Iets amicaal

En, Pierre, wat hebben zij gedrrrrronken..?

Pour faire le pallet: Een duo.

Pouilly Fumé La Grande Pièce 2010
Zeer frisse neus, vegetale toetsen maar ook knisperend fruit (limoen, citrus), mooi evenwicht in de mond, we dachten zelfs aan een NieuwZeelandse sauvignon Blanc. Perfecte aperitiefwijn. A steal aan 8 euro.  (88)
Saint Joseph Blanc, Papillon 2010
Veel intenser geel, amandel, perzik, medicinale toetsen. Vol in de mond maar minder fraicheur dan de vorige, licht bitterje in de afdronk. Eén proever vond dit de betere van de twee, ik miste wat levendigheid in deze wijn. (83)

Een trio roodjes.

Eerste wijn: De huiswijn van Canaar, die bewijst dat ook redelijk simpele (weliswaar elevé en futs) Bordeaux behoorlijk kan ouderen. Vooral rijp rood fruit in de neus, de mond is zacht en zoetig. Twee proevers waren hier wild van (necrologie is in de wijnwereld niet verboden), maar persoonlijk vond ik de uitspraak van Franklin correct: “ ’t Is gelijk met Sabine Appelmans: ‘k had die liever 10 jaar geleden ontmoet…” Chateau Langel Mauriac, Bordeaux 1996 (80)

Tweede wijn: Hele mooie, fijne neus met peper, koffie, wat animale toetsen. Zeer mooi versmolten, zuiver en precies, met knappe zuren en perfect rijpe tannines. Boeiende wijn en algehele verrassing toen we het etiket zagen. Even later ook opluching toen het besef groeide dat wijnen van een 10-tal euro uit topjaren zulke kleinoodjes kunnen worden… Chateau Hanteillan Haut Médoc 1990 (90)

Bij de derde wijn was de verrassing zo mogelijk nog groter. Hoewel het aroma een raar chemisch tintje vertoonde was deze wijn bijzonder lekker, met zeer zacht en rijp fruit, een knap evenwicht en mooie afdronk. Een wijn uit een minder bekende maar danig onderschatte appellatie die zowat elk jaar de Guide Hachette haalt. Chateau de Gueyze, Buzet 1990. (89)

Een witteke tussendoor

Huh, een witteke? Toch gene jenever zekers? Nee hoor, Canaar bestond het om ons een Meursault van Labaume 2004 te schenken. Aroma’s van honing deden ons eerst zelfs aan een zoete wijn denken, maar algauw werd duidelijk dat het een droge wijn betrof. En dat die niet echt tot zijn recht kwam na het nuttigen van 5 glazen rode wijn… Na een paar slokken vonden we echter een knappe Meursault. (86)

Een duoroodje

Wijn 1: Cacao, chocolade, droge bladeren. In de mond zijn bij aanvang de zuren wat dominant maar algauw wordt de wijn zachter en zeer smakelijk. Wanneer Canaar verklapt dat de wijn van een coöperatieve komt pijnigen we onze hersens (onze pijndrempel ligt laag genoeg om dat te voelen) maar niemand kan op iets komen, een coöperatieve in Bordeaux…?. Het blijkt La Rose Pauillac, een wijn met een naam die even aantrekkelijk is als die van Siegfried Bracke. Maar het is de inhoud die telt. En in het geval van deze Pauillac is die zeer de moeite waard.  Zeker als blijkt dat de wijn 23 jaar  oud is. 1989 dus, en ook 89/100

Wijn 2: Hier ruiken we onmiddellijk een Bordeaux 2009 in. Toast, boter, vanille, ceder, héél verleidelijk rijp fruit. In de mond wat verrassend, ook deze wijn zit heel hoog in zijn zuren. Hij trekt ook een tikje droog, zodat we allen besluiten dat deze fles nog wat rust kan gebruiken. Twintig jaar blijkt later, want we dronken La Rose Pauillac 2009. 89+

Triorood bis

Vanaf hier zijn mijn nota’ s iets meer diffuus en beknopt. Ik noteer hier wat ik over de wijnen neerkrabbelde:

Wijn 1: Behoorlijke evolutie, goede zuren, niet zoveel materie.

Wijn 2: Kruidig, wat animaliteit, bos, peper, zwart bosfruit. Heel mooie fraicheur en perfect in evenwicht. Top. 94/100

Wijn 3: Heel mooie fraicheur, wat munt, balans. 92/100

Een terugkerend ritueel bij Sint Canarus is ook het volgende. Nadat de proevers, naast nu en dan een klein slokje wijn, langs alle kanten wilde of berekende gokken hebben uitgespuwd aangaande appellaties of jaartallen,  geeft de goede Sint elke deelnemer een copie van de etiketten van elke wijn. Aan de proevers om ze bij het juiste glas te leggen. Altijd een leuk moment, altijd twijfel, en altijd heel wat godverdommes en nondedjus achteraf.

poujeaux, grand mayne, carbonnieux, 1990

De eerste wijn was de minste van deze reeks, Chateau Carbonnieux, Pessac Léognan 1990. Ik gaf ‘m geen punten, maar vond de Hanteillan in vorige reeks beter.
Wijn 2 was de Wine of The Night voor allen. Chateau Grand Meyne 1990, St Emilion GCC. 
Wijn 3 was Chateau Poujeaux, Moulis 1990, een challenger van de vorige wijn en eigenlijk ook pure top. Alweer een bewijs dat dit huis heel veel tijd nodig heeft.

 

poujeaux, grand mayne, carbonnieux, 1990

We eindigden traditioneel met nog een glaasje Sauternes, Les Carmes de Rieussec 2004.

t Was mooi geweest. We hadden wijnen gedronken uit de periode dat we allen nog aan het bouwen waren aan de toekomst waarin we nu leven. Een periode waarin sommigen van ons elkaar wel kenden, maar waarin niemand van ons ook maar had kunnen vermoeden dat een hobby zou kunnen uitgroeien tot een tweemaandelijks ritueel rond een tafel, waar we samen de wereld verbeteren, lachen, zeveren, proeven en drinken. Gulzig slurpen van het leven.
Brunello had in dat verband, bij het ruiken aan zijn glas Grand Mayne 1990 een fijnzinnige woordspeling in petto. Hij had het over “iets amicaal in de neus”.
Iets amicaal. Dat is wat er na een tiental glazen heerlijke wijn bovendrijft.

waltzing tannine


Advertenties

6 gedachten over “Iets amicaal

 1. Ik verliet deze proeverij met een wat ongemakkelijk gevoel, de volgende keer is ’t namelijk aan mij.
  Maar laat ik het optimistisch houden en mijn innovatief thema onthullen…. wijnen van MINDER DAN 10 JAAR OUD !!!

  Like

 2. Ik onthou dat Poujeaux hier top was, misschien een drijfveer om elk jaar toch een paar fleskes in te doen, vreemd dat Carbonnieux wat tegen stond…toch hoogtes en laagtes dus, ook in de witte….

  Like

 3. @Gerten, ik wil gerust komen draaien op uw tasting 🙂 dan kunt ge u rustig concentreren …de glazen wil ik ook nog wel afwassen ! De klikskes hou ik voor mezelf.

  Like

 4. Forumfuif yes ! Ik stel voor dat we dat doen in de diepe bossen van Dardennen ! Ik weet nog wel een sjalet voor apeuprès 20 man …

  Like

Reacties zijn gesloten.