De melancholische graaf van Saint Emilion

Wat hebben de neolitische vuursteenmijnen in Bergen, het Plantin-Moretuscomplex te Antwerpen, het walvisreservaat van El Vizcaino (Mexico), het concentratiekamp van Auschwitz, de Waddenzee, de Chinese muur, het vrijheidsbeeld en het rechtsgebied St Emilion met elkaar gemeen? 

Ze staan allen op de werelderfgoedlijst die samengesteld is door de UNESCO.

Wij kozen uit dit lijstje St Emilion uit voor een nader onderzoek. Ons groepje kuierde rustig door dit Franse stukje werelderfgoed, de aandacht eerlijk verdelend tussen de monumenten en de- met prestigieuze wijnflessen gelardeerde- uitstalramen.

St Emilion

steil Emilion

eyquard

Het grote wijnhuis Eyquard 

bordeaux 2000
met enkel grote wijnen van het mythische jaar 2000 in de vitrine…

thunevin winebar
De winebar van Thunevin

Valandraud
met uiteraard de duurste garagewijn Chateau de Valandraud

enverd du décor

Het diner zouden we nemen in het gezellige restaurant (én bar à vins) van François des Ligneris, tot voor kort eigenaar van St Emilion GCC Chateau Soutard. De magret de canard kunnen we nu al legendarisch noemen, de wijnkaart is boeiend en uitgebreid, de sfeer is relaxed en gezellig. Wanneer de heer des Ligneris, een goede vriend van Roland Verbraeken, dan nog het gezelschap komt vervoegen en een deel van zijn wijnen wil laten proeven, wordt de spijsvertering van de 10 wijnfreaks een tijdje gestoord door rondfladderende vlinders in de buik.
Wegens familiale omstandigheden is François des Ligneris, een bijzonder aimabel en gepassioneerd man, in 2006 genoodzaakt geweest Chateau Soutard te verkopen. Dit kasteel stond bekend als één van de meest eigenzinnige wijnen van Bordeaux. In onze opleiding werd des Ligneris al aangehaald als voorbeeld van de wijnmaker die geen compromissen maakt en de natuur zijn gang laat gaan. Elk oogstjaar moét voor hem een andere wijn voortbrengen, de wijn moet getuige zijn van zijn millésime. 

François des Ligneris

Oei

Eén wijnliefhebber bleek zo erg te kwijlen dat hij van T-shirt diende te wisselen 

thierry valette
Een tafeltje verder zat Thierry Valette, vriend des huizes en maker van Clos Puy Arnaud, één van de allerbeste wijnen uit de Cotes de Castillon

table envers du décor

Des Ligneris stelt ook aangepaste tafels ter beschikking…

Francois klinkt dan wel als een oude hippie als hij stelt dat wijn de expressie is van het verhaal tussen de aarde en de hemel, de wijnen die hij maakt bewijzen dat zijn methode werkt. En nu heb ik het niet meer over Chateau Soutard, maar over de fantastisch tafelwijnen die hij produceert in Entre deux mères mers en de Languedoc. U leest het goed, zowel zijn wijnen uit de buurt van Fabrézan als zijn gamma uit Bordeaux ( “la Nature des choses”) brengt hij op de markt als tafelwijnen. Hij is de belachelijke en beperkende regeltjes van de AOC meer dan moe, stoort zich aan het feit dat men zich wel bezig houdt met het verbieden van allerlei cépages en het verplichten van bvb houtlagering maar dat er dan weer met geen woord wordt gerept over toevoegingen van bepaalde stoffen en behandeling met chemische producten, praktijken die gretig worden toegepast in de streek en waarvan Des Ligneris zich volledig wil distantieren.
Deze man van emoties trakteerde ons op een mooie Champs des Murailles en een Prince Sarment (vin de table uit Bordeaux) die getuigde van een sappige frisheid, een evenwicht en vooral een drinkbaarheid die je zelden terugvindt in de meeste Bordeauxwijnen. Ik herproefde “Le Prince Sarment” (want zonder takken geen druiven!) thuis en waar ik normaal wel drie dagen neem om een Bordeaux te proeven en te evalueren, was dit bij deze wijn gewoon onmogelijk. Zolang de fles niet leeg is kan je de drang om een nieuw glas uit te schenken niet weerstaan. Niet geschikt voor mensen met een neiging naar alcoholisme, dat is duidelijk.

François baat ook een winkeltje uit waar je naast zijn wijnen ook allerhande boeken, magazines  en publicaties over alles wat met wijn te maken heeft kan vinden. Op zijn site kan je ook kennis nemen van zijn originele ideeën (zijn basiswijn brengt hij uit onder verschillende namen en etiketten) en filosofieën. En hoe geitenwollensokkerig, dromerig of utopisch die soms ook lijken, de melancholische graaf heeft onze harten gestolen en onze zielen verrijkt. 

DEs Ligneris in magazinvin

KK met Francois de Ligneris
“j’ai choisi de faire des “Vins de Table” pour exprimer distinctement mes engagements particuliers et consacrer librement toute mon attention au respect de la vie des sols et des vignes, au respect du paysage et des vins, au respect d’un héritage culturel. “

François des Ligneris

14 gedachten over “De melancholische graaf van Saint Emilion

 1. moet dat zijn geweest…
  Die vins de table zijn waarschijnlijk nergens verkrijgbaar in België? Ik hou nl. van wijnen waarvan de fles gewoon leeg móet omdat de aantrekking té groot is.

  Ik zal volgende maand als Deel 2 van deze “Bezoek aan een Werelderfgoed” een verslag schrijven over de Chinese muur 🙂

  Like

 2. Ik sprak ook met Francois de Ligneris toen hij niet zo lang geleden te gast was bij Bart Rogiers van Wijnwinkel Châteaux te Ternat. Een heel bescheiden man en vooral wars van alle Parkeriaanse toestanden. Ik proefde toen o.a. zijn knap geëvolueerde Château Soutard 1998 en enkele van zijn Vins de tables. Maar de wijn die mij het meest beviel was zijn Corbières, de Champs des Murailles 2007. Vermits de prijs eveneens meer dan ok was, verdwenen er 12 flessen in mijn koffer 🙂

  Like

 3. tot nu toe ging het, maar met dit bericht wordt ik overrompeld door hevige golven van jaloezie. Schoon stukske, schone reeks, en nu ook schone wijn…

  Like

 4. Entre deux mères is waarschijnlijk voor een andere blog bestemd.
  Sorry, Vinejo, dit is de laatste keer dat ik muggenzift.
  Over Francois kan je wellicht de nacht doorbomen. Zijn collega’s in St-Emilion noemen hem “le con contraire”.
  Of dit een scheldnaam of een eretitel is ? Ik ben er zelf niet uit. De man heeft in ieder geval veel charisma.

  Like

 5. Ik neem aan dat ze hem helemaal niet graag zien in Saint-Emilion, maar of ze hem een “smeerlap” zouden durven noemen?
  Ik geloof eerder dat ze hem “le comte contraire” noemen, want de man is naast een gepatenteerd dwarsligger ook nog eens… graaf.

  Like

 6. Zolang mijn typ-of schrijffouten zo grappig blijven mag je gerust muggenziften (wist niet dat je een MILFfan was…) Eigenaardig ook dat je de maigret de canard niet had ontdekt… 😀

  @pvdw
  Kei graaf zeg!

  Like

 7. @PVDW
  Ik dacht dat een “con” een “kieken” was.
  Heel zeker ben ik natuurlijk niet, maar in mijn dorp loopt een kerel rond, en daarvan zeggen ze “un bon con”, een kerel met een goed hart, maar redelijk geschift, en a priori dwarsligger.
  Dat ze hem niet graag zien in St-Emilion is toch wel een understatement.
  Wat zijn wijnen betreft : zijn Languedoc vond ik schitterend, zijn bordeaux’s niet om wild van te worden. Het is dan ook zorgwekkend dat hij net zijn domein in de Languedoc wil verkopen.

  Like

 8. Zijn Languedoc is lekker maar er zijn honderden gelijkaardige wijnen in die streek. Volgens mij staar je je wat blind op het fruit. Zijn ‘Prince Sarment’ is veel origineler en ook complexer. Bestaat er trouwens een Bordeaux waar jij wél wild van wordt?

  ps: met “un cons” bedoelt men “een lul, een klootzak”…

  Like

 9. als P.D.C. is hij nu ook weer niet. Einde discussie wat de betekenis van het woord “con” is. We zullen het bij de eerste gelegenheid vragen aan R.V. hoe ze hem ginder achter benoemen. Nu “een klootzak” is hij zeker niet, eerder een wereldverbeteraar, een don quichotte, een idealist, en die mensen komen al eens in aanvaring met het “establishment”, dat zal Vinejo zeker niet ontkennen.
  Ik kan hier een lijst van wel 50 bordeauxwijnen geven waar ik enorm van hou. Helaas zijn het bijna allemaal toppers met het bijhorende prijskaartje.
  Vorige week nog Malescot St-Exupéry 2001 geproefd met enkele vrienden : “comme l’amour”, of is dit weer fout frans ?

  Like

 10. Hoe heb je dat zo snel gevonden, schitterend!
  En kijk, ik schreef het weer verkeerd–maar wist toch wat het wou zeggen 😉
  Don Quichotte, daar kan ik inkomen Erik.
  Maar ik moet je er (alweer :)) op attent maken dat de tijd dat enkel de peperdure Bordeauxwijnen lekker waren definitief voorbij is…

  Like

 11. maar ook niet peperduur:

  Larrivet Haut-Brion 2006 (RP89) rouge
  An attractive, smoky, spicy, burning ember aroma is accompanied by scents of creamy black currants and underbrush in this earthy, medium-bodied, textbook Pessac-Leognan. Moderate concentration, an exceptional aromatic display, and light tannin in the finish suggest it should drink well for a decade.

  Gekocht bij de uitverkoop in Hyperwine. (de zaakvoerder vertelde me dat ze verhuizen naar iets verderop, een afrit of twee. Opening nov 2009).
  Stond aan 32 euro. Gekocht voor 20 euro.
  Er stonden nog een 100tal (?) flessen.
  Verder enkel nog Bernadotte 2006 gezien à 10 euro, kwam van +/- 17 euro, maar niet gekocht.

  Bij de geburen, Auchanroncq, toevallig op de Reynon 2008 blanc gebotst en à 7 euro gekocht.
  Verder nog één specialleke meegebracht voor mijn volgende degustatie.

  Like

Reacties zijn gesloten.