Wijnen van de week (17)

 

 etchart, torontes

Etchart Torontes Privado 2010

Bodegas Etchart ligt op meer dan 1700 meter hoogte in de bekendste wijnstreek van het land, Mendoza. Het is één van de grootste wijnhuizen van Argentinië (de vijfde grootste wijnproducent ter wereld), ondertussen is Pernod mede- eigenaar.

De torrontès is de unieke witte druif van het land, een druif waarvan de aroma s enorm doen denken aan die van de muscat uit de Elzas.

Een quasi doorzichtige groengele kleur, de neus is matig intens. We denken aan witte bloemetjes, perzik, citrus en kaneel. Redelijk mollig in de mond, zuren zorgen voor frisheid (de speekselklieren worden enorm aan het werk gezet). Agrume (pompelmoes) en dus een licht bittertje in de finale. Een Alcaserige Argentijn. Carrefour 6,49 euro

 

Casa del Cerro chardonnay 2011

 

 

Casa del Cerro chardonnay 2011

De Valle Central, gelegen rond Santiago,  is het epicentrum van de Chileense wijnproductie. Maipo Valley is de bekendste streek.
In Chili geldt de 75% regel voor de herkomst, maar ook voor de druivensoort én het jaartal.
Het zou dus best kunnen dat 25% van de inhoud in deze wijn gemaakt is van sauvignon blanc druiven uit de streek van Bio-Bio, geoogst in 2010…

De wijn vertoont een iets geler kleur dan de vorige en een nogal monotoon aroma van rijp wit fruit en boter.
In de mond zeer zacht maar ook hier weinig complex, een kandidate miss druivenkoningin waardig.
De wijn is gelukkig niét lomp, eindigt zelfs redelijk mooi in zijn zuren.
Aanvaardbaar voor de prijs.


Carrefour 3,59 euro


santa rita, medalla real

 

Santa Rita Medalla Real sauvignon blanc 2011

Santa Rita bestaat sinds 1880 en beschikt over meer dan 2000 ha wijngaarden in verschillende streken van Chili. Het huis maakt wijnen in alle prijscategorieën. Casa real is hun topwijn, Medalla real is één van hun prestigecuvées.
De cabernet sauvignon van deze reeks behoort al jarenlang tot de favorieten van menig wijnschrijver (vb top 100 beste wijnen WineSpectator), dit is waarschijnlijk de reden waarom Carrefour deze wijn niet meer kan aanbieden. Geen erg, men maakt in hetzelfde gamma ook een carmenère (zie verder) maar nu vond ik ook deze sauvignon blanc in de rekken.

Afkomstig uit de Leyda valley, op de site van het domein kan je zien waar die gesitueerd is. Men geeft er zelfs de namen van de drie SBklonen waarvan deze wijn is vervaardigd.
Een bijzonder intens fruitig en vegetaal  aroma van kruisbes, limoen, citrus, perzik, buxus. Heel complex in de mond, bijna full bodied maar met zuivere knetterende zuren. Alweer een prachtig staaltje vakmanschap en een schitterende, boeiende wijn voor een uitermate mooie prijs.
Carrefour 9,99 euro

 Santa Rita 120 cabernet sauvignon

Santa Rita 120 cabernet sauvignon 2010

De 120 is een eerbetoon aan 120 vrijheidsstrijders in de Chileense revolutie die zich ooit mochten verschuilen in de kelders van het wijnhus Santa Rita.

Dit is het basis assortiment van het huis, een wijn van een goede 5 euro maar nu en dan (vorige week nog) in aanbieding.

De wijn wordt gemaakt van cabernet sauvignon druiven uit verschillende streken van de Valley Central.

Ook hier zit de prijs-kwaliteitverhouding perfect.
Rood fruit, vanille, cassis, gerookte toetsen in de neus. Het mondgevoel is typisch zacht (iets wat ooit door een wijnvriend mooi werd omschreven als ‘wollig’), niet complex maar zeer mooi evenwichtig, zeer rijpe tannines, korte maar zachte afdronk.

Carrefour 5,39 euro (door actie 2+1 = 3,6 euro, aan die prijs moeilijk te kloppen) 

 

aguaribay, malbec


Aguaribay Malbec 2009
CV Baron Edmond de Rotschild

Wie hebben we hier…? De Mouton Cadet van Chili?
Niet echt, maar  de vergelijking lijkt me wel mogelijk. De wijn wordt gemaakt door de Bodega Flechas de Los Andes, waar een zekere Dassault de plak zwaait. Dezelfde van St Emilion, inderdaad. En blijkbaar werkt deze samen met een tak van de Rotschild familie, waardoor het etiket van de aantrekkingskracht van deze naam kan genieten.
Nu , de wijn mag er zeker zijn. Hij heeft een fris aroma van zwart fruit, gerookte toetsen, wat chocolade, grafiet. In de mond een zuiver en fris gevoel, knappe lichtvoetige wijn, met enkel op het eind een klein alcoholopstootje. Een meevaller en alvast heel wat beter dan Mouton Cadet…

Carrefour 7,99 euroSanta Rita Medalla Real Carmenère 2008DSCN2367.JPG

Argentinië heeft zijn Malbec, Uruguay tracht zich te profileren met tannat, en Chili koos voor de Carmenère als plaatselijke specialiteit. Deze druif werd nochtans oorspronkelijk in Bordeaux gebruikt, heden is ze daar eerder zeldzaam.

De wijn  is gemaakt in de Colchagua Valley, gelegen in de Rapel Valley (die dan weer is gelegen in de Valle Central).  Tien maand lagering in Franse eikenhouten vaten.

Zeer donker, ondoorzichtig kleur. We ontwaren eerst een licht animale toets, vervolgens peper, chocolade, cassis, thijm, zoethout,… een heel gelaagd aroma dus.
De mond is zuiver, complex en gestructureerd, veel sap, mooie zuurbalans, rijpe (en op t eind merkbare) tannines.

Een waardige vervanger van de Cabernet van hetzelfde huis.

Carrefour 9,99 euro

Advertenties

2 gedachten over “Wijnen van de week (17)

  1. Opnieuw een line-up van enkele staaltjes kwaliteitswijnen met mooie P/Q. En dit uit Nieuwe Wereld, ik kom te weinig in de Carrefour !

    Like

  2. Ik vind de Santa Rita reeks ook bijzonder lekker. Qua prijs/kwaliteit kun je bijna nooit miskopen. Bedankt voor de interessante commentaren!

    Like

Reacties zijn gesloten.