Mattens message in a bottle (or five)

Af en toe verschijnen er gastbijdragen op deze blog. Wanneer u iets van deze schrijvende wijnliefhebbers wil na lezen kan u de tags aanklikken in de rechterkolom. Klik op PvdW, Gerten, Bert of Marc en u krijgt alle artikels of wijnbesprekingen van de betrokkene mooi na elkaar.
Wanneer u zélf eens iets uitgebreider wil schrijven over een bepaald onderwerp of een mooie proeverij, kan u het verslagje doorsturen via de knop ‘ Mail-Dauw onderaan in de rechterkolom.
Deze inleiding om te melden dat we er een nieuwe wijn enthousiasteling bij hebben die ons wil laten meegenieten van zijn wijnescapades.
May I proudly present:
Matten.

Vijf maal rood

Dit was het plan: mijn maat zou twee wijnen, twee grote namen, waarvan één uit Californië en één uit Bordeaux naast elkaar zetten, aan mij om ze blind te traceren. Onze eerste afspraak ging compleet de mist in want op het afgesproken uur kreeg ik bericht dat hij door onopgehelderde omstandigheden later zou zijn. Een halfuurtje daarna belt hij me in volle consternatie op de gsm om te melden dat hij zojuist een auto-ongeval heeft gehad. Die auto schiet er het leven bij in, mijn maat komt er met de schrik van af. Geen proeverij. Maar ik sta daar met een 4-gangenmenu en appetijt én dorst. Vlug een fles uit de kelder geritst. Het euvel was opgelost.

Nieuwe afspraak dan en deze keer is het menens. Twee glazen worden voor mij ingeschonken en dan mag ik mij volledig laten gaan… Beide zijn inktachtig van kleur, fantastisch geconcentreerd. Uit het eerste glas komt het bouquet gestoven, het waait je prettig in het gezicht. Deze wijn geeft zich meteen, op geheel hedonistische wijze: zwarte bessenconfituur, jammy dus. Of: instant pleasure! Smakelijke breedte en meer dan behoorlijke lengte: gestoofd fruit, cassis, zoethout. In feite is dit een allemansvriend, van het lichtzinnige type dat iedereen charmeert. Misschien wat te weinig gestructureerd qua tannines en zuren. Dit zeg maar zoete geheel met substantiële houttoets mist complexiteit.
De tweede wijn is veel gereserveerder in de neus maar complexer met een aantrekkelijke kruidigheid. Dit doet veel verhopen en dit lijkt van in het begin de grootste van de twee. Maar dan komt gortdroge, storende en overheersende tannine opzetten die tong en keel raspt dat het niet meer mooi is. Achter deze structuurfout zit een hypergeconcentreerde wijn, gedomineerd door het hout. Dit kan niet bekoren. De fles geraakt met veel moeite leeg. Op het einde van de proeverij – na een aantal uren – rest een vulgaire alcoholische wijn, een karikatuur. 

Dionysos zij geprezen dat ik bij mijn oordeel de eerste fles als een Californiër typeer en de tweede als een Bordeaux: respectievelijk Robert Mondavi cabernet sauvignon reserve 1997 en Angelus 1995 Saint-Emilion 1er grand cru classé B. Deceptie alom over de tweede, lichte ontgoocheling over de eerste wijn.
Stoutmoedig beslis ik om mijn maat een koekje van eigen deeg te geven en verdwijn in de kelder. Ik bedenk dat het tijd is om nog een wijn met een fameuze Parkerscore blind voor te schotelen. We krijgen een wijn met een nog verbluffender kleur in het glas:  Oost-Indische inkt met een miniem donkerpaars randje. Wauw! En dan bakken rood fruit, lichtjes gestoofd en veel hout, torrefactie, breed, geconcentreerd. Lijkt nog wat onsamenhangend. Maar dan, na het slikken volgt een ontstellende leegte…onrustwekkend kort. De wijn,  is nog niet op temperatuur maar dat duurt niet zo lang en dan begint er meer los te komen. De smaak wordt aangenamer en hij blijft iets langer hangen. Toch is dit naar mijn gevoel niet correct en bijkomstig niet representatief voor Margaux. Terroir? Complexiteit? Na tien jaar rijpen zal deze
Chateau Lascombes 2004 een voluptueuze wijn zijn, maar gestileerd naar de grillen van de tijd.

Drie wijnen met Parkerscores van 93 tot 95 op honderd. Primussen van de klas, maar smaken verschillen dus. Eigenlijk voel ik mij bekocht, maar laat dat een goede les wezen. Mijn scepsis jegens de heerschappen Parker en Rolland wint alsmaar meer grond. Beter laat dan nooit denk ik maar. 

Op 24 februari zouden we het nog eens proberen: een Californiër en een Fransman confronteren. Plechtige dag met huizenhoge verwachtingen want we zouden voor de allereerste keer Haut-Brion (1993) mogen proeven. Je zou er bijna niet aan durven beginnen want wordt het niet weer een sof? Welnee, soms pakt het anders uit. Ontkurken van die mooie rustieke fles met dat beeldig grote etiket. We zagen een mooie geëvolueerde kleur van deze drieënnegentiger: een ongrijpbaar doorzichtig gebrand siena. Een neus met konfijt, kers, toetsen hout, tertiaire aardegeuren – een geheel dat ik nooit eerder rook. Verrassend zacht en geraffineerd van smaak: zwart fruit (vlierbes), kruiden, vanille, gerookt cederhout (maar discreet en evenwichtig), tertiaire aardse smaak. Dit is ragfijn fluweel waar je niet genoeg van krijgt en met een voorbeeldige lengte. Hugh Johnson schrijft: “Zeer harmonieuze, nimmer agressieve wijn met oneindig, honingzachte, aardse complexiteit”. Met alle respect, oneindig was dit niet, maar hadden we de wijn enkele jaren eerder geopend, dan zou het nog een ander beeld opgeleverd hebben.

De volgende fles werd Dominus 2001 van Christian Moueix. Dit was een krachtpatser pur sang met veel kers en veel hout. Het was direct duidelijk dat deze jongen veel te jong was. Na twee à drie uur in een karaf kwam er meer aan de oppervlakte: leer, zwart fruit en een compoteachtig karakter, gelijkend op de reserve van Mondavi. ’s Anderendaags was er nog meer positieve evolutie. En dat kleurtje, zo mogelijk nog zwarter dan de Lascombes. Neus was lichtjes gesloten met pruim, zoethout, zwart fruit en menthol. Veel tannine die om rijping smeekt, toch behoorlijk groen en voor mij een overmaat aan hout. Met tijd wordt dit waarschijnlijk een wijn die af is, maar dit is in alle eerlijkheid niet hetgeen waarnaar ik smacht. Een leuke anekdote betrof het prijskaartje. In een Delhaize ergens te lande had men nietsvermoedend op de fles een prijsetiket van een Bordeaux van 18 euro gekleefd. Right on!

twee proeverijen

 

17 gedachten over “Mattens message in a bottle (or five)

 1. Voor de blogbezoekers uit de buurt van Mechelen: Vandaag in de Carrefour Zemst geweest om eens een kijkje te nemen naar de uitgestalde waar voor de lente-FAV en wat bleek : Blijkbaar hadden ze nog 12 flesjes Sociando Mallet 2004 bovengehaald aan 24,5€/fles. Met de 10% extra korting komen we uit op een leuke 22,05 € zoals onze goede vriend Dave een dikke maand geleden. Dit is een berichtje voor de liefhebbers want mijn bankrekening laat het momenteel niet toe om er zelf op in te gaan.

  Like

 2. Van Mondavi dronk ik al de 1996 en 1997 cab sauv. maar nog niet de reserve. Beide jaren kon de wijn me bekoren, zeer rijp en zoals je schrijft zeer toegankelijk, verleidelijk zelfs. Dominus dronk ik één keer, de 1996, en die was het totaal tegenovergestelde: Gesloten, tanninerijk, ernstig, geknoopt. Inderdaad, bewaarwijn.( 2001 gaf voor 18€ toch wel veel drinkplezier vermoed ik..;-))
  Haut Brion: Hoop ik ooit ook ‘ns te drinken ( moet lukken, heb, hoera, 1 flesje liggen-1999…)

  Mooi geschreven trouwens, thx!

  Like

 3. Mooi stukje, interessant om te lezen!

  Ivm de Carrefour promoties, heeft er iemand (goede) ervaringen met volgende flesjes:
  * Ht Medoc, Ch Citran 04, 9,99 Euro (veel op het web te vinden maar weinig over 04)
  * Ht Medoc, Ch Beaumont 03, 8,99 Euro
  * Moulis, L’Oratoire de Chasse Spleen 04 , 8, 99 Euro
  *Listrac Medoc, Ch La Lauzette 05, 8, 99 Euro
  * Graves, Ch Le Bourdillot 05, 7,59 Euro
  * Margaux, Ch Tayax 05, 7,99 Euro
  *Gigondas, Clos La Grande Boissiere 05, 7,99 Euro.

  Welke raden jullie zeker aan/af uit bovenstaand lijstje ? Of mis ik nog iets veel beters in dezelfde prijsklasse (7-10 Euro) ?

  Like

 4. -Bourdilot (temptation): herinner me er niet zoveel meer van maar KK en ik vonden hem RUIM zijn prijs waard.
  -aan dezelfde prijs, net geopend ( eergisterenavond) : Cote montpezat, castillon 2005: één vd meer toegankelijkere 2005 s die ik al proefde, dagje laten openstaan, koffie, kruidig ( munt), animaal ( leder), heel gestoffeerde neus. De mond is iets lichter maar zeer aangenaam tot plots op het eind zuren en tannines vechten voor een plaatsje op je tonghepitheel.
  Echt typisch 2005. Vier flesjes kopen, eentje proeven, de rest minstens 5 jaar wegleggen.

  Nog niet geproefd in 2005 ( wel andere jaren): Tayac. Kan verrassend voor de dag komen.
  Citran is naar het schijnt de laatste jaren wat minder. De 2001 die ik in mijn degustaties rond challengers van tweede wijnen stak presteerde nochtans zéér goed ( behaalde90, 2 punten meer dan lacoste borie). Maar wie weet kan je hem proeven NU ( tssn 17 en 20 ) is er een degustatie in carrefour st denijs…

  Like

 5. Bedankt voor de schone complimenten Vinejo en NCO!

  Vinejo, inderdaad 18 euro ipv ik-weet-eigenlijk-niet-hoeveel was dik in orde! Maar dat was ook mijn maat die het flesje vond. Meerdere waren juist geëtiketteerd, eentje niet.

  Een Haut-Brion 1999, daar zou ik dan wel naar smachten.. (nu ik een beetje weet hoe dat kan smaken) Straks is het mijn verjaardag ;-)..

  Like

 6. @ NCO
  Citran 2004 is zijn geld zeker waard, is vermeld in revue de vin en krijgt van Wine Spectator 85-88

  Like

 7. Beaumont is een mooie prijs-kwaliteitswijn, maar ik zou iets opleggen en voor de 2005 bij Collishop gaan (11,5 EUR). Heb 4 flesjes ervan gekocht en na er één geopend te hebben nog 6 bijbesteld. Verwacht geen grote complexiteit, maar het is een gebalanceerde wijn die erg makkelijk wegdrinkt. Ik kocht hem op aanraden van Decanter, na het drinken nog eens opgezocht en ook RP/WS geven hem een 88 (for what it’s worth).

  Like

 8. Vandaag gezien; Fombrauge, saint-emilion grand cru, 2003 aan 14,99. Krijgt een ster in Hachette 2007. Verder Chablis, 1 cru Fourchaume; Daniel Seguinot 2002 aan 6,99. Heb een flesje mee en zal proberen.

  Like

 9. Vinejo, Kris G & Dust: bedankt voor de tips! Ik denk dat ik voor de Bourdillot (Graves), Montpezat (Cotes de Castillon) & Citran (Ht Medoc) zal gaan.

  Like

 10. Ivm Beaumont:
  Ik vind op dit moment persoonlijk de 2003 beter (gekocht aan 30% korting enkele weken geleden in plaatselijke GB: 6.99%) dan de 2005. Die is ok maar heeft duidelijk nog véél tijd nodig. Beaumont is in ieder geval waar voor zijn geld.
  @ Gert
  Probeer aan een kleine 6€ eens JBG Chenin Blanc van Colruyt of Chateau Roquefort (5.84€) van GB/Carrefour

  Like

 11. Volgens mij zijn de tips van Bert zeer interessant, beide wijnen zou ik er bij durven proberen. Van de JBG zou ik zelfs de Savenieres durven aanraden ( colruyt klassewijnen). Vettig genoeg maar voldoende zuren om niet plat te vallen.
  Of anders een witte Languedoc of Provence ( ugni blanc, bourboulenc), zelfs een witte Rhone op basis van marsanne en rousanne…

  Like

 12. Afgelopen weekend de Mondavi Reserve 1987 opengetrokken: waanzinnig goed! Enorme complexiteit van zwart fruit. Fluweel zachte tannines, erg fris nog, mooie structuur: kortom deze wijn was absoluut top. En van zijn gezegende leeftijd van 21 jaar had ‘ie niet het minste last!

  Like

Reacties zijn gesloten.