Vital van t Festival

Met Franklin, St Canarus en Piet proefde ik volgende festivalaanwinsten:
1. Chateau La Coeur d Argent Bordeaux 2005: Zwoele neus van rood fruit. In de mond redelijk veel materie maar niet verfijnd. Werd beter na enkele uren maar bleef toch veruit de simpelste wijn van de avond. Voor zijn prijs (6.75€ na korting) vonden we hem echter met z’n allen zeer ok. 82

2. Chateau d’ Aighuile Querre, Cotes de Castillon 2006: Zeer pure neus met klein rood en zwart fruit, bijna mineralig, complex. Een zeer elegant mondgevoel met geraffineerde smaak. Na een tijdje ook -het voor merlot typische- vruchtengebak, zeker in de afdronk.
De wijn van de avond voor iedereen (8€) 90

3. Chateau Beaumont Haut Médoc 2006. In eerste instantie een al te typische Médocneus met redelijk wat gebrande toesten, koffie, cacao. Werd echter elke minuut complexer, met zwart fruit (braambes) en zelfs grafiet. Nu al lekker maar nog 5 jaar voor zijn hoogtepunt. Aanvankelijk opgelucht, naderhand spijtig dat ik er  geen fles van kocht
(8.99€). 87+ 

beaumont06 

4. Chateau Fonbel St Emilion 2003 Net na openen een wat gestoofde indruk, ik vreesde al dat we met een platte en zonverbrande merlot zouden te maken hebben. Dit was echter buiten het vakmanschap;van Vauthier (Chateau Ausone) gerekend. Na een tijdje waren de oehoe s en aha s bij deze wijn niet van de lucht. SC ontdekte hier een behoorlijke hoeveelheid cabernet franc in. Knappe, moderne St Emilion.(12.5€ ) 88

5. Chateau Bourdillot Graves 2005 In Carrefour raadde ik deze wijn aan aan een mooie dame. Toen ze me vroeg of ze mocht proeven verwees ik haar naar de grote baas. Ik veronderstelde dat ze meer succes zou hebben dan ik. En inderdaad, ze hoefde maar te wenken en de directeur plooide zich in allerlei hoeken om haar zijn toestemming te geven.
Na het schenken (op 1 minuut waren 20 glaasjes gevuld) vlogen de dozen de deur uit.
We hadden dan ook hoge verwachtingen maar die werden niet 100% ingelost, De wijn miste de weelderigheid van de carrefourfles. Misschien te koud geschonken? Of had het dan toch met die dame te maken? St Canarus verzekerde ons van niet, het zat er allemaal in maar was een klein beetje weggestopt. Tiens, net als bij de dame eigenlijk…86+


Ondertussen proefde ik met
PvdW ook Chateau Pedesclaux Pauillac 2006 (17€)
Een behoorlijk moeilijk thuis te brengen Bordeaux, geen geroosterde of getoaste toetsen, wel vanille en pakken rood fruit. Zeer fijnzinnig mondgevoel, fris en zacht, eerder Margaux aandoend. Lichtvoetig maar ultralekker is dit zo een wijn waarvan het glas bijna eerder leeg is dan je beurs in de wijnwinkel. Jong drinken.
87-88

Later deze week volgt een verslagje van ons bezoek aan Portovino. Er zal, beloofd, met geen woord over Bordeaux gerept worden.

 

23 gedachten over “Vital van t Festival

 1. … of Vinejo & co haalden ze er al weer uit :).

  Gisteren (en restje vandaag) dronk ik ook de Fonbel, en was er zeer over te spreken. Een bijzondere wijn, met een smakenpalet wat ik (eerlijk toegegeven) moeilijk kon thuisbrengen tot ik hier idd over de (nu duidelijk aanwezige) Cab Franc las. Echt vakmanschap, klassewijn. Ik gaf hem gisteren een 89 (als ik van iets een paar flesjes heb hou ik graag scores bij, kwestie v/d evolutie te kunnen volgen).

  D’Aiguilhe Querre dronk ik enkel in 2005, maar dat was voor mij ook 90 punten waard (als ik me goed herinner). Ridicule prijs-kwaliteit. In de C’Four stonden er vorige week nog, misschien koop ik me er nog een paar bij. Leuke fles om cadeau te geven ook – ziet er heel knap uit (grote fles, mooi etiket), smaakt fantastisch en kost weinig ;).

  Die Beaumont klinkt ook herkenbaar. De 2005 schatte ik een ietsje hoger in, maar dat was dan ook een beter jaar.

  Conclusie: voor 12.5 Euri en minder is echt nog wel mooie Bdx te vinden op de FAV (tot spijt van wie het benijdt).

  Like

 2. Als ik na mijn initiële C’Four bezoek terug ga voor de wekelijkse inkopen, kan ik het tijdens de FAV natuurlijk niet nalaten mijn goedkope drinkertjes ook uit het grote aanbod te kiezen. De eerste die ik nu open heb staan is de Pique Sègue 2005, een Bergerac voor goed minder dan 5 EUR, die hier ook aan bod kwam.

  Voor de prijs is dit eerlijk, maar meer ook niet. Waarschijnlijk is het contrast met de Fonbel iets te groot, maar het smaakt allemaal nogal simpel. Technisch correct, maar zeker ook niets meer. Voor mij een correcte 79/100. Voor die prijs drink ik veel liever een Cépage Merlot of Côtes du Ventoux van Grafé Lecocq (www.grafe.be – aanrader voor wie op zoek is naar perfecte drinkwijntjes).

  Like

 3. “Conclusie: voor 12.5 Euri en minder is echt nog wel mooie Bdx te vinden op de FAV (tot spijt van wie het benijdt).”

  Ik zou het niet beter kunnen zeggen…

  Like

 4. Toch maar eens opgezocht of St Canarus zijn ontdekking klopte. Wel, eigenlijk niet maar toch weer wel…
  Cabernet franc zit er …niét in, maar de samenstelling is wél redelijk origineel voor een St Emilion: cabernet sauvignon (20%), petit verdot (7%) en..carmenere (3%)!

  Like

 5. en de aroma s van cab sauv liggen heel erg dicht bij die van cab franc. De ‘vergissing’ van St Canarus was dus begrijpelijk en verschoonbaar. Hij mag zijn zetel behouden.

  Like

 6. http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G7Q20N1R9

  Ik heb vorige week met een wijn verantwoordelijke van een Carrefour gesproken en hij had 30% van de wijnen die in de folder stonden niet in zijn winkel binnen gekregen. Zijn advies was ga naar de allergrootste Carrefour in de buurt want de allocatie van flessen gebeurd aan de hand van de winkelgrootte. Dus des te groter de winkel des te meer (verschillende) flessen wijn voor het wijnfestival.

  Like

 7. Inderdaad, het was de eerste keer dat ik iets kocht in het Carrefour wijnfestival en ik hou hier toch geen echt goed gevoel aan over tov de Carrefour… Ik heb de indruk dat Carrefour hun folder vooral gebruikt om volk in de winkel te krijgen, terwijl zowel Colruyt en Delhaize nadrukkelijker hun folder volgen en de dingen aanbieden die ze afficheren…

  Dit gezegd zijnde en gezien de lovende commentaren over de Aighuille Querre: misschien toch nog ook nog maar een paar flesjes proberen bij te kopen …

  Like

 8. ‘Boerenbedrog’ is er knal op natuurlijk. In Auchan was het ook zo. Ook ‘voorverkoop met voorbedachte rade’ en ‘gereserveerde kistjes’ mag je erbij rekenen … . Met de walgelijke taferelen die ik op de gevoelige plaat mocht vastleggen erbij moet ik zeggen dat ik alleen maar kan concluderen dat het wederzijdse respect onder wijndrinkers echt wel abominabel is … .

  Like

 9. Wie heeft deze al geproefd? Is voor 2+1 te koop bij Carrefour momenteel.
  Op dit moment heb ik net een flesje opengedaan en is hij vele malen fruitiger, jonger vooral (logisch ook) dan de CHT La Grave de Guitignan 2002 (ook Moulis) die ik daarjuist soldaat maakte. Er restte me uit die fles nog een slokje dat ik had bewaard om de derde open dag van deze wijn te proeven. Maar terug naar de Bouqueyran, in de neus zeer veel rood fruit dan je al tegemoed komt als je je neus richting het glas beweesgt zonder te walsen. Ik vind hem lichtjes gesloten, vrang misschien wat misschien naar onrijpe taninne’s wijst. Na walsen bloeit deze wijn veel mooier open, maar hier ruik ik een ‘zwaardere’ ondertoon, hout wellicht? Viscositeit is mooi in mijn nieuw aangeschafte kristallen GB promo wijnglazen 🙂
  In de mond valt alles best mooi in elkaar, een heel klein beetje trekkende taninne, maar daar hou ik wel van. In de afronk zit iets bitters wat ik niet thuis kan brengen. Dit is overigens niet onmiddelijk aanwezig maar heel kort na enkele seconden.

  Zoals jullie kunnen lezen probeer ik mijn wijn-proef-ervaringen te delen. Volgende week start ik met een cursus bij Syntra maar ik hoop dat ik op de goeie weg ben. Wie dronk deze nog meer?

  Oh ja… voor een 2+1 wijn zeker aan te raden, zeker omdat deze meer te bieden heeft na 3 jaartjes rust. Ik ben benieuwd wat hij morgen te vertellen heeft na een nachtje koelkast. 83+

  Like

 10. Niet gekocht op de festivals maar ooit eens terwijl ik de rekken van Auchan afschuimde: Meursault 2005 van Bouchard père et fils. Lekkere Meursault met pompelmoes, noten en houtfumé in de neus. (ook boter maar verdrinkt daar gelukkig niet in) Hetzelfde beeld wat de mond betreft en goede dragende zuren. Lekkere afdronk, niet groots. Enkel de +- 20 euro klopt niet vind ik.

  Perfect huwelijk met een slaatje met in boter gebakken broodkorstjes, pijnboompitten, sinaasappelpartjes, krullen van grana padano, krokant gebakken witloof met boter en balsamico in de oven, gebakken kippenborst (gemarineerd in sinaasappelsap) en vinaigrette van mosterd en dragonazijn. Jammie!

  (recept gepikt van de fantastische Valentine Warner die op maandag een programma heeft op bbc2)

  Like

 11. goed om weten.
  laat ons dan maar ‘verschonend’ zeggen, naar analogie met:
  ’t is nie omdat een wijn naar mokka geurt dat er koffie inzit.

  Like

 12. triest, droevig en onbegrijpelijk…
  het verhaal:
  hunkerend naar nog een glas vol Beaumont, deed ik dit weekend – het kon niet meer stuk – m’n eerste fleske open. Tot mijn verbazing en ontsteltenis bleek de fles afgesloten te zijn met een ‘kurkske’ van heel bedenkelijk alooi. Meteen kreeg ik een déjà vu gevoel…. 2 fleskes – in dit geval alle – La Rose Brillette de pompsteen in moeten gieten tgv de [u]geperste pulpkurk[/u]. maw:

  [b]Ch. Beaumont + 2 jaar = Ch. Bouchon !!![/b]

  een pulpkurkske … jongens, jongens toch en dat voor een fles van om en bij de 10 euro… een pulpkurkske, niet te geloven…
  een fles met zoveel materie en een potentieel voor een 10-tal jaren, hoe is’t mogelijk.

  en nu …

  er zijn 5 mogelijkheden:

  1. niet aantrekken, wijn laten rijpen en uitdrinken (kurk of geen kurk)
  2. niet aantrekken, wijn laten rijpen en weggieten (kan je beter nu al doen)
  3. niet aantrekken, aftrekkken en alles nu opsouperen
  4. wel aantrekken, aftrekken en herkurken met een steriele (kunststof)kurk
  5. flessen rechtop bewaren (nog nooit gedaan)

  1 en 2 zijn geen optie, ik kies tussen 4 en 3 (helaas)

  Like

 13. Om bij het thema te blijven (geproefde flessen uit de FAV), vanavond heb ik een fles Vrai Canon Bouché uit 2006 opengetrokken. Wat een wijn! Het mooie fruitige van Merlot gecombineerd met verfijnd hout, prachtige tannines en een heerlijk lange afdronk. Klassieke Bordeaux (ook slechts 13°), en iets wat volgens mij makkelijk 10-15 jaar kan bewaren. Koopje, zeker mits 10% korting.

  Like

 14. Dit stond op lapassionduvin.com:

  La propriété a changé de propriétaire après 2003, vendue par Mr Roux (Propriétaire de Carlmagnus ex Carolus) à un Hollandais qui a décidé de prendre S. Derenoncourt comme conseil.
  Cependant, cela ne remet pas en cause la qualité du domaine et des millésimes précédents, loin de là. De l’avis de beaucoup dans la région, Vrai Canon Bouché est issu de vignes qui se trouve sur un terroir exceptionnel. C’est d’ailleurs pourquoi S. D. a toujours voulu conseiller ce domaine; son défi étant de redonner aux Fronsac les lettres de noblesses que ces vins ont pu avoir dans le passé.
  Si vous croisez ces vins, je vous les recommande, ils sont tous d’excellente facture et présente un rapport Q/P imbattable.

  Kan ik bij deze volmondig beamen.

  Like

 15. Ik had deze wijn ook op mijn shortlist staan voor de FAV begon. Voornamelijk wegens zijn zeer goede kritieken in VINO-magazine, daar was hij uitgekozen als de favoriet voor de Canon-Fronsac-appelatie van 2006. Maar wanneer ik dan in de Carrefour Zemst binnenkwam en bleek dat er toch nogal wat “Grotere” 2005-ers lagen heb ik me bedacht. En vorige dinsdag wanneer ik een tweede poging ondernam waren de positieve kritieken op de Aiguilhe Querre al zo overdonderend dat ik deze maar meegenomen heb. En om deze er ook nog eens bij te nemen vond ik gezien zijn toch niet geringe prijs niet echt een optie. Een mens moet toch ook eens iets anders als Bordeaux alleen drinken, niet. Wie weet kom ik in januari of later nog wel ergens een verloren gelopen fleske tegen….

  Like

 16. Heb ondertussen de foto die St Canarus me doorstuurde bij de degustatienota geplaatst. Is duidelijk wat hij bedoelt…
  Benieuwd naar de kurk van mijn 2005…

  @Dust
  Zelfde probleem als Carl: Getwijfeld maar uiteindelijk niet gekocht–meer op 05 gemikt. Ik had m nochtans ook als PQ aanrader genoteerd…

  Like

 17. Ik wist niet dat zo’n pulpkurk meer kans had op kurksmaak – is dat echt zo? Ik ben ook niet zo gek van die dingen, maar zolang het geen plastic is kan ik er mee leven (dan nog veel liever schroefdoppen).

  Met de 2005s heb ik het nu zo wel wat gehad – 146 flessen in de kelder(kast), waarvan 137 Frans, waarvan 128 Bdx. Het was mijn trouwjaar, vandaar (that’s my excuse and I’m sticking to it).

  Denk dat ik toch nog een flesje of 3 VCB ga kopen, hij was echt fantastisch. Zeker een 90+.

  Liefst van al zou ik wat meer Italiaans, nieuwe wereld, etc. beginnen inslaan, maar dat bieden ze in de FAV natuurlijk niet (echt) aan.

  Like

 18. uitstekend voor wie eens op zoek wil gaan naar ‘le gout du bouchon’… 2 à 3 jaartjes laten trekken en dan heb je ‘hem’.
  je moet eens letten op het gebruik van pulpkurk bij champagnes bijvoorbeeld. de afdekzijde is meestal voorzien van 2 schijfjes ‘massief’ kurk. prima.
  ik begrijp je argwaan voor een kunstoffen kurk… un gout du plastic is evenmin wenselijk en dus vermoed ik dat men niet opteert voor het bio-afbreekbare type plastiek maar eerder voor iets waarbij een wijn al tientallen malen tot azijn is gereduceerd vooraleer er sprake is van enige degeneratie van het betreffende kunstoffen goedje.
  en dan als laatste note: met welk soort goedje denk je dat deze pulpkurken verlijmd zijn ?

  Like

 19. Dacht dat kurksmaak kwam door ‘besmetting’ v/d kurk, dewelke overslaat op de wijn (niet erg technisch maar goed ik ben zeker dat iemand anders dat beter kan uitleggen). In die zin zie ik niet in wat voor verschil het maakt of een kurk ‘uit één stuk’ of uit vele kleine stukjes bestaat (wat niet wegneemt dat ik liever dat eerste heb), toch zeker niet mbt. tot krijgen van kurksmaak?

  Lijm e.d. zullen er idd geen goed aan doen, en dat is eigenlijk meer waarom ik er geen voorstander van ben (net zoals plastic – geen natuurproduct).

  Like

 20. wel, het empirisch gegeven is voor mij een voldoende grond. maar kijk, ook uw bedenkingen zijn hiermee niet in tegenstrijd.
  stel dat 1 stuk kurk op 100 stuks besmet is – ik denk dat u en menig verfijnd wijnconsument dit kan beamen als niet overdreven -. in dat geval heb je met honderd stuks zeker prijs, me dunkt. bedenk dan eens de duizenden stukjes waarmee een pulpkurkse is samengesteld…

  Like

 21. Den delhaize is ook weer aan ’t klungelen zenne… ze hadden de phelan segur 2004 aan -20% staan, kwam op 18 euro. Nu staat hij nog steeds aan -20% maar de basisprijs is 17.7, dus de kostprijs is 14.16!! euro (bestellen kan al niet meer).
  Ik bel eens lastig want ik heb eergisteren 18 euro betaald… enfin, den delhaize zou me het verschil terugbetalen als ik het uitleg (is toch bijna 50 euro).

  Dus aan iedereen die de phelan heeft gekocht aan 18 euro, reclameren!

  Ze hebben trouwens enkele nieuwe zaken toegeveogd aan die 50 bordeaux wijnen, ne kirwan, ne montrose…

  Like

Reacties zijn gesloten.