Droomdegustatie: Slot

Elke wino die af en toe notities neemt kent dit fenomeen. De bedoeling is bij thuiskomst de opgeschreven codetaal via het klavier richting map of internet te sturen, maar veelal gebeurt dit niet onmiddellijk. En hoe langer de verfrommelde papieren naast het scherm vertoeven, hoe kleiner de kans dat ze alsnog hun bestemming bereiken.
Ook het verslag van Kempies droomdegustatie deelde dit lot. Dus heb ik maar besloten alles in één keer, op biodynamische wijze (lees: quasi onbehandeld) in de internetether te gooien.
Met eerst nog een foto van een wijn van vorig postje, de Coulee de Serrant: Duidelijk ook onbehandeld… Lachen

coulee de serran 2001

De rode wijnen waren in thema’ s verdeeld:

1. Een trio

1/ Koffie, cacoa, drop, chocolade, lichte vegetaliteit. Mooie structuur, ernstig, perfecte zuren. Stug. Mooier op het einde van de avond. Knap gemaakt maar niet mijn favoriete wijn voor die prijs. – is dit old school Bourgogne? Blind dacht elke proever aan Noordelijke Rhone.

2/Floraal, zwart fruit, menthol, tijm, wat peper, koffie. In de mond zeer evenwichtig en complex, voelbare tannines. Gelaagde wijn.
“Beter kan wijn niet zijn” zei Bourgogne adept Vincent, en wij hadden de neiging hem gelijk te geven.

3/Kirsh in de neus, grafiet, zoet rood fruit, munt, wat alcohol, lichtjes stoffig. In de mond heel subtiel (ondanks de voelbare warmte van de alcohol), zacht als zijde, de wijn vermengt zich met je tong en gehemelte. Bourgogne uit het Zuiden. Fantastische wijn, maar… is dit dan zoveel beter (want vele malen duurder)  dan Domaine des Tours…?

rayas, esmonin, clos de lambrays

 

Sylvie Esmonin VV  2007
Clos des Lambrays 2003
Chateau Rayas Chateauneuf du Pape 2002

 

2. Een duo

1/Zoethout, fumé, cassis, koffie, mineraliteit. Pure finesse in de mond, smelt op de tong, hemelse afdronk. Ik noteerde: Toooooooooop – Onwerelds.

2/Bos, creozoot, cassis, animale toetsen, puur evenwicht. Ik (en anderen) gokte op linkeroever. Gemaakt van 70% caberenet franc, dat wel.

chateau figeac 1998, 2002

 Chateau Figeac 1998
Chateau Figeac 2002

 

3. Een tweede duo

1/ Syrahneus maar atypisch voor Rhone of Languedoc. Letterlijk op mijn fiche: WAT is dit? Heerlijk complex met peper en cassis

2/ Neus is nog meer uitgesproken maar de wijn ligt in dezelfde lijn. Jan was de eerste die besefte dat we ook hier twee maal hetzelfde domein in ons glas hadden.

DSCN1041.JPG

 Domaine de Trevallon  2001
Domaine de Trevallon 1996

Begeleider van de maaltijd

Rubber, leer, munt, sappige wijn, heel mooi en perfect bij het eten (wat ik me niet meer herinner…).
Sartori Rino Amarone Classico 2007

Verder dronken we nog een knappe bergwijn, fris elegant, kruidig en fijn, zacht rood fruit in de mond, hoog in zuren. Gemaakt van mondeuse maar ik noteerde de naam van het domein niet. (zie reacties binnenkort)

En dan nog een Cote Rotie, tweede maal dat ik dit huis dronk en alweer prijs: syrahneus, medicinaal, peper, zeer mooi en lang in de mond, wel nog wat stugge tannine. Burgaud 2005.

Afsluiten deden we met een curiosum : Roter eiswein sankt Laurentz Weinrieder 2003. Bleke kleur, minerale neus, superzacht in de mond. Zoet maar fris en zeker niét plakkerig. Ik wist niet dat dit bestond, dank aan Kempie om ons op het bestaan van dit godensap attent te maken…

kempie

Kempie kicks ass!

 

Advertenties

7 gedachten over “Droomdegustatie: Slot

 1. amai, ACDC meets K3. Alles eens voorproeven was blijkbaar niet zo’n goed idee…
  De mysterie-fles was van Louis Magnin, La Brova 2006.
  Tx voor de postjes !

  Like

 2. Yes yes , zo kenne we hem…en aant glas te zien was da nog int begin:-)
  das idd dromen… hierna moet ge u nie afvragen “welke was de beste fles” maar “welke was de minst beste” ?

  Like

 3. In welke weirde underground club is die foto getrokken ? Precies post-punck rocker … 🙂

  Like

 4. roter eiswein? klinkt als een onderkoelde DDR communistische wijn maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt… weet onze kempie nog waar hij die gekocht heeft?

  Like

Reacties zijn gesloten.