Wijnen van de week (3)

DSCN1880.jpgOlivier Leflaive Bourgogne Aligoté 2008
Een witte Bourgogne is altijd chardonnay, uitgezonderd als er Bourgogne-alligoté op het etiket staat (of Bouzeron, een gemeente waar de aligoté verplicht gebruikt wordt/of Sauvignon de St Bris, de naam zegt het zelf).
Sommige cheapo aligoté’ s zijn vooral voor de kir bestemd, de laatste tijd maakt men echter heerlijke wijnen van deze miskende druif.

Na de 2007 van Leflaive bevestigt ook deze 2008 dat goede wijnbouwers van deze cépage heerlijk spul kunnen maken dat zelfs beter is dan vele chardonnays van mindere goden.  In de neus vooral groene appel, maar ook citrustoetsen en een bijzonder zuivere mineraliteit. In de mond fantastisch mooie zuren met genoeg ondersteunende materie . De wijn is vrolijk, fris, licht, frivool, evenwichtig en pérfect uitgebalanceerd. Heerlijk als aperitief of te drinken bij lichte visgerechten, mossels, slaatje met scampie,…

(Fourcroy kelderresten,  6,35 ipv 9,95 €)

 

 

DSCN1888.jpg

 

 

 

 

 

Maison Coquard Morgon 2009
In de Beaujolais zijn er 10 cru’ s waar men tegenwoordig schitterende wijnen produceert. Bekendste zijn Saint Amour, Moulin à Vent, Fleurie en… Morgon. Hier worden de krachtigste wijnen uit de streek geproduceerd.

Het ‘huis’ Coquard werd pas in 2005 gesticht door de dynamische Christophe Coquard maar wordt ondertussen al regelmatig geciteerd door RVF, Bettanne Dessauve, Gault Milau, enz..
Waar een Beaujolais normaal quasi volledig doorschijnend is vertoont deze wijn een mooie kleur van zwarte kersen met een verrassend diepe kern. In de neus vinden we die kersen terug (opgelegd) en wat kruidigheid (peper, kruidnagel).
De mond is in eerste instantie mooi rijp, zeer behoorlijke vulling, de zuren zijn duidelijk aanwezig maar mooi geïntegreerd. Ernstige wijn die nog wat evenwicht ontbeert. De tannines (jawel, gamay met tannines!) zijn nog wat droogtrekkend, in de afdronk verschijnt een bittertje. Misschien wel de perfect match bij een eendeborstje met sinaasappelsaus.

(Carrefour wijnfestival 7,03 €)

 

suffrene

 

 

 

Domaine de la Sufrène Rosé Bandol 2010
Dit domein in Bandol, topapellatie van de Provence, verkocht tot 1996 zijn druiven aan de coöperatieve maar maakt vanaf dan heel mooie eigen wijnen. De rosé is samengesteld uit Mourvèdre (40%), Cinsault (30%), Grenache (20%), en Carignan (10%). Op de site spreekt men van de pressurage direct als bereidingsmethode, maar ook van saignée of macération pelliculaire.

Zoals alle rosé Bandols heeft de wijn een bijzonder mooie fraicheur, in het aroma herkennen we naast fruit vooral… buxus en vegetale toetsen. Blind zou dit me inderdaad aan een sauvignon blanc doen denken, iemand vermeldde zelfs het aan deze druif schatplichtige ‘kattenpis’. Kruidig ook, en in de mond heerlijk gebalanceerd, de zuren worden perfect gedekt door een mooie rondeur (vettigheid) en de wijn vertoont een mooie complexiteit.
Een echte maaltijdrosé, ideale begeleider van een wokschotel, Oosterse gerechten, slaatjes of sosissen op de barbecue.

(Carrefour 9 €)

 

 

cazal rosé

 

 

 

 

 

Le rosé de Cazal, Vin de Table
Rosé van Domaine Le Cazal te Minervois, de wijnbouwer maakte hiervan zo weinig flessen dat hij het niet de moeite vond om die voor te leggen aan de AOC-comissie. Vandaar, een Vin de Table.  De wijn is gemaakt van 100% syrah.

In de neus onmiddellijk snoepjes, neuzekes (cuberdons) maar voor mij vooral die Onze lieve vrouwtjes van vroeger (guimauve). Verder rood fruit. In de mond zacht en rond, lekker maar eenvoudig. Perfect bij zalm

(Wijnzolder, 6 €)

 

 

 

fougas maldoror

 

 

 Chateau Fougas Maldoror, Cotes de Bourg 2009

Cotes de Bourg is gelegen aan de andere kant van de oever van de Gironde, recht tegenover de grote gemeentelijke appellaties van de Médoc. Dit domein van Jean-Yves Béchet maakt naast de gewone cuvee (verkrijgbaar in Colruyt) ook deze Maldoror, een wijn die door parker en co al jaren wordt omhooggeschreven en zijn appellatie overstijgt. De wijngaarden (75% merlot, 25% cabernet sauvignon) liggen op een plateau van 40 meter hoog dat op natuurlijke wijze wordt gedraineerd. De wijn lagert 18 maanden op nieuwe houten vaten.

Deze 2009 heeft een dieprode kleur met violet rand. De neus is zeer intens, aroma s van zwart fruit, hout, verf (of is het turf?) en Oosterse kruiden. Iemand dacht aan de geur die je tegemoetkomt bij het binnenwandelen van een kerk. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, denk aan een mengeling van priesterzweet en wierook.
In de mond is de wijn eerst gul, zacht, vol, maar na een tijdje domineren de tannines van het hout. Een lichte hardheid daagt op en op het eind volgt een droogtrekkend gevoel.
Dit komt goed, veel potentie, maar voor t moment vind ik deze wijn niet echt genietbaar, te zwaar en opzichtig.

(Auchan 10, 95 €)

Advertenties

Een gedachte over “Wijnen van de week (3)

Reacties zijn gesloten.