Wijnen van de week (11)

muscadet, Domaine de l' ecu, ecu, saivre et maine, orthogneissDomaine de l’ Ecu, Muscadet Sèvre et Maine 2009

In tegenstelling tot zijn reputatie kan de melon de Bourgogne of muscadet schitterend complexe wijnen voortbrengen die jarenlang kunnen ouderen. Voorwaarde hiervoor is een uitmuntende wijnbouwer, zoals Guy Bossard van Domaine de l ‘Ecu.

Bossard werkt biodynamisch en wil zijn terroir laten spreken. Wij proefden de Expression d’ Orthogneiss (niet de Granite van de foto), en deze had naast appel- en citrusaroma’ s ook een heel mooie minerale toets. In de mond was de wijn verrassend mollig, maar de typische muscadetzuren zorgden voor een perfecte fraicheur. Heel mooie fruitige afdronk. Kan veel meer dan mossels aan! (RP 89/100) (Boutelegier 9,4 €)

anjou blanc, ogereau, 2005Domaine Ogereau, Anjou Blanc 2005

De reputatie van Anjou is al niet veel beter, te wijten aan de zoeterige rosé s van de jaren 80. Heden maakt men er echter prachtige wijnen in alle kleuren.
Domaine Ogereau is een familiaal bedrijf sedert 1890 en is gelegen aan de Layon
Deze Anjou Blanc vertoont gerookte aroma’s, rijp wit fruit, zachte kruidigheid en wat honing. In de mond heel verfijnd, rijpe appel, goede zuren. de mooie afdronk zorgt voor de kers op de taart. Toch eerder drinken bij romige visgerechten of wit vlees. (Tinto, 10,3 €)

Chidaine, Touraine

François Chidaine, sauvignon blanc 2010, Touraine

Chidaine, een topproducer uit Vouvray, bezit ook 5 ha in Touraine, waar hij geen chenin  maar een sauvignon blanc maakt.

De wijn heeft een heerlijk expressief aroma met vegetale toetsen (buxus) maar ook  citrus en exotisch fruit. Heel zacht en breed in de mond, perfect evenwicht tussen de zuren en het fruit. Een aantal producenten in de Sancerre mogen hier een voorbeeld aan nemen. (Boutelegier )


guy saget, les treillesGuy Saget Saumur Champigny 2008

Een huis van vertrouwen in de Loire, met ondertussen meer dan 200 ha wijngaarden verspreid over de streek.

Deze Saumur Champigny vertoont een vegetale toets met paprika, een aroma dat, (hoewel sommigen dit onrijp noemen) voor mij typisch is voor de cabernet franc. Daarnaast echer ook fris bosfruit en wat peper. Koel maar toch sappig, licht maar toch structuur, heel gepolijste maar toch merkbare tannines.

touraine , guy saget


Domaine d Artois, Touraine 2005
Eigendom van Guy Saget, zie ook de mooie nieuwe website

Men maakt in de streek niet enkel wijnen van cabernet franc. Zo is deze wijn een blend van 80% gamay, 10% malbec en 10% cabernet franc.
En na zes jaar is deze wijn nog zeker niet uitverteld. Hij heeft aardse en peperachtige aroma’s omringd door rood fruit. In de mond is hij fris en sappig, met hoge maar fruitgedragen zuren. De afdronk is kort.

joguet, cuvee terroir, chinonCharles joguet, Cuvée Terroir 2008, Chinon

Ah, ja, Charles Joguet. Moet hier nog uitleg bij? Lees er alles over in de schitterende reisverhalen van Kermit Lynch of ook hier

Deze Cuvée terroir is een blend van verschillende percelen cabernet franc.
Net zoals alle cuvées is deze wijn een model van klasse en evenwicht. Zwart en rood fruit, paprika, boontjes, peper, kortom, dé typische CFneus. In de mond zeer precies, puur, strak maar sappig, perfecte tannines. Hier mag gerust een stukje rood vlees bij. (Boutelegier 11,75 €).
 

chateau gaudrelee, vouvray, 2010Chateau Gaudrelle 2010, Vouvray

Perzik, honing, vanille, ananas. Zeer zijdezacht, rijpe peer.
De wijn is perfect gemaakt maar mist voor mij wat karakter.
Drinken bij exotische keuken (currygerechten) of een stukje appeltaart.

(Lambrecht 10€)

 

Advertenties

Een gedachte over “Wijnen van de week (11)

Reacties zijn gesloten.