De link tussen noordelijke Rhone en cabernet sauvignon

Een stukje schrijven over de noordelijke Rhone en beginnen over de cabernet sauvignon in Bordeaux?
Het is mogelijk en dit wordt hier bewezen.

De cabernet sauvignon is een prachtige druif die schitterende wijnen kan voortbrengen. Wijnen met een enorm potentieel, ook qua bewaarkracht. Deze druif is jarenlang miskend door vele wijnliefhebbers doordat ze gelinkt werd aan twee soorten Bordeaux: onrijpe Médoc of te vroeg gedronken Médoc.
De onrijpe Médoc is aan het uitsterven dankzij het toepassen van  betere technieken, maar vooral door het bewuster (lees kwalitatiever) wijnmaken – mede gekatalyseerd door de concurrentie van andere streken en landen.
De te vroeg gedronken Médoc blijft echter populair. Dit is te wijten aan het ongeduld en de nieuwsgierigheid van de nieuwe generatie wijndrinkers. De laatse jaren zijn deze wijnen dan wel drinkbaarder geworden in hun jeugd, maar in bepaalde jaargangen (2005, 2008) kan de enthousiaste meerwaarde- en meerwijnzoeker nog steeds geshockeerd zijn door het stugge en tanninerijke karakter van de betere Bordeaux in zijn prille adolescentie. Een Médoc van goed allooi uit een goed jaar heeft minstens 10 jaar nodig om zijn kwaliteiten uit te stallen. De topwijnen en topjaren kunnen soms zelfs meer dan 15 jaar geduld vergen om ze op hun waarde te kunnen drinken.

cabernet-sauvignon-grapes.jpg

cabernet sauvignon

Maar hierover had ik het eigenlijk niet willen hebben. Ik wou de link duidelijk maken tussen de cabernet sauvignon in de Médoc en de noordelijke Rhone.
Wel, het zal waarschijnlijk al duidelijk zijn, die link is de syrah.
En dan wil ik het dus niet hebben over de intrinsieke kenmerken van beide druiven. De aroma’s die soms gelijkaardig zijn (cassis, peper), de tannines die stevig van zich af kunnen bijten, de zuurtjes die (toegegeven, iets meer bij de cabernet) de proever af en toe rare gezichten doen trekken.
Neen, ik heb het specifiek over de cabernet in Bordeaux en de syrah in de Noordelijk Rhone. Ooit al eens een shiraz gedronken? Tuurlijk wel. U herinnert zich het rijpe en zoetige karakter van de wijn. Ooit al een cabernet gedronken uit de nieuwe wereld? Jazeker, maar u twijfelde of het misschien toch geen merlot was.
Zowel Bordeaux als de noordelijke Rhone liggen op de grens van de klimaatzone waar beide druiven nog nét rijp kunnen worden. Het is in dié gebieden dat deze cépages hun kwaliteiten het best kunnen uitdrukken. Koudere gebieden zullen al snel onrijpheid (te hoge zuren, bittere tannine) veroorzaken. Als de wijn daarentegen te snel (en te lang) rijpt zal hij fruitiger zijn en minder complexiteit vertonen.
Druiven die traag en nét lang genoeg rijpen zullen de quintessens van de soort in de wijn weerspiegelen. En dit geldt dus zowel voor de cabernet sauvignon in Bordeaux als voor de syrah in de noordelijke Rhone.

Syrah 0802.jpg

syrah

Begin juli trokken we met 5 wijnmusketiers richting Lyon om van de streek en zijn wijnen te proeven. De kwaliteit van de rode wijnen was geen verrassing, die van de witte des te meer. En dan heb ik het nu eens niet over de viognier, de druif van Condrieu. Neen, de witte wijnen die ons zeer bekoorden waren gemaakt van marsanne en roussanne en hoefden niet per sé op de Hermitageheuvel te groeien.

Wordt vervolgd.


Advertenties

3 gedachten over “De link tussen noordelijke Rhone en cabernet sauvignon

  1. Van de inleiding krijg ik goesting om meer te lezen…laat ons niet te lang wachten hè ! Noordelijke Rhône is ook al een paar jaartjes echt m’n ding geworden vandaar, schrijven Jo, hup hup !

    Like

  2. Geen idee, dat herinner ik me niet.
    Van deze blog mag elkeen alle info naar hartelust gebruiken, dus ik hou me daar niet mee bezig eigenlijk.

    Like

Reacties zijn gesloten.