Wijnen van de week (7)

 

respide medeville


Chateau Respide Medeville 2006, graves blanc
Dit domein bezit 3,5 ha witte druivenaanplant gelegen op de top van een heuvel nabij Langon. Men heeft er een schitterend zicht op de vallei van de Garonne.

De drie typische bordelese witte druiven zijn in deze blend aanwezig: 50% semillon, 48% sauvignon blanc en 2% muscadelle.
De wijn lagert zes maand in nieuwe eiken vaten.

Mooi strogeel kleur. De neus is bijzonder fruitig (rijp wit fruit, ananas) en vertoont ook een licht gerookte toets. In de mond is de wijn zacht bij aanzet, lijkt even plat te vallen maar de zuren komen op tijd opzetten om dit te vermijden. Als aperitief is dit niét geschikt, wel als begeleider van gegrilde vis, wit vlees of zachte (ook qua smaak) kazen.

(kelderresten Fourcroy 4,15 €)bernadotte, haut medoc, 2008

Chateau Bernadotte, Haut Médoc 2008
Dit domein, niet ver gelegen van Pauillac, is sedert 1997 eigendom van Pichon Longueville Comtesse. Ondertussen zijn beide Chateaux overgenomen door Roederer. Gravel-zand en kleibodem, de 2008 bestaat uit 56% cabernet sauvignon en 44% merlot.

Zwart fruit, wat koffie, gerookte toetsen en grafiet. De wijn vertoont korrelige maar rijpe tannine en fijne zuren die zorgen voor een zeer mooie structuur. Het redelijk strakke mondgevoel is typich voor het oogstjaar.
Heel mooie wijn met behoorlijk wat potentie. Perfect bij een stukje rood vlees.

(kelderresten Fourcroy 10,89 €)

 

chateau haut vigneau, pessac leognan
Chateau Haut Vigneau 2009, Pessac Léognan

Dit domein maakte vroeger deel uit van het landgoed van Baron Montesquieu, één van de grondleggers van de verlichting. het is in handen van Eric perrin, eigenaar van Chateau Carbonnieux.
De wijnen zijn gemaakt van 60% cabernet sauvignon en 40% merlot.

De neus vertoont zowat dezelfde aroma’ s als de vorige wijn, maar is expressiever. In de mond is hij zachter en voller, met perfect rijpe, sappige tannines. Mooie complexiteit, ondanks het warme mondgevoel. In de afdronk proeven we de aroma s van het hout (toast).

(Colruyt 11 €)


lagorce 1998, medoc 2005
Chateau Lagorce Haut Médoc 2005
en Chateau lagorce Haut Médoc 1998
Dit Chateau is gelegen op 30 km van St Estephe. De wijn is , afhankelijk van het jaartal, steeds gemaakt van meer cabernet sauvignon dan merlot. De wijnen rijpen 12 tot 18 maanden op deels nieuwe houten vaten.

De 2005 had de mooie aroma s van zijn hout volledig verloren en toonde zich eerder gesloten in de neus. In de mond zwart fruit, zoethout en wat peper. Minder complex dan de twee vorige Médocwijnen.

De 1998 vertoonde aroma s van zoet rood fruit, leder en bos. In de mond was de wijn wat dunnetjes, de tannines leken wel opgelost, de zuren begonnen wat te domineren. Zéker nog drinkbaar (en met een lekker stukje vlees waarschijnlijk perfect), maar op z’n Anne De Baetseliers toch mooi begonnen aan zijn phase descendante…


(Wijnhuis Tinto 9,75 € voor de 2005)


U krijgt ter compensatie een prachtige vertolking van een nummer van Guillemots…Advertenties

Een gedachte over “Wijnen van de week (7)

Reacties zijn gesloten.