Wijnen van de week (12)

le cazal, minervois, 2009Domaine Le Cazal, Minervois 2009
De familie Deroja exploiteert 18 ha in de buurt van La Caunette. Claude verbouwt zijn stokken via de lutte raisonnée (geen enkel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen). Men maakt vier cuvées, dit is de basiscuvée.

Een wijn gemaakt van 1/3 grenache, syrah en carignan.

Intens aroma van rijp zwart fruit en garriguekruiden, in de mond een zeer zachte aanzet met opnieuw dat weelderige fruit en wat kruidigheid. De wijn eindigt met een ongewoon bittere toets, misschien was het in dit warme jaar toch niet makkelijk om de tannines 100% rijp te krijgen?
Niet de beste jaargang van deze Cazalcuvée, nochtans is dit een domein dat  wijnen maakt met een bijzonder goede prijs-kwaliteitsverhouding. (6,20 €, wijnzolder)

 

 

 

chateau Ventenac, 2009, cabardesChateau Ventenac, Cabardès 2009

Cabardès ligt in de schaduw van Carcasssonne en onderscheidt zich van de andere Languedoc-appellaties door het gebruik van zowel Zuiderse cépages (grenache, syrah) als Bordeaux-druiven (cabernet, merlot).
Reeds in 2005 werd Ventenac op deze blog aangeraden. Zie hier. En nog steeds blijft het zowat het beste wat je kan kopen voor een handvol euro’s.

De neus is fijn met bosbes, kruidnagel, drop, chocolade. Een zachte wijn met veel fraicheur en soepele tannines. Afdronk is beperkt. Eenvoudig maar niet simpel.
(Carrefour, 4,2 €)mas de mon pere, partez pour le rêve, malepere, 2007

Le Mas de Mon Père, Partez pour le rêve, Malepère 2007
Ook deze streek kenmerkt zich door de invloed van de Atlantische Oceaan en het gebruik van Bordelese druivensoorten.


Frederic Palacio is een voortrekker in de streek en maakt zeer bijzondere wijnen. Deze “Partez pour le rêve” is gemaakt van 100% Bordelese druivensoorten en dat ruik je meteen.
Een aardse geur, peper, paprika, bosbes, grafiet. Zeer fris in de mond, enkel het zeer rijpe fruit doet iets minder Bordelees aan. Knap uitgebalanceerd met wel wat lichte droogtrekking in de afdronk.
Een perfecte illustratie van wat men voor moois kan maken in deze streek!

(Tinto, 10,50 €)

sarda malet


Domaine Sarda Malet 2010

Dit domein is gelegen ten Zuiden van Perpignan en krijgt drie sterren van Bettane en Desseauve.
De basiscuvée is gemaakt van 45% syrah, 45% mourvèdre en 10% grenache.

 

Rijp rood en zwart fruit, Oosterse kruiden, champignons. Sappig en vol in de mond, tannines hebben nog wat tijd nodig om te verzachten. Lekkere wijn, ideaal bij Provencaalse schotels of gegrild vlees.

(Boutelegier, 7,90 €)
gaussen, bandol, vin de pays, 2010Jean Pierre Gaussen vin de pays 2010

Gaussen is de maker van wat liefhebbers de “oerBandol” noemen. De ligging van zijn percelen is perfect en Jean Pierre slaagt erin om ook zijn Vin de Pays een bijzonder authentiek tintje mee te geven.

De wijn is dan wel voornamelijk gemaakt van cabernet sauvignon, toch heeft hij veel kenmerken van een wilde Bandol.
De flessen die ik opende hadden allemaal een zeer animale toets, met cassis en kruidige tonen. Vlezig in de mond , met mooie zuren en op het eind wat bitterheid.
Boeiende wijn!
Op het forum besprak ik deze wijn enkele maanden terug, zie hier

(Wijnzolder, 7 €)


gaussen, bandol, 2009Chateau Gaussen, Bandol 2009

In de aoc Bandol mag men eigenaardig genoeg- en tot ergernis van ondermeer dochter Mireille Gaussen- geen wijnen maken van 100% mourvèdre. Een nieuwe bepaling legde naast het minimum van 50, een max van 95% vast , maar vermoedelijk houdt een aantal koppigaards daar weinig rekening mee.
Honderd procent of niet, Bandols zijn enorm krachtige wijnen, die nochtans voldoende finesse hebben door de mooie zuren van de mourvèdredruif.


De wijn vertoonde zich minder gunstig dan vorige keer: Eignaardig vluchtig (lijm) in de neus, nieuw leder, peper, bosbessen. Zeer mooie structuur, met veel fraicheur en  tannines die wel rijp maar nog niet versmolten zijn. Typisch een wijn die zich beter vertoont naarmate de tijd vordert. Maar vermits er deze keer geen kans was voor een tweede glas plak ik hier even wat ik twee maand terug noteerde:

Tweede dag
Neus nog steeds Chateauneuf (eerder dan Bandol).
Bijzonder fijn aroma, niks animaal, wel gedroogd fruit, tabak, potloodpunt, zoethout, munt, hooi, wat peper en bosfruit, heerlijk diep en complex. Grafiet overheerst en zorgt voor de finesse.
Sappig in de mond, rood en zwart fruit, eindigt wel wat bitter én nu ook droogtrekkend (eerste dag niet), met oxidatieve nasmaak (creozoot)

(Wijnzolder, 17,9 €).


Advertenties

4 gedachten over “Wijnen van de week (12)

 1. Wat een line-up… Syntra kan hier een punt aan zuigen, Gaussen zelfs de VdP… Mas de Mon Père… lees altijd graag je weekplezierkes Jo, Tnx !

  Like

 2. Vinejo, ik dacht dat “lutte raisonnée” stond voor bestrijding, desnoods mét chemische middelen, maar enkel van de aangetaste plant, en niet van heel de wijngaard. Weet niet als dat kwalificeert voor teelt onder biocertificaat of niet.

  Like

 3. Dag Bruno,
  Op hun website vermeldt men het gebruik van “la Culture Raisonnée”. Dit houdt inderdaad enkel in dat men het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk zal trachten te beperken. Bij mijn bezoek op hun domein verzekerde Claude me echter dat zij géén chemische producten gebruiken bij het onderhouden van de wijngaarden.
  Maar misschien sprak hij enkel over het voorbije oogstjaar, dat is wel mogelijk (probeer een Catalan maar eens 100% te verstaan 🙂 )

  Like

Reacties zijn gesloten.