Wijnen van de week (6)

escaravailles ventabrenDomaine des Escaravailles, Le Ventabren Cairanne 2007
Dit domein is gelegen in de buurt van Rasteau, men maakt er verschillende cuvées die allen zeer hoog worden aangeschreven. lees hier meer.
De cuvée Le Ventabren is gemaakt van 70% grenache 20% syrah en 10% carignan. Parker omschreef de wijn als volgt:
The 2007 Cotes du Rhone-Villages Cairanne Le Ventabren offers stunning aromas of jammy strawberries, cherries, crushed rocks, and resiny soil undertones in a medium to full-bodied, lush, powerful yet concentrated, silky style. This seductive 2007 is best consumed over the next 5-7 years. 91+

Inderdaad een behoorlijk volle maar tegelijk soepele wijn, met heel wat fruit maar ook mineraliteit en kruidigheid. Zeer zacht in de mond met nog veel potentieel (12 € Grandry)


clos du caillouDomaine Le Clos du Caillou Cotes du Rhone 2009
De CDR van de gelijknamige Chateauneuf, gemaakt van 90% grenache, 5% syrah, 3% mourvedre en 2% counoise.
Elevage gedeeltelijk in betonnen cuves en foudres.

Heerlijke neus van rijp rood en zwart fruit, frisse kruidigheid (munt), suave mondgevoel met veel materie, rijpe tannine en quasi onmerkbare zuren die de wijn fris houden. Zeer knappe wijn die zijn (generieke) AOP overstijgt.

 (9,95 €, Boutelegier)

 

 

 

pigeouletLe Pigeoulet des Brunier Vin de pays de Vaucluse 2009

Ook hier een wijn gemaakt door het team van één van de topdomeinen in Chateauneuf, Vieux Telegraphe. Druiven afkomstig van twee percelen, waarvan één dicht bij de Ventoux. Grenache 80%, Carignan 5%, Syrah 10%, Cinsault 5%. Lagering van een half jaar op inox en een half jaar op foudres.

Een bijzonder lekkere wijn, met een intens aroma van kersen, aardbei, specerijen, zoethout. Enorm sappig in de mond, puur grenache-plezier. Heerlijk. (9,25 €, Boutelegier)

 

 

 

 graillot.jpgAlain Graillot Crozes Hermitage 2009

Alain Graillot, ingenieur van opleiding, is een voortrekker in de AOP Crozes Hermitage. Hij vinifieert daar de allerbeste wijn die op het terroir kan worden gemaakt.

Een redelijk intens en rokerig aroma van vooral peper, menthol en vers bosfruit.  In de mond in eerste instantie vol en sappig, maar dan komen de zuren opzetten. Deze maken de wijn minder makkelijk drinkbaar, maar je voélt gewoon hoe mooi alles in mekaar steekt, en hoe op een gegeven moment deze wijn tot een ultiem evenwicht zal komen. Schitterende en veelbelovende wijn.  (16,60€ Boutelegier)


terre des violettesTerre des Violette Saint Joseph 2009

ST Joseph is na Crozes Hermitage de tweede grootste AOP in de noordelijke Rhone. Deze wijn wordt gemaakt door de coöperatieve Cave de Thain.  Voor mij is dit het perfecte archetype van een Saint Joseph. Peper in de neus, zeer mooie fraicheur in de mond.

 (8,5 € Carrefour)

 

 

 

 

rabasseDomaine Rabasse Charavin Cotes du Rhone 2007

Corinne Couturier maakt in Cairanne een serie wijnen met een geheel eigen karakter. Deze Cotes du Rhone is gemaakt van 35% Grenache (10-40 jaar oude wijnstokken), 15% Syrah (10-30 jaar) en 50% Carignan (20-jaar). Een lage opbrengst van 40hl/ha., 100% ongefilterd.

Net zoals de wijnmaakster is deze wijn compromisloos. Niks van het gemakkelijke fruit wat je verwacht van een wijn in deze prijscategorie, wel aardse toetsen, lichte animaliteit, kruidigheid en, toch wel, zwart fruit.
In de mond zeer evenwichtig, perfect in zijn zuren, hartige tannine.

(6 euro, wijnzolder)

 

 

Advertenties