WWW (Wetenschappelijke Workshops Wijn)

 

Heel wat wijn werk verzet op het studieweekend. smilie5

Workshop 1

Een heel leuk idee (al zeg ik het zelf) van St Canarus en mezelf. De vrijdagavond aten we lasagne en we wouden er blind een interessant wijnduo naast plaatsen. Toevallig hadden we allebei dezelfde  wijn liggen uit hetzelfde jaar maar… van een andere kleur.
Ooit nog samen gekocht in het wijnfestival, waren we al lang overtuigd van de kwaliteit van zowel de witte als de rode van dit huis.
Het ging om Chateau Rauzan Despagne Grande Reserve 2003. Deze speciale cuvée van de wijn is ooit beperkt beschikbaar geweest in Carrefour maar ik heb m sedertdien nooit meer teruggezien. In het normale assortiment heeft men zowel in rood als wit wel de gewone cuvées, die voor een zestal euro zeker hun geld waard zijn. De witte (gewone) werd de dag erop zelfs geschonken bij een ander gerecht, een eveneens zeer geslaagde match (en alwéer leuk om blind te geven na de ervaringen van de dag ervoor). Maar daarover later meer.
Het ging dus om de ‘speciale’ cuvées. De witte was na openen al onmiddellijk even charmant als in zijn jeugd, de rode leek eventjes meer gesloten en kwam, ondanks z’n oogstjaar, redelijk koel over. Jong was deze wijn een redelijke houtbom (geen vanille maar vooral toast, echter niet storend), en ik hoopte (en had verwacht) dat ie nu mooi versmolten zou zijn. Gelukkig was dit dus het geval, geen spoor meer van de getoaste toetsen, en de wijn bloeide gedurende de avond heel mooi open. Daarbovenop kwam dat de wijn het fantastisch deed bij de lasagne. Hoe (verrassend) goed de witte ook paste, alle acht eters en proevers hadden een voorkeur voor de rode Rauzan als perfect match. 
En toen iemand stelde dat ie meestal Spaans drinkt bij lasagne konden wij mooi verwijzen naar de aangepaste naam van deze knappe Grand vin de Bordeaux… 

rauzan despagne
De middelste wijn heb ik onherkenbaar gemaakt, die komt uit een andere workshop… smilie3

ps: tip: Beluister de nieuwe van Admiral Freebee !

10 gedachten over “WWW (Wetenschappelijke Workshops Wijn)

  1. Ik verwonder me vooral naar het oogstjaar want als doorwinterde wijnkenner zie ik meteen welke wijn het hier betreft in tegenstelling tot een enkele leek op Bordelees gebied 😉

    Ik ben vooral blij dat we hier ook weer reacties kunnen plaatsen. Dat werd tijd.

    Like

  2. Met dank voor het mooie banjolijntje in Ain’t no grave.
    Is dat nu echt een nieuw verschenen cd met onuitgegeven materiaal?

    Like

Reacties zijn gesloten.