Friulese furie

De uitspraak van Kermit Lynch in vorig postje was correct maar ongenuanceerd. Want ook Spanje, Portugal en Italië geven de laatste tijd enorm veel wijnplezier in alle prijscategorieën.
We hadden op Syntra de laatste weken het genoegen de wijnen uit de laars van Europa te mogen ontdekken in gezelschap en onder de deskundige en bijzonder enthousiaste leiding van een Italiaanse autochtone (afkomstig van Friuli) met een Gents accent.
Silvana Bearzatto.
La mama superiore.
Als je deze Friulese furie bezig ziet (en hoort) begin je ergens te begrijpen waarom
jonge Italiaanse mannen niet voor hun veertigste de deur uit willen.
Reeds vijf jaar runt Silvana Cavatappi, het lekkerste en meest sympathieke wijnwinkeltje in Gent.
Je kunt er elke zaterdag terecht voor een heerlijke en gezellige degustatie.
Ook voor ons, de negen overgebleven (van de 15) Gentse syntra studenten, had Silvana heel wat lekkers mee. En alles wat ze meehad liet ze ons ook proeven. Niet zó voor de hand liggend, want ze had gerekend op een 15tal proevers, het zou dus redelijk duur worden voor negen man. Geen probleem, in plaats van de Barolo te schrappen besloot ze ons deze topwijn…te trakteren! Zo bleef de prijs op 15€ de man, iets wat ze de volgende twee lessen herhaalde (telkens een 30tal € korting). Dit hoéfde ze niet te doen ( no blame voor de andere lesgevers) maar het tekent toch de ware gepassioneerde.
Mama Bearzatto liet ons witte en rode pareltjes drinken uit noord, midden en zuid Italie.
Ik geef al enkele enorme aanraders mee ( maar breng vooral zélf eens een bezoekje):
Orvietta Classico  La Carraia, Umbria 2005: Hetzelfde aantal druivensoorten als het maximaal toegestane aantal in rode Chateauneuf ( 13!). Allen autochtone cépages ( oa grechetto, trebianno, procanico..).: Citrus, zeste, floraal, vegetaal, champignon(!), heel lekker en fris, een topterraswijn voor, u leest het goed, amper 5.20€.
Vernaccia de San Geminiano, Signano, Toscana 2006: 100% vernaccia, een volledig witte DOCG! Acaciahoning en hars in de neus doen ons eerst wat aan chenin denken, maar met een frivoler karakter, vanille ( zes maand barrique) en wit fruit. Start zacht in de mond, mooi gestructureerd met een aangenaam bittertje in de afdronk. Prachtig voor zijn prijs (5.99€)

Volgende keer meer tips, eerst nog deze proefnotitie van een wijn die we niet in de les proefden maar die ik wel voor mezelf bestelde, een wijn uit 1998 gemaakt van de nebbiolo, een druivensoort die me nog beter bevalt dan de sierlijke sangiovese.
Blijkbaar was 1998 een topjaar voor Piemonte. Tot voor kort dacht ik dat hét jaar in Italie 1997 was, maar
1. Er zijn de laatste jaren nog wel meer topjaren
2. Er is blijkbaar een groot verschil tussen Piemonte ( noorden) en Toscane (midden-Italie) ( zie bvb jaar 1996!)
Even de jaren op een rijtje:

Jaar

Piemonte

Toscane

1995

WS
RP 87

WS
RP 88

1996

WS 98
RP 97

WS
RP 78

1997

WS 99
RP 93

WS 97
RP 95

1998

WS 93
RP 92

WS 89
RP 86

1999

WS 92
RP 95

WS 94
RP 94

2000

WS 100(?)
RP 95

WS 87
RP 88

2001

WS 92-96
RP 96

WS 88-92
RP 94

2002

WS 68-72
RP 74

WS 84-89
RP 75

2003

WS
RP 90

WS 86-91
RP 92

2004

WS
RP 96

WS 90-95
RP 96

Barbaresco Vigneto Nervo Pertinace 1998 :
Een zeer doorzichtig, oranjerood, bijna roest kleur. Een aroma dat bij aanvang niet veel prijs geeft maar na opschudden verschijnt er zoetig rood fruit, cederhout, bos en een gamma aan aardse accenten. M(12j) ontdekte honing, wat raar is voor een rode wijn maar ik kon haar enigszins begrijpen. Heel zacht in de aanzet met flinke, door de materie getemperde, zuren. Zeer mooie structuur maar tegelijkertijd ultra zacht en complex. Dit lijkt een ouderwets ‘lichte’ wijn, maar schijn bedriegt, achter de lieftallige eerste indruk zit een pak karakter. Leder en chocolade zorgen voor het bijzonder subtiele smaakpallet. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is dit een pure, elegante, fijnzinnige wijn. En hij is allesbehalve aan het einde van zijn Latijn(sic). 92ptn.( 24.5€, Cavatappi )

barbaresco

 Heerlijk bij  de boeuf stroganoff en vegetarische pilaf

22 gedachten over “Friulese furie

 1. Wel Vinejo, dit is wel grappig. Drink ik voor de eerste maal in enige tijd nog eens een werkelijk uitmuntende Bordeaux, denk ik, hmmm, moet ik maar eens tegen Vinejo zeggen, anders denkt hij nog echt dat ik vooroordelen heb tegen die regio, open ik je blog en wat zie ik ! een liefdesbetuiging aan Spanje, Portugal en Italië. Mijn besluit ? Er wordt op veel plaatsen goede en eerlijke wijn gemaakt: je moet hem alleen vinden. De mijne was deze avond een Chateau Picoron, Cotes de Castillon, 2001. Erg apart aroma (na lange discussie met Mme Rick: everzwijn in zwarte saus met paddestoelen), ongelooflijk goed op dronk, compleet versmolten, heel rustig, zacht en elegant maar tegelijk stuift het aroma meters ver uit het glas: kortom, indrukwekkend (voor een Bordeaux :-)) )

  Like

 2. Jaât tes wreed proper. Kê just mijn croquemesieutjen op en wa stoat er op menier Vieneesjo zijnen blog ? NE FOTO waardatte t woater van in uwen mond kreigt, asteblief hé. De noaste kier meugde nekier een invitoatse zetten veur datte ons deust en hoenger doet krijgen.
  In ieder geval merci veur da adres van die Italioansche madam, mee da ze uuk Gentsch kun klappen, goâ’k er peizek meer van verstoan.

  Like

 3. In de categorie slobberwijn heel goed: de gros manseng / sauvignon van Alain Brumont: spotgoedkoop en lekker. De witte Graves M de Malle is ook heel goed en in de kleine Bordeaux heet Chateau Barreyre een heel goede reputatie (nog niet geproefd).

  Like

 4. Heeft er hier iemand een idee welke stevige en goedkope maar dan ook weer lekkere wijn er in de colruyt zelf te vinden is (dus niet op klassewijnen). Ik moet voor iemand bij mijn vrouw op het werk een stevige(+13% alcohol), goedkope (5 à 6 € max) wijn vinden en daar hij vaak in de colruyt komt… Nu kom ik zelf niet zo vaak in de colruyt en daarom heb ik ieders hulp nodig die iets van wijn kent en daar al wel eens gaat winkelen.
  Dank bij voorbaat.

  Like

 5. Eigenlijk is het nu de moment om toch een wijn uit de collishop te kiezen.
  Colruyt paste zijn prijs aan (wijnfestival Cora) voor volgende wijn:
  Côtes du Rhône van Guigal 2004 (RP87) 13%vol à 6.59
  (normale prijs 7.70). Bestel je direct online en voer je promotiecode W710 in krijg je nog 5% extra korting (10% voor een bestelling vanaf 48 flessen).
  Dus voor 6.26 (of 5.93) heb je, volgens mij, een prachtige volle wijn.

  Like

 6. Carl,

  Gezien je criteria zou ik gaan voor:

  – Casa Mayor Carmenère (+/- 5 EUR, neem de meest recente jaargang die je kan vinden, denk 2006)

  of…

  – 1492 rood (Chileens of Argentijns, niet meer zo zeker, maar een interessante blend en erg lekker voor 3,5 EUR of zo)

  Als het iets duurder (en verfijnder) mag zijn is de Devil’s Corner Pinot Noir ook heel leuk (ik ben hem nu aan het drinken). Is ongeveer 7-8 EUR.

  Franse wijnen koop ik meestal bij Collishop dus daarmee kan ik je niet helpen, echter ik passeer graag eens bij Colruyt zelf voor hun prijs/kwaliteit uitstekend aanbod niet-Franse wijn.

  Like

 7. Die wijn heb ik vorige week gedronken, en ik vond hem ronduit slecht. Te hard, geen evenwicht, slechte smaak, enkel de geur was te doen. Ik zou deze niet kopen…

  Like

 8. Ik dronk recent Adobe (Chili, 5.25 Euro) uit de Colruyt (zie een eerdere reactie op deze blog. Vond hem de eerste dag wel minder, maar dag 2 en 3 vond ik dik OK.
  Verder herinner ik mij ook een relatief goedkope Spaanse(3a4 Euro) wijn, ik kan echter niet op de naam komen. Weet wel nog dat er een “netje” rond zat en ik denk dat het een crianza was… Goedkoop maar voor die prijs dik OK.

  Iets anders: heb dit weekend 1 fles Chateau Ferrand (Pomerol, 2001, 20 Euro in Delhaize) cadeau gekregen. Iemand ervaring met deze wijn ? Wijn is een blend van 60% merlot en 40% Cab Franc (wat toch vrij ongewoon is, niet ?).

  Like

 9. Was de leukste nog vergeten: Abadal, een spaanse mix van Tempranillo en Cab Franc. Ongeveer 5 EUR dacht ik en echt lekker. Heb die al een paar keer gekocht en laatst kreeg hij ook een goeie score bij Kurkdroog.

  Jean: Ik had nog een flesje liggen, dus net even open gedaan om te checken of ik niet aan het zwanzen ben. Neus is OK, maar nogal artificieel (snoepjes). Had er voordien niet op gelet want aan deze prijs verwacht ik geen geurenfestijn. In de mond is er veel rijp rood fruit, nogal druivensap-achtig, en ergens een ondertoon van chocolade die naar het einde toe uitloopt op een bittertje. Tannines noch aciditeit zijn te vinden in deze fles, maar dat lijkt mij in deze categorie ook niet de bedoeling? Dus akkoord dat dit niet evenwichtig is, maar als spotgoedkoop doordinkertje is hier volgens mij niets fout mee. ’t Is maar wat je verwachtingen zijn natuurlijk…

  Like

 10. Kurkdroog is trouwens altijd een goeie referentie als je een supermarktwijn zoekt. Ik heb het net even opgezocht, de Abadal scoort 81,25% en kost 5,25€. Wordt beschreven als een geslaagd experiment (CF & Tempranillo). De 1492 krijgt 77,5% en kost 2,85€. Wordt beschreven als een simpele wijn met degelijke fruitinvulling (caféwijntje). In beide gevallen een correcte score en accurate beschrijving dus.

  Like

 11. vanaf volgende week verkoopt Aldi een DOCG Barolo 2004 aan 12.99. 2004 is een goed jaar dacht ik in Italië (althans in Toscana). Heeft iemand deze wijn ooit al geprobeerd?

  Like

 12. Ik vind de Laudum Nature (tempranillo, dacht ik) voor een kleine 5 euro ook best wel lekker. Zeker een volle wijn.

  Maarten.

  Like

 13. was wellicht in Toscane een goed jaar, maar voor deze Barolo speelt dat niet veel rol. Gelukkig was dat jaar ook prima in de Piemonte, want daar komt Barolo vandaan. Weet je wat, ik pak vrijdag een flesje mee en laat weten wat ik er van vind.

  Like

 14. Je raadt ons nog niet aan meteen een doos te gaan halen? 😉 Ik schaf me in ieder geval ook een flesje aan.

  Like

 15. Ik ben geen asina, hé kerel. En zeker geen pierra asina! 😉
  Heb trouwens gezien dat de Barola pas vanaf volgende woensdag beschikbaar is.

  Like

Reacties zijn gesloten.