Wijnen van de week (14)

 burgans albarino

Martin Codax Burgans Rias Baixas albarino 2010

Rias Baixas ligtin het noordwesten van Spanje, boven de streek van de Portugese vinho verde. De beste wijnen worden gemaakt van de albarino, een druivensoort die soms in pergola wordt aangeplant om schimmels te voorkomen. In “groen Spanje”, waar er tot 2000 mm regen valt per jaar, is het namelijk geen sinecure om wijn te verbouwen .

De wijn heeft een zeer intens aroma van wit fruit (rijpe appel en peer) en perzik maar geeft me een licht chemische indruk. De mond is redelijk vol, het fruit komt terug, niet te zwaar maar een warm gevoel.
Valt me wat tegen, zeker gezien de prijs – ik had deze wijn strakker verwacht.

La Riojana, 10,40 € 

 

mencia, bierzo, luna beberide

 Luna beberide 2008 Bierzo
Op de grens tussen Galicië en Castilla Y Leon ligt El Bierzo. Men maakt er originele wijnen van de Menciadruif.
Luna Beberide krijgt al jaren op rij zeer mooie commentaren van de wijncritics.
Dit lijkt me zeer terecht voor deze wijn van amper zeven euro.
Rood fruit, peper en kruidnagel in de neus. De wijn zit heel hoog in zuren maar bij de tweede slok vindt ie zijn evenwicht. De kruidnagel komt terug, naast kersen en een snuifje vanille.
Mencia wordt soms wat vergeleken met cabernet franc, daar valt zeker wat voor te zeggen.

La Riojana, 6,95 €


 

 

 

 

 austum, ribera del duero

 Austum Ribera del Duero 2010
In deze streek worden de duurste wijnen van Spanje gemaakt. Nochtans zitten in de gewone prijsklasse ook heel wat interessante wijnen.
Zo ook deze Austum van Bodegas Tionio, gemaakt van 100% tinta fina of tempranillo zo u wil. De wijn rijpte zes maanden op eiken vaten van Amerikaanse én Franse oorsprong, een tendens die zich meer en meer doorzet. Dit heeft als positief gevolg dat het oubollige vanille-aroma bij Spaanse wijnen steeds minder voorkomt.

Ook deze wijn heeft er niet echt last van. We ruiken wel toffee (ook een aroma wat we aan de houtlagering kunen toeschrijven), maar verder vooral heel veel en rijp zwart fruit.
Heel rond en soepel in de mond, met het fruit dat zich rond je tong wentelt in een spel met de perfect rijpe tannines.

La Riojana 9,90 €

 

montechristo NavarraBodegas Camilla Castillo Montechristo Navarra  crianza 2008
Naast de Rioja ligt een andere interessante wijnregio, Navarra. Het is de  streek van de stupide stierenstratenlopen in Pamplona, maar ook van bijzonder goede wijnen. Zij zijn soms gelijkaardig aan die van de Rioja, veel tempranillo dus, maar er worden ook Franse druivensoorten gebruikt zoals garnacha, cabernet en merlot.
Bodegas Camilla castillo maakt deze wijn van 70% tempranillo, 15% cabernet sauvignon en 15% mazuelo. De wijn lagerde 12 maanden op Franse eiken vaten.

Een intens aroma van kersen, cassis en tabak gaat een zeer evenwichtig mondgevoel vooraf. De tempranillo zorgt voor de fruitigheid, terwijl de cabernet de wijn structuur geeft. Heel lichtjes droogtrekkende maar mooi afgelijnde tannines. Deze Montechristo werd prijs-kwaliteit door velen als de beste van de reeks beschouwd.

La Riojana, 7,20

vidivi, empurda, garnacha

 Espelt ViDivi 2007 Emporda

Emporda is de meest noordelijke DO van Spanje, net over de grens van Frankrijk.
Dit zou de ouste wijnstreek zijn van het land, echter pas DO sinds 2006. Men maakt er wijnen van tempranillo, garnacha, cabernet, merlot, carenina.

Espelt is een huis met gedreven wijnmakers, dat zie je aan de mooi vormgegeven etiketten, de namen van de wijnen en vooral aan deze sublieme Monthy Pythonpastiche.

Ook de wijn mag er zijn, ViDivi is een blend van garnacha en merlot. Twee druiven die zorgen vooreen enorm fruitgedreven wijn. In de neus gedroogd fruit en een zoetige kruidigheid, Rond en mollig in de mond met pakken rijp fruit, totaal afgeronde tannines en een zachta afdronk. Misschien missen sommigen wat structuur of zuren, maar de bedoeling van deze wijn is duidelijk: vrolijk, ongecompliceerd wijnplezier verschaffen.

La Riojana, 8,15 €


 DSCN2285.JPGCasa Castillo 2008, Jumilla

In het Zuiden van Spanje, ter hoogte van Murcia, ligt de DO Jumilla. De druif monastrell is er heer en meester. Monastrell is eigenlijk de Franse mourvèdre, u wel bekend van de topappellatie Bandol

Casa Castillo ligt op 700 meter hoogte, ideaal om de druiven niet té snel te laten rijpen in het warme klimaat. Deze wijn van 100% monastrell rijpt een korte tijd in houten vaten (3 tot zes maanden).

Het lijkt voorspelbaar, maar de neus is werkelijk heel animaal. Putje, geen mest. Na opschudden komt mooi rood fruit en kruidigheid boven. In de mond geen spoor van de animale toetsen, wel een bijzonder frisse en sappige wijn met een puur evenwicht en mooie zuren.

La Riojana 9,15 €

 

 

 

 gutierrez_colosia.jpg


Gutteriez Colosia Fino

Sherry is een na de gisting versterkte witte wijn die een speciaal rijpingsproces ondergaat onder flor (gistcellen) in voor 5/6 gevulde bottas (vaten). De meest courante druif is de palomino fino.

Bodega Gutteriez bevindt zich bij de baai van Cadiz, op 35 km van Jerez de la Frontera. Daar heeft men het ideale microklimaat voor de rijping van de sherrys.


Deze fino (minstens drie jaar rijping onder flor) heeft een aroma van bruine appel, kruidigheid (laurier) en wat nootjes.
In de mond verbazend mollig, minder zuur als verwacht, soepel en zacht. In de afdronk hazelnootjes à volonté.

La Riojana 7,85 €

 

 

Advertenties