Theyswijn

In 2004 verkocht Jan Theys zijn Italiaanse wijndomeinen aan de Nederlander Jelgersma ( van oa Chateau Giscours). Na drie jaar is de deal eindelijk afgehandeld, Theys werd gedeeltelijk betaald met wijnen uit de stock van La Fattoria Fiamminga.

Een gunstige wind (merci BDC) zorgde ervoor dat ik de eerste tranche van de verkoop van deze wijnen in Belgie kon meemaken. Wegens aanhoudende wijnbudgetproblemen kocht ik er veel te weinig ( 12tal flessen), maar ondertussen proefde ik er wel al twee. Zowel de Dalmiru (100% negro amaro) als de Maru Neru ( 100% primitivo) 2003, beiden uit Puglia, zijn authentieke terroirwijnen, heel evenwichtig en zacht maar met een ferme vlezigheid. Dalmiro had een animaal aroma met leder en  koffie, in de mond toch ook mooi rood fruit en een afdronk waarin geroosterde accenten bovenkomen. De Maru Neru liet ik proeven in de les, velen dachten aan grenache en mourvèdre, allen vonden dit een belachelijk mooie wijn voor het betaalde bedrag ( 5,5€…)

Theyswijn

Anderhalf jaar terug schreef ik een stukje over Jan Theys en zijn wijnen , voor één keer permitteer ik me een klein recyclage:

Gelooft u in de heilzame werking van homeopathie ?

Als u Etienne Vermeersch of Patrick de Witte heet alvast niet. Deze respectabele heren zijn lid van ‘SKEPP’, een vereniging die alles wat niet wetenschappelijk bewezen kan worden onwaar acht ( telepathie, ufo’s, astrologie, creationisme,..). Niet echt Kardinaal Daneels’ zijn doelgroep dus – hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen kan worden -.

Wanneer u zich ondertussen al afvraagt what the f*ckin’ hell dit met wijn te maken heeft, hier komt het : vorige week had ik het genoegen ( dankzij KK, merciKes..) een workshop bij te wonen over biodynamische wijnbouw.

Dit gebeuren vond plaats in een kasteeltje in St Ulriks Kapelle en  werd georganiseerd door de sympathieke vinofiel Bert De Costers, die de interactieve site  Ik wil wijn uit de grond stampte.

De workshop ( ‘ik ga naar een workshop over wijn om heel wat bij te leren’ klinkt ALTIJD beter dan ‘ ik ga een heleboel wijnen gaan proeven en probeer op beide voeten terug thuis te geraken’ ) werd begeleid door niemand minder dan Jan Theys. Vooraleer u flauwe grappen begint te verzinnen over wasproducten en valpartijen, ook deze man was vroeger actief in de muziek- en amusementswereld. In ’98 verkocht hij z’n platenfirma ( met oa K’ s Choice en andere Belgische toppers op de loonlijst ) aan Sony om z’n wijnpassie te vertalen in de aankoop van een perfect gelegen stuk grond, behorend aan een Italiaans klooster. Hij plantte zelf z’n stokken, en in 2002 oogstte hij z’n eerste wijn én enorm veel succes bij de wijnpers.

Theys wou opvallen in de wijnwereld en had al snel door dat dit niet meer kon met speciale aanplantingen, rare assemblages, superconcentratie, enz…Hij koos dan maar voor de allermoeilijkste en arbeidsintensiefste manier van wijnmaken : de biodynamische wijnbouw.
Hij liet zich o.a. inspireren door de theorieën van Steiner– die zei dat alle grote culturen rekening hielden met kosmische krachten- en Maria Thun, die al 40 jaar proefondervindelijk nagaat wat het effect is van bvb. de constellaties op het moment van toedienen van bepaalde biologische extracten. Thun brengt elk jaar een kalender uit, naar het schijnt de bijbel voor de biodynamische tuinbouwer.

Jan Theys vertelde ons uitgebreid hoe hij erin slaagde om zonder gebruik van de chemiedoos  z’n planten optimaal te laten renderen.

En daar ligt de link met de homeopathie. De concentratie van werkzame stoffen in bepaalde oplossingen is even miniem als die van pakweg, u kent het vast, dokter Vogels’ echinacea .

Zo wordt er bvb. kwarts, opgelost in water, op de percelen gestrooid ( in nevelvorm ) : 4 gram ( VIER ) per ha !

Een andere praktijk is het onder de grond bewaren van koeienstront in een koeienhoorn ( no kiddin’, dit werd verteld door een behoorlijk verstandige man die gedurende drie jaar topwijn produceerde ) om daarmee dan later, afhankelijk van de plaats van zon en planeten, de percelen te bemesten ( 120 g per ha. ).

Theys beweerde dat dit de verticaliteit van de wortels bevorderde(Hoe dieper de wortels kunnen groeien, hoe meer waardevolle voedingsstoffen en mineralen ze zullen uit de grond halen én hoe minder ze gevoelig zullen zijn aan grote droogte = stress hydrique) en dat hij reeds enkele dagen erna zag hoe de bladeren van de plan
ten zich ‘open zetten’ naar de kosmos toe. 

De Bordelese pap gebruikte hij wel ( mengsel van kopersulfaat en kalk, tegen meeldauw ), maar in veel kleinere hoeveelheden dan bij de klassieke wijnbouw ( én versterkt met natuurlijke producten zoals netelthee, wilg, paardenstaart,..)

U kan dit quatsch vinden van een gehalte dat de verhalen van Dewinter en andere Dedeckers bijna geloofwaardig doet overkomen, feit is dat Jan Theys erin geslaagd is om, zonder toevoeging van scheikundige additieven ( ook geen zwavel !),  topwijn te vinifiëren.

We proefden z’n mooie, enorm dierlijke  Maru Neru 2002 Fattoria Fiamminga, en de topper, Caiarossa 2002 La Serra, gemaakt van 90% Merlot en 10% Petit Verdot.

Deze wijn was een ware streling voor de tong en deed me denken aan die ene keer dat ik een superBarbaresco ‘97 mocht proeven : fluwelig, full bodied en ultralang.

En dit hoeft voor mij geenszins wetenschappelijk bewezen te worden, het werd proefondervinderlijk vastgesteld !

Advertenties

17 gedachten over “Theyswijn

 1. Vinejo, waar kunnen wij, gewone stervelingen dat zwarte goud op de kop tikken. De beschrijving doet me denken aan Cacc’e Mmitte di Lucera Rosso van Alberto Longo een blend van Nero di Troia, Montepulciano en Bombino Bianco. Ook zacht, velzig en toch relatieve elegantie uit Puglia.

  Like

 2. kan je deze wijnen hier en daar wel verkrijgen in de kleinhandel, aan iets hogere prijs weliswaar.
  Daarom geef ik je meteen maar het e-mail adres van Jan Theys zelf, dan kan je hem contacteren.
  (in zijn bericht stond dat we de mail -en dus ook het mailadres-mochten verspreiden aan-en ik citeer letterlijk- andere wijnliefhebbers…). Niet mailen voor één flesje uiteraard ( spreek desnoods af met vrienden om aan een deftige bestelling te komen–ik deed dit ook zo)

  Like

 3. is de topcuvée van Theys én duur. Het zou me verwonderen dat zo’n wijn huiswijn wordt, zelfs van een klasserestaurant. Zou het niet eerder gaan om een cuvée uit de Fattoria Fiamminghi-suite, die inderdaad wel op het Caiarossadomein gemaakt is?

  Like

 4. is misschien wat misleidend gezegd. Het was de begeleidende wijn bij het hoofdgerecht, de Herborist heeft niet echt een kaart maar een wisselend menu met begeleidende wijnen. Met mijn excuses voor de verwarring scheppende benaming.

  Like

 5. Ergens tussen de prijzen van de lunchgarden en die van de Karmeliet.

  Nee, serieus, het is iets boven mijn budget (zie link), maar als Bruggeling heeft het mij altijd geïntrigeerd. Al heel wat positieve dingen van gelezen.

  Maarten.

  Like

 6. tasten dus. Maar eigenlijk wel elke euro waard. Ik vond de bediening wat stroef, zonder pretentie is het niet echt, maar ben toch zeker vier keer echt positief verrast geweest door wat er op mijn bord verscheen. Een heel positieve ervaring, toch wel. Ik geloof dat wij een 90 euro par tête de pipe betaalden (degustatiemenu incl wijnen).
  PS: ik zag er ook twee mensen gewoon zitten voor een soort lunch: armen waren dat wel niet, maar ik vind dat altijd een erg goed teken.

  Like

 7. Gisteren mijn levering Theys wijnen gaan halen (maru neru & Maridda) en uiteraard ook meteen geproefd. Dit is meer dan de juiste prijs, deze wijnen voor dit geld is gewoon het koopje van het jaar.
  Eens te meer ne welgemeende merci!

  Like

 8. Al ben ik waarschijnlijk stukken jonger dan jullie hierboven, dat e-mailadres van Jan Theys wil ik ook wel … heb zijn verhaal geheel toevallig ontdekt via de Guida dell’Espresso van 2006 (schitterende beoordeling voor Maru Neru, Feudo Felice, Dalmirò en al de rest , dat belooft), maar toen we ernaartoe wilden, was de boel al verkocht aan die gewetenloze Jelgersma. Alleen al om Theys een (piepklein) stukje van zijn investering terug te schenken zou ik van wat er nog rest iets willen kopen …
  Alvast hartelijk bedankt Vinejo !!!

  Like

 9. Brecht,

  Ik denk dat je nog hoop mag koesteren. Dit is de slotzin van de mail voor mijn ophaling:

  Eind maart komt er waarschijnlijk een nieuwe degustatie met een nieuwe commerciële actie.

  Met vriendelijke groeten,

  Jan Theys.

  Like

 10. Ik kreeg onlangs een selectie van die theys wijnen viamijn wijnabbonement bij wijnvanstijn, ex sommelier van ’t hof van cleve, jekan hem daar ook nog bestellen behalve de carraiosa, derpijs ligt rond de 9.45 euro

  Like

 11. je bestelt beter géén wijn bij stijn van der beken alias wijnvanstijn want deze kerel is verdwenen met het geld van de vele abonnementen zonder wat dan ook te leveren.
  een oplichter dus

  Like

 12. Stijn van der beken lijkt idd van de aardbol verdwenen!! Ik moet nog steeds mijn laatste doos wijn ontvangen van mijn abonnement. Ik moet nog wijnglazen ontvangen van de wijnlessen die hij eens gegeven heeft. Zijn huis staat te koop in Kruishoutem. Hij moet zijn sponsoring aan onze voetbalclub nog betalen!
  Ik lees dergelijke berichten ook op andere sites en blogs!

  Like

Reacties zijn gesloten.