Que Syrah-Shiraz… Harmonie wijn en muziek deel 2

Gerten ziet het nog wat breder en brengt ons van de wijn- naar de filmwereld…Klik op de clip en lees…

I’m gonna make you a wine you can’t refuse 

Ok, wijn en muziek dus, of mag het ook wat film zijn ?  

Na jaren van desillusies door een uit onkunde te beperkt budget, gooide ik er in 2002 eens meer dan 25 € tegen aan en kocht een paar duurdere flessen in Delhaize, waaronder een Rosso di Montalcino Collosorbo en een Spaanse Raimat. ’t Moet rond mijn verjaardag geweest zijn want diezelfde dag kreeg ik een dvd-verzameling met alle Godfatherfilms cadeau. We hadden toen nog geen dvdspeler, behalve dan in de computer. Daar zaten wij dan samen op de grond omhoog te kijken naar het pc-scherm. Ik moet zeggen, met wat olijven en italiaanse kaas erbij smaakte die Collosorbo stukken beter dan al de wijn die ik voordien dronk samen. Maar de ochtend erop zaten we wel met een stijve nek.
In elk geval was ik van dan af definitief gebeten door de wijnmicrobe.
De film en zeker de muziek maakten dat wij onszelf op Sicilië waanden. De eerste 2 films van de trilogie behoren ongetwijfeld tot de beste ooit gemaakt. De soundtrack, een nostalgische wals, is van
Nino Rota, een componist die trouwens heel wat Italiaanse cultfilms van muziek voorzag.

Het hoofdthema van de soundtrack is onvergetelijk zowel in de originele versie (die u nu zou moeten horen) als in de versie van Guns N’ Roses die ik hier graag als bonus track bijvoeg. Het zachtmoedige in combinatie met de rauwe snerpende gitaren van Slash geven aan wat wij toch allemaal in wijn zoeken: na wat walsen, finesse en fluwelen zachtheid die vrijkomt, maar anderzijds ook persistentie, kracht en een afdronk die blijft hangen in de oren (en in de mond)..

 

Er is trouwens nog een belangrijke link met wijn. De regisseur/scenarist van deze film is Francis Ford Coppola. Reeds in zijn jeugdjaren stak hij een handje toe bij het wijnmaken op het familiedomein. Nadien kocht hij een kleine wijngaard in Napa Valley, California. Al snel werd deze wijngaard te klein. Zijn wijnen worden wereldwijd gesmaakt, hij verdient momenteel zeker veel meer met zijn wijn dan met films. De Rosso & Bianco winery in Alexander Valley werd de nieuwe thuisbasis. Het brede wijngamma dat hij aanbiedt, verbaast. 

Zelf proefde ik onlangs de Syrah-Shiraz 2006 (15tal€ bij Rouseu Kaapse Wijnen), die recentelijk werd aangeprezen door FVDA in de bijlage 100 beste feestwijnen van de Tijd (en nu ook De Morgen Magazine van 29/11/2008).
Het is een lekkere sappige syrah met fijn gerookt hout, kruiden en peper. Zeker geen overrijpe krachtpatser, eerlijk en degelijk gemaakt vakwerk. In zijn Diamant Collection maakt hij monocepages van chardonnay, sauvignon blanc, zinfandel, malbec, merlot… Alle wijnen zijn voorzien van de “discrete” vermelding van de naam van de scenarist/regisseur/wijnmaker…. 
Achteraan de fles die ik met plezier leegdronk, staat vermeld dat beide druiven (syrah-Shiraz) eigenlijk identiek zijn.
“Que Syrah-Shiraz…” maar dat fragment is voor een andere keer.

syrah-shiraz

16 gedachten over “Que Syrah-Shiraz… Harmonie wijn en muziek deel 2

 1. nooit gedacht dat de haartjes op mijn armen ooit recht zouden komen bij het luisteren naar Guns N’ Roses (0:57).

  Gerten liet me de Coppola-shiraz al proeven en het moet gezegd: verrassend knappe wijn.

  Like

 2. zeker als je naar de Nino Rota clip kijkt, let dan eens op de ijselijke blik van dat jongetje in de rechterbovenhoek: bloedstollend gewoon, een echte killer-blik, ik ga daar niet van kunnen slapen!
  PS werkt niet met de Slash versie…

  Like

 3. Vandaag onze tweede huwelijksverjaardag gevierd en ik moet zeggen dat het naar ieders tevredenheid is verlopen. We hebben vandaag met 4 man 2 flessen Cremant de Jura 2004 van Marcel Cabelier (Coöperatie), 2 flessen Les Ormes de Pez 1996 en 1 fles Sigalas Rabaud 1995 soldaat gemaakt en alle Bordeauxbashers ten spijt vond ik de avond meer dan geslaagd.
  De Cremant was zijn geld meer dan waard en kan zijn voet naast en voor veel kleine champagnes zetten, zulk een evenwicht en elegantie in een fles van amper 7 euro!!!
  Les Ormes dePez was als vanouds weer groots in eenvoud. Grote jaren tonen zich steeds in kleine wijnen. Alleen spijtig dat al mijn flessen er nu door zijn.
  De Sigalas Rabaud (CDC in GH 1998) maakte zijn reputatie ook weer waar en verschafte meer dan één genodigde drinkgenot. Ook weer een wij die mooi, op dronk is gekomen ondanks langdurige blootstelling aan TL-lampen…

  Nu maar hopen dat ik morgenvroeg om 6h30 uit mijn bed geraak op weg naar de oogarts inLeuven. Wordt vervolgd.

  Like

 4. Hun top-cuvée, de rubicon, durft echter wel eens tegenvallen (voor zo’n forse prijs). Voor 100€ of meer mag je toch al iets verwachten. Eerder dit jaar kon ik hem degusteren (de vintage moet ik opzoeken, sorry daarvoor), en ik vond hem echt niet boeiend, zelfs groen…

  Like

 5. in beide gevallen 100% oneens.
  Wie zegt dat het gitaarwerk van Slash geen ziel heeft, kent of de gitaarsolo’s van Slash niet of heeft geen gevoel voor ‘ziel’ in muziek.
  Allez, mijn gedacht maar hé.
  Les gouts et les couleurs…

  Like

 6. Ik heb de notities opgezocht, en enige nuancering is aan de orde. Het betrof de 2003 Cask Cabernet Sauvignon van Rubicon Estate. Met andere woorden, niet hun topcuvee Rubicon, wel een soort 2e wijn van Rubicon Estate. Vergeet ook niet dat 2003 een moeilijk jaar was voor Napa Valley. Sorry indien ik met mijn eerder berichtje mensen heb misleid…

  Like

 7. Mooi stuk!

  Ik denk dat ik eerst de versie van Slash hoorde en dan pas ontdekte dat er een filmepos aan verbonden was. 15 jaar geleden was ik in de ban van Guns n’ Roses.

  Laatst Godfather fully restored gekocht: een aanrader, voor de scherpe prijs in fnac..

  Like

 8. Is er genoeg feeling om de ziel te ontwaren, is maar de vraag…

  Beide zijn wel sterk gedreven en hebben dus in elk geval wel veel bezieling, maar als het gaat over de persoonlijke smaak, dat is iets helemaal anders, mijn gedacht. Iets kan perfect “ziel” hebben maar not my cup of tea zijn.

  en nu wil ik geen zieltjes winnen…

  Like

 9. Twee fragmenten waar de dramatiek er bij momenten afdruipt. Hetzelfde nummer, beiden zeer goed maar zoals soms bij wijn, verschillend in stijl.

  Die Slash is technisch gezien een kraan!

  De mij ongekende fragmenten worden me als het ware op een dienblad aangereikt en via een klik kan ik alom genieten.
  Het enige probleem Gerten, dat dit me bij de wijn die ik ook nog niet ken, niet lukt….

  Like

 10. Dhr B. Gates werkt momenteel aan een kraantje voor aan de pc’s.
  Anderzijds heb ik het gevoel dat we elkaar binnenkort gaan tegenkomen, Coppola zal niet ontbreken…

  Like

Reacties zijn gesloten.