De waarde van een wijnmedaille.

 

sf-intl-wine-comp-medal-300x300

Wijnen met een medaille. Zelfs de geroutineerde wijnliefhebber laat er zich soms door verleiden. Goud, zilver, brons.
Een bronzen medaille. Mooi. Maar in een loopwedstrijd met drie deelnemers za
l
Hugo Coveliers altijd brons halen. En u wil toch geen wijn drinken van dat niveau?

Zo erg als het aangehaalde voorbeeld is het niet. Maar toch blijkt dat er op een gemiddeld wijnconcours 25 tot 33% van de wijnen een medaille behaalt, ongeacht de kwaliteit van de wijnen.
Dé recordhouder is de
International wine challengevan Londen die 67% van de deelnemende wijnen eremetaal toekent. Men proeft tot 300 wijnen op 10 dagen.
Macon (
Concours des grands vins de Francedoet nog beter. Daar proeft en beoordeelt men 10000 wijnen op één ochtend.
Trouwens de kans dat u een Covelierske (een wijn die brons behaalde) kan vinden wordt alsmaar kleiner. Meer en meer organisatoren schrappen deze ondergewaardeerde kwalificatie en vervangen ze door… zilver. De wijn die de tweede plaats behaalde krijgt goud, en de winnaar krijgt een vermelding in de stijl van
“GRAND OR” , double gold” of een speciale trofee.

Die medaille of trofee krijgt de wijnbouwer echter niet gratis. Hij betaalt tussen 18,50 en 100 euro voor een pakketje stickers waarop de behaalde ereprijs staat vermeld. Hoe meer medailles, hoe meer de organisator van de wedstrijd verdient… Bij sommige organisatoren moet de wijnbouwer zelfs betalen om de commentaren die zijn wijn kreeg te mogen vermelden op de fles, op zijn site of in de verkoopsruimte. Erger nog, de wijnbouwer dient op voorhand al tussen 42 en 180 euro te betalen om enkel maar z’n wijn op de wedstrijd te presenteren…!
Logisch dus dat men een compensatie verwacht. En dat men zijn allerbeste wijn zal opsturen voor deelname aan de wedstrijd. Of deze cuvée dan ook de wijn is die men in de winkel terugvindt is dan maar weer de vraag.
In 2007 deed
La service français de la Répression des fraudeeen onderzoek waaruit bleek dat 20% van de geanalyseerde wijnen niet conform was met de wijnen die gepresenteerd werden op het concours. De enige wedstrijd waar dit wordt uitgesloten is deConcours général agricole de Paris’. Daar gaat, zoals het hoort, de organisatie zelf in de winkels de flessen kiezen. Alle andere organisaties laten de wijnbouwer zelf beslissen welke cuvées er voor het proefpubliek verschijnen.
Ook de grote wijncritici in Europa en Amerika werken op deze manier. Zij proeven op het domein wat de wijnbouwer hen inschenkt of ze laten de flessen door de wijndomeinen opsturen. Dit is zowat hetzelfde als zou het weekblad
Humo de prijzen voor de Rockrally al uitdelen na het beluisteren van de ingezonden demo’ s. Guy Mortier moet dringend eens met Robert Parker en co gaan praten…

bronnen: RvF, Vins de Québec

25 gedachten over “De waarde van een wijnmedaille.

  1. huidige aanbieding Croque Michotte 2005 10+2 gratis (19,13 euro per fles) staat bij wijnenherman in Wevelgem aan 17,50 euro! > ik dacht dat colruyt steeds de goedkoopste was :-p
    trouwens iemand enig idee of dit goede aankoop is?

    Like

  2. al zeer wantrouwig geweest tov al die medailles van concours, en na het lezen van dit artikel is dat er zeker niet op gebeterd. Heel interessant!

    Like

  3. Beangstigend interessant verhaal (danke, Vinejo), maar tegelijk ook wel wat ontluisterend. Ik had al wat stront aan de knikker gevoeld (en blijf sindsdien maar mijn handen wassen), maar dat het zo erg was…
    Ik hoorde nochtans dat ook het concours van Brussel redelijk eerlijk werkte. Iemand daar een idee over?

    Like

  4. Heb ook ergens (maar waar ?) opgepikt dat het concours van Brussel wel vrij betrouwbare resultaten opleverde (of is het gewoon plat chauvinisme :-)) ?

    Like

  5. Dit vind ik altijd een zeer betrouwbare wijn, die misschien onterecht zijn grand cru classé-status is kwijt gespeeld. Twee jaar geleden lag de Croque in de Carrefour aan 17,50 €. Ik denk dat dat de juiste prijs moet zijn voor die wijn.

    Iets anders nu: vroeger vond je in de Carrefour veel “Lamothe Bergeron”, een kasteel in de Haut Médoc. Die vind je nu nergens meer. Ook op internet is het blijkbaar gedaan… Weet iemand wat er precies is gebeurd?

    Gisteren trouwens een leuk artikel gelezen in HLN (ja, het moet niet altijd kwaliteit zijn): enkele champagnes aan net geen tien euro. Betrouwbaar?

    Like

  6. net 6 flessen besteld (17,89 euro), krijgt 91 van RP en 2006 is een uitstekend jaar in Toscane, zal wel OK zijn hoop ik 😉

    Like

  7. Voor de liefhebbers van Bordeaux, maar ook wat andere wijnen (zoals Italie), klaarblijkelijk is er een stockverkoop gepland van de Belgium Wine Watchers (zie link bij URL).
    Op t eerste zicht lijken mij de prijzen vrij hoog, maar heb niet alles in detail bekeken.

    Voor de liefhebbers dus….

    Like

  8. ik heb er toch van iets naderbij naar gekeken… en akkoord, de prijzen zijn misschien iets lager dan wat gangbaar is in grootwarenhuizen, maar ik vermoed dat er weinigen hier zijn die die prijzen effectief betalen….
    dus inderdaad, eerder duur naar mijn goesting, wel interessant als je een jaargang zoekt die niet meer in de winkel is

    Like

  9. ik wist niet dat vinejo een (goed betaald) postje heeft weten te versieren in de raad van bestuur van de Belgacom titelcommissie > ruiken we hier een politieke benoeming…? :-p

    Like

  10. ik zou meer naar de analogie met Miss verkiezingen willen verwijzen; wie wil er in bed kruipen met een Miss Belgium of Miss World als je ook een goedkope hoer kunt hebben….?
    Zoals geweten heb ik geen affectie met 90+ wijnen, jaarlijkse top 10 wijnen die elk jaar in elk zichzelf respecterende wijnmagazine gaan verschijnen, en dus ook medaille wijnen.

    Like

  11. is het niet omdat een wijn een medaille of een hoge notering kreeg dat ie slecht is hé Stephane. Anders verval je in het ander uiterste.

    (je analogie begrijp ik eerlijk gezegd niet helemaal, zijn er goedkope hoeren die even mooi zijn als miss België? En indien ja, hoe weet jij dat?
    😉

    Like

  12. sommige medailles worden wellicht terecht uitgereikt maar toch al het verhaal gehoord van een wijnhandelaar waarbij de wijnbouwer vraagt welke ‘stickers’ hij op de fles wilde. Enfin ik kijk alvast al uit naar het Gouden Plakaat Vinejo (Chateau Daems ?)

    Like

  13. ik ben lijstje aan het samenstellen om bij Grandry te bestellen en ik vind hele tegenstrijdige info over Il Poggione 2004 (Brunello) : RP95, Steve Tanzer 93 en WS 86 op CT scores van 80 tot 96 : iemand enig idee of dit een goede koop is of niet?

    Like

  14. Jamie Oliver’s head of wine Matt Skinner has admitted to not tasting several wines that he recommends in his latest book.

    In The Juice 2010, published by Mitchell Beazley in the UK, Skinner lists New World wines from the 2009 vintage that were not bottled until months after the last deadline for the book.

    Skinner, who is group wine manager for TV chef Jamie Oliver’s Fifteen restaurant in Melbourne, was originally criticised by New Zealand wine writer Michael Cooper in The Listener magazine.

    Cooper claimed that Skinner could not have recommended a New Zealand wine months ahead of publication, before Cooper himself had even tasted it.

    In a statement sent to decanter.com Skinner said, ‘It is imperative that I taste all the wines that I recommend.

    ‘However there are some releases that are consistent from year to year, and as popular, good value and accessible wines I want to include them because I know that my readers will appreciate them.

    ‘In order to do so I include non-specific tasting notes based on the current and previous year’s vintage, focusing more on basic flavours and compatibility with food.’

    There is no indication in the text that these notes are non-specific. The entry for the Vasse Felix Semillon Sauvignon Blanc from Margaret River, priced at £11.99, reads, ‘…the palate is fresh as a daisy and puncuated by the kind of lip-smacking acidity that makes this wine almost impossible to put down.’

    The wines recommended from 2009 are Jacob’s Creek Riesling 2009, Nepenthe Adelaide Hills Sauvignon Blanc, Vasse Felix Semillon Sauvignon Blanc from Margaret River, Brown Brothers Moscato, Unison Rosé, Hawkes Bay, New Zealand and Doña Dominga Old Vines Chardonnay from Colchagua, Chile.

    Skinner’s tasting notes are submitted every January, with a final revision date in May, before publication in October of the same year. Most of the wines in question are not bottled, or shown for tasting, until June or July.

    Hilary Lumsden, Mitchell Beazley commissioning editor, said, ‘For our first edition, in 2006, the feedback we got was that by the time people went out and bought the book, the wines were already off the shelves, so the book was effectively out of date.

    ‘We either upset one side or the other. There’s the side that wants the most up-to-date information, and there’s Michael Cooper’s side. The majority of the wines in The Juice don’t rely on vintage variation. A lot of them are going to be consistent each vintage.’

    However, in a recent GQ column, Skinner wrote: ‘It’s important to remember that every year is different and that no two years – even in the same spot – will ever be the same. That’s the beauty of Mother Nature.’

    Mitchell Beazley said in a statement, ‘It is always our intention that the advice we give is accurate and reflective of the wines available.’

    Mitchell Beazley is the UK’s leading wine publisher, whose list of authors includes Hugh Johnson and Jancis Robinson (the World Atlas of Wine), Andrew Jefford (The New France), Stephen Brook, Michael Schuster and other major wine writers.

    Have your say…
    To post your comment on this story, email us at news@decanter.com

    I am always ready to recommend Latour without having tasted it!! Who are these so-called specialists?? Nils Stormby, Malmo, Sweden

    I think this situation with Matt Skinner is ridiculous. Any sommelier, who comments or writes about wines which he or she has not previously tasted certainly puts his or her integrity into question. It’s like a chef not tasting the food before it has been sent from the pass. Robert Giorgione

    Some time back we had the problem with Parker, and any conflict of interests he might have.. and once again, we see that this is all a business. It is amazing how some houses manage to get through these critics on regular basis and manage on regular basis to get accreditations from them, whilst other wine producers creating some fantastic wines go on unnoticed.

    This business of stars and points by self appointed experts has become big business for them and their families who inherit the magic taste and become also undisputed experts, pocketing hefty sums as they go along building their business at the expense of genuine and honest wine makers, who do not come within their sites or cannot afford the road that leads there..
    Consumers should be intelligent enough to rely on their own personal palate and try different wines.

    We here in Malta produce some extraordinary wines marked by our particular terrior and climate, but are too small for any big boy to notice us..except for the original Master of wines Hugh Johnson, who has shown some interest here.. Victor Bonello – Montekristo Estates

    No vintage variation in Margaret River? This seems like a strange statement coming from such a respected wine publisher as Mitchell Beazley. Not sure if Hugh Johnson, Jancis and the other excellent wine writers mentioned would be so happy with this statement.

    As for always recomending Latour, is there no vintage variation in Bordeaux either? Jack Chaddock, Handford Wines

    Like

  15. vandaag in de Delhaize in Jodoigne zijn er een aantal topwijnen te proeven : oa Cantenac Brown 2005, Talbot 2005, Poujeaux 2001, en nog een 4/5-tal andere toppers, zelf die Cantenac geproefd : echt nog VEEL te jong

    Like

Reacties zijn gesloten.