Een tannatje en een droogje

Dit weekend de Chateauneuf van Clos St Michel 2007 cuvée reservé voor de tweede maal geproefd. Eerste dag wat vegetaal, ik miste het 2007fruit, tweede dag bleef de vegetaliteit maar had hij iets meer materie. Toch vond ik het zonde en had ik spijt dat ik in plaats van deze zoveelste Rhone de Kanonkop Paul Sauer waar Kris over sprak niet besteld had. De derde dag bracht soelaas. Er waren nog 2 kleine glaasjes over en de wijn was schitterend, zijn 20 euro vol waard. Twee weken terug opende ik deze Chateauneuf al in sommeliergezelschap en toen werd hij alom geprezen voor z’n mooie fraicheur, z’n florale toetsen en zijn evenwicht. Op dezelfde avond schonk ik ook een Alain Paret 420 nuits, zeer fruitig en eigenlijk wat atypisch voor zijn doen. Noordelijke Rhone-adept Erik herkende er allesbehalve een St Joseph in. Later op de avond herkende hij ook zichzelf niet meer in de spiegel maar dat bleef zonder verdere gevolgen.

Ook dit weekend dronk ik de Madiran Bouscassé 2002 van Alain Brumont (Montus, de man van de micro-oxygenatie). Zeer moeilijk drinkbaar de eerste dag, tanninerijk en een stuk stugger dan Madame Non. Als er een tegenovergestelde van “sappig” bestaat was het dit wel. Ik hou van droge wijn maar na een glas van deze Madiran lijkt het elastisch weefsel onder je gehemelte een iets te ver uitgebakken tongetje. Maar kijk, ook hier is de wijn de derde dag een stuk beter, heel aromatisch en iets soepeler in de mond. Tannat blijft een moeilijke druif, en de wijnen die ervan gemaakt worden zijn eigenlijk vooral genietbaar bij een stukje eten. Het tannatje heeft duidelijk een droogje nodig…

madiran chateauneuf

Madiran, een mannelijke wijn

13 gedachten over “Een tannatje en een droogje

 1. berichtjes op drie dagen ! Woeha, de writer’s block is over 🙂 Moet volgens mij ook een 420 nuits zijn ipv vignes, maar daar gaan we nu niet over vallen eh!

  Like

 2. schreef ik 24 nuits, nu 420 vignes, heb het wel moeilijk blijkbaar met deze wijn. Volgende keer wordt het mss 723,5 barriques 🙂
  Btw, nco, je doet het schitterend als eindredacteur!

  Like

 3. Count me in!

  Laatste glas Sociando ’01 had toch echt iets te veel zuren. Heb de Clos St Michel réservée ’05 liggen. Die had en heeft ook veel tijd nodig om open te plooien.

  Like

 4. Vinejo pleit er op deze blog herhaaldelijk voor om de betere Bordeaux wijnen pas na zes, acht of zelfs tien jaar te ontkurken.
  Chateauneuf en Saint-Joseph mogen er echter al aan geloven nadat ze amper enkele maanden op fles zijn. Fout, vriend.
  Dat van die spiegel wil ik met de mantel der liefde bedekken, maar zulke mooie wijnen zo jong drinken is onvergeeflijk. Dat ze na 3 (drie !!) dagen pas open komen is trouwens het beste bewijs dat het een abortus is.
  Klasse heeft tijd nodig, dat was trouwens wel bewezen met de Vega Sicilia, dacht ik.

  Like

 5. Net genoten, en nog steeds aan het genieten, van een schitterende Corsicaan: Clos Poggiale 2006. Man man man, wat een ontdekking. Prachtige kruiden, zuiver krokant rijp fruit, elegant én heel vlezig en sappig, mooie zuren, enorm lange finale en ga zo maar door … Soit, na het eerste glas kwam een tweede, en een derde en nu zit ik al mijn vijfde en is de fles bijna leeg … Do I need to say more?
  Het overkomt me niet vaak maar dit is zo een wijn waarvan ik denk: als ik dié eerstdaags bij een handelaar terugvind bestel ik me er subito presto een karton van ! (fles was een cadeau en weet dus niet van waar hij komt; iemand een idee ?) Echt een goe glas wijn !

  Like

 6. Juist, tenzij je, zoals ik, van elke wijn zes flessen in huis haalde. Dan zou het zonde zijn om de wijn niét in zijn jeugd te proeven. En Chateauneuf oudert inderdaad beter dan men denkt maar is in zijn jeugd meestal veel makkelijker drinkbaar dan Bordeaux.
  Ik kocht net zes flessen Achaval Quimera 06 en ook hier vind ik het interessant (en kan ik het niet laten) om deze wijn, hoewel te jong, al eens te proeven. Wel op de derde dag is deze wijn nog steeds zo gesloten als de deur van uw slaapkamer als ge terug thuis komt van onze proeverijtjes… Maar ik ben al benieuwd hoe hij morgen gaat smaken (want de onderliggende spanning en klasse is duidelijk te merken…)

  Like

 7. Jammer dat deze wijnen zo moeilijk vindbaar zijn, de Corsicanen drinken ze zowat allemaal zelf op (en ze hebben gelijk blijkbaar)

  Like

 8. Deze maand in de Revue du vin; de 50 beste CnDP van 2006 of 2007; op 1); Rayas met max score;20
  2) Beaucastel, hommage a J. Perrin 19,5
  3)Les Cailloux, cuvée Centenaire 18,5
  4)Charvin 18,5
  5)Le Vieux Donjon 18
  De eerste drie zijn niet te betalen, de nummers 4 en 5 kosten 23 en 18 eur.
  Verder betaalbaar in de lijst; op 7) Pignan; 16eur
  8)les Cailloux 18eur
  26) Mont Olivet 15eur
  29) Saint Siffrein; 18eur
  30) P. Usseglio 21eur
  42) Grand Tinel; 20,50eur
  47) Mont Redon; 21,40 eur

  Like

 9. Ik heb in mijn keldertje nog een gesloten kist Bouscasse VV 1999 liggen. Het heeft al dikwijls gekriebeld om hier een fleske van te proeven, denk dat het toch eens tijd wordt om dat te doen…
  Al hoop ik dat hij beter zal meevallen dan de weinig hoopvolle omschrijving van de eerste dag van de Bouscasse van Jo…
  keep you posted

  Like

Reacties zijn gesloten.