Droomdegustatie (deel 2)

Na een lekker restje Ballot-Milot Meursault Perrières 2009 (door Vincent onmiddellijk als dusdanig herkend) kregen we een  donker gekleurd goedje in het glas. Een zéér goedje bleek onmiddellijk. Een uitmuntend goedje! Het aroma barst van de mineraliteit, honingtoetsen, geconfijt fruit, mango, natte stenen. Heerlijke, bijna zoeterige neus. In de mond fris én vettig, lang en prettig. Spectaculair volgens PvdW. En niemand gaf ‘m ongelijk. De Weingutt Knoll Smaragd  1999 was een (natte) kei van een (Durnsteiner) riesling.

DSCN1021.JPG

-het lijkt eerder een Liebfraumilch maar is pure topriesling-

Vorige week deed Vee een pot opgelegde citroenen open die ze nodig had voor een tajine-schotel. Ik was verbaasd toen ik er mijn neus instak. Raar!
Hetzelfde aroma herkende ik in de laatste witte wijn die Kempie ons schonk. Een quasi chemische geur, medicinaal bijna, met citrustoetsen, lijm en denneappel. Later verschenen ook abrikoos, honing en paddestoelen. Zoiets heb ik nog nooit gedronken, dacht ik, maar ik vergiste me. Het was de Clos de la Coulee de Serrant. Vierde keer dat ik deze wijn mocht proeven, vierde keer in een volledig andere gedaante. “Een oud seniel vrouwtje in haar ondergoed verdwaald in een dennebos” volgens Vincent. Ik dacht onmiddellijk aan Maria Thun. Maar voor deze 2001 vraag ik me toch af of Nicolas Joly haar kalender en tips wel correct geïnterpreteerd heeft…

DSCN1024.JPG
-Couléé de Serrant viel me tegen deze keer. Geen enkel gebruik van chemische middelen maar toch een chemische geur…

thun.jpg
Maria Thun na haar wandeling in lingerie door een dennebos

Advertenties

2 gedachten over “Droomdegustatie (deel 2)

  1. knoll is simpelweg mijn favoriete witte wijn wereldwijd…. vooral als je ze een tiental jaar of langer laat ouderen

    Like

Reacties zijn gesloten.