Wijnen van drie weken terug ;-)

gehring, spatburgunder, weingut, fritz, geil, huxelrebe, Weingut Geil Weissburgunder trocken Rheinhessen 2010

In het grootste Duitse wijnbouwgebied, Rheinhessen, maakt Johannes Geil betaalbare pareltjes.
Zo ook deze pinot blanc of beter weissburgunder.

De neus is licht kruidig, met wit fruit, florale toetsen. In de mond zacht, appel en wat citrus, heel mooi in balans. Let op wanneer je dit flesje bovenhaalt, het is op vooraleer je het beseft…

Vinikus 6,90 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gehring, spatburgunder, weingut, fritz, geil, huxelrebe,Christmann Rieslng Pfalz 2010

De riesling die me ooit het meest van mijn sokken blies was een GG van Steffen Christmann. Grosses Gewachs is het topsegment in Duitse riesling, maar ook de ‘instapriesling’ van Christmann staat al op heel hoog niveau. Men werkt biodynamisch.

In de heerlijk zuivere neus hebben we abrikoos, citrus en ananas, maar het is vooral de mineraliteit die opvalt. De regen klettert op de dolomieten oprit. In de mond krijgen we eerst de frisse koelte na de regenbui, maar het mollige fruit zorgt al gauw voor een warm gevoel. De afdronk is lang. Heerlijke wijn.

Vinikus, 11, 70 €

 

 

 

 

 

 

gehring, spatburgunder, weingut, fritz, geil, huxelrebe,Fritsch Gruner Veltliner Steinberg 2010

Dé Oostenrijkse druif, Gruner Veltliner, wordt gretig verbouwd in de buurt van Wenen. Weinberghof Fritsch ligt 60 km ten westen van de hoofdstad en werkt biodynamisch.

Vorig jaar dronken we van dit domein de Windspiel 2009. Iedereen was razend enthousiast over deze heerlijk lichte maar verrassend boeiende (en spotgoedkope) gruner veltliner. Reden genoeg om eens wat ‘hoger’ in het gamma te gaan.

De neus is discreet, nogal zielloos, we merken na opschudden wit fruit en kruidnagel. Ook in de mond vertoont de wijn weinig karakter, alles zit heel mooi in balans maar de wijn mist wat complexiteit. Fijne afdronk.

Na de schitterende Windspiel was dit toch wat ontgoochelend. Heeft het oogstjaar hiermee te maken…?

 

 Vinikus 11 euro

 

gehring, spatburgunder, weingut, fritz, geil, huxelrebe,Gehring Spatburgunder Rheinhessen 2009

In Duitsland maakt men bijzonder mooie spatburgunders die de vergelijking met heel wat Bourgondische pinot noir aankunnen.
In het noordoosten van Rheinhessen verbouwen Diana en Theo Gehring wijnstokken op rode leisteen. Een ideale ondergrond voor de riesling, maar ook in rood scheert men hier hoge toppen.

Deze ‘Niersteiner’ rijpte op oude houten foeders.  Hij heeft een verleidelijk aroma van rood fruit, gerookte toetsen,creme au beurre, caramel en ceder. De wijn is zeer zacht en sappig in de mond, de zuren zorgen voor een verfrissend effect. In de afdronk hebben we terug de cedertoetsen.

Héérlijke wijn!

Vinikus 10,6 €

 

 

 

 

DSCN2486.JPG

 

Weingut Hans Igler  Blaufrankisch Classic 2009

Oostenrijk staat voral bekend om z’ n witte gruner veltliner, maar ook in rood slaagt men erin om bijzonder knappe wijnen te produceren.

Blaufrankisch is eigenlijk dezelfde druif als de Hongaarse kekfrankos, die men soms de pinot noir van het Oosten noemt.
Vroeger veronderstelde men zelfs dat het ging om een kloon van de gamay.
Persoonllijk vond ik er ook iets in terug van de cabernet franc.
Een iets ‘koelere’ druivensoort dus, en Igler maakt er een waarlijk knappe wijn van.
Het aroma is  licht gerookt, we ruiken eerst rode vruchten maar na opschudden domineert eerder het zwarte fruit en komt een fijne kruidigheid opzetten. De wijn is fris en knapperig in de mond, perfect in balans. Puur drinkplezier…

 Vinikus 9,9 €


DSCN2490.JPG

 Weingut Geil Huxelrebe Auslese 2009

De Huxelrebe is een beetje een curiosum. Er worden nog amper 600 ha van deze druif verbouwd. De naam verwijst naar Fritz Huxel, de eerste wijnbouwer die deze druif aanplantte. Rebe’ is dan weer Duits voor ‘wijnstok. De soort zorgt voor hoge opbrengsten, maar wanneer het rendement meticuleus laag wordt gehouden brengt ze hele evenwichtige en superlekkere wijnen voort.

We bemerken een fijn aroma van citrus, agrume, lychee en zelfs selder. De wijn is bijzonder fris, medium bodied, een mooie balans tussen de zuren en het zoete fruit. Eee ideaal alternatief voor wie Sauternes te plakkerig vindt.

Vinikus 8,95 € (50 cl)

 

Over al deze wijnen vindt u heel veel extra info op de website van Vinikus & lazarus

Advertenties

5 gedachten over “Wijnen van drie weken terug ;-)

 1. Betreffende de twijfels omtrent het hogere gamma van Fritsch zou ik toch willen aanvoeren dat de cuvee Schlossberg 2010 tot de mooiste Gruner Veltliners behoort die ik ooit gedronken heb.
  De Gehring Spatburgunder 2009 heb ik vorig jaar op een degustatie geproefd maar toen was ik er nog niet zo van onder de indruk. De Spatburgunder 2009 van Shelter kon toen meer mijn voorkeur wegdragen.
  Heb je in de Riesling van Christmann ook niet dat typische kruidige herkend?
  Mvg carl

  Like

 2. Zowel Fritsch als Gehring werden door zowat 40 mensen geproefd, de bevindingen waren quasi unaniem. De Steinberg van Fritsch was wel oké maar er werd meer van verwacht, de Gehring was voor iedereen een voltreffer.
  Over dat kruidige bij Christmann las ik ook bij Gerd en Marc, mij viel vooral de mineraliteit op.

  Like

Reacties zijn gesloten.