. Jasci 1998, Poema, Montepulciano d’ Abruzzo, rood.
  Deze fles was niet zozeer opengetrokken om te verkopen, maar eerder om de mensen een mooie afsluiter te bieden en eens te laten kennis maken met een “oudere” wijn. Zeer uitgebreid smakenpallet, vol en elegant. Aan niemand zeggen, maar ik vond de chileen beter,… euh lekkerder.

  Toch meer geproefd dan ik gedacht had. Leve de spuwemmer.

  Belandden uiteindelijk in mijn koffer:

  3 x Castel d’Age, Macabeo
  6 x Ulivi
  6 x Agostinos, Maiten
  3 x Le Plan, Grenache 2005

  Deze laatste proefde ik reeds op Megavino en viel toen zeer in de smaak, vandaar.

  Een echte aanrader, die opendeurdag bij Biotiek.

  Groeten,

  Maarten.

  Like

 23. had KK die pampergeur in een Bordeaux! ( weet niet meer welke vd 14…)
  Ook net vader geworden, Maarten?

  Heel mooi verslag trouwens, bedankt!

  Like

Reacties zijn gesloten.