Wijnen van de week (15)

Nobilo nobilo sauvignon blanc Sauvignon Blanc Marlborough 2009

In Australië en Nieuw Zeeland zijn 80% van de wineries eigendom van een groot bedrijf zoals hier de wijngigant Constellation Brands (ook eigenaar van oa Hardys, Mondavi, Corona beers,…)

Marlborough ligt bovenaan het zuidelijke eiland. 2009 was voor de streek een uitzonderlijk goed jaar. Dat uit zich in een hele knappe wijn met fris aroma van limoen, gras, wat tropisch fruit (het kon suggestie zijn maar we roken wel degelijk kiwi ;-)). In de mond heeft de wijn the best of both worlds; een exotische molligheid gepaard gaande met een knisperende frisheid.

Zeer knappe prijs-kwaliteit!

Colruyt 7,5 €

 

 

weltevrede, chardonnay, z afrika

 

Weltevrede Unwooded Chardonnay 2008

De beste wijnstreken in ZuidAfrika liggen in een straal van 150 km rond Kaapstad. Deze Weltevrede is afkomstig van de regio Robertson. Het domein is in handen van de familie Jonker die wijn verbouwt op 160 ha wijngaard.


Intens strogeel kleur, een weelderig en wee aroma van kweepeer, ananas, rijpe peer, toch ook wat agrume en gerookte toetsen. In de mond behoorlijk vettig, genoeg zuren, eigenlijk een bijzonder typische chardonnay. Echter minder aangenaam drinkplezier dan de sauvignon blanc die eraan voorafging.
Aan 4 euro zijn geld meer dan waard, de normale 9 euro zou ik er zeker niet voor geven.

 

 

    veenwouden, merlot 

Veenwouden Merlot Vivat Bacchus Paarl 2009

Ook hier Nederlandse roots, eigenaar Marcel VanderWalt werkte nog samen met Michel Rolland op Le Bon pasteur (Pomerol).
Zoals in de meeste Nieuwe Wereld landen is de regel van toepassing dat de blend  minstens 85% van de op het etiket vermelde druif dient te bevatten.
Hier werd 10% malbec aan de merlot toegevoegd. De wijn lagerde 16 maanden in houten vaten (20% nieuw).

Donkerrood kleur, aards aroma, tabak, kersen, gerookt. In de mond veel fraicheur en terug die gerookte toets, nu ook zwart fruit. Mooie, evenwichtige wijn.

Wijnen Rouseu 9,95€


 

 

 

beyerskloof, pinotage

Beyerskloof Pinotage

Pinotage is een kruising van cinsault en…
pinot noir. Nochtans hebben de wijnen die men van deze druif maakt weinig gemeen met hun fijnzinnige Bourgondische voorloper.
Beyers Truter wordt beschouwd als de koning van de pinotage. Zijn “pinotage diesel (!!) reserve” kost bijna 50 euro/fles.

Deze gewone cuvée van Beyerskloof is geen diesel maar nu ook niet meteen super. Ook hier een aardse geur met tabak en donkere bessen, maar vooral de typische… inotiolgeur. Deze geur komt heel veel terug in Zuid-Afrikaanse wijnen, niet alleen in de pinotage trouwens. Is dit afkomstig van de bodem? De vinificatie? Geen idee, maar het zorgt er wel voor dat dit niet meteen mijn lievelingswijnen zijn.
In de mond is de wijn zalvend, met een zwaardere textuur dan de merlot.
Abstractie gemaakt van mijn afkeer:
Een goéde pinotage, jawel.

(Rouseu 7,5 €). 

Hacienda cabernet sauvignon, California

 Hacienda cabernet sauvignon, California

In Amerika is de wijnwetgeving zeer liberaal. The Land of the Free legt alleen regels op voor wat betreft de herkomst van de druiven. Zo zijn er drie categorieën: Een wijn kan afkomstig zijn uit een staat, een provincie of uit een American Viticultar Area (AVA).

Op het etiket van deze wijn staat “California”. Druiven kunnen dus afkomstig zijn van verschillende telers uit deze staat. By the way, 90% van alle Amerikaanse wijnen worden gemaakt in Californië.

De Hacienda Wine Cellars zijn gelegen te Sonoma. De wijn heeft een heel aangename neus, met rijp rood en zwart fruit, naast ook toetsen van ceder en drop. In de mond een speels gevoel, typisch Amerikaanse sappigheid maar zeker niet overdone.

Commerciële wijn, maar bijzonder aangenaam drinkplezier.

(Rouseu 8 €)l Harasthy Zinfandel, Hacienda cabernet sauvignon, California, beyerskloof, veenwouden, nobilo, weltevrede

 

Haraszthy Zinfandel Lodi Old Vine 2009

Agoston Haraszthy was een Hongaarse immigrant die tijdens de goudzoekersperiode in California terecht kwam. Zoals vele inwijkelingen was hij extreem ondernemend en creatief, hij stichtte verscheidene bedrijfjes en was zelfs enige tijd sherrif van San Diego. Er is enige controverse rond, maar zijn nazaten beweren dat hij de eerste zinfandelstokken in Amerika plantte. Zinfandel is niet 100% identiek aan de Italiaanse primitivo maar bevat genetisch wel hetzelfde materiaal.

De wijn is zeer aromatisch in de neus, gerookte hesp, zoetig rood en zwart fruit, rozijntjes, een bepaalde mineraliteit (iemand dacht zelfs aan de geur bij een tandartsbezoekje). In de mond een vuurwerk van rijp fruit, maar alles zit perfect in elkaar, de wijn is zeer afgewerkt en puur en heeft een lange afdronk. Een wijn met veel toeters en bellen maar toch niet overdone. (Rouseu, 14€)

Wolf Blass Black Label McLaren Valley 1999,   Hacienda cabernet sauvignon, California, beyerskloof, veenwouden, nobilo, weltevrede

 

 Wolf Blass Black Label Barossa Valley 1999

         De jonge Duitse wijnmaker Wolf Blass emigreerde begin jaren zestig vanuit Thüringen naar Australië. Hij bouwde in Barossa Valley met veel succes een wijnbedrijf uit, Decanter riep hem enkele jaren terug uit tot Winemaker of the year. Black Label is het paradepaardje van het huis. De 1999 bevat ongeveer even veel cabernet als shiraz en rijpte 24 maanden op Frans eikenhout.

De kleur is lichtjes geëvolueerd maar nog zeer intens voor een wijn van 13 jaar oud. In de neus de kenmerkende eucalyptus, zoethout, rijpe bessen, munt, rozemarijn. De mond is mooi versmolten, de zuren zitten perfect, zeer suave maar toch nog licht uitdrogend op eind. Kan nog enkele jaren mee. Eigenlijk vond ik de wijn quasi identiek aan de vorige proefsessie, zie  hier.
Advertenties

3 gedachten over “Wijnen van de week (15)

  1. Ben ook benieuwd naar de comments bij de Harastzhy en ook de Wolf Blass Black Label. (Die laatste stond verleden jaar bij Delhaizewineworld bij de kelderresten tegen ongeveer 25% van zijn normale prijs, maar ik heb hem niet durven kopen.)

    Like

Reacties zijn gesloten.